Sebzelerin Özellikleri ve Mevsimleri

Kadınlar için SEBZE YEMEKLERİ bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sebzelerin Özellikleri ve Mevsimleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SEBZE YEMEKLERİ kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yaş sebzelerin mevsimleri,özellikleri ve yüzer gramdaki kalori değerleri

Taze bakla hangi mevsim olur ve tercih edilen bakla hangisidir?
Mart ayında satışa çıkarılan Adana, Tarsus ve İzmir ürünü taze baklaların yerlileri ancak mayıs ve haziran aylarında bulunmaktadır. İç olarak kullanılmakta olan baklalar ise temmuz sonuna kadar bulunabilir. En makbulleri yerlilerden sonra İzmir Sakız tohumu olan Emiralem baklasıdır. Bunların boyları uzun, renkleri de sarıya çalan yeşilliktedir. Küçük ve esmer renkte olan Adana ve yöresi baklası makbul değildir. Yüz gramlarında 38 kalori vardır.

Sultani bezelye hangi mevsim olur ve tercih edilen bezelye türü hangisidir?
Mart ayında piyasaya gelmeye başlayan Adana, Tarsus ve İzmir ürünü bezelyelerin yerlileri mayıs ve haziran aylarında bulunur. Makbulü, Karagöz denen bezelyelerdir. Renkleri çok yeşil, enli, uzunlukları da 5 santimdir ve büküldüklerinde de hemen kırılırlar. Kırılmayan, rengi soluk bezelyeler, kılçıklı, kart demektir. Yüz gramlarında 83 kalori vardır.

Araka hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir? 
Bunlar önem sırasıyla; İstanbul arakası, fiğ bezelye ve adi olarak üç çeşittir. Nisan ortalarında piyasaya sürülmeye başlayan arakaların en mabul olan yerlileri ancak mayıs ayında bulunmaktadır. Bunların boyları en çok 7 santim olup, sıkı ve renkleri de oldukça sarıdır. Yeşil renkte olan fiğ arakaların taneleri seyrek ve küçük olur. Yüz gramlarında 83 kalori vardır.

Çalı fasulyesi hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir? 
Nisan ortasında Adana ve İzmir'den gelmeye başlayan çalı fasulyelerinin yerlileri ancak mayıs ortasında piyasaya sürülür ve ekim ayı sonuna kadar da devam ederler. En makbulleri geniş ve uzun, çabuk kırılanlarıdır. Yüzer gramlarında 38 kalori bulunmaktadır.

Ayşekadın fasulye  hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir? 
Bunlar da değer sırasıyla gerçek ayşe, şeker ayşesi ve kara ayşe olarak üç cinstir. Nisan ortasında Adana ve İzmir'den gelmeye başlayan ayşelerin yerlileri ancak mayıs ortasında piyasaya sürülür ve kasım ayına kadar da devam eder. Gerçek ayşeler kılçıksız, orta büyüklükte, renkleri de sarıya çalan yeşilliktedir. Şeker ve kara ayşeler ise kılçıklıdırlar, boyları kısa ve renkleri yeşildir.

Barbunya fasulyesi hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir? 
Temmuz - kasım arası bulunan bu fasulyelerin en makbulleri Bursa ve özellikle Kartal ürünleridir. Bunlar kırmızı, beyaz ve beneklidirler. Yüzer gramlarında 98 kalori vardır.

Kabak hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir?  
Adana, Tarsus ve İzmir'den mayısta gelmeye başlayan kabakların yerlileri ancak temmuz ayında çıkar, eylüle kadar devam eder. En makbulleri Karatoprak adı verilen yerlileridir. Bunlar kısa ve çiçeklidirler. Yüzer gramında 32 kalori 

Enginar hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir?  
İzmir ve Tuzla'dan nisanda gelmeye başlayan enginarların en makbulleri olan yerli Bayrampaşa, mayıs sonunda çıkar ve kartlaşmış olarak eylüle kadar bulunabilirler. Bayrampaşalar büyük ve renkleri de esmerdir. Yüz gramlarında 45 kalori vardır.

Patlıcan hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir? 
Adana, Tarsus ve İzmir'den mayısta gelmeye başlayan patlıcanların yerlileri haziranda çıkar ve kasım sonuna kadar devam eden En makbulleri, renkleri simsiyah ve yumuşak olanlarıdır. Lacivert ya da morumsu ve ele sert gelen patlıcanlar çekirdekli, acı ve lezzetsiz olurlar. Yüzer gramlarında 27 kalori vardır.

Kuşkonmaz hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir? 
Haziran sonuna doğru çıkar ve temmuz sonuna kadar devam eder. Orta kalınlıkta ve uçlarının renkli kısımları fazla olanları makbuldür, ince, uzun ve az renkli olanları makbul değildir. Yüzer gramlarında 14 kalori mevcuttur.

Mantar hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir?  
İlk ve özellikle sonbaharda bol miktarda bulunmakta olan mantarların küçük ve etli olanları makbuldür. Yüzer gramlarında 21 kalori vardır.

Pazı hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir? 
Bütün mevsim bulunurlar. En makbulleri, yaprakları uzun, geniş ve yeşil olan Sakız pazılarıdır. Kısa ve sarı renkteki pazılar makbul sayılmazlar. Suda yatırılmak suretiyle su içirilmiş pazılar lezzetsiz ve su koktuktan başka, piştikten sonra da % 20 - 25 fire verirler. Bunlar avuç içinde sıkıldıklarında su salmalarıyla anlaşılır. Yüzer gramlarında 38 kalori vardır.

Ispanak hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir? 
Eylül ayından mayıs sonuna kadar devam eder. Nisan ve mayıs aylarındakine kuzu ıspanağı denilmektedir. Bu ıspanaklar makbul sayılmazlar. En makbulü, yaprağı geniş ve büyük köklü olan Kartal ıspanaklarıdır. Suda, yatırılarak su çektirilmiş ıspanaklar da lezzetsiz ve su koktuktan başka, piştikten sonra da % 15-20 arasında fire verirler. Bunlar da avuç içinde sıkıldıklarında su salmalarıyla anlaşılır. Yüzer gramlarında 34 kalori vardır.

Ebegümeci hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir?  
Eylül - mayıs arası bulunan ebegümeciler, karagöz ve yabani olmak üzere iki cinstir. Makbulleri, ekilmek suretiyle elde edilen karagözlerdir. Karagözler çok yapraklı, toplu ve hepsi aynı boyda ve esmer renktedirler. Yabaniler ise; çeşitli boylarda, seyrek yapraklı, yeşilce ve kalın köklüdürler. Yüzer gramlarında 30 kalori vardır.

Semizotu hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir?  
Nisan ortalarından eylül sonuna kadar bulunabilen semizotlarının en makbulleri mayıs ve haziran aylarındaki, boyları kısa olan, geniş yapraklı ve çok yeşil renklilerdir. Yüzer gramlarında 38 kalori vardır.     

Lahana hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir?  
Ekim - nisan arası bulunan lahanaların en makbulleri, yerlerine göre Edirne ve yerli lahanalardır. Yemekliğe elverişli olan Edirneler sıkı ve beyazdır. Dolmalara elverişli olan yerliler ise, büyük, gevşek ve beyazdır. Kara lahana denen esmerleri makbul sayılmazlar. Yüzer gramlarında 25 kalori vardır.

Frenk ve Brüksel lahanası hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir? 
Ekim - nisan arası bulunan bu lahanaların makbulleri, yeşil ve ufak olanlarıdır. Yüzer gramlarında 54 kalori vardır.

Karnabahar hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir?  
Ekim - nisan arası bulunan karnabaharların en makbulleri beyaz, sıkı ve ele ağır gelenleridir. Esmer, seyrek olanlar makbul sayılmazlar. Yüzer gramlarında 32 kalori vardır.

Pırasa  hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir? 
Ekim - mayıs arası bulunan pırasaların en makbulleri Yenişehir ve Kartal'dır. Bunların boyları uzun, beyaz olan kısımları fazla ve yaprak kısımları yok denebilecek azlıktadır. Yüzer gramlarında 41 kalori vardır.

Kereviz hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir?  
Kasım - nisan arası bulunan kerevizlerin en makbulleri, Bursa, Kemerburgaz ve Maltepe'dir. Bunların içleri çoğunlukla dolu çıkar. Ele ağır gelen kerevizler dolu ve makbul, hafif gelenler de kof demektir. Yüzer gramlarında 45 kalori vardır.

Yerelması hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir?  
Ekim - nisan arası bulunmaktadır. En makbulleri Karagöz denen yerlileridir. Bunlar yuvarlak olurlar. Bursalar ise uzun ve biçimsiz olmaları dolayısıyla makbul sayılmazlar. Yüzer gramlarında 77 kalori vardır.

Havuç hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir?  
Bütün mevsim bulunan havuçların mayıs - eylül arasındakilerine Demet havucu denilmektedir. Ekim - nisan arasındaki asıl yemeklik havuçların en makbulleri de Kartal havuçlarıdır. Bunların renkleri kırmızı, boyları da çoğunlukla 20 santim arasındadır. Yüzer gramlarında 40 kalori vardır.

Patates hangi mevsim olur ve tercih edilen türü hangisidir?  
Bütün mevsim bulunan patateslerin Adapazarı, Karadeniz ve Ürgüp gibi çeşitli cinsleri varsa da, en makbulleri Adapazarı'nın Deliorman ve Alman tohumlarıdır. Nisan ve mayısta satılan taze patatesler fantaziden başka bir şey değildirler ve bunlar, uzun süre dayanmadıklarından hemen yenilmelidirler. Beyaz patatesler ise, ancak püre ve kızartmaya elverişlidirler. Yüz gramlannda 90 kalori mevcuttur.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
20.01.2015 13:28:03
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Ayvalı Zeytinyağlı Kereviz
Ayvalı Zeytinyağlı Kereviz
Ayvalı zeytinyağlı kereviz için gerekli malzemeler 4 kereviz 1 büyük veya 2 küçük ayva 1 kuru soğan 2 havuç 1 portakal suyu 1 limon suyu Zeytinyağı 1 avuç dolma fıstığı 1 çorba kaşığı toz şeker Ayvalı zeytinyağlı kereviz yapımı Kerevizleri ve ayvaları iri iri doğrayın. Limon suyu eklediğiniz suya koyun ki, kararmasınlar. (Ayvaları ne kadar iri doğrasanız, o kadar iyi. Yoksa...
»» devamını oku »»
Fırında Kabak
Fırında Kabak
Fırında Kabak Tarifi Fırında kabak için gerekli malzemeler 6 adet kabak 1 adet dereotu 5 dal taze soğan 2 yumurta 1,5 su bardağı un 50 gr kaşar peyniri 150 gr beyaz peynir Yarım paket kabartma tozu 1 çay bardağı zeytinyağı Tuz, karabiber Fırında kabak nasıl yapılır - 6 adet kabağı rendeleyip içine, 1 adet dereotu ve maydanoz, 5 dal taze soğan, 2 yumurta, 1,5 su bardağı un,...
»» devamını oku »»
Patlıcan Kuleleri
Patlıcan Kuleleri
Hazırlama süresi: 30 dakika Pişirme süresi: 5 dakika 4 kişilik Patlıcan kuleleri için gerekli malzemeler 3 bostan patlıcanı 1 çorba kasesi un Kızartmak için sıvı yağ 6 patates 2-3 taze soğan 3 dal dereotu 4 yeşil zeytin 4 çorba kaşığı krem peynir 1 çorba kaşığı zeytin yağı Tuz, karabiber Domates sosu için gerekli malzemeler 1 çorba kasığı zeytin yağı 3 domates 3 diş sarımsak...
»» devamını oku »»
Naneli Bezelye Püresi
Naneli Bezelye Püresi
Hazırlama süresi: 15 dakika Pişirme süresi: 15 dakika 4 kişilik Naneli bezelye püresi için gerekli malzemeler 300 gr iç bezelye 2 yumurta Yarım su bardağı krema 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri 1 tutam tarçın 3-4 dal nane 3 çorba kaşığı zeytin yağı 2 çorba kaşığı limon suyu Tuz Naneli bezelye püresi yapımı - İç bezelyeyi tuzlu suda haşlayıp süzün. 2 çorba kaşığı...
»» devamını oku »»
Cevizli Kabak Sote
Cevizli Kabak Sote
Cevizli Kabak Sote Cevizli kabak sote için gerekli malzemeler 3 adet kabak 1 yemek kaşığı mısır unu Yarım bardak çekilmiş ceviz 1 çay kaşığı nane Tuz ve kızartmak için sıvı yağ Cevizli kabak sotenin yapılışı - 3 adet kabağı halka halka doğrayın.  - 1 yemek kaşığı mısır unu, yarım bardak çekilmiş ceviz, 1 çay kaşığı nane ve tuzu karıştırın.  - Kabakları bu karışıma ekleyip...
»» devamını oku »»
Ispanaklı Poşe Ograten Tarifi
Ispanaklı Poşe Ograten Tarifi
Ispanaklı poşe ograten tarifi Ispanaklı poşe ograten için gerekli malzemeler 1 kilo gram ıspanak 5 yumurta 2 kaşık yağ 1 kaşık un 1,5 su barağı süt 1 kahve fincanı kaşar peyniri rendesi Tuz, karabiber Ispanaklı poşe ograten yapımı - Ispanakları göz yumurtada olduğu gibi pişiriniz. Yalnız soğan koymadan.  - Pişen ıspanağı fırına dayanıklı bir servis tabağına koyup yayınız.  -...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder