Zayıflamayı Destekleyen Egzersizler

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Zayıflamayı Destekleyen Egzersizler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Şişmanlığın tedavisinde egzersiz
İnsan organizması hareket üzerine kurutmuştur. Kollarını çalıştıran bir insan sadece o kola ait kasları değil, kalbinin, dolaşım sistemini de çalışmasını sağlar. Kan dolaşımı hızlanır ve kalp, damar ve solunum sistemi gelişir

Şişmanlığın tedavisinde diyetle uygulanan bilinçli egzersizin yararlarını kabullenmek zorundayız. İki metodun beraber uygulanmasındaki kilo ve vücut yağı kaybı oranlarında oldukça çok azalmalar görülmüştür. Erkekler, kadınların tersine yağı bel bölgesinde saklamaya daha eğilimlidirler. Bu kalıtımsal özelliklerden, hormon seviyelerindeki ve fonksiyonlarındaki farklılıklardan kaynaklanır. Vücudun değişik bölgelerinde toplanmış olan yağ hücreleri değişik özellikler gösterirler. Örneğin; bel bölgesinde biriken yağlar, kadınlarda daha sık görülen kalça ve bacak yağlarından daha hareketlidirler, kana daha çabuk karışırlar. Bu iyi yanının dışında kötü bir yanı da kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini arttırmasıdır.

Zayıflamak için yapılması gereken egzersizler
- Egzersiz hayat boyu düzenli bir şekilde yapılabilecek kolaylıkta olmalı ve mümkünse doğal ortamda yapılmalıdır.

- Egzersiz tipi zevk verici olmalı, bireyi eğlendirmelidir. Birey aktivitenin gerektirdiği beceriye sahip olmalıdır.

- Sabah aç karnına yapılan egzersizlerde, serbest yağ asitleri çok daha fazla çözülür.

- Yaş ilerledikçe bazal metabolizmanın yavaşlaması ve aktif hücrelerin azalmaya başlaması düzenli fiziksel aktivitelerle önlenir. Çünkü egzersiz metabolizmayı normal seviyede tutmaya yarar. Yağsız vücut kütlesini de artırarak bazal metabolizmayı yükseltmiş ve bu yolla da enerji sarfını artırmış olur.

- Egzersiz psikolojik yararlar sağlar. Endişeli ve fiziksel yönden güçsüz kişilerde ruhsal durumu iyileştirir.

- Fiziksel aktiviteler sonrası plazma insülin düzeyi düşmektedir. Düzenli yapılan aerobik kapsamlı egzersizlerde kaslar, karbonhidratlardan çok yağları kullanmaya başlar. Bunun sonucu kan insülin düzeyi düşer, insülin, kan şekerini düşürür, bu da açlık hissini azaltır. İnsülin düzeyi azaldıkça açlık hissi de olmaz ve sanılanın aksine, egzersiz sonrası iştah artmaz, azalır.

- Egzersiz HDL oranını yükselterek, maksimum oksijen tüketim hızını yükseltir. Maksimum oksijen tüketimi yorgunluğa, streslere karşı direnci artırır. Kan basıncını düşürerek, şahsın kendini iyi hissetmesini sağlar. Kalp-dolaşım sistemi hastalıkları riskini ortadan kaldırmaya çalışır.

- Egzersizlerin orta şiddette yapılması gerekir. Bu koşulla yapılan egzersizlerde; kanda serbest yağ asidi üç mislinden fazla, kaslardan geçen kan da on mislinden fazla artmakta, her iki artmaya paralel bir şekilde kasın kendisinden geçen kandan kullanmak üzere çekip aldığı serbest yağ asidi de artmaktadır. Dayanıklılık antrenmanlarıyla, zamanla kasların yağları okside etme kapasitesi de artar.

- Klasik egzersiz türlerinde aynı egzersizi uzun süre yapmayıp aynı kasları geliştiren diğer egzersizlere yer verilmeli, aşırı kullanım nedeniyle ortaya çıkabilecek sakatlanmalar önlenmelidir.

- İlk etapta birden fazla kas grubunu aynı anda çalıştırıp, daha sonra tek bir kası çalıştıran egzersizlere yönelmelidir.

- Şişmanların önce sırt ve karın kasları kuvvetlendirilip, omurgayı sağlam tutabilen kaslar geliştirilmeli, sonra bacak, kol ve omuz kasları geliştirilmelidir.

- Esneme ve gerdirme çalışmaları, egzersizlerin önüne ve sonuna yerleştirilmelidir.

- 1 kilogram yağ dokusunun kaybı için 7.000 k.cal enerji harcanması gerektiği düşünülürse, egzersiz sıklığının önemi daha iyi anlaşılır. Bu nedenle sadece egzersiz değil, düzenli fiziksel aktiviteler de ihmal edilmemelidir.

- Yürüyüşlerde temponuzu yükseltin. Saniyede bir adım atarsak dakikada 2.6 kalori, buna karşılık saniyede iki adım atarsak dakikada 5.7 kalori harcarız. Bu da bir yıldan kısa süre de 5-6 kilo daha fazla kaybettirecektir.

- Güç çalışmaları da yaparak, kas kütlesini artırıp daha fazla kalori harcanmasını sağlamış oluruz. Her gün ortalama bir saat ağırlık çalışanlarda, diğerlerine göre % 8, iki saat çalışanlarda % 14 daha fazla kalori yaktıkları bulunmuştur. Bu değerler egzersiz anında değil de günlük yaşantımızda elde edilen sonuçlardır. Kaslarımız kendilerini yenilemek için kilo başına günde ortalama 80 kalori yakarlar. Kaslarınız 2.5 kg. artarsa, o zaman da fazladan günde 200 kalori yakmış oluruz. Bu da yaklaşık olarak ayda 1 kg. yağ kaybına eşdeğerdir.

- Kalçalarınız ve uyluğunuz için uygun egzersizler, yavaş tempolu koşu, yüzme, paten, engebeli arazilerde yürüyüş, tırmanma ve iniş olmalıdır. Ayrıca gün boyu yürürken, otururken kalça kaslarınızı en az 30 kez kasıp gevşetin. Bu sayıyı kademeli olarak çoğaltın. Bu egzersizleri lokal olarak derin kas gruplarını kapsayan çalışmalarla destekleyin.

- Göbeğiniz sarkmış ise, karnınızı devamlı içeri ve yukan çekin. Sırt kaslarınızı güçlendirin, sırtınızın alt kısmını destekleyen kaslar zayıfsa kamburlaşma başlar, bel kemiğinizde içeri doğru bir eğim olur. Göbeğinizin büyüklüğü ortaya çıkar.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
10.03.2015 14:35:42
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Vücut Direnci ve Bağışıklık Sistemi
Vücut Direnci ve Bağışıklık Sistemi
Daha dayanıklı ve sağlıklı bir vücut için neler yapmalı Vücut direnci , bağışıklık sisteminin güçlü olmasıyla çok ilişkilidir. Bağışıklık sistemi ise, beslenme ve yaşam tarzıyla yakından ilişkilidir. Dengeli ve sağlıklı besinleri tüketmek, alkol ve sigaradan uzak durmak immün sistemi (bağışıklık sistemi) korur. Bağışıklık Sistemini Neler Güçlendirir? Bağışıklık sisteminin...
»» devamını oku »»
Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri
Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri
Periodontal Tedavileri Kimler Yapar? Tüm dişhekimleri periodontal hastalıkları tanımlayıp erken dönemdeki dişeti hastalıklarını tedavi edebilirler. Bazı diş hekimleri ise ilerlemiş periodontal hastalıkları tedavi edebilecek ek bilgi birikimine ve tecrübeye sahiptirler, bu konuda uzmanlaşmışlardır. Bu bilgi birikimine sahip diş hekimleri periodontist olarak...
»» devamını oku »»
Mikroplara Karşı Sabun ve Su
Mikroplara Karşı Sabun ve Su
Mikroplara karşı sabun ve suyun önemi Mikroplardan çekinen bazı kişiler tuvalet kapılarına, genel telefonlar veya otomatik para çekme makinalarına çıplak elle dokunmayarak çekiştirdikleri gömlek ve kazak kollarının içinden işlerini hallederler. El sıkmaktan çekinirler. Aşırı mikrop korkusu sabunlar, temizlik ürünleri ve hatta oyuncaklarda antibakteriyel özelliklere sahip...
»» devamını oku »»
Menopozda Neler Yemeli, Neler Yememeli
Menopozda Neler Yemeli, Neler Yememeli
Menopoz  da beslenme şekli Menopozda vücuttan kalsiyum atımı hızlanır. Bu durum kemik kütlesinin kaybını hızlandırır. Bunun sonucunda kemiklerin gücü azalır ve kırılmaya duyarlı bir duruma gelir. Eğer birey çocukluk ve gençlik döneminde yeterli kalsiyum almamışsa, kemik zaten zayıf olduğundan kırılma riski daha da artar. Bu duruma "osteoporosiz" denir. Osteoporosizin...
»» devamını oku »»
İş Hayatında Stresle Başa Çıkmanın Yolları
İş Hayatında Stresle Başa Çıkmanın Yolları
İş hayatında stresle nasıl başa çıkılır? STRES : Organizmanın her türlü değişmelere gösterdiği yaygın tepkisidir. Yaşamımızda sürekli değişmeler oluyor ve biz bu değişmelere uyum sağlamak zorundayız. Rahatsızlık/sıkıntı/mutsuzluk ise, gerilimin sübjektif olarak yaşanma biçimidir. Stresli durumlarda yaşanan bir durumdur. Bu aynı zamanda gerginlik, sinirlilik, kaygı, üzüntü...
»» devamını oku »»
Fazla Uykunun Zararları
Fazla Uykunun Zararları
Fazla uyku zararlı mıdır? Uykusuzluk kadar fazla uykunun da zararları vardır. Uzun süre uykuda hareketsiz kalmak, vücuttaki kan dolaşımının yavaşlamasına neden olur. Ayrıca fazla uyku , özellikle yaşlılarda damar kalp hastalığına yol açabilir. Bunun yanında uyku ruhsal bir bunalımın da belirtisi de olabilir. Dert ve sıkıntılardan kurtulmak isteyenler uykuyu bir kaçış aracı...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder