Sofrada İçecekler ve İkram Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sofrada İçecekler ve İkram Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sofrada içki servisi ve içme şekilleri nelerdir?
Çok samimi aile yemekleri hariç, resmi veya yarı resmi sofralarda adi şişeler içinde şarap ve benzeri içkiler konulamayacağı gibi, sürahi içine konulacak şarap, diğer içki ve suyun da doldurulmuş olarak, servis edilmesi veya masaya konulması gerekir. Eksik veya yarı doldurulmuş sürahiler, karşısındakilere artık veya tasarruf yollarına sapılmış hissini verebilir. Soğutulmuş şampanya, beyaz şarap ve benzeri içkilerin en doğru ve güzel servis şekli peçeteye sarılmış olarak kendi orjinal şişeleriyledir. Siyah şarapların soğutulmaması gerektiğini, hatta bazı eski şarapların kabının tozu silinmemiş bir halde özel sepetler içinde masaya getirildiğini kaydetmek isteriz.

Sonra sofrada önümüze sıralanmış çeşitli cins bardak ve kadehlerden, rakı kadehi veya şarap bardağı ile su ve bira içilemeyeceği gibi su bardağı ile biradan başka içki içilmesi de doğru değildir. Bununla beraber bazı memleketlerin kendi gelenek ve adetlerine göre içki içme yöntemleri vardır. Örneğin, bazı memleketlerde bardak içinde içilebilen milli içkiler olduğu gibi, sofra görgüsünde hiçbir şekilde kabul edilmeyen kuvvetlice kadeh ya da bardak tokuşturmak gibi, bu meclislerce hoş görülen bazı adetlerin bulunduğunu unutmamak gerekir. Yine, bir mecliste ağız şapırdatmak ve yudum, yudum içki ya da su içmek kadar ayıp ve gülünç bir davranış olmadığı halde, şarapçılığı ile tanınmış bir memleket ya da yerde bulunulduğu zaman, ortaya gelen şarabın nefisliğini ölçmek ya da anlamak maksadıyla iki dudak bardağa sıkıca yapıştırılarak şaraptan yudum, yudum çekmek ve dil ile damağa sık sık dokunmak suretiyle ağzı hafifçe şapırdatarak şaraptan tatmak da doğal karşılanabilir. Bu gibi meclislerde bulunulduğunda bu yöntemleri bilmek gerekir.

Bundan başka dikkat edilmesi gereken bir iki yöntem daha vardır: Birincisi: Su, ya da herhangi bir içkiyi içmeden önce ve sonra ağzımızı peçete ile silmek ve içerken de ses çıkarmadan yavaşça içmemiz. Silmeden yağlı ağız ile içilirse, bardakta yağ izleri bırakabileceği gibi, içtikten sonra da silinmeyen ağızda ıslaklık kalacağı doğaldır. İkinci yöntem de yine su, ya da içki içerken ya da isterken bardağı sağ elimizin baş ve sonraki iki parmaklar arasında tutmamız gerekir.

Bardağı iki el ile tutmak doğru olmadığı gibi, içine öksürmek, çok küçük yudumlarla ve bardak çok doldurulmuş olarak içmek de doğru değildir.

Yine bir davette kaldırabileceğimizden fazla içki içmek doğru olmayacağı gibi, içki istemediğimizi anlatmak maksadıyla bardaklarımızı masanın üstüne ters çevirerek, ya da içtikten sonra ellerimizin tersi ile ağzımızı silmek gibi davranışlar da gülünç olmamıza neden olur. Davetliler arasındaki içki sevmeyen ya da Yeşil aycı olan kimseler, çok az içmek ya da hastalıklarını ileri sürerek bir neden göstermek, içki düşmanlıklarını belli etmeden durumu yönetmek gerekir.

Ev sahipleri de, azar, azar içrek bardağını idare eden konuklara sık, sık içki doldurmaya kalkmamalı ve özellikle içmek istemeyen kimselere, içirmekte kesinlikle üstelememelidirler.

Şunu da ilave edelim ki, ev sahipleri konuklarına içki ikram ettikleri zaman, ellerindeki şişeleri hiçbir zaman davetlinin bardağına dayayarak içki, ya da su vermemeleri gerektiği gibi, konuklar da şişeye yaklaştırmak için bardaklarını kaldırmaya kalkmamalıdırlar.

Sofradan kalkarken de, içki kadeh, ya da küçük şarap bardağımızdaki içki ve şarabın hepsini içerek masayı terk etmemiz gerekir. Sudan başka, bardak ya da kadehlerimizde bira, şarap ve benzerleri gibi içki bırakmak, nezaket dışı bir davranış olur.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
29.12.2014 19:27:25
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Sofrada Oturma Şekli
Sofrada Oturma Şekli
Sofrada oturma kuralları ve şekilleri Sofrada masanın, ne çok uzağında, ne de çok yakınında oturmamalıdır. Masadan çok uzakta oturduğumuzda, sırtımızın yuvarlak bir hal almasıyla gülünç bir şekle girmiş oluruz. Pek yakınına oturduğumuzda ise hareketlerimizde serbest olamayacağımız gibi yemek yerken de başımızı tabağa eğmek olasılığı elde edemeyiz. Mesela çorba içerken,...
»» devamını oku »»
Masa Çeşitleri
Masa Çeşitleri
Masa çeşitleri ve kullanım şekilleri Masaları, çay, kokteyl ve yemek olarak üç gruba ayırmak gerekiyor. Çay masaları : Çay masalarının küçük dört köşelisi ya da dikdörtgen olanları varsa da genellikle bunların yuvarlak ve yemek masalarına oranla daha alçak olmaları gerekir. Kokteyl masaları : Bunlar ise alçak küçük dikdörtgen, üstü camlı, üstelik altlarında da camlı etajeri...
»» devamını oku »»
Sofrada İkram ve Methetme
Sofrada İkram ve Methetme
Sofrada methedici ifadeler kullanmak  Yemek anında, gelen yemeklerin içinde hoşumuza gitmeyen bir yemek dahi olsa, bunun hoşumuza gitmediğini söylemek, hatta sezdirmek kesinlikle doğru bir davranış değildir. Bu sevmediğimiz yemekten, ancak sağlığımıza dokunduğunu bahane ederek tabağımıza çok az almakla yetinmemiz gerekir. Ve yine yemekte olduğumuz herhangi bir yemeği, başka...
»» devamını oku »»
Eski Zaman İçki Sofrası
Eski Zaman İçki Sofrası
Eski devir görgüsünde içki sofrası nasıl hazırlanır -  Soğuk mezeler sofraya ne zaman konmalı : Oturulduğunda sofrada hazır bulunması gereklidir: Salatalar, turşular, peynirler, pastırma ve sucuk, balık yumurtası, havyarlar, fındık, fıstık, fasulye piyazı veya pilakisi, cacık. -  Sıcak mezeler  sofraya ne zaman konmalı : Sonradan sofraya peyderpey gelmesi gerekli: Kağıtta...
»» devamını oku »»
Sofrada İçecekler ve İkram Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sofrada İçecekler ve İkram Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sofrada içki servisi ve içme şekilleri nelerdir? Çok samimi aile yemekleri hariç, resmi veya yarı resmi sofralarda adi şişeler içinde şarap ve benzeri içkiler konulamayacağı gibi, sürahi içine konulacak şarap, diğer içki ve suyun da doldurulmuş olarak , servis edilmesi veya masaya konulması gerekir. Eksik veya yarı doldurulmuş sürahiler, karşısındakilere artık veya tasarruf...
»» devamını oku »»
Sofrada Nasıl Yemek Yemeliyiz
Sofrada Nasıl Yemek Yemeliyiz
Sofrada yemek yerken dikkat edilmesi gerekenler Sofrada yemeğin ne çok çabuk, ne de çok yavaş yenilmemesi gerektiği kuralı dikkate alarak misafirler yemek yemeğe gayret etmelidir. Çünkü çabuk yememiz ile, bizi bekletmemek için diğerlerinin de acele etmelerine, yavaş yememiz ile ise etraftakilerin bizi beklemelerine neden oluruz. Aynı zamanda yemeği çene ve dişlerimizi...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder