Çocuklara Tokat Atmanın Neden ve Sonuçları

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklara Tokat Atmanın Neden ve Sonuçları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğu cezalandırma ile ilgili soru ve cevaplar

Çocuğa atılan tokadın neden ve sonuçları

-Kızım banyo saatlerinde çok huysuzlanıyor. Kendimi tutamıyor, poposuna birkaç tane çırpıştırıyorum. Lütfen yardım edin! 

Neden huysuzluk ettiğini anlamaya çalışın. Acaba banyo saati babasının eve döndüğü zamana ya da televizyonda çok sevdiği bir çocuk programına mı rastlıyor? Onunla uzun uzun konuşun ve uygun banyo saatini birlikte kararlaştırın. 

-Çocuğuma her tokat atıştan sonra kendimi çok kötü hissediyorum, hemen kucağıma alarak, sevip okşuyorum. Annemse bunun yanlış olduğunu söylüyor. Neden yanlış? 

Çünkü çocuğunuz, gösterdiğiniz bu ek şefkat ile cezayı (tokadı) birbirine bağlamayı öğrenecek ve sonunda tokadı bir ceza olarak hissetmeyecektir. 

Neden ve sonuç
Ara sıra bir tokadın yararlı olduğunu savunan anne-babalar ve uzmanlar, küçük çocuğun neden cezalandırılmış olduğunu o anda anlamasını sağladığını ileri sürerler. Kendisine yapmaması söylenen bir şeyi yapar, söz gelimi oyuncağını tuvaletin içine atar ve siz de hemen bir tokat atarsanız, "neden ve sonuç" ilişkisini öğreneceğini söylerler.

Tokada karşı olanlarsa, çocuklara iyi davranmayı öğretecek daha iyi yollar bulunduğunu savunurlar. Çocuğunuzla konuşarak ona neyin doğru, neyin yanlış olduğunu niçin kızdığınızı ya da niçin üzüldüğünüzü anlatmanız gerektiğini öne sürerler. Çocuğunuza, onun huysuzluk etmek istemediğini bildiğinizi ya da kötü bir şey yaptığının farkında olmadığını anladığınızı söylemeniz, tokattan daha iyidir. Ona güven verin: Bir daha yapmayacağından emin olduğunuzu söyleyin.

Çocukların sevilmek, bebeğinizi kazanmak istedikleri için "iyi" davranmaya çalıştıkları yolunda da bir görüş vardır. buna göre, yaptığını beğenmediğinizi göstermeniz, onun davranışını değiştirmenin, tokatlamaktan daha iyi bir yolu olabilir. Ama bu kuşkusuz, üç yaşın altındaki çocukların çoğunda olduğu gibi, yargılayış biçiminizi kavramayacak kadar küçük olan çocuklar için geçerli değildir.

Çocuğunuz televizyonun düğmesini durmadan açıp kapatıyorsa ya da sehpanın üstündeki kristal tablayı durmadan eline almaya kalkışıyorsa, onu oradan kaldırıp başka bir odaya götürmeniz ve bunu denemeye kalkmanın bir yararı olmayacağını, çünkü her seferinde engelleyeceğinizi sonunda anlamasına kadar her seferinde bunu tekrarlamanız, genellikle bu davranışından vazgeçmesi için yeterlidir. Küçük çocuğunuz bir oyun arkadaşına, oyuncak çekiciyle ya da oyuncak küreğiyle vurursa, onun, çekicin, küreğin ne olduğunu ya da acıtacağını bilmediğini unutmamanız gerekir. Hemen tokadı yapıştırmak yerine, yumuşak bir hareketle çekici, küreği elinden çekip alın ve neden bunu bir daha yapmaması gerektiğini anlatın. Bir masalla ya da başka bir oyuncakla, dikkatini başka bir yere çekin. 
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
1.12.2014 14:35:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
6-9 ve 10-12 Yaş Arası Çocukların Gelişimi
6-9 ve 10-12 Yaş Arası Çocukların Gelişimi
6-9 yaş zihinsel gelişimi - Sözel ve sayısal beceriler önem kazandığından ders programı ağırlaşır. - 6 yaşında basit metinli, resimli kitapları okur, bununla birlikte yeni okumayı söktüğü için konuyu tam olarak izleyemez. - Kitap okuma zevkini kaybetmemesi için, okumanın bir mücadele haline geldiği noktada ona siz okuyun. Gazete, poster, trafik işaretleri gibi diğer...
»» devamını oku »»
Annenin Çalışması ve Çocuğun Bakımı
Annenin Çalışması ve Çocuğun Bakımı
Anne çalışmak zorunda olduğunda, yerini kim alabilir? Hiç kimse. Herhangi bir kimse, çocuğunuzun hakimiyle ilgilenebilir, fakat hiç kimse annenin yerini alamaz. Bir kadının işi, annelik görevlerine gölge düşürerek çocuğun gelişimine zarar verebilecek bir iş olmamalıdır. Serbest çalışanlar ve evde dikiş, nakış ve benzeri işler yapanlar programlarını öteki annelere oranla çok...
»» devamını oku »»
Çocuğun Bakımı ile Kim İlgilenmeli
Çocuğun Bakımı ile Kim İlgilenmeli
Çocuğunuza Kim Bakıyor? Çocuğumun bakımıyla kimin uğraşması en doğrudur? Hangi çocuk olursa olsun, ona en iyi bakacak olan kimse, tartışmasız kendi ana babasıdır. Ne kadar iyi eğitilmiş ve iyi niyetli olursa olsun diğer kimseler, sizin çocuğunuza olan derin bağlılık duygunuza sahip değildir. Ana babanın yavrusuna duyduğu biyolojik koruma güdüleri, türlerin devamı ve...
»» devamını oku »»
Neden Bazı Çocuklar Okula Gitmek İstemezler
Neden Bazı Çocuklar Okula Gitmek İstemezler
O zaman neden bazı çocuklar okula gitmeye karşı olumsuz davranır? Tecrübelerim okula gitmek istemeyen çocukların , çoğu zaman annelerinden uzakta kalmaktan korktuğunu göstermiştir. Eğer çocuk, okula gitmeyi, "evden atılma" olarak görüyorsa, bu endişesi yersiz değildir. Evde küçük kardeşleri olan bir çocuk, özellikle bu kardeşlere annesi çok daha büyük bir şefkat...
»» devamını oku »»
Ayrıldığım Eşim Hakkında Çocuğuma Ne Söyleyebilirim?
Ayrıldığım Eşim Hakkında Çocuğuma Ne Söyleyebilirim?
Boşanma sonrası çocuğa ne söylenmeli? Birçokları, çocuklarına ayrıldıkları eşlerinin çok iyi bir insan olduğunu, fakat aralarındaki kişilik farklarının çok fazla olması dolayısıyla evliliklerini sürdüremediklerini söylemeyi tercih ederler. Genellikle çocuğun ayrılan eşe saygı göstermesi için başvurulan bu açıklamayı ben de onaylarım. Ancak ayrıldığınız eşinizin, sorumsuzluk,...
»» devamını oku »»
Çocuk Bakıcısı (Bekleyici) Nasıl Seçilmeli
Çocuk Bakıcısı (Bekleyici) Nasıl Seçilmeli
Bebek bakıcıları konusunda ne düşünüyorsunuz? Pek çok kimsenin otomobilinin bakımını yapacak ustayı seçerken,   çocuklarıyla   ilgilenecek olanlardan daha büyük bir titizlikle davranması gerçekten şaşırtıcıdır. Uygarlıkların geleceğinin büyük ölçüde genç kuşaklara dayanması nedeniyle bu sorumsuzca davranış özellikle ciddi sonuçlara yol açabilir, çünkü gelecek kuşaklar bütün...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder