Masada Bardak Düzeni ve Kullanımı

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Masada Bardak Düzeni ve Kullanımı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Masada bardaklar nasıl konulur ve hangi bardak ne için kullanılır
Bardak takımlarının model ve modaları aşağı yukarı her yıl değişmektedir. Fakat kristalden yapılmış güzel bir takımın model ve modası her ne kadar değişirse değişsin, yine sofranın görkemli birer süsü olduğunu unutmamak gerekir. Ancak, model ve forması her ne olursa olsun kristalden başka alınacak bardak takımlarının, imkan oranında ince olmalarına önemle dikkat etmek gerekir.

Şunu da unutmamalıdır ki herhangi bir ince bardak ile içilen su, bira ve şaraptan duyulan dudak, damak zevk ve lezzetini, hiçbir kalın bardakta bulmak olanağı yoktur.

Yine bu cümleden olarak, sofralarda, belli belirsiz renklerde boyanmış Meksika, İspanya, Venedik sırçalarından yapılmış takımları da, diğer tabak servislerine ters düşmek koşuluyla yetkinlikle kullanılabilir. Yalnız sofrada kullanılacak, su ve şarap kadehlerinin aynı formda ve cinsten olması bir koşuldur. Bilinir ki, sofraya her vakit su bardağı ile ne kadar cins şarap içilecek ise o kadar da bardağın bulundurulması gerekir. Yine bilindiği gibi iki, ya da üç çeşit şarabın aynı bardak içinde birbirleri arkasına servis edilmesi sofra görgüsünde kabul edilemez. Sofrada şampanya içilecek ise; şampanya kadehini de, diğer bardakların yanlarına koymakta hiç bir sakınca yoktur.

Aperatif almaya yarayan rakı, likör ve benzeri gibi küçük kadehleri sofraya koymak çok doğaldır ki, gereksizdir. Sofra görgüsünce, her ne kadar çeşitli cins şarapları aynı kadehten içmenin yakışık almadığı işaret ediliyorsa da, bizde şarap tiryakisi veya meraklıları pek az, hatta mevcut olmadıklarından, sofralarımızda genellikle tek tip içilmesi adet olmuştur. Fakat resmi ve protokol sofralarında, et, av eti, balık ve meyve ile başka tip cins şarapların kullanılması gerektiğinden, kullanılacak şarap cinsi miktarınca sofraya bardak sıralamayı unutmamalıdır.

Bardak takımı kullanılması yenidir. Eskiden içmek isteyen her şahsa, içkiyi her içişinde yeni bir bardakla sunarlardı. XV. Lui zamanında, kadehler masaya kondu, hizmetkarların masa başında bulunarak samimiyeti bozmaları önlenmiş oldu. XIX. yüzyılda içilen içkiyle ilgili, bütün bardaklar masaya konmaya başlandı. Bizim görüşümüze göre şimdiki masalarda bir beyaz şarap kadehi, bu kadehle aynı zamanda beyaz ve roze şaraplar da içilebilir, bir kırmızı şarap kadehi, bir de su kadehi bulunur. Şarap eğer önemli bir marka taşımıyorsa sürahiden servis edilir. Kaliteli şaraplar kendi orijinal şişelerinden servis edilir. Şarap şişeleri masanın üzerine bırakılmamalıdır.

Şampanya bardağı ziyafetin başından başlayarak, masanın üzerine konulabilir. Fakat diğer bardaklardan biraz geriye konulmalıdır. Geçen yüzyılın bir modasına göre şampanya kadehlerini bir tepsiye koyup ev sahibine getirmek ve servis zevkini ona bırakmak usuldendir.

Bardaklar, kristal, yarım kristal ya da cam olabilir. Bu bir bütçe sorunudur. Renkli kadeh de kullanılabilir, fakat şarabın rengini ancak berrak bir kadehten görebiliriz.

Not: Sofraya su bardağı ile birlikte ne kadar cins içki içilecekse o kadar da bardağın bulundurulması gerekir. Resimdeki bardakları şöylece kullanabiliriz: 1) Beyaz ve Roze şaraplar, 2) Bira, 3) Rakı, 4) Şampanya, 5) Sek şaraplar.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
22.12.2014 12:47:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Sofra Hizmetlilerinin Kıyafetleri ve Davranışları
Sofra Hizmetlilerinin Kıyafetleri ve Davranışları
Sofra hizmetlilerin davranış ve giyimleri Bir davette sofranın görkem ve azametini belirten en büyük etkilerden biri de servis yapan hizmetlilerin durum ve davranış, nezaket ve giyimleridir. Ziyafetlerde, bir sofranın hazırlanışına, süslenişine, yemeklerin güzellik ve nefisliğine her ne kadar özen gösterilirse gösterilsin, servis üst başları pis, kötü giyinmiş bilgisiz...
»» devamını oku »»
Tabak Seçimi ve Kullanımı
Tabak Seçimi ve Kullanımı
Tabak çeşitleri ve kullanım şekilleri Tabaklar, gerek renkleri ve gerekse cinsleri bakımlarından ev sahiplerinin özel zevklerine bağlıdır. Aynı desenden yapılmış tabak takımları şimdiye dek, büyük rağbette olmakla beraber, yemek, pasta ve meyve tabaklarının çeşitli modellerden oluşumu da zevksizlik sayılır. Yalnız kullanılacak başka başka modellerdeki tabakların aynı boyda...
»» devamını oku »»
Sofrada Börek Nasıl Yenmeli
Sofrada Börek Nasıl Yenmeli
Davetlerde böreklerin yenme yöntemleri nelerdir? Ravyoli, piruhi, mantı ve tatar böreği gibi haşlama hamurlardan yapılan börekler dışında, diğer her çeşit börekleri çatalla kesmek kesinlikle doğru değildir. Bunları ancak bıçakla keserek yememiz gerekir. Haşlama hamurlardan yapılan börekleri ise, bıçakla kesmek doğru değildir. Buna zorunlu kaldığımızda, çatalla kesmemiz...
»» devamını oku »»
İstiridye Nasıl Setvis Yapılır ve Yenir
İstiridye Nasıl Setvis Yapılır ve Yenir
İstiridye nasıl servis yapılır ve istiridye nasıl yenir? Açılması güç olan istiridyeleri , üst kabukları çıkarılmış ve büyükçe bir tabağa sıralanmış olarak sofraya getirmelidir. Ancak istiridye verildiğinde bunun üç dişli ve kenarı keskin özel çatalını da sofranın sağ kısmına yerleştirmeyi unutmamalıyız. Büyük servis tabağı içinde sofraya getirilmiş olan bu istiridyeleri bir...
»» devamını oku »»
Sofra Düzeni ve Sofra Görgüsü
Sofra Düzeni ve Sofra Görgüsü
Sofra düzeni ve görgüsü hakkında bilgiler Sofra düzenlenmesi bir sanattır. Bu düzenleme her topluma ve çağa göre az ya da çok değişiklikler gösterir. İnsan denen varlığın doğuşundan ölümüne kadar hayat nasibi olarak aradığı şey nasıl varlığını devamına ve yayılmasına hizmet eden besin ilkesi ise, insan topluluğuna özel güzellikleri sağlayan, yardımcı araçların en önemlisi de...
»» devamını oku »»
Çay Sofralarının Düzenlenmesi
Çay Sofralarının Düzenlenmesi
Çay Sofraları Nasıl Hazırlanır? Çay sofrasını düzenleyecek olduğumuz, küçük yuvarlak veya dikdörtgen yemek sofraları da bu görevi görebilir. Hatta büyük ve kalabalıkça çayların, misafir sayısına göre kanatsız veya kanatları açılmış olarak, yemek sofralarında hazırlanmaları bir zorunluluktur. Masaların birini üstüne örtü örtüldükten sonra, örtünün üstüne yemek sofralarında...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder