Yüksek Kolesterole Egzersiz ve Diyetin Etkisi Nedir

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yüksek Kolesterole Egzersiz ve Diyetin Etkisi Nedir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yüksek Kolesterol, Egzersiz ve Diyet

Yüksek kolesterolde egzersizin faydaları
Düzenli egzersiz HDL adı verilen "iyi kolesterolün" düzeyini yükseltir. HDL, kandan LDL kolesterolün uzaklaştırılmasını sağlar. LDL kolesterolün atardamar duvarlarında plak oluşumuna yol açabildiğini hatırlayın. 

Kalbinizin de bir kas olduğunu hatırlayın. Diğer kaslar gibi kalbinizi de aktif tutmanız gerekir. Bu da sağlığınızı korumada egzersizin başka bir önemidir.

Doktorunuza hangi egzersiz programının sizin için uygun olduğunu doktorunuza sormalısınız. Kalbe en yararlı egzersiz hedefi, haftada üç defa 20 dakikalık orta dereceli egzersizdir. 

Birçok kişi başlangıçta egzersizin kendilerine çok iyi geldiğini söyler ama daha sonra egzersizi bırakmak için çeşitli nedenler bulurlar. Aşağıdakilere uyarsanız egzersiz programını bırakmamanın daha kolay olduğunu göreceksiniz: 

Tek bir egzersiz yerine değişik egzersizler yapın. Birden egzersize başlamayın. Ve en önemlisi, egzersizden zevk alın. Egzersiz programı ile LDL kolesterol hedefiniz için bir adım daha atın 

Herkes fiziksel egzersiz yapmalıdır ama bu, sizin kolesterol düzeylerin düşürmeniz için özellikle önemlidir. Egzersizler kalp hastalığı riskini düşürmede ve ideal kilonuzu korumada da yardımcı olacaktır. Bir defa başladığınızda kendinizi ne kadar iyi hissetiğinize ve ne kadar iyi göründüğünüze şaşıracaksınız. 

Günlük işlerinizde daha aktif olun Olabildiğince çok yürümeyi deneyin. Araç kullanmak yerine yürüyerek gidin. Yürüyüş çok iyi bir egzersizdir ve herkes tarafından yapılabilir. Asansör yerine merdivenleri kullanın. Merdiven çıkmak vücudunuzun alt bölümünü (bacak, bel, kalça) çalıştırır ve yağları eritir. Ev ve bahçe işleri de günlük aktivite düzeyinizi yükseltecektir. 

Kolesterol diyeti ve kişileri şaşırtan şeyler
Ortalama bir erişkin olarak her gün tükettiğiniz yağ miktarı kolesterol düzeyinizin yükselmesine, kalp hastalığı ve inme riskinizin artmasına neden olabilir.

Sağlıklı bir diyet için tek bir şey hatırlamanız gerekirse o da yağdan özellikle de doymuş yağlardan kaçınmanız gerektiğidir. "Düşük kolesterollü" diyet, yağları olabildiğince diyetten çıkarmak anlamına gelir. 

Diyetinizdeki yağı azaltmanız, daha kolay kilo vermenize ve kolesterolünüzün düşmesine yardım eder. 

Seçilecek besinler:
Tahıllar, Taze mevye, Sebzeler, Balık, Tavuk 

Yiyebileceğiniz çerezler:
Sebze ve meyveler
Yağsız, kolesterolsüz kurabiyeler
Tuzsuz krakerler
Havada patlatılmış veya mikrodalgada hazırlanmış az yağlı patlamış mısır
Meyve suları
Sorbe, şerbet ve yağsız yoğurt 

Restoranda neler yiyebilirsiniz?
Haşlanmış veya ızgara olanları kızartmalara tercih edin, kremalı salata soslarından kaçının, yağlı peynirlerden kaçının, sosların yemeklerin üstüne değil yanına konmasını isteyin. 

Kolesterolü kontrol altına almak için İlaç tedavisi
Yüksek kolesterolü olan bazı kişiler için egzersiz ve diyet yeterli değildir. Sizin gibi, bunlara ek olarak ilaç kullanmaları gerekir. 

Kolesterol düşürücü ilaçlar farklı yollardan etki gösterir: 
Vücudun LDL üretiminin yavaşlatılması, vücudun aşırı kolesterolü sindirime yardımcı asitlere dönüştürmesinin sağlanması 

İlaçların yüksek kolesterolü bir antibiyotiğin kulak enfeksiyonunu iyileştirdiği gibi iyileştirmediğini belirtmek gerekir. Ne var ki ilaçlar birçok kişi için kolesterolü kontrol altında tutmanın anahtarıdır. 

"Yüksek Kolesterolü Kontrol" ne anlama gelir.
Gözlük takmanız gözlerinizi değiştirmez ama gözlük taktığınız sürece daha iyi görür ve normal bir yaşam sürersiniz. Yüksek kolesterolü kontrol etmek de aynı şeydir: tedaviye devam ettiğiniz sürece kolesterolünüzü normal sınırlarda tutabilirsiniz. 

Gereksiz riskleri denetleyin ve siz de risk yaratan durumları denetleyerek kalp hastalığından kaçınabilirsiniz: 

Kan basıncınızı kontrol altın alın 

Kolesterol düzeylerinizi kontrol altına alın 

Vücudunuz için uygun kiloda kalın 

Zevkli bir egzersiz programı bulun
 
Sigara içiyorsanız bırakmayı deneyin 

Kalp ve damar hastalığı risklerinizi nasıl düşürebileceğinizi doktorunuza sorun. 

İlaçlarınızı hatırlamak için ipuçları

Saat yerine yemek ve yatma gibi günlük olayları ilacınızı almak için kullanın.
 
İlaçlarınız güvenli ama unutmayacağınız bir yerde saklayın. 

İşinizde, cebinizde veya çantanızda yedek bir paket bulundurun. 

İlaçla ilgili sormak istediklerinizi doktorunuza danışın. 
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 10:10:46
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuk Bakıcılığı
Çocuk Bakıcılığı
Çocuk Bakıcısı Sinemaya gitmek, dostları görmek ya da eşinizle başbaşa sakin bir yemek yemek, artık binde bir kavuşacağınız bir nimet haline gelmiştir; bu ender birliktelikleri, "çocuğum bakıcısıyla güvende mi?" kaygılarıyla berbat etmeyin. İster çalışmayıp bütün gün evde çocuğuna bakan, ister çalışan bir kadın olun, günün birinde çocuğunuza bir gün, bir gece ya da birkaç...
»» devamını oku »»
HIV Enfeksiyonunun Tanısı
HIV Enfeksiyonunun Tanısı
HIV Enfeksiyonunun Tanısı Nasıl Yapılır İnsanlarda HIV enfeksiyonu taraması yapmak için göreceli basit, son derece doğru sonuç veren bir kan testi (ELISA testi) kullanılabilir. Bu test ile bir kan örneğindeki HIV antikorları saptanabilir; testin sonuçları rutin olarak daha da doğru sonuç veren testlerle doğrulanır. Ancak, virüs ile enfeksiyon ile antikor testinin pozitif...
»» devamını oku »»
Şeker Hastalığı ve Beslenme
Şeker Hastalığı ve Beslenme
Şeker Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalıdır? Şeker hastalığı (Diabetes mellitus, DM) tedavisinin temelini oluşturan üç öğe diyet, egzersiz ve ilaçlardır. Bunlardan hastalar için uygulanması en güç olanı diyettir. Bunun çeşitli nedenleri arasında ikisi öne çıkar. Bunlardan ilki, diyet ürünlerinin farklı olması, diğeri de diyete uzun süreli uyumun zorluğudur.  Yemek yemenin...
»» devamını oku »»
Soğuk Algınlığına En Etkili İlaç
Soğuk Algınlığına En Etkili İlaç
Soğuk algınlığına en etkili ilaç nedir? Soğuk algınlığına karşı en iyi ve etkili ilaç , ev ilacıdır. Bu da süt ve baldır. Ancak bu konuda size bilmediğiniz bir şeyi söyleyelim. Bal 40 derecenin üstünde kaynadığı zaman yararlı etkisini kaybeder bu durumda da sütü tatlandırmaktan başka işe yaramamış olur. Bu nedenle sütü ısıttıktan sonra balı ilave etmelisiniz.
»» devamını oku »»
Diş Etlerinde Oluşan Bakteriler
Diş Etlerinde Oluşan Bakteriler
Diş eti hastalıkları Diş etlerinden bakteri plağı kaldırılmazsa sertleşir ve diş taşı ya da tartar olarak isimlendirilen birikintiler oluşur. Plaktaki bakteriler tarafından üretilen toksinler (zararlı maddeler) diş etlerine zarar verir. Toksinler diş etlerinin etrafındaki destek dokularını yıkar, dişlerden uzaklaşır, oluşan periodontal ceplerde daha fazla bakteri plağı...
»» devamını oku »»
Sırt Ağrılarından Kurtulmanın Yolları
Sırt Ağrılarından Kurtulmanın Yolları
Sırt ağrılarından kurtulmak için nelere dikkat etmeli? Sırt ağrısını tanımayan yok gibidir. Kimi zaman belimizde kimi zaman da boynumuzdaki şiddetli ağrılar bizi birkaç gün rahatsız eder. Ancak bazen ağrılar daha uzun sürer ve kronikleşirse günlük yaşantımız dayanılmaz bir duruma gelir. Yapılan araştırmalar, sırt ağrılarının günlük yaşantımızda duruşumuza dikkat etmemekten,...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder