Yüksek Kolesterole Egzersiz ve Diyetin Etkisi Nedir

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yüksek Kolesterole Egzersiz ve Diyetin Etkisi Nedir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yüksek Kolesterol, Egzersiz ve Diyet

Yüksek kolesterolde egzersizin faydaları
Düzenli egzersiz HDL adı verilen "iyi kolesterolün" düzeyini yükseltir. HDL, kandan LDL kolesterolün uzaklaştırılmasını sağlar. LDL kolesterolün atardamar duvarlarında plak oluşumuna yol açabildiğini hatırlayın. 

Kalbinizin de bir kas olduğunu hatırlayın. Diğer kaslar gibi kalbinizi de aktif tutmanız gerekir. Bu da sağlığınızı korumada egzersizin başka bir önemidir.

Doktorunuza hangi egzersiz programının sizin için uygun olduğunu doktorunuza sormalısınız. Kalbe en yararlı egzersiz hedefi, haftada üç defa 20 dakikalık orta dereceli egzersizdir. 

Birçok kişi başlangıçta egzersizin kendilerine çok iyi geldiğini söyler ama daha sonra egzersizi bırakmak için çeşitli nedenler bulurlar. Aşağıdakilere uyarsanız egzersiz programını bırakmamanın daha kolay olduğunu göreceksiniz: 

Tek bir egzersiz yerine değişik egzersizler yapın. Birden egzersize başlamayın. Ve en önemlisi, egzersizden zevk alın. Egzersiz programı ile LDL kolesterol hedefiniz için bir adım daha atın 

Herkes fiziksel egzersiz yapmalıdır ama bu, sizin kolesterol düzeylerin düşürmeniz için özellikle önemlidir. Egzersizler kalp hastalığı riskini düşürmede ve ideal kilonuzu korumada da yardımcı olacaktır. Bir defa başladığınızda kendinizi ne kadar iyi hissetiğinize ve ne kadar iyi göründüğünüze şaşıracaksınız. 

Günlük işlerinizde daha aktif olun Olabildiğince çok yürümeyi deneyin. Araç kullanmak yerine yürüyerek gidin. Yürüyüş çok iyi bir egzersizdir ve herkes tarafından yapılabilir. Asansör yerine merdivenleri kullanın. Merdiven çıkmak vücudunuzun alt bölümünü (bacak, bel, kalça) çalıştırır ve yağları eritir. Ev ve bahçe işleri de günlük aktivite düzeyinizi yükseltecektir. 

Kolesterol diyeti ve kişileri şaşırtan şeyler
Ortalama bir erişkin olarak her gün tükettiğiniz yağ miktarı kolesterol düzeyinizin yükselmesine, kalp hastalığı ve inme riskinizin artmasına neden olabilir.

Sağlıklı bir diyet için tek bir şey hatırlamanız gerekirse o da yağdan özellikle de doymuş yağlardan kaçınmanız gerektiğidir. "Düşük kolesterollü" diyet, yağları olabildiğince diyetten çıkarmak anlamına gelir. 

Diyetinizdeki yağı azaltmanız, daha kolay kilo vermenize ve kolesterolünüzün düşmesine yardım eder. 

Seçilecek besinler:
Tahıllar, Taze mevye, Sebzeler, Balık, Tavuk 

Yiyebileceğiniz çerezler:
Sebze ve meyveler
Yağsız, kolesterolsüz kurabiyeler
Tuzsuz krakerler
Havada patlatılmış veya mikrodalgada hazırlanmış az yağlı patlamış mısır
Meyve suları
Sorbe, şerbet ve yağsız yoğurt 

Restoranda neler yiyebilirsiniz?
Haşlanmış veya ızgara olanları kızartmalara tercih edin, kremalı salata soslarından kaçının, yağlı peynirlerden kaçının, sosların yemeklerin üstüne değil yanına konmasını isteyin. 

Kolesterolü kontrol altına almak için İlaç tedavisi
Yüksek kolesterolü olan bazı kişiler için egzersiz ve diyet yeterli değildir. Sizin gibi, bunlara ek olarak ilaç kullanmaları gerekir. 

Kolesterol düşürücü ilaçlar farklı yollardan etki gösterir: 
Vücudun LDL üretiminin yavaşlatılması, vücudun aşırı kolesterolü sindirime yardımcı asitlere dönüştürmesinin sağlanması 

İlaçların yüksek kolesterolü bir antibiyotiğin kulak enfeksiyonunu iyileştirdiği gibi iyileştirmediğini belirtmek gerekir. Ne var ki ilaçlar birçok kişi için kolesterolü kontrol altında tutmanın anahtarıdır. 

"Yüksek Kolesterolü Kontrol" ne anlama gelir.
Gözlük takmanız gözlerinizi değiştirmez ama gözlük taktığınız sürece daha iyi görür ve normal bir yaşam sürersiniz. Yüksek kolesterolü kontrol etmek de aynı şeydir: tedaviye devam ettiğiniz sürece kolesterolünüzü normal sınırlarda tutabilirsiniz. 

Gereksiz riskleri denetleyin ve siz de risk yaratan durumları denetleyerek kalp hastalığından kaçınabilirsiniz: 

Kan basıncınızı kontrol altın alın 

Kolesterol düzeylerinizi kontrol altına alın 

Vücudunuz için uygun kiloda kalın 

Zevkli bir egzersiz programı bulun
 
Sigara içiyorsanız bırakmayı deneyin 

Kalp ve damar hastalığı risklerinizi nasıl düşürebileceğinizi doktorunuza sorun. 

İlaçlarınızı hatırlamak için ipuçları

Saat yerine yemek ve yatma gibi günlük olayları ilacınızı almak için kullanın.
 
İlaçlarınız güvenli ama unutmayacağınız bir yerde saklayın. 

İşinizde, cebinizde veya çantanızda yedek bir paket bulundurun. 

İlaçla ilgili sormak istediklerinizi doktorunuza danışın. 
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 10:10:46
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Gribe Yol Açan Virüsler Hangileridir
Gribe Yol Açan Virüsler Hangileridir
Grip Etkeni Virüsler Influenza A  Epidemi ve pandemilerin en sık nedenidir. Bu virüsün yüzey antijeni hemagglutinindeki noktasal küçük mutasyonlar (antigenic drift) 2-3 yıl arayla tekrarlayan epidemilere yol açmaktadır. Değişik influenza virüs tipleri arasında gerçekleşen gen alışverişi sonucunda ise her 10-15 yılda bir büyük çaplı antijen değişiklikleri ortaya çıkmakta...
»» devamını oku »»
İnme Tedavisinde Zaman Önemli
İnme Tedavisinde Zaman Önemli
İnme Tedavisinde Zaman Önemli Beyin damarlarındaki tıkanmaya bağlı olarak felç ve konuşma güçlüğü ile kendini belli eden inme, şimdiye kadar doktorlardan üvey evlat muamelesi gördü, çünkü inme, miyokard infarktüsü ve kanser gibi sürekli kamuoyu gündeminde olan bir hastalık değil.  İnmeli hastada erken tanı ve acil müdahale konularında gelişmiş ülkelerde bile yeterli...
»» devamını oku »»
Diş Eti İltihabı Tedavisi
Diş Eti İltihabı Tedavisi
Diş eti iltihabı tedavi edilir mi? Evet. Ancak tedavi iltihabın ne derece ilerlediğine bağlıdır. Sadece 'gingivitis' safhasında yapılan tedavi yüksek başarı sağlar. Tedavi süresince, diş hekiminiz dişlerinizi diş taşından arındırıp diş fırçalama tekniğinizi en iyi hale getirecektir. Bundan sonraki sorumluluk size düşmektedir. Usulüne uygun yaptığınız temizlik, diş etlerini,...
»» devamını oku »»
Depresyonun Belirtileri ve Başa Çıkmanın Yolları
Depresyonun Belirtileri ve Başa Çıkmanın Yolları
Depresyon ne demektir ve nasıl başa çıkılır? Günümüzde pazartesi sabahlarının geçici sıkıntısından duygusal kayıpların derin melankolisine kadar duygulanımı keder yönünde etkileyen çeşitli ruhsal yaşantılara depresyon adı verilmektedir. Depresyon (ruhsal çöküntü), dıştan bir neden olmaksızın kişinin vücudundaki biyokimyasal değişimler sonucunda (endojen depresyon) ya da dış...
»» devamını oku »»
Hamilelikte Doğru Beslenme Şekli
Hamilelikte Doğru Beslenme Şekli
Hamilelikte Beslenme Hamilelikte beslenmenin önemi herkesçe bilinen bir konudur.  Hamilelikte beslenmenin iki amacı vardır:  - Birincisi anneye ve ilerde çocuğa gerekli olan temel besinleri sağlamak.  - İkincisi aşırı, ya da yetersiz beslenmeden doğacak tehlikeleri önlemek. Cenin, sağlığı ve gelişimi için gerekli bütün besin maddeleri plasentadan sağlar. İlerde bebeğin...
»» devamını oku »»
Ergenlik Sivilcelerinde Beslenmenin Etkileri
Ergenlik Sivilcelerinde Beslenmenin Etkileri
Ergenlik sivilcelerinde beslenmenin etkisi var mıdır? Yeni yetişmekte olan buluğ çağındaki genç kız ya da erkeğin bu dönemlerinde en büyük sorunu yüzlerini kaplayan ergenlik sivilceleri , ergenlik çiçekleri ve akne birçoğumuzun sandığı gibi beslenmeye bağlı değildir. Sivilceli çocuğa anne babanın tepkisi Çocukların yüzlerindeki bu sivilceleri gören her anne baba çok yaygın...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder