İlkyardım Uygulamaları

Kadınlar için İLK YARDIM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda İlkyardım Uygulamaları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz İLK YARDIM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
İlkyardım uygulamaları nasıl yapılır?

İlkyardım kazaya uğrayan birini veya bir hastayı iyileştirme yönünde atılan ilk adımdır. Aşağıda ilkyardım uygulamalarında kullanılan bazı gereçlerle ilgili kısa ve pratik bilgiler verilmiştir. 

İlkyardımda Askı Tekniği
Askılar çoğunlukla yaralı kolları, bilekleri ve elleri koruyup destek sağlamak için kullanılır. Göğüs yaralarında da göğsü desteklemek amacıyla kolları hareketsiz tutan askılar kullanılabilir. 

Kol askıları kol yaralanmalarında ve bazı göğüs yaralarında uygulanır. Doğru uygulanan bir kol askısında el, dirsek hizasından biraz yukarıda olmalıdır. Bandın altı tüm parmak tırnakları görünür durumda bırakarak serçe parmağın köküne kadar uzanmalıdır. Kol askıları aşağıdaki yöntemle uygulanır: 

- Oturan hastaya askıya alınacak yaralı elini ya da ön kolunu dirsekten daha yüksekte tutması söylenir. 

- Dirsek ile göğüs arasındaki açıklığı kullanarak üçgen bandın bir ucunu dirseği iyice saracak biçimde göğüsle kol arasından geçirin. 

- Kolu tutarak askının alt ucunu kolun üzerinden alın ve yaralı taraftaki köprücük kemiğinin üstündeki çukura gelecek biçimde balıkçı düğümüyle bağlayın. 

- Son olarak tepe noktasını öne doğru çekip bir çengelli iğneyle askının önüne tutturun. 

- Askının ve bandın kan dolaşımını engellememesine özen gösterin ve durumunu buna göre ayarlayın. 

Ayrıca gerekli askı gereci bulunamadığında pratik bir askı yöntemi uygulanabilir. Örneğin yaralı kol ceket düğmelenerek arasına asılabilir. Ceketin bir eteği yukarı kıvrılarak kol bunun arasın konur ve ceket eteğinin ucu göğüse çengelli iğneyle tutturulabilir. Başka bir yöntem de yaralı taraftaki elbise kolunu boşa çıkararak onunla yaralı kolu askıya almaktır. 

Kanamayı önlemek, sargıyı tutmak, şişmeyi engellemek, eklemlere destek sağlamak, hareketi sınırlamak amacıyla bantlar kullanılır. 

Kanamayı denetim altına almak, akıntıları emmek amacıyla yaraların üzerine örtülen steril koruyucu örtülere sargı adı verilir. Sargı yaparken eller çok temiz olmalı, yara ve çevresi oksijenli suyla temizlenmelidir. Yara bölgesindeki toz, toprak, cam parçaları varsa bunlar bol suyla temizlenmeli ancak yabancı cisim bulunan yaralara sargı yapılmalı üzerine baskı yapılmadan bol miktarda katlanmış steril gazlı bez konulmalıdır. Yaralı bölge sargı bezi ile çok sıkmadan yaranın her yerini aynı ölçüde kaplayacak biçimde sarılır. Sarma işlemi bittikten sonra sargı bezini kenarı flasterle yapıştırılır. 

Bir darbe sonucu ortaya çıkan şişlikleri azaltmak, ağrıyı dindirmek amacıyla soğuk kompres uygulanır. Bir pamuk tampon, havlu ya da benzeri bir kumaş çok soğuk suya batırıldıktan sonra bu hafifçe sıkarak şişliğin üzerine konulur. Tamponun soğukluğu azaldıkça yenisiyle değiştirilir ve uygulama beşer dakika aralıkla olarak sürdürülür. Soğuk kompres için içi buz dolu lastik torba da kullanılabilir. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 13:24:28
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kusmalarda İlk Yardım
Kusmalarda İlk Yardım
Kusma ve İlk Yardım Değişik hastalık ve zehirlenmelerde görülen bir belirtidir. Kusmaya neden olan hastalık tedavi edilmeli, vücudun kusma ile kaybetmiş olduğu sıvı ve tuzlar da karşılanmalıdır. Kusması olan hastada beraberinde baş ağrısı, karın ağrısı, ishal, halsizlik, baş dönmesi, kulak çınlaması, gibi altta yatan hastalıkla ilgili belirtiler bulunabilir, mide...
»» devamını oku »»
Histeri Nöbeti
Histeri Nöbeti
Histeri Nöbeti Nedir Genellikle evde ve başkalarının yanında bir tarafını incitmeyecek şekilde ve şuur kaybı olmaksızın bayılma ve ağlayarak açılmayı takip eden nöbetlerdir. Olay sara nöbetinden daha uzun sürer. Çevredeki stres yaratıcı olaylara karşı bilinç altında tertiplenmiş bir reaksiyondur. Kişi gözlerini açılmaması için sıkıca yumar. Aşırı ilgi krizin uzamasına yol...
»» devamını oku »»
Kaşıntılar
Kaşıntılar
Kaşıntı sebepleri ve tedavisi Kaşınma vücudun herhangi bir yerinde veya tümünde ortaya çıkabilen rahatsız edici bir histir. Kaşınma, çeşitli maddelerin kullanımına ve ilaçlara bağlı alerjik bir reaksiyon olabilir veya başka hastalıklardan kaynaklanabilir. Vücutta yerleşen çeşitli parazitler de kaşıntıya yol açabilir. Cilt hastalıklarının ve ruhsal durumların da kaşıntı ile...
»» devamını oku »»
Kramp Nedir, Kramp Girdiğinde Ne Yapmalıyız
Kramp Nedir, Kramp Girdiğinde Ne Yapmalıyız
Kramp Nedir? Ne Yapmalı? Kasların ani ve ağrılı gerilmesidir. bedensel egzersiz veya uyku sırasında kaslara kramp girebilir. Kramp en sık baldır kaslarında olur. Sıkı çorap lastikleri veya dar ayakkabılar kramplara yol açabilir. Yaz aylarında spor yapanlarda aşırı terlemeyle fazla tuz kaybı nedeniyle kas krampları görülebilir. Bu nedenle sıcak havalarda spor yapanlar düzenli...
»» devamını oku »»
Basur Memeleri (Hemoroid)
Basur Memeleri (Hemoroid)
Basur Memeleri (Hemoroid) Nedir? Makatın iç kısmında bulunan toplardamarların genişlemesi ve şişmesidir. Kalıtım, kabızlık, dışkılama sırasında aşırı ıkınma veya toplardamar basıncını arttıran bazı hastalıklarda basur memeleri ortaya çıkar.  Dışkılama sırasında ağrı , batma , taze ve parlak renkte damla damla kanama vardır. Bu tip şikayetleri olan hastalarda makat muayenesi...
»» devamını oku »»
Astım Nöbeti
Astım Nöbeti
Astım Nöbeti Astım solunum yollarındaki bronş kaslarında kasılma , şişme ve aşırı salgı nedeniyle solunum yollarının geçici daralmasıyla ortaya çıkan bir durumdur.  Astım nöbetleri özellikle gece meydana gelir. Astım nöbetine tutulan hastada solunum güçlüğü öksürük, hırıltılı vardır ve yapışkan balgam çıkarır. Solunum sıkıntısı ağırsa konuşma güçlüğü ve yüzde morarma...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder