Kümes Hayvanları Nasıl Servis Edilir

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kümes Hayvanları Nasıl Servis Edilir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sofrada kümes hayvanları nasıl servis edilir ve nasıl yenir?
Büyük tabaklar içinde süslü bir şekilde kesilmiş ve garsonlar tarafından yönetilen büyük ve resmi ziyafetler dışı, özel aile davetlerinde sofraya getirilen tavuk, piliç, hindi ve kaz gibi bütün kümes hayvanlarını kesmek ve davetlilerin tabaklarına servis yapmak görevi her vakit ev sahibesine aittir.

Bu böyle olmakla, sofraya getirilmiş olan bu hayvanları, elleri titremeden, etrafa sıçratmadan düzgün bir şekilde parçalara kesebilecek ev sahibeleri de kanımca pek çok olmasa gerektir.

Bu durumu göz önünde tutarak, bunları sofrada etrafa sıçratmadan, düzgün parçalara ayırabilmek konusunda bazı öğütlerle, kesmenin kolay bir yöntemini burada anlatalım.

Kümes hayvanları sofrada nasıl kesilmeli ve servis edilmeli
Büyük bir tabak içinde kesilmemiş bir halde sofraya getirilen her hangi bir kümes havanını önceden başka bir tabağa aktararak büyük tabak içindeki salçanın sağa sola sıçramasına, ya da bulaşmasına engel olmalıdır.

Sonra başka tabağa almış olduğumuz bu hayvanı tabakta sırt üstü duruma getirerek sol, elimizdeki büyük servis çatalını tavuğun göğsüne sıkıca batırarak ve bastırarak hayvanın kolayca oynamamasını sağladıktan sonra sağ elimizdeki ucu sivri ve çok keskin servis bıçağı ile de, iç taraftan olmak üzere, önce tavuğun butlarını kalça yönüne doğru keserek gövdeden ayırmalıdır. Yemek, konuk adedine göre butları kemiklerinden ikiye de ayrılabilir.

Bundan sonra, sol elimizdeki çatalı bu kez de kanat altından saplayarak, tavuğun her iki taraflarındaki göğüs etlerini, göğüs kemiği yönüne doğru ve kanat da göğüs etlerine yapışık bir halde olmak üzere keserek göğüs etlerini de çıkardıktan sonra çıkarılan her göğüs etini de tavuğun büyüklüğüne ve konuk sayısına göre iki veya üç düzgün parçaya kesmelidir. Kanada rastlayan göğüs eti az miktarda bırakılmalıdır.

En son olarak da tavuğun baş, arka ve sırt kısımlarını parçalara ayırdıktan sonra konuklara servis edilmek üzere bu parçaları tekrar salçalı servis tabağına almalıdır. Tavuk veya. hindinin boyun, arka ve sırt kısımlarını ancak ev halkından olan kimselere vermek gerekir.

Yukarıdaki anlattıklarımıza kesinlikle uyulduğunda bir sıkıntı duymadan konuklara bir tavuğu kolayca parçalayabiliriz. Ancak kendimize güvenemediğimiz de bu işlemi mutfakta yaparak, parçaları servis tabağına zevkli bir şekilde yerleştirmeli ve sofraya getirmeliyiz.

Davetlilerin de tabaklarına almış oldukları parçaları, mümkün olduğunca bıçakla keserek yemeleri gerekir.

Her ne kadar bazı memleket adetlerince kanat gibi kesilebilmesi güç olan kısımları, elleri kirletmeden kemiği ucundan dokunur gibi tutarak yemeğe izin varsa da, genellikle yüksek sosyetede, büyük sofra ve ziyafetlerde bu şekilde yemek hiçbir vakit uygun değildir.

Kümes hayvanlarının, çorba, yumurta, balık veya etten sonra, sebze, pilav, makarna, börekten önce servis yapılması gerekir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
30.12.2014 12:30:52
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Masada Bardak Düzeni ve Kullanımı
Masada Bardak Düzeni ve Kullanımı
Masada bardaklar nasıl konulur ve hangi bardak ne için kullanılır Bardak takımlarının model ve modaları aşağı yukarı her yıl değişmektedir. Fakat kristalden yapılmış güzel bir takımın model ve modası her ne kadar değişirse değişsin, yine sofranın görkemli birer süsü olduğunu unutmamak gerekir. Ancak, model ve forması her ne olursa olsun kristalden başka alınacak bardak...
»» devamını oku »»
Sofrada Tuz Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sofrada Tuz Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sofrada tuzu nasıl kullanmalıyız? Bilindiği gibi sofralarda biri üstü kapalı ve delikli, diğeri de üstü açık olmak üzere iki çeşit tuzluk kullanılmaktadır. Açık tuzluk kullanıldığına göre özel küçük tuz kaşığı olmayan bir sofrada tuz almamız gerektiğinde doğal olarak tuzu ancak bıçağımızın ucu ile almamız ve aldığımız tuzu da, ya tabağımızın bir kenarına koymamız ya da...
»» devamını oku »»
Sofrada İkram ve Methetme
Sofrada İkram ve Methetme
Sofrada methedici ifadeler kullanmak  Yemek anında, gelen yemeklerin içinde hoşumuza gitmeyen bir yemek dahi olsa, bunun hoşumuza gitmediğini söylemek, hatta sezdirmek kesinlikle doğru bir davranış değildir. Bu sevmediğimiz yemekten, ancak sağlığımıza dokunduğunu bahane ederek tabağımıza çok az almakla yetinmemiz gerekir. Ve yine yemekte olduğumuz herhangi bir yemeği, başka...
»» devamını oku »»
Sofrada Servis Nasıl Yapılmalı
Sofrada Servis Nasıl Yapılmalı
Sofrada yemek servisi nasıl yapılır Sofrada yemek servisi sessiz olmalıdır. Personel varsa çoğunlukla servis olaysız geçer. Gündelik hizmetlimizin yardımından da yararlanabiliriz. Ona servis kurallarını hatırlatınız. - Önce ev sahibinin sağındaki ve solundaki hanımlara servis yapılır. Ev sahibesi sıcak yemekler için, servis edilen konuklara yemeğe başlamalarını söyleyebilir....
»» devamını oku »»
Sofrada Kemikli Yiyecekleri Nasıl Yemeliyiz
Sofrada Kemikli Yiyecekleri Nasıl Yemeliyiz
Kemikli yiyecekleri yerken dikkat edilmesi gerekenler Değil resmi, özel sofralarda kemikli yiyecekleri el ile tutmak kesinlikle doğru değildir. Bazı memleketlerde, her ne kadar tavuk, piliç veya av etlerinin kanat, but gibi yenilebilmesi güç olan kısımlarını kemiklerinden tutarak yenmesine (kemirmek değil) izin varsa da, kibar bir topluluk ya da çevrede bunların da el ile...
»» devamını oku »»
At Nalı Adı Verilen Büyük Ziyafet Masaları
At Nalı Adı Verilen Büyük Ziyafet Masaları
At nalı denilen büyük ziyafet masalarında oturma düzeni  Lokal, gazino ya da büyük salonlarda yapılan 50 veya 100 kişilik büyük ziyafetler için kullanılan masalardır. Büyük davetlerde salonların durumuna göre; Düz, T biçimi, At nalı şeklinde üç ayrı masa  hazırlanır. Bunlardan düz sofra özellikle yüz veya daha fazla kişilik davetler için, masanın gereğinden fazla uzaması...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder