Tıbbi Yanlış İnanışlar

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Tıbbi Yanlış İnanışlar hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Tıbbi Yanlış İnanışlar ve Doğruları

Her duyduğunuza inanmamalısınız! Bir kase acı biber sosu alın. İçine soğan ve peynir koyun. Aile stresi, geçim darlığı ve yüksek dozda endişeyle karıştırın. İşte ülsere davetiye çıkaran mükemmel bir yemek tarifi. Gerçekten öyle mi acaba? 

Hayat tarzı ve hastalık arasındaki bağlantılar genel olarak bilinen, basit yanlış inanışlardır. 

İşte size sıkça duyduğunuz bazı yanlış inanışlar: 

Stres ülsere sebep olur mu?
Yüksek tempolu işler ve baharatlı yiyecekler,ülsere sebep olur denir. Fakat pek çok ülser vakasında, Helicobacter pylori (H. pylori) adı verilen bir bakteri ülsere asıl sebep olan faktördür, hayat tarzı veya beslenme alışkanlığı değil. 

On iki parmak bağırsağında ülseri olan insanların neredeyse tamamı, midesinde ülser olan insanların ise %70''inde H. pylori bakterisi vardır. Söz konusu bakterinin kişinin midesinde tespit edilmiş olması neden sonuç ilişkisini ispatlamaz. Ancak diğer taraftan antibiyotik tedavisinin de bu ülserleri iyileştirdiği gösterilmiştir. Antibiyotik tedavisi, kuvvetli bir tedavi şeklidir. Günde birkaç kez alınan bir grup ilaç iki haftaya kadar bir süreyle kullanılmalıdır. 

Islak saçla dışarıya çıkarsanız soğuk algınlığına yakalanır mısınız? 
Titremek, soğuk algınlığına sebep olmaz. Soğuk algınlığının sebebi virüslerdir. Virüs içeren vücut salgılarıyla doğrudan doğruya temas etmek; mesela eline hapşıran veya sümküren biriyle tokalaşmak, soğuk algınlığına sebep olan virüslerin kişiden kişiye bulaşmasında en sık rastlanan geçiş yoludur. Daha az sıklıkla görülen geçiş şekli ise aksıran veya sümküren bir kişinin havaya yaydığı virüslerin solunum yoluyla bir başka kişi tarafından alınmasıdır. 

Hava soğuk olduğunda daha sıklıkla soğuk algınlığına yakalanabilirsiniz. Bahar aylarında veya kışın soğuk algınlığının daha sık görülmesinin sebebi insanların kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirerek birbirleriyle temas süresini arttırmış olmalarıdır. 

Bakır bilezik takmak eklem romatizması ağrısını azaltır mı? 
Bazı insanlar bakırın ağrıya iyi geldiğini düşünür. Çünkü bakır, hücrelere zarar veren serbest radikalleri ve zehirli molekülleri nötrleştirir. Fakat bunu destekleyen bilimsel hiçbir bulgu yoktur. Bakır bir bilezik taktığınızda çok küçük miktarda bir bakır derinizden emilebilir. Fakat en çok dikkati çeken etki, o bölgede bir renk değişikliği olacaktır, ağrıda azalma değil. 

Kanser bulaşıcı mıdır? 
Kanserin insanlar arasında doğrudan doğruya veya dolaylı olarak geçtiğine dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Kanser gelişimi, bir takım iç ve dış risk faktörlerine maruz kalınması sonucu tetiklenebilir. Kalıtsal faktörler, hormonlar veya bağışıklık sisteminin durumu daha çok risk oluşumuna sebep olabilir. 

Dış risk faktörleri arasında beslenme şekli, radyasyona maruz kalma ve bazı kimyasal maddeler sayılabilir. Bazı virüsler vücut hücrelerine zarar verebilir ve diğer risk faktörleriyle beraber kanser gelişimine neden olabilir. Bu virüsler arasında hepatit virüsü, insan papilloma virüsü, Epstein-Barr virüsü, insan T-hücre lösemi virüsü ve insan bağışıklık yetmezliği virüsü (HİV) sayılabilir. Ancak bulaşıcı olmasına rağmen bu virüslerden hiçbiri normal temas yollarıyla insandan insana geçmez. 

Kısık ışıkta kitap okumak gözlerinizi bozabilir mi? 
Kısık ışıkta kitap okumak görme keskinliğinizi bozmaz. Fakat bunun tam tersi doğrudur: Görme bozukluğu, kısık ışıkta kitap okumanızı zorlaştırır. Kısık ışık gözlerin odaklanmasını zorlaştırır ve gözlerinizi rahatsız edebilir. Dolayısıyla, en iyisi ışıkları açmaktır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 20:07:13
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kronik Yorgunluk Sendromu (KYS)
Kronik Yorgunluk Sendromu (KYS)
Kronik Yorgunluk Sendromu (KYS) Kronik yorgunluk sendromu nedir? Hepimiz zaman zaman kendimizi yorgun hissederiz ve çoğu kimse ara sıra depresif dönemler geçirir. Bunlar fiziksel ve ruhsal streslere yanıt olarak ortaya çıkan geçici durumlardır. Ancak kronik yorgunluk sendromu (KYS) olarak bilinen gizemli hastalık, günlük yaşamda karşılaştığımız bu tür bedensel ve ruhsal iniş...
»» devamını oku »»
Yazın Belinize ve Sırtınıza Dikkat Edin
Yazın Belinize ve Sırtınıza Dikkat Edin
Yazın bel ve sırt ağrılarından korunmak için ne yapmalı? Günlük yaşantımızda vücudumuzun yükünü çeken omurga kemiğinin kıymetini pek bilmeyiz, onu normal yapısına aykırı hareketlere ve duruşlara zorlarız. Böylece sırt ve bel ağrılarına davetiye çıkartırız. Sırtımızı sağlığa kavuşturmanın ilk adımı, omurgamızı yormayan d oğru bir duruşa kendimizi alıştırmaktır. Ayaklar...
»» devamını oku »»
Yürüyüş ve Sağlığınız
Yürüyüş ve Sağlığınız
Yürüyüşün vücudumuza faydası nedir? Vücudun en doğal egzersizi olan yürüyüş, günümüzde popüler bir spor durumuna gelmiştir. Milyonlarca kişi bugün form tutmak için yürürler. Yürüyüş özel donanım ve ders gerektirmeyen, güvenli, basit ve ücretsiz bir egzersizdir. Araştırmalar düzenli ve enerjik yürüyüşün fizyolojik ve psikolojik değeri olduğunu göstermektedir.  Yürüyüş kalbi,...
»» devamını oku »»
Besin Zehirlenmeleri
Besin Zehirlenmeleri
Besin zehirlenmeleri ve nedenleri Eğer etinizi aş pişmiş, tavuğu da pişmeden kızartılmış şekilde yemekten hoşlanıyorsanız yaz aylarında dikkatli olmanız gerekecek çünkü yeterince pişmemiş ette besin zehirlenmesine yol açan, bulantı, ishal, halsizlik gibi belirtilere neden olan salmonella bakterilerinin bulunması ihtimali bir hayli yüksek. Araştırmacılara göre sıcak hava...
»» devamını oku »»
Güneş Sütleri ve Yağları
Güneş Sütleri ve Yağları
Güneş sütleri ve yağları ne işe yarar? Kısaca güneş kozmetikleri olarak bilinen bu ürünler cildi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruyucu özelliklere sahip bileşimlerdir. Güneş kozmetiklerin de bulunan kimyasal filtreler güçlü (B tipi) ultraviyole ışınlarının büyük bölümünü süzer.  Güneş kozmetikleri güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli ve güneşi altında birer...
»» devamını oku »»
Zorlamaya Bağlı İncinmeler
Zorlamaya Bağlı İncinmeler
Zorlamaya Bağlı İncinmeler nelerdir? Bu, ağrılı olmakla beraber çoğunlukla engellenebilir bir rahatsızlık şeklidir. Zorlamaya bağlı kas incinmeler belli meslek gruplarında daha sıklıkla görülür. Fabrika işçisi, bilgisayar operatörü ve kasap gibi kişiler yüksek risk altındadır. Aslında bu kişilerin işleri gereği gün içerisinde yaptıkları bir takım hareketleri, herkes kendi...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder