Kırık Çeşitleri ve Kırıklarda İlkyardım

Kadınlar için İLK YARDIM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kırık Çeşitleri ve Kırıklarda İlkyardım hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz İLK YARDIM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kırıklarda Uygulanacak İlkyardım Nasıl Olmalıdır?

Kaza sonucunda kemiklerde çatlak veya kırıklar meydana gelebilir. Kırığın acısı yumuşak doku zedelenmesi ve çatlağa göre oldukça fazla ve dayanılamayacak şiddettedir. Kırıklar kapalı kırık ve açık kırık olmak üzere ikiye ayrılır. Kapalı kırıklarda kırılan kemik derinin üzerine çıkmamıştır. Açık çıkıkta ise kırık kemiğin ucu deriyi delerek dışarı çıkar. Açık kırıklar mikrop kapma yönünden daha risklidir. 

Kırıklarda uygulanacak ilkyardım yöntemleri şunlardır
Kanama varsa ya da kırılan kemiğin ucu dışarıda ise temiz bir gazlı bezle derhal sarılmalıdır. Kırılan kemiği ya da yerinden oynayan eklemi yerleştirmeye çalışılmamalıdır. Yardım beklerken kazazedenin vücudu sıcak tutulmalı kırık dışında kanama veya başka bir yaralanma varsa bunlar da kontrol edilmelidir. Genel anestezi ve ameliyat olasılığı nedeniyle hastaya yiyecek ve içecek verilmemelidir. 

Yardım gelmediği takdirde ve hastanın nakledilmesi gerekiyorsa kırığın çevre dokuları zedelemeden desteklenmesi gerekir. Özellikle kol ve bacak kırıklarında ve çıkıklarında bölgeyi hareketsiz kılmak amacıyla tahta destekler kullanılır. Varsa kırıklarda kullanılmak üzere özel olarak hazırlanmış atel adı verilen destek gereçleri kullanılmalıdır. Hareketsizlik kırıklarda acıyı hafifletir ve bölgenin daha fazla hasar görmesini engeller. Ancak bu destek kesinlikle çok sıkı olmamalıdır. Hasar gören nokta her iki taraftan sarılarak kıpıdayamayacak şekilde sabitleştirilmelidir. 

Kol Kırıklarında İlkyardım:
En rahat pozisyonda kolu göğüs yaslayıp arasını besleyin. Kolun ağırlığını beslediğiniz destekle birlikte, bir bezle omuzdan askıya alın. Kolun ağırlığın bir tahta parçasını desteğiyle hafifletebilirsiniz. Eğer kol bükülemeyecek durumda ise sarkıtıp vücuda yaslayarak bandajla veya tahta ile destekleyin. 

Bacak Kırıklarında İlkyardım:
Kırık veya çıkık bacağı sağlam bacağa destekleyerek bağlayın. Mümkünse iki bacağın arasını ince bir tahta parçası ile destekleyin. Eğer diz bükük kalmışsa aynı şekilde bırakarak destekleyin. Diz kapağı kırıklarında diz bağının üzerine bir şey sarmayın. Bacağın altına topuktan kalçaya kadar olan en az 10 cm genişliğinde bir tahta parçası yerleştirin. Bundan sonra biri baldırda, biri topukta, diğerleri dizin üstünde ve altında olmak üzere 4 adet sargı ile bacağı tespit edin. 

Omurga Kırıklarında İlkyardım:
Omurga kemiği kırıklarına özellikle trafik kazalarında sık rastlanır. Omurga kırıkları ilkyardımda en dikkatli olunması gereken konulardan biridir çünkü yapılacak yanlış bir hareket omurga kemiği içinde bulunan omuriliğin zedelenmesi sonucunda felce neden olabilir. Bu nedenle omurga kırığı olabileceği düşünülen düşme, sığ suya atlama, enkaz altında kalma ve trafik kazası gibi durumlarda boyun ve bel kemiği kırıkları olasılığı her zaman göz önüne alınmalı ve bunlara ait belirtiler olmasa bile böyle bir durun varmış gibi hareket edilmelidir. 

Boyun omurlarındaki kırıklarda kazazedenin hareketsiz tutulması çok önemlidir çünkü bu bölgedeki omurilik üzerine yapılan bası hastada düzeltilemeyecek sinir hasarlarına ve ölüme neden olabilir. Omurga kırığı olan hastanın taşınması için en az 4 kişi gerekir. Hasta sert bir sedye veya kapı gibi geniş ve uzun bir tahta parçası üzeinde taşınmalıdır. 

Hastayı bulunduğu yerden sedyeye alırken bir kişi başı vücut ekseninde tutarken biri omuzları biri kalçaları öteki de bacakları tutarak kaldırmalıdır. Kazazedenin yattığı yerde döndürülmesi gerekiyorsa bunu yine birkaç kişi tek bir hareket yapar gibi gerçekleştirmeli ve bu sırad vücudun ve başın bükülmemesine dikkat edilmelidir. Bu koşular sağlanamıyorsa cankurtaran ve yardım ekibi beklenmelidir. Başın hastaneye gidene kadar hareketsiz kalmakını sağlamamk amacıyla yanlarına katlanmış giysi gibi sert nesneler yerleştirimelidir. Başın altına kesinlikle yastık konulmamalıdır. Sırt ve bel kırıklarında da hareketi ve dolayısıla omurilik zedelenmesini en aza indirmek için aynı önlemler alınmalıdır. 

Baş Kırıklarında İlkyardım:
Kafatasında, çenede ya da boyunda meydana gelebilecek kırıklar ve darbeler çok önemli olduğundan hemen uzman bir doktor tarafından müdaheleyi gerektirir. 

Çene kemiği kırıklarında kanama olabileceğinden hastayı doktora götürürken kan yutmasını önlemek için baş öne doğru eğik tutulmalıdır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 14:28:55
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Buruna Yabancı Cisim Kaçması
Buruna Yabancı Cisim Kaçması
Buruna Yabancı Cisim Kaçması Daha çok küçük çocuklarda karşılaşılan bir olaydır. Çocuk burnuna bezelye, nohut gibi baklagiller, küçük çakıl taşlarını sokabilir. Buruna yabancı cisim kaçan çocuk burnundan soluk almada güçlük çekebilir. Burnu şişmiş ve kızarmış olabilir, burundan akıntı, bazen kanama görülebilir. Sümkürmeyle cisim çıkmıyorsa yabancı cismi kendiniz çıkarmaya...
»» devamını oku »»
Uyuşturucu Madde Bağımlılığı
Uyuşturucu Madde Bağımlılığı
Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Uyuşturucu madde bağımlılarında ilk yardım sadece var olan akut zehirlenme tablosunu gidermeyi amaçlar. Bu kişilerde acil yardım gerektiren durumlar aşırı dozda uyuşturucu alımı ve uyuşturucu bulamamaya bağlı akut yoksunluktur. Yardım girişiminde karşılaşılan en önemli sorun, birkaç maddenin birlikte alınması ve buna bağlı olarak karmaşık...
»» devamını oku »»
Boğaza Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım
Boğaza Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım
Boğaza yabancı cisim kaçarsa ilk ne yapmalı? Boğaza kaçan yabancı cisimler anında uygun müdahale ile çıkarılmadığında boğulma tehlikesi yaratırlar. Bilinci kapalı bir hastanın takma dişleri, dili, tükürük, kan veya kusmuğu da boğazı tıkayarak ölüme yol açabilir.  Ayrıca, bazı infeksiyonlar, yanıklar, böcek sokmaları veya çeşitli maddelere karşı aşırı duyarlık sonucunda...
»» devamını oku »»
Karın Ağrısında İlk Yardım
Karın Ağrısında İlk Yardım
Karın ağrısı neden olur? Günlük hayatta çok çeşitli nedenler bağlı olarak sık karşılaşılan bir belirtidir. Sindirim sistemi, idrar yolları, üreme organlarını ilgilendiren hastalıklar karın ağrısına neden olur. Bunlardan bir bölümü acil cerrahi girişim gerektirecek kadar ciddi olabilir.  Karın ağrısı çoğunlukla sindirim sistemine ilişkin basit rahatsızlıklardan kaynaklanır....
»» devamını oku »»
Çıban Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir
Çıban Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir
Çıban sıkılır mı? Çıbanı Sıkmak Tehlikelidir! Başlangıçta bir kızarıklıkla kendini belli eden çıbanın ilerlemesini önlemek için günde birkaç kez sabunlu suyla yıkamalı ve alkolle hafif ovmalıdır. Çıban kıl diplerine, ter gözeneklerine, ya da derinin kesilerek, delinerek zedelendiği yerlere yerleşen bakterilerin neden olduğu iltihaplı şişkinliktir. Genellikle çıban, kalçada,...
»» devamını oku »»
Deniz Canlılarının Sokması ve Balık Çarpması
Deniz Canlılarının Sokması ve Balık Çarpması
Deniz Canlılarının Sokması ve Balık Çarpması durumunda ne yapmalı? Deniz yıldızı ve deniz kestanesi gibi derisi dikenli deniz hayvanlarının ısırıklarında bölge bol suyla yıkandıktan sonra antihistaminik, ağrı kesici ve kortizonlu merhemler sürülür. Deniz kestanesi dikenlerinin hemen çıkarılması gerekir. Dikenin girdiği bölgeye uygulanan sirke, yüzeysel dikenleri eritir....
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder