Doğum Sonrası Annede Oluşan Duygusal Sorunlar

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Doğum Sonrası Annede Oluşan Duygusal Sorunlar hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Doğum sonrasında annede olan duygusal değişimler nelerdir?

Günümüz toplumu, duygusal (ruhsal) sağlık konularıyla giderek daha fazla ilgilenmektedir ve bu çok yerinde bir davranıştır. Bazı batı ülkelerindeki hastane yataklarının yarısından fazlasının zihinsel bozukluklardan rahatsız hastalar tarafından doldurulduğunu biliyor muydunuz? Duygusal bozukluklar, normal yaşam akımlarından kopan insanlar için olduğu kadar, bunların aileleri için de yıkıcı ve azap vericidir. Ayrıca, bu hastalıklar toplum yaşamını da etkilemekte, çalışan insan gücü kaybını önemli boyutlara ulaştırmaktadır.

Duygusal bozuklukların tedavisi ve bakımı topluma çok pahalıya mal olmaktadır. Duygusal yönden rahatsız olanlarla ilgilenmek ve onların normal yaşama dönmelerini sağlayabilmek için bu konuda uzmanlaşmış profesyonellere duyulan ihtiyaç korkunçtur. Bu alanda çalışanların sayısı duyulan ihtiyaca oranla devede kulak oranında kalmaktadır. Günümüzde, bir çok ülkede çalışmakta olan bütün doktor, psikiyatr, psikolog, sosyal hemşire ve hemşireler bu alana yöneltilseler bile duygusal yönden rahatsız kişilerin çoğunluğuna yardım için yetersiz kalacaklar, sayıca yine yetmeyeceklerdir. Ayrıca, kullanmaları gereken teknikler son derecede zaman alıcıdır. Duygusal ve zihinsel dengesini bütünüyle yitirmiş olanların, diğer kişilerde, şiddet davranışlarıyla fiziksel ve duygusal bozukluklara yol açması da bu insan tragedyasının bir başka halkası olmaktadır. Bunların had vakkalar olduğunu biliyorum, ama sayısı hızla artan duygusal yönden rahatsız kimse ve bu yolun başlangıcında olanlara, nasıl ve ne şekilde yardım edilmesi gerektiği sorununa dikkati çekmek için yararlıdır sanırım.

En olumlu çözüm yolu duygusal rahatsızlıklara yol açan etkenleri ortadan kaldırarak, hastalıkları başlayıp gelişmelerine fırsat vermeden önlemektir.

Doktorluğa başladığımda duygusal bozukluklar gösteren yetişkinleri tedavi ediyordum. Bu sıralarda beni en çok etkileyen nokta ne kadar çaba gösterirsem göstereyim, hasta ne kadar iyi niyetle yardımcı olmaya çalışırsa çalışsın, hastalığın tedavisinin son derecede uzun sürmesiydi, ayrıca tedavinin hiç sonuç vermediği vakkalar da vardı. Durum cesaret kırıcıydı. Hastalıkları tedaviye daha iyi cevap veren, doktor yardımından daha çok yararlanan çocuklarla ilgilenmeye başladım. Tedavi şansları yetişkinlere oranla daha yüksek görünüyordu. Sonuçlar da bu tahminleri doğruladı.

Zihinsel sağlık alanında her ne kadar pek çok karşıt düşünce çarpışmaktaysa da, hemen herkes duygusal sorunların ilk çocukluk dönemlerinde ortaya çıktığında ve bu çağlarda yerleşen anormal davranış kalıplarının yetişkinlikle düzeltilmesinin son derecede güç olduğu konusunda uzlaşmış görünmektedir. Böyle bir durumda değişiklik sağlamak için çok zaman alan bir çaba gerekmektedir. Anormal davranış kalıplarında olumlu bir değişiklik sağlanabilmesi mümkündür ama bu değişimin sağlanabilme ihtimali oldukça sınırlıdır. Hatta belli başlı psikoterapi yöntemleri bile çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlanmaktadır.

Yetişkinin kişiliği, bireyin ilk yaşantılarından büyük ölçüde etkilendiğine göre, gayretlerimiz çok genç yaştakilerde önleyici tedbirler üzerinde odaklaşmalıdır. Zihin sağlığı alanındaki otoritelerin çoğu bu konuda uzlaşmakla birlikle, küçük çocuk ve erginlerin kişilik gelişmesinden birinci derecede sorumlu olan kimselere, yani ana babalara yol gösterip, yardımcı olma konusunda sistemli bir çaba harcanmamaktadır.

Son yıllarda sağlık hizmetleri büyük ölçüde gelişmiş ve gebe kadınların doğum öncesi bakımı bir alışkanlık haline gelmiştir. Aşıları ve düzenli doktor kontrolünü kapsayan bebek bakımı da başlangıçta kolaylıkla tedavi edilebilecek hastalıkları teşhis ve önleme olanağı sağladığından, genel olarak yerleşmiştir. Durum bu iken, duygusal sağlık sorunlarını önleyecek ve teşhis edecek benzer servislerin kurulamayışına şaşmamak elde değildir. Anlaşılması güç nedenlerden ötürü günümüzde ya yoğun bir psikoterapi uygulaması yaptırmak ya da hiç bir şey yaptırmamaktan başka bir seçenek bulunmamaktadır. Günün birinde meslekten kişilerin, bebeklerin psikolojik bakımı konusunda yardımcı olacak şekilde eğitileceklerine inanıyorum. Ama şimdilik ana babalar bu konuda yapayalnızdır.

Doktorluk yıllarım sırasında duygusal gelişmenin ilk basamağı olan ana babaların son derecede iyi niyetli, fakat bir o kadar da yanlış bilgilerle dolu olduğunu gördüm. Genç ana babalar, genel olarak kendilerinden daha bilgili olduğunu sandıklan, fakat aslında onlardan daha da yanlış yolda olabilecek kişilerin öğütlerine kulak verme eğilimindedirler ve sık sık eski ön yargıların suçsuz kurbanları durumuna düşmektedirler. Bu alanda eğitilmiş bir yardımcıdan ve güvenilir bir bilgi kaynağından yoksun olduklarına göre de geri kalan tek dayanak, kendi sağduyuları olmaktadır.

Duygusal sorunların çeşitli önem dereceleri vardır. Bazıları, gündelik yaşantılardan doğarken, diğer bazıları köklü patolojik durumların yansımasıdır. Normal bir duygusal sorun, herkesin karşılaşmayı bekleyebileceği küçük bir duygusal kritikden doğar. Bu tür sorunların gerektiği şekilde ele alınarak, çözümlenmesi kişiyi güçlendirir. Ama yanlış bir şekilde çözümlendiğinde normal sorun anormal bir soruna dönüşecektir. Kişisel kanıma göre, bu sorun çözme konusunda pek çok ana baba, çocuklarının düşüncelerini yanlış yorumlamaları nedeniyle hataya düşmektedir. Oysa ki, bütün ana babaların en önemli amacı, çocuklarının iyiliğidir. 

Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
14.12.2014 11:16:01
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bebeklerde Göbek Kordonu
Bebeklerde Göbek Kordonu
Bebeğin göbek kordonuna ne olur? Bebek doğar doğmaz göbek kordonu bağlanırken kısa bir uç bırakılır. Bu uç, kısa zamanda kurur ve koyu bir renk alır. Bağlanan kordonun dibi her gün alkolle silinip göbek tozu serpilir. Göbek bir haftada düşerse de iki hafta da sürebilir. Bu kısım düştükten sonra çocuğun göbek çukuru genellikle kurur ve hiç bir özel bakım gerektirmez. Göbek...
»» devamını oku »»
Çocuğumu Cenaze Törenine Götürmeli miyim?
Çocuğumu Cenaze Törenine Götürmeli miyim?
Çocuk cenaze törenine götürülmeli mi? Uygun cevap, çocuğun yaşına ve törenin şekline bağlıdır. Aynı zamanda çocuğun, ölen kişiyle ilişkisini göz önünde tutmanız gerekir. Eğer ölen kişi, çok yakın aile çevresinden ise, genellikle çocuğun cenaze törenine katılması yerinde olur. Çocuğunuzun şiddetli üzüntü gösterisine girme ihtimalini azaltmak için, tabutun kapalı olmasına...
»» devamını oku »»
Çocuğun Psikolojisi ve Çevre
Çocuğun Psikolojisi ve Çevre
Çocuğun psikolojisi için başkasından akıl almak doğrumu? Başkalarının akıl vermesini biraz temkinli karşılayın. Akıl vermek çok kolaydır. Yardım etmekse bambaşka şeyler içerir. Her ana baba gibi sizin de zaman zaman hataya düşmek hakkınızdır. Çocuk yetiştirme konusunda elinizden geldiği kadar okuyun, bilgi edinin ve öğrendiklerinizi sağduyulu bir şekilde uygulamaya çalışın....
»» devamını oku »»
Çocuklarda Diş Çürümesi Nedenleri ve Önlemleri
Çocuklarda Diş Çürümesi Nedenleri ve Önlemleri
Çocuklarda diş çürümelerinin önlenmesi Çocuğunuzun ilk dişleri de daimi dişleri kadar önemlidir. Süt dişi çürümeleri ağrı yapar ve dolgu ya da diş çekme olarak tedavisi gerekir. Eğer süt dişleri çabuk  düşerse çocuğun yerine gelen dişleri bozuk olabilir ya da üst üste çıkarak daha sonra tel kullanımı ya da diş çekimi gerektirebilir. Diş çürümelerini önlemek   için bir...
»» devamını oku »»
Kardeşler
Kardeşler
Bir bebek beklediğimi büyük çocuğuma ne zaman bildirmem gerekir? Kanımca en iyi davranış şekli, gebeliğiniz ailenin diğer bireyleriyle bir sohbet konusu haline gelir gelmez çocuğunuza da yeni bebekten söz etmenizdir. Bunu aileyi ilgilendiren önemli konuları bildirirken takındığınız tavırla yapın. Hiç anlayamayacağım nedenlerden ötürü pek çok ana baba, bebeğin doğması...
»» devamını oku »»
Çocuğun Üzücü Cinsel Tecrübesine Karşılık Ne Yapılmalı
Çocuğun Üzücü Cinsel Tecrübesine Karşılık Ne Yapılmalı
Çocuğumun başından bu tür üzücü bir olay geçtiğinde ne yapabilirim? Çocuğunuzu içtenlikle bağrınıza basıp ona destek olmak, güven vermek, rahatlatmaya çalışmak bunun yanında da başına gelen olay konusunda konuşup rahatlayabilmesi için her fırsatı vermek dışında yapılabilecek pek bir şey yoktur. Başından geçen olayın travmasıyla duygusal bir sarsıntı geçirdiği sıralarda onu...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder