Sayılar ve Sağlığınız

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sayılar ve Sağlığınız hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sağlığınızı Korumanın Püf Noktaları

Sadece sayılara bakarak sağlık abidesi olamazsınız. Sağlığınız, sayılarla bilimsel resim yapmanın ötesinde bir kavramdır. Sağlık; genlerin, hayat tarzının ve çevresel faktörlerin tamamen kişiye özgü mükemmel bir karışımıdır

Fakat bazı sayılar vardır ki bunlar sağlığınızı koruyabilmeniz için önemli kilometre taşlarıdır. Bu sayıları iyi bilmek sizi doğru yönlendirecektir. 

Kan Basıncı: 130 ve 85
Yüksek kan basıncı; kalp hastalığı, inme ve böbrek hastalığı riskini arttırır. Yüksek sistolik basınç (tansiyonunuz ölçülürken söylenen ilk rakam) her kalp atımında damarlarınızın içindeki en yüksek basıncı ifade eder. Bu basınç damar duvarlarınızı eninde sonunda zayıflatmaya yetecek kadar yüksektir. Yüksek diyastolik basınç (tansiyonunuz ölçülürken söylenen ikinci rakam) ise iki kalp atımı arasında kalbinizin ve kan damarlarınızın yeterince dinlenemediğini ifade eder. 

Gerek sistolik gerekse diyastolik kan basıncınızdaki uzun süre sebat eden yükselmelere dikkat edin. Aşağıdaki, sağlıklı yetişkinler için geçerli olan tansiyon rakamlarını bilin:

Normal tansiyon: 130/85 mmHg''den düşük olmalı. 

Yüksek-Normal Tansiyon Sınırı: 130-139/85-89 mmHg. 

Hipertansiyon: Sürekli olarak 140/90 mmHg''den yüksek.
 
Eğer tansiyonunuz 160/100 mmHg veya daha yüksek ise hemen bir hastaneye gitmelisiniz.

Kalori: 26
Günlük diyetle alınan yağlar çoğu kişi için ilgi odağı olmakla birlikte asıl olan kaloridir. Kişinin kilosunu kontrol altında tutması, aslında gün içerisinde aldığı kalori miktarıyla yaktığı kalori miktarı arasındaki dengeyle ilgilidir. Günlük kalori ihtiyacınızı basitçe hesaplayabilirsiniz:

Kilonuzu korumak için: Mevcut kilonuz (kg) X 26 = günlük kalori ihtiyacı 

Kilo vermek için: Mevcut kilonuz (kg) X 20 = günlük kalori ihtiyacı 

Yağ: 30
Yağdan zengin beslenmek, kalp hastalığı ve hipertansiyon riskini arttırır. Çok fazla yağdan kaçınmak için; gıdalarla aldığınız yağ miktarını gram cinsinden, günlük kalori ihtiyacınızın 30''da biriyle sınırlayın. 

Basitçe hesaplamak için, günlük kalori ihtiyacınızı 30'a bölün. Örneğin; günde 1800 kaloriye ihtiyacınız varsa, günlük yağ alımınızı 60 gramla sınırlayın (1800 + 30 = 60). 

Bel - Kalça Oranı: 1 veya 0.85
Karın bölgenizde fazla yağ olması (elma şekilli olmak) kalp hastalığı, hipertansiyon, inme ve şeker hastalığı riskinizi arttırır. Kalça ve baldır bölgenizde fazla yağ olması ise (armut şekilli olmak) kilosu normal olan bir kişiden daha fazla hastalık riski taşımayacağınız anlamına gelir. Vücudunuzdaki yağın dağılımı, bel, kalça oranıyla ifade edilir. 

Bel, kalça oranını hesaplamak için:

1. Göbek hizasından belinizi ölçün.
2. Kalçalarınızı en geniş yerinden ölçün.
3. Bel ölçünüzü kalça ölçünüze bölün.

Eğer erkekseniz; 1'in üzerindeki değerler sağlık açısından risk altında olduğunuz anlamını taşır. Eğer kadınsanız; 0.85'in üzerindeki değerler sağlık açısından risk altında olduğunuz anlamını taşımaktadır. 

Egzersiz: 30 ve 5
Fiziksel hareketlerden uzak bir yaşam tarzı; kalp hastalığı, osteoporoz (kemik erimesi) ve kilo alma riskini beraberinde getirir. Fakat bu durum bir daha asla sağlıklı olamayacaksınız anlamını taşımaz. 

Her gün yapamasanız bile haftada 5 gün, en az 30 dakika hafif egzersiz yapmaya çalışın. Üstelik bu otuz dakikayı da bir defada gerçekleştirmek zorunda değilsiniz. Gün içerisinde yürüyüşler yapmak, merdiven çıkmak, bisiklete binmek gibi bölünmüş aktivitelerle de 30 dakikayı doldurabilirsiniz. Gün içerisindeki yürüyüşlerinizi canlı kılmaya gayret edin. 

Kolesterol Oranı: 4.5
Vücuttaki toplam kolesterol; düşük-yoğunluklu lipoproteinler (LDL), yüksek-yoğunluklu lipoproteinler (HDL) ve kandaki diğer maddelerden meydana gelir. Toplam kolesterolünüz istenen seviyelerde olsa bile (200 mg/dl''nin altında), yüksek LDL ve düşük HDL miktarları sizi hala kalp hastalığı ve damar sertliği riski altına sokar. 

Kolesterol oranınızı hesaplamak için: Toplam kolesterol miktarınızı HDL miktarına bölün. İstenen oran 4.5'in altıdır. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 20:02:09
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Besin Zehirlenmeleri
Besin Zehirlenmeleri
Besin zehirlenmeleri ve nedenleri Eğer etinizi aş pişmiş, tavuğu da pişmeden kızartılmış şekilde yemekten hoşlanıyorsanız yaz aylarında dikkatli olmanız gerekecek çünkü yeterince pişmemiş ette besin zehirlenmesine yol açan, bulantı, ishal, halsizlik gibi belirtilere neden olan salmonella bakterilerinin bulunması ihtimali bir hayli yüksek. Araştırmacılara göre sıcak hava...
»» devamını oku »»
Güneş ve Zararları
Güneş ve Zararları
Güneşin zararları nasıl önlenir? Güneşe çıkmadan önce cildinizin temiz olmasına dikkat edin. Güneş banyosundan önce cildin ince ve duyarlı kısımlarına yağlı kremler sürülebilir. Bu tür kremler cildi besler, gözeneklerini açar, cildin ısı ve rüzgara direncini arttırır.  Güneşlenme sonucunda cildin kuruması ve kaşıntı durumunda güneş banyosundan sonra nemlendirici kremler...
»» devamını oku »»
Besinlerin Bronzlaşmaya Etkileri
Besinlerin Bronzlaşmaya Etkileri
Bazı besinler bronzlaşmayı etkiler mi? Bronzlaşmayı hızlandıran bir besin maddesi yoktur. Turunçgillerde ve havuçta bulunan beta karoten maddesi bol miktarda alındığında deriye sarı bir renk verir ama bronzlaştırmaz. Ancak beta karoten güneş ışınlarının zararlı etkilerin önler . Beta karoten koruyucu etkisi için ilk güneş banyosundan 10-15 gün önce alınmalıdır....
»» devamını oku »»
Güneş Banyosunun Zararları Nelerdir
Güneş Banyosunun Zararları Nelerdir
Uzun süreli ve korunmasız güneş banyosunun zararları nelerdir? Güneş ışınları, cildin erken yaşlanmasına yol açan doğal faktörlerin başında gelir. Uzun süre korunmasız olarak kuvvetli güneş ışınlarına maruz kalan ciltlerin esnek lifleri parçalanır. Bunun sonucunda ciltte kırışıklıklar ve çizgeler ortaya çıkar. Cilde rengini veren pigmentlerin düzensiz dağılımı nedeniyle koyu...
»» devamını oku »»
Çocuk Bahçelerindeki Tehlikeler
Çocuk Bahçelerindeki Tehlikeler
Çocuk bahçelerindeki tehlikeler nelerdir? Çocuk bahçelerinde meydana gelen yaralanmalar toplam yaralanmaların üçte biridir; kırık, sadme, çıkık ve çarpma yaraları gibi. Yaralanmaların çoğu; çocukların düşmesi, hareketli cisimlerle çarpışması veya elbiselerinin veya kol-bacak gibi uzuvlarının oyun aletlerine takılması sonucu olmaktadır. Salıncaklar, asılıp sallanılan...
»» devamını oku »»
Tıbbi Yanlış İnanışlar
Tıbbi Yanlış İnanışlar
Tıbbi Yanlış İnanışlar ve Doğruları Her duyduğunuza inanmamalısınız! Bir kase acı biber sosu alın. İçine soğan ve peynir koyun. Aile stresi, geçim darlığı ve yüksek dozda endişeyle karıştırın. İşte ülsere davetiye çıkaran mükemmel bir yemek tarifi. Gerçekten öyle mi acaba?  Hayat tarzı ve hastalık arasındaki bağlantılar genel olarak bilinen, basit yanlış inanışlardır.  İşte...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder