Ütü Yapmanın Püf Noktaları

Kadınlar için KUMAŞ BİLGİLERİ bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Ütü Yapmanın Püf Noktaları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz KUMAŞ BİLGİLERİ kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Ütü yapmayı kolaylaştıracak püf noktalar

Ütü yapmak nerede ise bayanların kabusudur. Sevenler illaki vardır ancak büyük bir çoğunluk için kabus olmaya devam eder. 

Günün yorucu ve stresli geçen zamanının ardından kıyafetlerde sık sık yıkanma ihtiyacı duyar. Vücudumuzun yaydığı stres ve çevrenin oluşturduğu farklı kokular gün içerisinde üzerimize siner. Bu durumda da kıyafetler nerede ise her gün ya da gün aşırı yıkanır. Bu yıkanma sonrası bayanların kabusu başlar. Kimimiz her yıkama sonrası ütü yapmayı tercih ederken, kimimiz 2 günde bir ya da haftada bir yapmayı seçeriz. Ama her ne zaman yapılırsa yapılsın ütü çilesi hep aynıdır. 

Ütü yapmanın da bir çok işin olduğu gibi püf noktaları vardır. Ütü yaparken püf noktalar, hayatımızı kolaylaştırdığı gibi, kabusumuz olan ütü yapma işinizde bir nebze olsun eğlenceli hale getirir. 

Ütü yaparken yapılması ve yapılmaması gerekenler:
- Ütüyü haftalık yapmak yerine her gün ya da iki güne bir yapmak her zaman daha iyidir. Bu durum hem işimizin çabuk bitmesini sağlar, hem de yorgunluk olayı en az derecede olur.

- Özellikle ütüledikten sonra askıya asacağımız ve giyileceği günü bekleyecek olan kıyafetleri ( gömlek, tişört, ceket..vs) önceden ütüleyip asmak değil, giyeceğimiz gün ya da bir gün öncesi ütüleyip asmak de işimizi azaltacaktır. Bu sayede hem kıyafetler askıda bekleyerek ütüsü bozulmamış olur. Çünkü her ne kadar düzenli asılsa da kıyafetler, askı izinin oluşumunu ve belli bir sıkışıklıktan dolayı özellikle gömlek ve ceketlerin yakalarının bozulmasını önleyemeyiz. 

- Ceket ütülemek sanırım pantolonlardan daha zahmetli bir iştir. Özellikle ceketlerin kollarını ekstra kullanılan bir aparata ( kol tahtası: Giysilerin kol, omuz, kol ağzı vs. gibi ütü masası üzerinde ütülenemeyen kısımları ütülemek için kullanılır.) geçirip o şekilde ütülemek gerekir. Ancak evde her zaman kol tahtası bulunması mümkün olmaya bilir. Bu durumda yapılacak en pratik şey; ütüleyeceğiniz ceketin kolunun içine yumuşak elyaf bir yastık sokup, o şekilde ütü işlemini yapmanız hem sizin işinizi kolaylaştıracak, hem de ceket kollarını düzgün ütülemiş olacaksınız.

- Pantolonları ütülemeye her zaman varsa iç ceplerinden başlayın. İç cepleri ütülemeniz, bel kısmının ütüsünün daha düzgün olmasını sağlar. Pantolononun üst kısmını ütüledikten sonra paçaları ütülerseniz, ütünüz daha pratik ve daha muntazam olur.

- Gömlek yakalarını tersinden ütüleyin. Giyilen gömlekler her ne kadar yıkansa da zaman içerisinde yaka kısımlarında belli belirsiz bir iz oluşur. Yüzünden ütü yaparsanız bu izin belirginliği ortaya çıkar. Bu da keyfinizi kaçırabilir.

- Ütüye başlarken önce kıyafetlerinizin görünmeyen bir ucuna hafif dokundurarak ısı kontrolü yapınız.

- Sık sık ütü yapmıyorsanız, ütü yapacağınız zaman mutlaka ütünüzün altını nemli ya da ıslak bir bezle silin.

- Yeni çıkan hazneli ütüler hariç diğer ütülerden kullanıyorsanız, ütünüzü her zaman dik konumda tutun. Yatık bekleyen ütüden akan su farkında olmadan kıyafetlerinizde sarımsı bir renk oluşumuna sebep olabilir.

Ütünün icadı: Ütünün icadı XVII ci yüzyıl başlarına kadar dayanmaktadır. İlk başlarda giysileri düzeltebilmek için ısıtılmış ağır taşlar kullanılırdı. Pürüzsüz, düz ve büyük taşların ısıtılıp kullanılması hiç kolay olmuyordu. Sonraları daha çabuk ısınmasından dolayı demir plaklar kullanılmaya başlandı. Ateşte ısıtılıp, kıyafetleri düzeltmede kullanılan demir plaklar, taşa oranla daha çabuk soğuyordu ama kullanımı daha kolaydı. 

1882 de ABD li "Henry Seely" " elektrikli ütüyü icat etti." İki çubuk karbon arasına kurduğu kablolu elektrik köprüsü, demirin ısınmasını sağladı. 1926 yılında elektrikli ütünün kıyafetler üzerindeki açma etkisinin yeterli olmaması Eldez isimli bir kuru temizleme firmasına "buharlı ütü" yapma fikrini verdi. Fakat o zamanlarda yaygın olarak kullanılmayan ve çok ihtiyaç duyulmayan ütü, bu yaratıcı fikirlerin çok fazla iş yapamamasına sebep oldu. Bu gün ise geliştirilmiş halleri ile ütüler artık her evin vazgeçilmez bir eşyası durumunda.


Yazan: enpratikkadin
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
28.06.2015 08:02:22
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Dikiş Makinesinde İğne ve Dişli Plaka Kullanımı
Dikiş Makinesinde İğne ve Dişli Plaka Kullanımı
İğne ve dişli plakası İplik iğneye önden arkaya doğru geçirilir. Dikerken, iğne, ilmek oluşturmak için, dikiş plakasının veya iğne plakasının içinden ve masura ipliğinin etrafındaki halkalardan geçer. Dişli plakası çoğunlukla, doğru bir dikiş payını korumak için çizgilerle veya ölçümlerle işaretlenmiştir. Belirgin dikiş payları kumaş parçalarını birbirine doğru bir şekilde...
»» devamını oku »»
Dikiş Makinesinde Desen Seçici
Dikiş Makinesinde Desen Seçici
Dikiş makinesinde desen seçici ne işe yarar? Desen seçici , kullanmak istediğiniz dikiş stilini seçmenizi sağlayan ayardır. Makinenize bağlı olarak desen seçici bir kadran, kol veya elektronik düğmeler olabilir. Makineler, temel dikiş , esnek dikiş ve dekoratif dikiş olmak üzere çeşitli dikiş türleri ile donatılmıştır. Temel dikişler, genelde dikim için kullanılır; örneğin...
»» devamını oku »»
Dikiş Makinesine İplik Nasıl Takılır
Dikiş Makinesine İplik Nasıl Takılır
Dikiş makinesine ipliği doğru geçirmek Makineye ipliği doğru bir şekilde geçirdiğinizden emin olmak için şu basil testi yapın. Makinenin üst ipliğini tamamen geçirin ancak iğneye ipliği geçirmeyin ve baskı ayağını yukarıda bırakın. Üst ipliği kendinize doğru çekin, rahatça çekilmesi gerekir. Şimdi baskı ayağını aşağı indirin ve iğnenin ipliğini tekrar çekmeyi deneyin,...
»» devamını oku »»
Kumaş Çizgisi ve Düzgün Kumaş Kesmek
Kumaş Çizgisi ve Düzgün Kumaş Kesmek
Kumaş çizgisi nedir? Kumaş çizgisi kumaştaki ipliklerin yönüdür. Boylamasına çizgi (kumaş kenarlarına dik giden iplikler) ve enlemesine çizgi (kumaş kenarlarına paralel giden iplikler) vardır. Kumaş çizgisi, kumaşın kıvrılma ya da hareket etme yönünü etkiler. Boylamasına çizgi enlemesine çizgiye göre daha dayanıklıdır. Çoğu ticari giyim paftası, kumaş çizgi yönünü bir okla...
»» devamını oku »»
Dikiş Makinesinde İplik Ayarı
Dikiş Makinesinde İplik Ayarı
Dikiş Ayarı Dikiş gerginliği, dikişi meydana getirmek için birbirine bağlanan üst ve alt iplikleri kontrol eder. Her iki iplik de makinenin içine eşit bir gerginlikle çekildiğinde kusursuz bir dikiş oluşur. Bütün dikişler, iplikler veya kumaşlar için uygun olan tek bir gerginlik ayarı yoktur bu yüzden projenize başlamadan önce dikiş gerginliğini test edin. Küçük bir artık...
»» devamını oku »»
Dekoratif Dikiş İçin Dikiş Eninin Ayarlanması
Dekoratif Dikiş İçin Dikiş Eninin Ayarlanması
Dikiş eninin ayarlanması Çeşitli dekoratif etkiler yaratmak için dikiş enini değiştirirsiniz. Örneğin çift iğne dikişi yaparken veya sarma işi veya zikzak dikiş yaparken. Bazı makineler dekoratif dikiş için, dikiş enini otomatik olarak ayarlar ancak hangisinin projenize en uygun olduğunu bulmak için, farklı ayarları artık kumaş parçaları üzerinde deneyin. Bazı dekoratif...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder