Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yüksek Kolesterol Nedir?
Çoğumuz gibi siz de belki kolesterolün kalbinizi ve damarlarınızı nasıl etkileyeceğinizi şimdiye kadar düşünmemiş olabilirsiniz. Doktorunuz kolesterol düzeyinizin yüksek olduğunu, diyet ve egzersizin yanı sıra ilaç tedavisi gerektiğini size söyledi. 

Yüksek kolesterol kişilerin yaşamları boyunca etkileyen, en sık görülen durumlardan biridir. Kolesterol yüksekliğinin damarlarınız ya da kalbiniz üzerindeki etkilerini hissedemezsiniz. Doktorunuzun düşüncelerini ve ne yapmanız gerektiğini de tam olarak anlayamamış olabilirsiniz. 

Doktorunuz size reçetede yazdığı gibi modern ilaçlar dahil günümüzde sorununuzla ilgili uzun dönemli tedavilerin bulunması nedeniyle şanslısınız. İlaç kullanırken kendinizi rahat hissetmeniz için bu ilaçlarla ilgili daha fazla şey bilmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. 

Kolesterol nedir?
Belirli bir zamanda ortalama bir kadın veya erkeğin kanında bir çay kaşığı kolesterol dolaşır. Kolesterolün kendisi vücudun hücrelerini yenilemek için kullandığı ve kan dolaşımıyla gereken yerlere taşıdığı yağlı bir maddedir. 

Kolesterol nereden gelir?
Kolesterolün bir bölümü tam yağlı süt, peynir ve tereyağ gibi yediğimiz besinlerden gelirken büyük bölümü ise vücutta üretilir. Kolesterolün LDL olarak adlandırılan bir formu yağları vücutta taşımak için kullanılır. Bu nedenle beslenmemizdeki yağ miktarını azaltmak önem taşımaktadır. Doymuş yağların yenilmesi LDL kolesterolü yükseltmektedir. Kolesterolünüz fazla ise kan dolaşımında ekstra kolesterol kalmakta ve bu da sorunlara neden olabilmektedir. 

Doymuş yağ nedir ve niçin önemlidir?
Yağlar birçok formda bulunabilir. Doymuş yağlar et, süt, tereyağ ve peynir gibi hayvansal kökenli veya hindistan cevizi gibi bitkisel kökenli olabilir. Doymuş yağların yenilmesi kanda LDL kolesterolün çok fazla yükselmesine neden olabilir. Doymuş yağ oranı yüksek olan besinlerin az tüketilmesi, diyetteki kolesterol miktarını düşürmenin önemli bir parçasıdır. 

Yüksek kolesterolün görülme sıklığı nedir?
Çok sık görülen bir durumdur. Genel olarak 5.2 mmol/L'nin (200 mg/dl) üzerindeki bir kolesterol düzeyinin kalp hastalığı riskini arttırdığı kabul edilmektedir. Dünya çapında milyonlarca kişinin kolesterolü yüksektir. Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon kadar sık görülen bir durumdur. 

LDL kolesterol niçin kötüdür?
Kanda çok fazla LDL bulunması, atardamarların iç duvarında "plak" adı verilen birikimlere neden olur. Zamanla bu plaklar genişleyerek damarı daraltır ve oksijenden zengin kanın vücudun bazı bölümlerine gitmesini engeller. Kalbin kendi atardamarları bu plaklarla daraldığında kalp kasına yeterli oksijen gidemez ve bu durum kalp krizi ile sonlanabilir. Beyindeki bir atardamarda aynı olay ortaya çıkarsa "inme" sonucunda kişide felç meydana gelebilir. Her ikisi de ağır sağlık sorunlarıdır. Sonuç olarak yüksek kolesterol sizin için kaçınabileceğiniz gereksiz bir ekstra risk nedenidir. 

Yüksek kolesterolü olan kişi hasta mıdır?
Yüksek kolesterolü olmak hasta olduğunuz anlamına gelmez ama değiştirmediğiniz takdirde bu durum sizin hastalanmanıza yol açacaktır. Tedavi edilmeyen yüksek kolesterol kalp hastalığı ve inme yönünden ekstra risk anlamına gelir. 

Yüksek kolesterol için neden ilaç alıyorum?
Sizin için doğru tedavi başka biri için doğru tedaviden farklı olabilir. Bazı kişiler sadece yedikleri şeyleri değiştirerek ve egzersiz yaparak kolesterol düzeylerini düşürebilirler. Sözgelimi yüksek kolesterolü olan dostlarınızdan bazılarının kolesterol düzeylerini yeniden dengeye oturtmak için egzersiz ve diyet yeterli olur.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 10:08:15
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey
Yüksek Kolesterol Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey
Yüksek Kolesterol Nedir? Çoğumuz gibi siz de belki kolesterolün kalbinizi ve damarlarınızı nasıl etkileyeceğinizi şimdiye kadar düşünmemiş olabilirsiniz. Doktorunuz kolesterol düzeyinizin yüksek olduğunu, diyet ve egzersizin yanı sıra ilaç tedavisi gerektiğini size söyledi.  Yüksek kolesterol kişilerin yaşamları boyunca etkileyen, en sık görülen durumlardan biridir....
»» devamını oku »»
Kadınların Ağrıya Olan Dayanıklığı
Kadınların Ağrıya Olan Dayanıklığı
Kadınların ağrılar ile başa çıkma gücü Kadın ile erkeğin ağrı karşısında verdiği tepkilerin farklı olduğunu belirten uzmanlar, kadınların erkeklere göre ağrılara daha dayanıklı olduğunu ifade ediyor. uzmanlar, hormonal değişimlerine bağlı olarak kadınların erkeklerden daha fazla ağrı çektiğini, buna karşın ağrıdan yakınma oranlarının kadınlarda daha düşük olduğunu söylüyor....
»» devamını oku »»
Diş Ağrısını Azaltmanın Pratik Yolu
Diş Ağrısını Azaltmanın Pratik Yolu
Ağrıyan dişe ne yapılır? Dişiniz çok ağrıyor ama hiçbir şey gidermiyor olabilir. Doktorla olan randevunuza da daha zaman vardır. Korkunç şekilde ağrı veren dişinizin daha fazla ızdırap vermemesi için maydanoz, çiğnemeyi deneyin. Ağrıyan dişinizle çiğnediğiniz maydanoz acınızı biraz olsun hafifletecektir. Ayrıca taze naneyi de aynı şekilde çiğnemek çok yararlıdır. Hatta...
»» devamını oku »»
Başarılı Emzirme
Başarılı Emzirme
Başarılı Emzirme Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başlar.Nasıl emzireceğini bilen anne kendine güven duyar.  Gebelik sırasında memede ne gibi değişikşikler olur? Gebelik dönemi boyunca annenin memeleri, doğacak bebek için dünyadaki en uygun sütü üretecek ve kullanmaya hazırlayacak bir fabrika haline gelir. Meme...
»» devamını oku »»
Hayatımızda Stresi Arttıran Faktörler
Hayatımızda Stresi Arttıran Faktörler
Stres Yaratan Faktörler Nelerdir ve Nasıl başa Çıkılır? Ilık ve az nemli bahar havası insana huzur ve rahatlık verir. Buna karşılık atmosferdeki ısı ve nem oranı yükseldikçe insanın bedensel gücü azalır. Hareketleri zorlaşır. Çabası, ilgisi, giderek isteği kaybolur. Havadaki ısı ve nem oranı daha fazla yükselirse bitkinlik, halsizlik, yorgunluk artar. Ruhsal yaşantı bozulur....
»» devamını oku »»
Diyabet Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Diyabet Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Diyabet riski neden artar, nasıl azaltılır? "Sizde şeker hastalığı var." Doktorlar bu kısa ve net cümleyi her yıl daha fazla kullanmak zorunda kalıyorlar. İlginçtir ki bu hastaların yarısı, şeker hastası olduklarının bile farkında değil. Çünkü şeker hastalığı semptomları yavaş yavaş ortaya çıkıyor ve bu nedenle başlangıçta hastalığı saptamak kolay olmuyor. Oysa şeker...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder