Kırım Kongo Hastalığının Sebepleri ve Tedavisi

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kırım Kongo Hastalığının Sebepleri ve Tedavisi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kırım kongonun sebebi nedir?

KKKA hastalığının etkeni bir virüstür. İnsanlara kene ısırığıyla veya enfekte hayvan ya da insanların kan, vücut sıvıları veya diğer enfekte dokuların doğrudan teması yoluyla bulaşır. En sık bulaşma yolu kene ısırmasıyla olmaktadır. Bulaşmadan sorumlu olan kene türlerinden en etkin olanı Hyalomma cinsi kenelerdir. Hastalık bu cins kenelerin dışında yaklaşık 30 tip keneden daha izole edilmiştir. KKKA virüsü dezenfektanlara ve çevre şartlarına nispeten dayanıksızdır. Konakçı dışında yaşayamaz, 56 °C'de 30 dakikada, hipoklorit, %2 gluteraldehit ve güneş ışığı (UV) ile kolaylıkla etkisiz hale gelir.

Epidemiyoloji ve bulaşma

Kırım kongonun coğrafi dağılımı: Hastalık Asya, Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Afrika'da bölgesel olarak yaygınlık gösterir. Özellikle Rusya, Kazakistan, Irak, Iran Pakistan, Afganistan, Hindistan, Çin, Bulgaristan, Yunanistan, Türkiye, Macaristan, Yugoslavya, Makedonya, Fransa, Zaire, Nijerya, Kongo, Kenya, Uganda, Tanzanya, Etiyopya ve Mısır'da KKKA virüsünün aktif olduğu tespit edilmiştir.

Türkiye'de KKKA: Tokat ili başta olmak üzere Amasya ve Sivas illerinde 2002 yılının Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında etkeni belli olmayan, insanlarda gribal enfeksiyona benzer belirtiler gösteren hastalık görülmüş, Tokat ilinde yapılan 50 civarında hastalık bildiriminden 6'sı ölümle sonuçlanmıştır.

2003 yılında ülke genelinde 133 vaka bildiriminin 6'sı ölmüş, 2004 yılında ise 249 vaka bildiriminden 13'ü ölümle sonuçlanmıştır. 2006 yılının ilk altı ayında 104 doğrulanmış vakanın 6'sının öldüğü bildirilmiştir. Bu bulgular sonunda vaka sayılarında ve ölümlerde artış olacağından endişe edilmektedir.

Kırım kongonun bulaşma yolları: Virüs, birçok evcil ve yabani hayvana kenelerin ısırması ile bulaşmasına rağmen hastalık belirtisiz seyretmektedir. Bu nedenle yabani kemirici hayvanlar, sığır, koyun, keçi gibi çiftlik hayvanları, tilki, kurt, çakal gibi yabani hayvanlar ve keneler hastalığın doğadaki rezervuarlarıdır. Ayrıca, kuşlar keneler için önemli bir konak gurubunu oluşturmaktadır. Devekuşları haricindeki kanatlı hayvanların birçoğu enfeksiyona dirençlidir ve yabani kuşların mevsimsel göçleri ile virüs kıtalar arasında taşınabilmektedir.

Bulaşmadan sorumlu olan kene türlerinden en etkin olanı Hyalomma cinsi kenelerdir. Bu cins kenelerden başka 28'i lxodid, 2'si Argasid olmak üzere 30 tip kene türünün daha rezervuar ve vektör olduğu bildirilmiştir.

Dişi keneden yavrularına yumurta yolu ile virüs geçişi de mümkündür. Sıklıkla keneler, hastalık etkenini, küçük omurgalılardan alır ve yaşamı boyunca çiftlik hayvanları gibi büyük omurgalılara bulaştırır. Sığır, koyun ve keçi gibi evcil geviş getiren hayvanlar da, keneler tarafından ısırıldıktan bir hafta kadar sonra virüs kana yayılır. İnsanlar, bu esnada hastalıklı hayvanların kan veya dokularına temas sonucu ya da kene ısırığı sonrası hastalığa yakalanır.

Kırım kongo hastalığının mevsimsel özellikleri: Hastalık mevsimsel özellik göstermektedir. Genel olarak Haziran ve Eylül arası görülmesine rağmen, değişik mevsimlerde de görülebilir. Ülkemizde sıklıkla Nisan ayından itibaren Kasım ayına kadar olan süre içinde görülmektedir.

Kırım kongoda kimler risk altında: Tarım işçileri, mezbaha çalışanları gibi sığır üretim ve işleme tesislerinde çalışan kimseler ve Veteriner Hekimler, hasta hayvan ile teması olanlar, askerler ve kamp yapanlar yüksek risk altındadır, hastalık açısından risk altındaki grubu oluştururlar. Hastalık kene ısırmasının yanı sıra, vücudunda virüs  bulunan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabildiği gibi, bu hastalığa yakalanmış insanların kan veya vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşabilmektedir. Sağlık personeli özellikle hastalarda gelişen kanama odaklarının bakım ve tedavisi esnasında enfekte olmaktadır. Hastanede üniversal enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınması sağlık personeline bulaşmanın önlenmesinde en etkili yoldur.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 13:06:26
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Agranülositoz
Agranülositoz
Agranülositoz nedir? Genellikle bazı ilaçlara ve kimyasal maddelere karşı aşırı duyarlık sonucu kandaki granülositlerin ileri derecede azalmasıyla birlikte anjin, ağız mukozasında yaralar, yüksek ateş, sepsis ve genel durum bozukluğu ile kendini gösteren akut bir tablodur.  Agranülositoz belirtileri nelerdir? - Titreme ile yükselen ateş  - Boğaz ağrısı  - Yutma güçlüğü  -...
»» devamını oku »»
Böbrek Yetmezliği
Böbrek Yetmezliği
Böbrek Yetmezliği nedir? Böbrek fonksiyonlarının durmasıdır.  Böbrek yetmezliği belirtileri - İdrarda yapımında azalma / durma  - Bulantı, kusma, diyare  - Konvülziyon  - Bilinç bulanıklığı ve koma  - Günler veya haftalar sonra idrarda artma  Böbrek yetmezliği nedenleri - Böbrek üzerinde toksik etki yapan maddeler (karbon tetraklorür, amino-glikozidler, cıva, arsenik...
»» devamını oku »»
Buerger Hastalığı
Buerger Hastalığı
Buerger Hastalığı ( Tromboanjiitis Obliterans) nedir? Orta ve küçük çaptaki bacak atardamarlarında iltihabi bir hastalıktır. Daha çok 40 yaşın altındaki erkeklerde görülür.  Buerger Hastalığı nedenleri? - Genellikle aşırı sigara kullanan hastalardır.  - Birlikte diyabet veya lipid metabolizma bozukluklarının bulunabilir.  Buerger Hastalığı belirtileri nelerdir?   - Tipik...
»» devamını oku »»
Alerjik Rinit
Alerjik Rinit
Alerjik Rinit ve Diğer Adları Alerjik nezle, Saman nezlesi, Mevsimsel rinit  Alerjik Rinit nedir? Burun mukozasında şişme, kızarma, kaşınma ve aksırık nöbetleri ile kendini gösteren alerjik bir hastalıktır.  Alerjik Rinitin Belirti ve Bulguları Nelerdir   - Burun tıkanıklığı  - Burun salgısında artma  - Burun mukozasında kaşınma  - Aksırık  - Göz yaşarması  - Konjunktivit  -...
»» devamını oku »»
Bağırsak Tıkanması
Bağırsak Tıkanması
Bağırsak Tıkanması ve  Bağırsak Tıkanmasının Diğer Adı İleus  Bağırsak tıkanması nedir? Bağırsaktan geçişin duraklamasıdır.  Bağırsak Tıkanmasının Nedenleri Mekanik veya paralitik olmak üzere iki değişik türü vardır.  Mekanik ileus  - Bağırsağın içine ait nedenler: safra taşları, dışkı taşları, askaris yumağı, bezoar  - Duvara ait nedenler: tümör, atrezi, iltihabi darlıklar...
»» devamını oku »»
Periferik Nöropati
Periferik Nöropati
Periferik nöropati nedir? Periferik nöropati, omuriliği vücudun her yanı ile bağlayan periferik sinirlerin çeşitli faktörlerce hasarlanmasından ileri gelen ağrılı bir durumdur.  Periferik (çevrel) sinirler uzun ve kırılgan bir yapıda olduğundan çeşitli etmenler bu sinirleri kolayca tahrip edebilir  Periferik nöropati belirtileri nelerdir? - Sebebi ne olursa olsun periferik...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder