Yaşlılığı Etkileyen Hastalıklar ve Sonuçları

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yaşlılığı Etkileyen Hastalıklar ve Sonuçları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yaşlıları Etkileyen Başlıca Hastalıklar 

Alzheimer hastalığı ve diğer demans (bunama) tipleri: Bellekte ve entellektüel işlevlerde zaman içinde artan bir kayıp oluşturan beyin bozuklukları 

Yatak yaraları (dekübitüs ülserleri): Derinin uzun süreli basınca bağlı olarak tahribatı 

İyi huylu (selim) prostat hiperplazisi: Erkeklerde prostat bezinin büyümesi nedeniyle idrar akımının engellenmesi 

Katarakt: Gözün mercek kısmının saydamlığını yitirmesi ve görmenin bulanıklaşması 

Kronik lenfositik lösemi: Bir lösemi tipi 

Tip 2 diyabet (erişkin yaşta başlayan tip): İnsülin tedavisine gerek olmayan diyabet tipi 

Glokom: Gözün içinde basınç artışına bağlı olarak görmede azalma ve ileri durumlarda körlük 

Monoklonal gammopatiler: Kanda tek bir hücre tipinin anormal derecede çoğalmasıyla immünoglobülin düzeylerinin arttığı bir bozukluklar grubu. 

Osteoartrit: Eklemlerin çevresinde bulunan kıkırdakta dejenerasyon (ağrılıdır) 

Osteoporoz: Kemiklerden kalsiyum kaybı; kemikler kırılgan hale gelir ve kolaylıkla kırılabilirler 

Parkinson hastalığı: Titreme, kas katılığı, hareket güçlüğü ve postüral bozukluklara yol açan ve yavaş ilerleyen bir beyin bozukluğu. 

Prostat kanseri: Prostat bezinin kanseri (erkeklerde) 

Zona (herpes zoster): Sessiz kalan suçiçeği virüsünün yeniden aktive olması sonucunda deride kızarıklık/döküntü ve uzun süreli ağrı 

İnme: Beyindeki bir kan damarının blokajı veya kanaması sonucunda güçsüzlük, duyu kaybı, konuşma güçlüğü ve başka nörolojik sorunlar. 

İdrar tutma zorluğu: İdrar tutmada güçlük, idrar kaçırma 

Yaşlılarda Hastalıkların Sonuçları
Geriatri yaşlı insanların tıbbi bakımıyla ilgilenen ve yaşlılıkla ilgili tıbbi sorunları araştıran bilim dalıdır. Gerontoloji yaşlanmayı inceleyen bilimdir. Bireyin "yaşlı" sınıfına alınacağı belirli bir yaş yoktur ancak klasik olarak bu yaş, emeklilik yaşı olan 65'tir. 

Geriatrik sendromlar veya geriatrik hastalıklar olarak da adlandırılan birçok bozukluk yalnızca yaşlılarda görülür. Diğer bozukluklar her yaştan insanları etkiler ama yaşlılarda daha yaygın veya şiddetli olabilir ya da farklı semptomlara ve komplikasyonlara neden olabilirler. 

Yaşlı insanlar hastalığı gençlerden daha farklı yaşarlar. Hastalıklar yaşlı insanlarda farklı semptomlar oluşturabilir. Örneğin tiroid bezi normalin altında çalışan genç insanlarda kilo artışı görülebilir. Yaşlılarda ise yeterince çalışmayan tiroid bezi bunamayla karıştırılabilecek konfüzyona (bilinç bulanıklığı) neden olur. Aşırı çalışan tiroid bezi, gençlerde huzursuzluk ve kilo kaybına neden olurken yaşlılarda uyuklama hali, çevreye ilginin azalması, depresyon ve bilinç bulanıklığına neden olur. Depresyon genç insanlarda kederlenme, içe kapanma ve belirgin bir mutsuzluğa yol açar. Yaşlılarda depresyon bazen bilinç bulanıklığı, bellek kaybı ve çevreye karşı ilgisizliğe neden olur ve bu semptomlar bunamayla karıştırılabilir. 

Eskiden kalp krizi, kalça kırığı ve pnömoni gibi akut hastalıklar yaşlılardaki önemli ölüm nedenleri arasındaydı. Günümüzde bu hastalıklar tedavi edilebilen ya da kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Buna karşılık, kronik bir hastalık artık güçten düşme anlamına gelmemektedir. Diyabet, böbrek problemleri, kalp hastalığı ve başka kronik hastalıkları olan birçok insanda yine normal işlevler devam etmekte, bu insanlar aktif kalmakta ve bağımsız yaşayabilmektedir. 

Sosyolojik ve ekonomik faktörler, yaşlı bireylerin tıbbi bakıma ulaşma ve bu bakımdan faydalanmalarını etkilemektedir. Birçok yaşlı, küçük sorunları gözardı ederek bu sorunlar büyüyene kadar tıbbi yardım istemezler. Yaşlı bireylerde aynı anda birden fazla hastalık bulunabilir ve bu hastalıklar birbirlerini etkiler. Örneğin depresyon bunamayı ağırlaştırabilir ve diyabet enfeksiyonu şiddetlendirebilir. 

Sosyolojik faktörler yaşlılarda hastalığı karmaşık duruma getirebilir. Hastalık yaşlı bireyin bağımsız yaşamasını geçici veya sürekli olarak engelliyorsa birey depresyona girebilir ve hem sosyal hizmetlere, hem de psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle geriatri uzmanları, yaşlı hastaların bakım ve tedavisinde genelde farklı dalların bir arada çalışmasını önerirler. Geriatrik bakımda doktorları, hemşireleri, sosyal görevlileri, terapistleri, eczacıları ve psikologları içeren tıbbi personel, bir doktorun gözetimi altında plan yaparak tedavileri uygularlar.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 07:55:40
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Sosyal Fobi ve Tedavisi
Sosyal Fobi ve Tedavisi
Sosyal Fobi Nedir? 1. İnsanların ilgi odağı olmaktan korkuyor musunuz? 2. Başkalarının önünde gülünç duruma düşmekten korkar mısınız? 3. Aşağıdaki durumlardan herhangi birinden sıklıkla kaçınmaya çalışır mısınız? Topluluk önünde konuşmak  Otorite konumunda kişilerle konuşmak  İnsanların sizi izlemesi  Başkalarının önünde yemek yemek, içmek ya da yazı yazmak  Partilerde...
»» devamını oku »»
Kaşıntıdan Kurtulmanın Yolları
Kaşıntıdan Kurtulmanın Yolları
Kaşıntıdan Kurtulmanın Yolları Kaşınma vücudun herhangi bir yerinde veya tümünde ortaya çıkabilen rahatsız edici bir histir. Kaşınma, çeşitli maddelerin kullanımına ve ilaçlara bağlı alerjik bir reaksiyon olabilir veya başka hastalıklardan kaynaklanabilir. Cilt hastalıklarının ve ruhsal durumların da kaşıntı ile ilgisi vardır. İnatçı ve kronik kaşıntıların nedeni bir doktor...
»» devamını oku »»
Süt ve Süt Alerjisi
Süt ve Süt Alerjisi
Süt alerjisi nedir? Süt Süt insan beslenmesinin en önemli parçalarından biri. Sütü insan için bu denli değerli kılan özellikleri, protein ve kolay sindirilen süt yağlarının yanı sıra yağda çözünen vitaminler ve kalsiyumdan zengin olması. Sütte özellikle A vitamini, ayrıca B1, B2 ve B12 vitaminleri bulunuyor. Fosfat, magnezyum ve demir sütün içerdiği diğer mineraller. Yoğurt...
»» devamını oku »»
Soğuk Algınlığına En Etkili İlaç
Soğuk Algınlığına En Etkili İlaç
Soğuk algınlığına en etkili ilaç nedir? Soğuk algınlığına karşı en iyi ve etkili ilaç , ev ilacıdır. Bu da süt ve baldır. Ancak bu konuda size bilmediğiniz bir şeyi söyleyelim. Bal 40 derecenin üstünde kaynadığı zaman yararlı etkisini kaybeder bu durumda da sütü tatlandırmaktan başka işe yaramamış olur. Bu nedenle sütü ısıttıktan sonra balı ilave etmelisiniz.
»» devamını oku »»
Vücut İmajı Nedir
Vücut İmajı Nedir
Vücut İmajı: Aynaya baktığımızda ne görüyoruz? Bir boy aynasına baktığımızda, aklımızdan farklı şeyler geçebilir: Kendimizi çok zayıf ya da çok şişman bulabiliriz ya da yüzümüzdeki kırışıklıklara odaklanırız. Ama sonuç olarak aynadaki görüntümüzü beğenir ya da beğenmeyiz ve aynadaki görüntümüz hakkında bir karar veririz. İşte bu karar, bizim vücut imajımızdır, yani aynadaki...
»» devamını oku »»
Gebelikte Seks
Gebelikte Seks
Gebelikte seks ve bilinmesi gerekenler Gebelikte seks yapmak doğru mudur?  Pekçok durumda, evet. Gebeyi izleyen sağlık uzmanı kişiye erken doğum riski taşıdığını, rahim veya kese problemi olduğunu söylememişse; yani gebelik yolunda gidiyorsa, son aylara kadar güvenle seks yapılabilir. Eğer kişi risk taşıyıp taşımadığını bilmiyorsa mutlaka bir doğum uzmanına danışmalıdır....
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder