Yuvarlak Masada Oturma Düzeni

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yuvarlak Masada Oturma Düzeni hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
İngiliz yöntemi sofralar

İngiliz yöntemi sofralarda ise, ev sahibesi ile sahibi sofranın iki baş taraflarına oturmaktadırlar. Ev sahibesi bayan ile ev sahibinin sağ tarafları da şeref yerleridir. 

Yuvarlak masalarda oturma düzeni nasıldır
İki aynı derece ve aşamada misafiri bulunan davetlerde şeref yerlerinin taksimine en elverişli olan "yuvarlak masalardır". Çünkü protokolce yuvarlak masalarda ev sahibe ve sahibinin yerleri saptanmış değildir. Bu böyle olduğuna göre, örneğin; ev sahibi sofranın başına oturacak olursa, bir kadın bir erkek olmak üzere sıra takibi suretiyle misafirlerimizi istediğimiz yerlere yerleştirmek, üstelik şeref yerlerini kolayca paylaştırmak mümkün olabilir. Ancak yer saptamasını yaparken davetlilerden mevki, yaş ve dereceleri olarak birbirlerine yakın olan kimseleri birbirlerinin yanlarına oturtmayı unutmamak gerekir. 12 kişilik bir de yuvarlak masadaki oturuşlarını görelim :

Bu iş basit göründüğü kadar kolay olmamakla beraber, sofrada yer düzeni ev sahibinin ödevlerindendir. Davetli oturduğu yere büyük önem verir.

"Yuvarlak ve yumurta biçimi masalarda" yer düzen işi, uzun ve kare masalara oranla daha kolaydır. İki kişinin rahatça oturabilmesi için 50 cm. lik bir ara bırakılmadır. İdeal bir sofra 6 - 8 kişiliktir. Yerler yazı ile işaretli değildir. Sofraya geçildiği zaman ev sahibi tarafından belirtilen yazılı menü bulunmaz.

Fransa'da, ev sahibi ve sahibesi masanın orta kısmına yerleşir. Konuklar her iki yanda yer alırlar. Yaş ve rütbe, saygı ve akrabalık yakınlık, uzaklık, kurallarına göre oturtulmalıdır. Çiftleri daima ayırmak gerekir. Yalnız nişanlı ve yeni evliler yan yana oturtulmalıdır.

Eğer misafirleriniz arasında aynı sosyal düzey ve aynı yaş eşitliği varsa, ev sahibesinin yanına birinci çiftin erkeği ev sahibinin sağına da ikinci çiftin bayanı oturur. İngiliz usulüne göre dikdörtgen masada ev sahibi ve sahibesi masanın 2 uç başlarına karşı karşıya otururlar.

6 - 10 kişilik masalarda kişi yerleştirme işi kolaydır. 8 - 12 kişilik masalarda 2 erkek ve 2 kadın yan yana oturtmamaya dikkat etmelidir. Böyle durumlarda ev sahibesi en önemli kadın misafirin karşısında, ev sahibi ise misafirin solunda oturur. İş ziyafetlerinde ev sahibi en önemli erkek misafirin karşısında oturur.

 Bir dul, bir bekar en yakın akrabanın yanına oturtulur.  Bir din adamı, yaşı ve rütbesi ne olursa olsun ev sahibesinin sağına oturur.

Işıklandırma iyi ayarlanmalıdır. Her iki tarafa yerleştirilen şamdanlar göz düzeyine gelmediğinde sıcak bir hava yaratır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
22.12.2014 15:09:18
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Yemekten Sonra Konuklara İkram Nasıl Verilmeli
Yemekten Sonra Konuklara İkram Nasıl Verilmeli
Restoran yada pastahanelerde yemiş ya da benzeri şeyler yendikten sonra Her hangi bir restoran veya pastahanede ısmarlayıp da yiyemediğimiz yemiş, pasta, bisküvi ve benzeri fazlasını, parasını ödemiş olduğumuzu neden sayarak, bunları ceplerimize doldurmak ve paket yaptırarak beraberimizde götürmeye kalkışmak çok görgüsüzce bir davranış olur. Yemekten sonra gelen konuklara...
»» devamını oku »»
Sofrada Salata Servisi Nasıl Yapılmalı
Sofrada Salata Servisi Nasıl Yapılmalı
Sofrada salata servisi yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar Sofrada, salatalar , cinslerine göre ya yemek tabağının bir kenarına ya da servis tabaklarının sol taraflarına oturtulmuş küçük salata tabaklarına alınarak servis yapılırlar. Örneğin; tas kebabı, gulaş, kapama ve benzeri gibi suluca yemeklerin yanlarında pancar, yeşil salata gibi sirke ya da limon suyu ile...
»» devamını oku »»
Sofrada Başımıza Gelebilecek Aksaklıklar
Sofrada Başımıza Gelebilecek Aksaklıklar
Sofrada oluşan aksaklıklar karşısında nasıl davranmalıyız? Sofrada yemek yerken , öksürme, aksırma, burun akması veya hıçkırık tutması gibi aksaklıklarla daima karşılaşabiliriz. Öksürme veya aksırmamız geldiği zaman önümüzdeki peçeteyi hemen ağzımıza kapatarak, mümkün olduğunca başımızı önümüze eğmiş bir şekilde öksürüp aksırmamız gerekir. Sofrada burnumuzun silinmesi...
»» devamını oku »»
Sofrada Çatal, Bıçak ve Kaşık Kullanımı
Sofrada Çatal, Bıçak ve Kaşık Kullanımı
Yemek yerken çatal, bıçak ve kaşığı nasıl kullanmalıyız? Kaşıklardan hangisi olursa olsun, çorba, komposto, dondurma bunları daima sağ elde tutarak kullanmalıdır. Sonra tabağımıza almış olduğumuz çorba, komposto, ya da dondurmanın yenmeleri sona erince elimizdeki kaşığı masanın üstüne bırakmak ya da tabakla masa arasında köprü yapar gibi dayamak kesinlikle doğru değildir....
»» devamını oku »»
Sofrada Yemek Seçmek
Sofrada Yemek Seçmek
Yemek ikram edilince seçmek doğru mudur? Bazı kimseler, sofrada tabaklarına almaları için önlerine getirilen yemekleri, adeta tavuk gibi eşelercesine karıştırarak istedikleri dolgun ve büyük parçaları seçmeye yeltenirler. Fransızların da paçavracı dedikleri bu gibi halleri, insanı gülünç bir duruma sokacağını göz önünde tutarak, bu gibi davranışlardan çekinmemiz gerekir. Bir...
»» devamını oku »»
Sofrada İçecekler ve İkram Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sofrada İçecekler ve İkram Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sofrada içki servisi ve içme şekilleri nelerdir? Çok samimi aile yemekleri hariç, resmi veya yarı resmi sofralarda adi şişeler içinde şarap ve benzeri içkiler konulamayacağı gibi, sürahi içine konulacak şarap, diğer içki ve suyun da doldurulmuş olarak , servis edilmesi veya masaya konulması gerekir. Eksik veya yarı doldurulmuş sürahiler, karşısındakilere artık veya tasarruf...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder