Evde Bulaşık Makinesi Nasıl Kullanılmalı

Kadınlar için Pratik Bilgiler bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Evde Bulaşık Makinesi Nasıl Kullanılmalı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Pratik Bilgiler kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bulaşık makinesinin daha temiz yıkaması ve kötü kokmaması için püf noktalar
Her bayanın kendine has temizlik alışkanlığı vardır. Yapılan iş aynıdır aslında ama gidiş yolları farklı olabilir. Bende sizlere bulaşık makinesi kullanımı ile ilgili bir takım püf noktalar vermek istiyorum. Vereceğim bilgiler benim bizzat uygulamam sonucu edindiğim bilgilerdir. Bunları sizlerle paylaşmak istedim çünkü, makinem 15 senedir ilk günkü gibi hem temiz yıkıyor hem hiç arıza yapmıyor. 

Bulaşık makinesinin ömürlü olması ve temiz yıkaması için ne yapmalı?
Bulaşık makinenizin içini hiç bir zaman çok fazla doldurmayın. Bulaşıkları makineye yerleştirirken hepsine suyun temas edeceğinden emin olun.

Bulaşık makinesi satanlar genelde bulaşıkları çok arındırmadan yerleştirilmesini tavsiye ediyorlar. Fazla arındırıp makineye konan bulaşıklar çiziliyor diyorlar ama ben aksi düşüncedeyim. Makineye olabildiğince temiz konulan bulaşıklar makinenin ömrünü uzattığı gibi, oluşacak kötü kokuları da engelliyor. O kadar temizleyecek olduktan sonra makineye ne gerek var diyebilirsiniz. Bahsettiğim temizlik oranı, kullanılan tabak , çatal, bıçak, bardak vs. lerin kullanımı ardından hemen suya tutulması. Bekletilen bulaşıkların arınması zor olur.

Bulaşık makineleri toplamda 3 su değiştirerek yıkama yaparlar. Benim makinem o şekilde yeniler farklı olabilir. İlki arındırma, ikincisi ilaçla yıkama ve üçüncüsü durulama. Bu durumda şu sonuç çıkıyor. Makinenin içerisine ne kadar fazla kirli tabak, bardak, çatal koyarsanız, suyun yağlanması artacak, ilacın etkisini kesecek ve bulaşıklar tam temizlenmeyecek. En önemlisi tabak ve bardaklarda kalan kiri makinenin içerisindeki bütün yıkanan mutfak gereçlerine bulaştıracak.

- Bulaşık makinenizin içini ayda veya iki ayda bir tavsiye edilen temizleyiciler ile temizleyin. Bu oluşan yağ kalıntılarını ve kokuyu kaybedecektir. 

Bulaşık makinenizin kapağını her zaman bir parça açık tutun. Hava alması bulaşık makinenizin daha sonraki zamanlarda koku yapmasını engeller. İçerisinde yıkanmamış bulaşıklarınız varken de, boşken de hep hafif aralık kalsın.

- Ben 15 senedir 50 derece de yıkarım ve şimdiye kadar bir şikayetim olmadı. Bu sıcaklık bulaşıkların temizlenmesi için yeterli bir ısı. Misal 50 değilde 70-80 derecelerde yıkamak daha iyi temizlenmesini sağlar diye bir şey yok bana göre. Çok yüksek ısıda yıkamak zaman içerisinde makinenizin hortumlarının ve plastik olan kısımlarının yıpranmasına neden olabilir yani makinenizin ömrünü kısaltabilir.

Bulaşık makineniz çalışırken kapağını mümkün olduğunca açmayın. Sık sık kapağın açılması özellikle ilaçla yıkama sırasındaki suyun ısısının düşmesine neden olur ve bu da bulaşıklarınızın tam temizlenmesinde sorun yaratabilir.

- Günümüzde çıkan bulaşık makinesi ilaçları (ilaç = deterjan veya bulaşık makinesinde kullanılan toz veya tablet temizlik ürünleri), makinenin diğer ihtiyacı olan ek ilaçlara gereksinim duymasını azalttı (bulaşık makinesinde kullanılan parlatıcı ve tuz). Ben parlatıcı ve tuzu şimdiye kadar hiç kullanmadım. Bu sizlerin makinenizin durumuna göre değişim gösterebilir yani tuz ve parlatıcı kullanıp kullanmamak sizin kararınız.

- Salatalarınıza kullandığınız limon kabuklarını veya kışın tükettiğiniz mandalina, portakal kabuklarını yıkama esnasında bulaşık makinenizin içerisine koyarsanız, hazır satılan makine kokuları ile aynı sonucu elde edersiniz.

- Kimi bulaşık makinelerinin kapağı, yıkama bittikten hemen sonra açınca bulaşıklarda lekelenme yapabiliyor. Kapalı kalması ve bulaşık makinesinin soğumasının beklenmesi daha iyi sonuç veriyor. Ancak kimisi de yıkama sonrası bekletilince leke yapabiliyor. Bu iki sonuçtan hangisinin sizin makineniz için geçerli olduğunu deneme yanılma yolu ile bulabilirsiniz. Benim bulaşık makinem mesela bekletirsem de açsam da fark yaratmıyor. Bu sizin makineniz içinde geçerli olabilir.

- 10 günde bir ya da 15 günde bir bulaşık makinenizin tabanındaki süzgecin olduğu kısmı çıkartıp yıkayın. (Çıkabiliyorsa bunu yapın, yoksa ellemeyin)

- Son olarak ve bence en önemlisi eşyalarınızı sevin. Sizdeki enerji nasıl ki etrafınızda ki insanlara yansıyorsa bu durum eşyalarınız için de geçerli. Tabi bazen aksi olabiliyor, sakınılan göze çöp batabiliyor ama o da nazar oluyor. 

Hepinize az bulaşıklı günler dilerim.
Fikir ve önerilerinizi yorumlardan ve ya Bize Ulaşın kısmından iletebilirsiniz.

Deneyimler sonucu yazan: enpratikkadin
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
19.02.2015 21:47:17
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Sıvı Yağlar Nasıl Saklanır
Sıvı Yağlar Nasıl Saklanır
Sıvı yağlar nasıl saklanmalı? Zeytinyağı, ayçiçeği yağı gibi sıvı yağları nasıl saklamak gerektiğini pek çok kişi bilmediği için, genellikle bu yağlar uzun süre dayanmadan acılaşırlar. Çünkü ışıklı bir yerde tutulursa bu yağlar ışıktan zarar görür. Sıvı yağları koyu renkli bir şişeye ya da koyu renkli bir kapta saklamak gerekir. Böylece yağ acılaşmaz ve yemeğin de tadını...
»» devamını oku »»
Giysilerden Ot Lekesi Nasıl çıkar
Giysilerden Ot Lekesi Nasıl çıkar
Kıyafetlerden ot lekesini çıkartmanın püf noktası Kıyafetlerinizde sık sık ot lekelerine raslayabilirsiniz. Bu lekelerin çıkması için lekeli yerleri 50 gram nişadır ruhu (amonyak), 5 gram oksijenli su ve 50 gram da su karışımıyla ıslatın ve bir süre sonra soğuk suyla çalkalayın.
»» devamını oku »»
Sivrisinek Sokmasına Pratik Çözüm
Sivrisinek Sokmasına Pratik Çözüm
Sivrisinek sokmasına karşı ne yapılır Sağlık açısından sayısız yararları olan maydanozun sivrisinek sokmalarına karşı birebir geldiğini de biliyor muydunuz? Sineğin soktuğu yeri birkaç maydanoz yaprağı ile ovarsanız kaşıntı ve kızarıklığı gidermiş olursunuz.
»» devamını oku »»
Şarap Lekesini Çıkartmanın Pratik Yolu
Şarap Lekesini Çıkartmanın Pratik Yolu
Elbiseye dökülen şarap nasıl çıkar? Halı veya bazı giysilerin üzerindeki kırmızı şarap lekelerini beyaz şarapla silerek çıkarabilirsiniz. Ama eğer o an beyaz şarabınız yoksa lekenin üzerine bol tuz serpiştirin ve soğuk suyla durulayın. Elinizin altında hiç bir şey olmadığında şarabın döküldüğü yeri hiç bekletmeden hemen suya tutarak şarabı olduğunca kıyafetinizden...
»» devamını oku »»
Kötü Kokuları Gidermenin Püf Noktaları
Kötü Kokuları Gidermenin Püf Noktaları
Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için : Püf noktası: Biraz deterjan biraz su bir kaşık pirinç ile çalkalayın… Şişeniz pırıl pırıl olur… Balıklı tava kokusu : Püf noktası: Tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın. Kokudan eser kalmaz… Kesik Limonu nasıl saklarsınız : Püf noktası: Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki...
»» devamını oku »»
Limon Kokusu
Limon Kokusu
Limonun farklı farklı kullanımı - Bulaşık makinalarımız da bazen yıkama sonrası istemedeğimiz, hoş olmayan kokular alabiliriz. Bunun sebepleri genelde ya uzun süre beklemeleri ya da içerisinde yumurta, balık gibi yoğun koku yapan kalıntıların olmasıdır. Hazır satılan birçok güzel kokular var, ancak evimizde hepimizin sürekli tükettiği limon gibi kıymetli ve hoş kokusu olan...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder