Sosyal Fobi ve Tedavisi

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sosyal Fobi ve Tedavisi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sosyal Fobi Nedir?
1. İnsanların ilgi odağı olmaktan korkuyor musunuz?

2. Başkalarının önünde gülünç duruma düşmekten korkar mısınız?

3. Aşağıdaki durumlardan herhangi birinden sıklıkla kaçınmaya çalışır mısınız?

Topluluk önünde konuşmak 
Otorite konumunda kişilerle konuşmak 
İnsanların sizi izlemesi 
Başkalarının önünde yemek yemek, içmek ya da yazı yazmak 
Partilerde bulunmak

4. Yukarıda sözü edilen durumlara maruz kalırsanız; aşırı derecede kızarır, titrer, bunalır, kusma hissine kapılır veya acilen tuvalete koşma arzusu duyar mısınız? 

Eğer 1,2 veya 3 no.'lu soruların herhangi bir bölümüne evet cevabı verdiyseniz sosyal fobik olabilirsiniz. 

Eğer 4 no.'lu soruya evet cevabı verdiyseniz neredeyse kesin olarak sosyal fobiksiniz demektir. 

Sosyal Fobi Nedir?
Sosyal Fobi toplumlarda her 10 kişiden birinin yaşamlarını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. İnsanda aşırı derecede başkaları tarafından izlenme ve değerlendirilme korkusuna neden olur. Bu korku basit utangaçlık ve toplum içinde heyecanlanma duygusundan çok daha ciddi boyutlarda bir korkudur. Bu rahatsızlıktan şikayetçi olan insanlar ömürleri boyunca başkaları tarafından izlenebilecekleri durumlara girmekten kaçınırlar. 

Bu hastaların diğer insanlarla ilişkileri, eğitimleri ve iş hayatları büyük oranda zarar görecektir. Bu hastalıktan şikayetçi olan birçok insan korkularını yenmek için uyuşturucu madde ve alkole sarılacaktır. Sosyal Fobi çoğunlukla ergenlik yıllarında başlar ve eğer tedavi edilmezse ömür boyu sürebilir. Tedavi edilmeyen sosyal fobi aynı zamanda depresyon ve agorafobi (topluma açık yerlerde bulunma korkusu) gibi başka rahatsızlıkların da oluşmasına neden olur. 

Sosyal Fobinin Belirtileri Nelerdir?
Sosyal Fobi; yüz kızarması, el titremesi, baş dönmesi, aşırı terleme ve ani tuvalete gitme isteği gibi belirtilere neden olabilir. Eğer sosyal fobiniz varsa korkulan sosyal durumlar ile karşı karşıya kaldığınızda bu belirtilerden bir veya birkaçından şikayetçi olabilirsiniz. Bazı vakalarda sadece kaçınılan durumun düşüncesi dahi korku yaratabilir. Belirtileri engellemek için her şeyi deneyebilirsiniz. Ancak kaçınma yöntemleri kaçınılan belirtiler kadar hayat kalitenize zarar verici olabilir. 

Sosyal Fobi Tedavi Edilebilir mi?
Evet, kesinlikle. Doktorunuz size ilaç tedavisi, davranış tedavisi veya her ikisinin kombinasyonunu önerebilir. Binlerce sosyal fobi hastası bu tedavilerden yararlanmıştır. 

Sosyal Fobisi olduğundan şüphelendiğim bir arkadaşım/akrabam var. Yardımcı olabilir miyim? 

Arkadaş ve akrabaların yardımı büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Şu önerilere dikkat edin: 

Durum hakkında daha fazla bilgi edinin. 

Ortada gerçek bir problem olduğunu kabul edin. Sosyal Fobi sadece ileri derece utangaçlık değildir, tıbbi bir rahatsızlıktır ve ciddi şekilde ele alınmalıdır. 

Anlayışlı olun, hastaya problemlerini anlatmak için zaman tanımanın onun daha az izole olmasını ve durumundan daha az utanmasını sağlayacağını hatırlayın. 

Sosyal Fobiyi herhangi birinin hastasıymış gibi değerlendirmeyin. Ne siz ne de hasta bu durumdan sorumlu tutulabilir. 

Hastayı profesyonel yardım almaya teşvik edin. Bunun zor bir karar olduğunu ve sosyal fobinin doğası gereği, hastaların yabancılardan yardım istemekten korktuklarını unutmayın. 

Tedavi başladığı zaman hastanın tedaviyi sürdürmesi için onu teşvik edin. Küçük de olsa her gelişme karşısında memnuniyetinizi belirtin. 

Tedavi etkili olmaya başladığında hasta korktuğu durumlarda yüzleşmek için cesaret kazanacaktır. Bu noktada sizin destek ve anlayışınız hayati önem kazanmaktadır. 

Evde hasta mümkün olduğunca normal bir hayat tarzı içinde olmaya teşvik edilmelidir. Korku ve anksiyetesini gidermek için kendi hayat tarzınızı ona adapte etmeye çalışmayın.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 10:18:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Yüksek Kolesterole Egzersiz ve Diyetin Etkisi Nedir
Yüksek Kolesterole Egzersiz ve Diyetin Etkisi Nedir
Yüksek Kolesterol, Egzersiz ve Diyet Yüksek kolesterolde egzersizin faydaları Düzenli egzersiz HDL adı verilen "iyi kolesterolün" düzeyini yükseltir. HDL, kandan LDL kolesterolün uzaklaştırılmasını sağlar. LDL kolesterolün atardamar duvarlarında plak oluşumuna yol açabildiğini hatırlayın.  Kalbinizin de bir kas olduğunu hatırlayın. Diğer kaslar gibi kalbinizi de aktif...
»» devamını oku »»
Çocuk Bakıcılığı
Çocuk Bakıcılığı
Çocuk Bakıcısı Sinemaya gitmek, dostları görmek ya da eşinizle başbaşa sakin bir yemek yemek, artık binde bir kavuşacağınız bir nimet haline gelmiştir; bu ender birliktelikleri, "çocuğum bakıcısıyla güvende mi?" kaygılarıyla berbat etmeyin. İster çalışmayıp bütün gün evde çocuğuna bakan, ister çalışan bir kadın olun, günün birinde çocuğunuza bir gün, bir gece ya da birkaç...
»» devamını oku »»
Ciltteki Mantar Hastalıkları
Ciltteki Mantar Hastalıkları
Sağlığımız İçin Ciltteki Mantara Dikkat Ciltteki mantar hastalıkları arasında en sık görüleni olan alacalı tinea (tinea versicolor) Pityrosporum cinsinden asalak mantarların neden olduğu bir durumdur. Tipik olarak bu mantar hastalığı gövde, boyun ve kollarda bazen de yüzde düzensiz olarak yayılan, hafif soyulan sütlü kahve renkli lekelerle kendini belli eder. Hastalık yaz...
»» devamını oku »»
Yaşlılarda Cilt Sorunları
Yaşlılarda Cilt Sorunları
Yaşlılarda cilt sorunları ve tedavisi Yaşlanan cilt incelir, kırışır ve esnekliğini yitirir. Bunun nedeni, cildi yumuşak ve esnek tutan lifli ve elastik elemanlardaki değişimlerdir. Bu ve diğer fiziksel değişimler geri dönüşsüz olduğundan yaşlanmayla birlikte cilt bazı hastalıklara karşı yatkınlık kazanır. Sigara cilt kırışıklığını arttıran en önemli etkendir . Ayrıca yaşla...
»» devamını oku »»
İnme Tedavisinde Zaman Önemli
İnme Tedavisinde Zaman Önemli
İnme Tedavisinde Zaman Önemli Beyin damarlarındaki tıkanmaya bağlı olarak felç ve konuşma güçlüğü ile kendini belli eden inme, şimdiye kadar doktorlardan üvey evlat muamelesi gördü, çünkü inme, miyokard infarktüsü ve kanser gibi sürekli kamuoyu gündeminde olan bir hastalık değil.  İnmeli hastada erken tanı ve acil müdahale konularında gelişmiş ülkelerde bile yeterli...
»» devamını oku »»
Yüksek Tansiyon Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler
Yüksek Tansiyon Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler
Yüksek tansiyon kalp hastalığının habercisi Uzmanlar yüksek tansiyon ile kalp hastalığı arasındaki ilişkinin önemini vurguluyor ve yüksek tansiyon hastalarının etkin bir şekilde tedavi edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Yüksek tansiyon kalp hastalığı, felç, böbrek hastalığı gibi komplikasyonlara yol açması nedeniyle çağımızın "sessiz katili" olarak adlandırılıyor.  Bugün...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder