Zatürre ve Tedavisi

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Zatürre ve Tedavisi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kış aylarının önemli bir sağlık sorunu: Zatürriye

Zatürre olarak da bilinen pnömoni, akciğerlerin iltihaplanmasıdır. Zatürrenin ilk sıradaki nedeni, pnömokok (Streptococcus pneumoniae) adı verilen yuvarlak şekilli bakterilerdir. Virüslerin neden olduğu Zatürre ise genellikle daha hafiftir ve evde tedavi edilebilir. Bakteriyel pnömoniler daha ağır seyirli olup genellikle soğuk algınlığının komplikasyonu olarak ortaya çıkarlar. Solunum yollarındaki virüs enfeksiyonları, Zatürreye zemin hazırlayabilir. Çünkü bu tip gribal enfeksiyonlar solunum yollarında bağışıklığı zayıflatır ve bölgede bakterilerin yerleşmesini kolaylaştırır. 

Son yıllarda klamidya, legionella, mikoplazma gibi mikroorganizmaların yol açtığı "atipik pnömoni" vakalarına da sık rastlanmaktadır. Akciğer dokusunda iltihaplanmaya bağlı olarak meydana gelen değişimler sonucunda akciğerlerin görevi olan gaz alışverişinde aksamalar meydana gelir ve kanın oksijenlenmesi azalır. İltihaplı hücrelerden dışarı çıkan sıvılar akciğere dolarak solunumu güçleştirirler. Pnömoni akciğerin tek bir lobu ile sınırlı ise lober pnömoni, bronşlardan başlayarak akciğerin başka bölümlerine yayılmışsa bronkopnömoni olarak adlandırılır. Kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak Zatürre genelikle iki hafta kadar sürer ama hastalık düzeldikten sonra kişi bir aydan uzun süre kendini halsiz ve yorgun hissedebilir. 

Zatürrenin Semptomları
Zatürre titreme ile birden yükselen ateş ve öksürükle başlar, daha sonra rengi sarı yeşil ile koyu kahve arasında değişen balgam çıkarılır. Hızlı solunum, yan ağrısı, uçuk genel durum bozukluğu gibi belirtiler bu tabloya eklenebilir. Teşhis için çekilen akciğer filminde akciğer dokusunda Zatürreye ait değişimler görülebilir. Ayrıca kanda akyuvar artışı, balgam kültüründe bakterilerin saptanması tanıya yardımcı olur. Sigara içen kişilerdeki Zatürrenin arkasında bir tümörün bulunup bulunmadığı dikkatle araştırılmalıdır. Atipik pnömonilerde hastalık basit bir gribal enfeksiyon gibi başlayabilir ve kuru öksürükle kendini belli eder. Bu nedenle uzayan kuru öksürüklerde bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurarak olayın açıklığa kavuşturulmasında yarar vardır. 

Zatürrenin Tedavisi
Eskiden ölümcül bir hastalık olan Zatürre, günümüzde kas ve damar içine uygulanan antibiyotikler sayesinde başarıyla tedavi edilebilmektedir. Asetaminofen gibi ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar hastanın ateş ve ağrı yakınmalarını azaltır.

Ağır vakalarda antibiyotiklerin yanı sıra oksijen verilir, sıvı-elektrolit tedavisi uygulanır. Zatürrede yatak istirahati zorunludur. Ateşin düşmesi ve solunumun normale dönmesi olumlu göstergelerdir. Balgamın ve akciğerlerde toplanan sıvıların kolay çıkarılması amacıyla hastaya bol miktarda su ve meyve suyu verilmelidir.

Şeker hastalığı, kronik bronşit, kalp yetmezliği, AIDS gibi hastalıkları olanlarda, alkoliklerde ve yaşlılarda zatürre yaşamı tehdit edebilir. Bu gibi durumlarda enfeksiyonun daha ilk semptomların ortaya çıkmasıyla birlikte erken teşhis ve etkin bir antibiyotik tedavisine başlanması önem taşımaktadır. 

Zatürreden Korunma ve Önlemler 
Sigara içmeyin - Sigara solunum yollarının virüs ve bakterilere karşı savaşma yeteneğini azaltır. Sigara içen kişilerde solunum yollarının içini döşeyen ve solunum yollarının yabancı maddelerden temizlenmesini sağlayan epitel tabakası hasar görür. 

Fazla alkolden kaçının - Aşırı ve düzenli alkol alınması, bağışıklık sisteminin zatürre dahil çeşitli enfeksiyonlara karşı direncini zayıflatan bir faktördür. 

Zatürrenin Aşılaması - Yaşınız 60 veya daha fazla ise veya bağışıklık sistemini zayıflatan kronik bir hastalığınız varsa ya da dalağınız alınmışsa doktorunuza danışarak pnömokok ve grip aşısı yaptırın. 

Zatürreye Karşı Vitamin ve Mineraller - Günde 1000 mg C vitamini solunum yollarının enfeksiyonlara karşı direncini artırır ve zatürreye karşı mücadelede yardımcı olur. Günde 25,000-50,000 IU A vitamini (en fazla iki hafta kullanın) solunum sistemini ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde 60 mg çinko alınması bağışıklığı artırmaktadır. Günde 600 IU E vitamini hasarlı akciğer dokusunun onarımına yardımcı olur.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 14:50:33
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Diş Ağrısını Azaltmanın Pratik Yolu
Diş Ağrısını Azaltmanın Pratik Yolu
Ağrıyan dişe ne yapılır? Dişiniz çok ağrıyor ama hiçbir şey gidermiyor olabilir. Doktorla olan randevunuza da daha zaman vardır. Korkunç şekilde ağrı veren dişinizin daha fazla ızdırap vermemesi için maydanoz, çiğnemeyi deneyin. Ağrıyan dişinizle çiğnediğiniz maydanoz acınızı biraz olsun hafifletecektir. Ayrıca taze naneyi de aynı şekilde çiğnemek çok yararlıdır. Hatta...
»» devamını oku »»
Ciltteki Mantar Hastalıkları
Ciltteki Mantar Hastalıkları
Sağlığımız İçin Ciltteki Mantara Dikkat Ciltteki mantar hastalıkları arasında en sık görüleni olan alacalı tinea (tinea versicolor) Pityrosporum cinsinden asalak mantarların neden olduğu bir durumdur. Tipik olarak bu mantar hastalığı gövde, boyun ve kollarda bazen de yüzde düzensiz olarak yayılan, hafif soyulan sütlü kahve renkli lekelerle kendini belli eder. Hastalık yaz...
»» devamını oku »»
Gribe Yol Açan Virüsler Hangileridir
Gribe Yol Açan Virüsler Hangileridir
Grip Etkeni Virüsler Influenza A  Epidemi ve pandemilerin en sık nedenidir. Bu virüsün yüzey antijeni hemagglutinindeki noktasal küçük mutasyonlar (antigenic drift) 2-3 yıl arayla tekrarlayan epidemilere yol açmaktadır. Değişik influenza virüs tipleri arasında gerçekleşen gen alışverişi sonucunda ise her 10-15 yılda bir büyük çaplı antijen değişiklikleri ortaya çıkmakta...
»» devamını oku »»
Çocuğa Paylaşmayı Öğretmek
Çocuğa Paylaşmayı Öğretmek
Çocuğa Paylaşmayı Öğretmek Küçük bir çocuğun yaşamı bütünüyle ben-merkezcidir ve her şey "onun"dur. Ama, şefkatli yol göstericilikle, çocuğunuz çok geçmeden paylaşmanın zevkine varacaktır. Çocuklar, kendileri ile "sahip oldukları" şeyler arasındaki farkı anlamadıkça, paylaşmakta güçlük çekerler.  Her küçük çocuk için, en önemli sözcüklerden biri "benim"dir. Çoğunlukla bir...
»» devamını oku »»
Hamilelikte İlaç Kullanımı ve Etkileri
Hamilelikte İlaç Kullanımı ve Etkileri
Hamilelikte ilaç almalı mı? Her doktorun ilaç yazarken dikkat etmesi gereken ilk ve en önemli kural organizmaya zarar vermemektir. İlaç asla tamamen zararsız olamaz. İlacı kullanan, bebek bekleyen bir kadınsa durum daha da kritik ve zordur. İlaçlar yalnız anneye zarar vermekle kalmayıp çocuğu da etkiler. 9 ay süren zaman içinde anne ile çocuk bir bütün oluştururlar ama yine...
»» devamını oku »»
Ev Hayvanları
Ev Hayvanları
Ev Hayvanları çocuklar için zararlı mı? Çocuklar ev hayvanlarına bayılır ve hayvan çok geçmeden bir dost, oyun arkadaşı olup çıkar. Çocuk ile dört ayaklı arkadaşı arasındaki bu bağın, çocuğun büyümesinde önemli bir yeri vardır ve bir ev hayvanı, çocuğa yıllarca süren bir neşe ve arkadaşlık sağlayabilir.  Yaşı ilerlemiş kişiler doğal dünyanın ne kadar ilgi çekici, şaşırtıcı...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder