Yemek Sofralarının Düzenlenmesi

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yemek Sofralarının Düzenlenmesi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yemek Sofrası nasıl hazırlanır?
Bu sofraları da bütün örtü veya Amerikan usulü denen ortaya bir milyö dö tabi (masanın ortasına konan otuz, otuz beş santim eninde ve yetmiş beş ile bir metre uzunluğunda örtü) ve herkesin önlerine de peçete tarzında küçük dikdörtgen örtüler koymak üzere iki ayrı şekilde örtü kullanarak düzenlenebilir.

Fakat bu sofralar da, gerek bütün örtü kullanılsın, gerekse peçete tarzı küçük dikdörtgen örtüler kullanılsın bu örtü değişikliği sofranın hazırlanış ve kuruluşunda esaslı bir değişiklik meydana getirmez. 

Masaya bütün örtü örtülecekse nelere dikkat etmeli
Örtüyü masaya öyle bir yerleştirmelidir ki, örtünün orta kıvrık yeri masanın tam orta kısmına gelsin ve masanın dört bir tarafından sarkan etekleri de masanın kenarından en çok yirmi santimden daha fazla aşağı sarkmasın.

Amerikan usulü, yani bir milyö dö tabi ve peçete tarzı küçük dikdörtgen veya yuvarlak örtüler kullanılacaksa; milyö dö tabl'ın yine masanın ortasına gelmesi ve herkesin önlerine konulmakta olan peçete tarzı küçük örtülerin de bir diğeri ile aynı aralıkta olması gerekir. Milyö dö tabi kullanıldığında, sofraya sağlı sollu iki adet de şamdan koymak zorunluğu vardır. Bunları milyö dö tabl'ın orta merkezine doğru eşit aralıklarla yerleştirmelidir.

Not: Yemek saati imtiyazlı bir zamandır. Masanın düzeni de çok önemli bir rol oynar. 

Tabak takımlarını, masanın tam ucu hizasında ve diğer tabak servisleriyle 50-60 santim aralıkla, fakat aynı mesafede olmak üzere yerleştirmeli ve her bir servis için de ikişer adet tabak koymayı tercih etmelidir. Yalnız bir tabak koyarak ve her yemekte tabak değiştirerek de sofra düzenlenebilir. Bu iki tabaktan altta daima düz tabağı, üste de, çorba içilecek ise; çukur; meze tarzı ordövr yenecekse; küçük tabak koyarak tabakları sofraya yerleştirmek gerekir.

Peçeteleri, uzunluklarına doğru ikiye, monogramlı ise üçe katlamalı. Bunlar tabağın üstüne konabileceği gibi tabağın soluna yani çatalın yanı başına da kona bilir.

Sofrada kullanılan, milyö dö tabi, peçete tarzı küçük örtüler nereye konmalı
Bu durumda peçeteleri, her halde tabakların üstlerine oturtmak daha uygun olur.

Çatal, kaşık ve bıçak takımlarından, çatal ile balık çatalını sola, kaşık, bıçak ve balık bıçağını da sağa koymalıdır. Bıçakların ağızlan, yani keskin tarafları da tabak yönüne doğru olmaları gerekir. Ancak çatal, bıçak ve kaşıklardan her hangisi önce kullanılacaksa onları daima tabağın en sonuncusu olarak yerleştirmek gerekir ve yerleştirilen çatal, kaşık ağızlarının yukarıya, ya da örtüye doğru çevrilmiş olmaları, sofranın durum ve hazırlanışına göre ev sahiplerinin zevkine kalmış bir niteliktir. Fransız yönteminde çatalın dişleri ile kaşık ağızları örtüye çevrilmiş olması, İngiliz yönteminde ise yukarıya bakması gerekir.

Bununla beraber, her yemek değiştiğinde yeni servis kullanarak ve sofraya sadece o yemekte kullanılacak takımları koyarak sofra düzenlenebilir. Ancak bu halde, sofraya servis yapan bir garson veya usta bir hizmetçi bulunması gerekir. Sadece bir çorba kaşığı, ya da çatal, bıçağı ile balık çatalı, bıçağı veya et çatal, bıçağı olmak üzere yalnız iki takım kullanmakla sofranın daha fazla süslenmiş olacağına inanıyoruz.

Sofrada ayrıca salata veya tereyağı bulundurulacaksa, salata kase veya tereyağı kaplarına, altlık olmak üzere sofraya birer küçük tabak daha koymak gerekir.

Fakat bunlar esas servis tabaklarının üst kısımlarına kadeh ve bardakların sol taraflarına yerleştirmeli ve salata için kullanılacak çatal, kaşık ve tereyağı için kullanılacak bıçakları da bunların kenarlarına koymalıdır.

Masada bardakların dizilişi
Sofrada daima bir su bardağı ile yemeklerin cinslerine göre verilecek kaç çeşit şarap varsa o kadar da şarap bardağı bulundurulması sofra görgüsünce gereklidir. Yukarıda da açıkladığımız gibi iki cins şarabın, aynı bardak içinde birbiri ardınca verilmesi uygun değildir.

Sofrada şampanya bardağı nereye konur 
Şampanya kadehlerini de öteki bardakların yanında bulundurmakta hiç bir sakınca yoktur. Fakat aperatif almaya özgü küçük rakı ve likör kadehlerinin resmi sofralarda konulması doğru değildir. Esasen resmi veya yarı resmi sofralarda, aperatiflerin başka salonda alınmaları adet olduğu gibi yemekten sonra ikram edilecek likör ve benzerlerinin de yine "fümuar denen küçük sigara salonlarında" verilmekte olduğu herkesçe bilinir. Sofrada mutlaka rakı içilecekse, rakı kadehini su bardağının sağına koymak gerekir.

Yalnız bu bardakları aşağıda anlatacağımız şekilde sofraya sıralanmalıdır.

Başta su bardağı olmak üzere, bu bardağın sağ tarafına, kaç çeşit şarap içilecekse o kadar da şarap bardağı sıralamak ve şaraplardan sonra şampanya içilecek ise, bunlara sonuncu olarak da bir de şampanya bardağı koymak yerinde olur. Fakat sofrada sadece şampanya içilecekse; o zaman şarap bardağı koymamalı, su bardağı ile sağına da sadece bir şampanya bardağı koymakla yetinmelidir. Sofrada, şarap ve şampanya ile mutlaka rakı da içilecekse; su bardağını birazcık ortaya, sağına rakı kadehini, soluna da şarap veya şampanya kadehini sıralamak gerekir.

Yukarıda sofrada kullanılacak her bir takım özelliklerini, yerlerini ve ne şekilde kullanılacağı konusunda oldukça etraflı açıklama yapmış bulunuyoruz. Şimdi de bir yemek sofrasını nasıl kurmak, hazırlamak gerektiğini anlatmaya çalışalım.

Masada salata veya tereyağı olan tabaklar nereye nasıl konmalı
Salata kase ve tereyağı kaplarının altlarına, birer küçük tabak koyarak bunları masanın orta kısımlarına doğru düzgün bir şekilde yerleştirmelidir. Her iki servis arasına tuz ve biberlikleri de yerleştirdikten sonra masanın iki yanına, hiç olmazsa bir köşesine küçük bir tabağa oturtulmuş bir veya iki cins de hardal koymayı da unutmamalıdır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
22.12.2014 19:30:37
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Yemekten yabancı madde Çıkınca Yapılması Gerekenler
Yemekten yabancı madde Çıkınca Yapılması Gerekenler
Yemekten kötü bir şey çıktığında ne yapmalı? Bir davette ve özellikle restoranlarda önümüze getirilen yemeklerin içinden, saç, sinek, böcek ve benzerleri gibi iğrendirici maddelerin çıktığını az görmemişizdir. Bu gibi olaylar, bir konuk olduğumuz özel bir davette oluşursa çok güç olmakla beraber, en nazik şekilde ve kibarca davranışı, o yabancı ve iğrendirici maddeyi...
»» devamını oku »»
Tabak Seçimi ve Kullanımı
Tabak Seçimi ve Kullanımı
Tabak çeşitleri ve kullanım şekilleri Tabaklar, gerek renkleri ve gerekse cinsleri bakımlarından ev sahiplerinin özel zevklerine bağlıdır. Aynı desenden yapılmış tabak takımları şimdiye dek, büyük rağbette olmakla beraber, yemek, pasta ve meyve tabaklarının çeşitli modellerden oluşumu da zevksizlik sayılır. Yalnız kullanılacak başka başka modellerdeki tabakların aynı boyda...
»» devamını oku »»
Sofrada Salça Kullanımı
Sofrada Salça Kullanımı
Sofrada salçayı nasıl kullanmalıyız? Sofra görgüsünde, salçayı iki kısma ayırmamız yerinde olur. Bunlardan biri servis tabağındaki yemeğin yağlı suyu, diğeri de mayonez ve benzeri gibi salçalık içinde ayrıca servis yapılan gerçek salçadır. Bu salçalardan her hangi biri olursa olsun, bunları tabaklarımıza alırken yemekleri fazla suluca veya salçalı severim kuramıyla...
»» devamını oku »»
Peçete Katlama Şekilleri ve Kullanımı
Peçete Katlama Şekilleri ve Kullanımı
Masa da peçete kullanımı ve katlama şekilleri Peçetelerin de, sofra örtüleriyle her vakit aynı renkte, aynı şekilde ve aynı desende olmaları bir koşuldur. Örneğin, motifli, ajurlu, dantelli veya damalı olmaları gerekir. Çay sofralarında kullanılacak peçeteler 18 santimetre, günlük sofradakiler 20-22, büyük ziyafetlerde kullanılanlar 27 santimetre boyutunda olması gereklidir....
»» devamını oku »»
Sofrada Tabaklara Nasıl Yemek Almalıyız
Sofrada Tabaklara Nasıl Yemek Almalıyız
Sofrada tabaklara yemek alırken dikkat edilmesi gerekenler Sofrada önümüze getirilen yemeklerden, tabağımıza ancak yiyebileceğimiz kadar almalıyız. Çok fazla aldığımızda, diğer konuklarca, oburluğumuza ve görgüsüzlüğümüze, aç gözlülüğümüze yorumlanabileceği gibi, yiyememekten ötürü tabağımızda artık olarak bıraktığımızda da yemeği beğenmediğimiz hissini uyandırabilir ki,...
»» devamını oku »»
Çatal, Bıçak ve Kaşık Çeşitleri
Çatal, Bıçak ve Kaşık Çeşitleri
Çatal, bıçak ve kaşık takımları çeşitleri ve kullanım şekilleri Çatal, bıçak, kaşık takımlarının gümüş, kristof, madensel ve benzeri çeşitli kıymet ve kalitede türleri var ise de, büyük ziyafetlerde, zariflik, kullanış ve zenginlik bakımından bunların kristof, günlük kullanış için metal olanlarını seçmelidir. (Gümüşler sararmaları dolayısıyla kristoflar kadar kullanışlı...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder