Aşılar

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Aşılar hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Aşı nedir ve ne için yapılır?
Aşılamanın amacı, enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu korumak için bağışıklık sistemine yardımcı olmaktır. Sonuçta vücut, söz konusu enfeksiyona karşı bağışıklık kazanır. Aktif bağışıklık sağlamak için kişiye, enfeksiyon etkeninin antijeni verilir ve vücutta antikor yapımı uyarılır. Pasif bağışıklık sağlamak için ise; kişiye, doğrudan antikor verilir. 

Aktif bağışıklık sağlamak amacıyla hazırlanan aşılarda; gücü azaltılmış canlı organizmalar, ölü veya etkisiz hale getirilmiş organizmalar veya arıtılmış bakteri ürünleri kullanılır. 

DİFTERİ-BOĞMACA-TETANOZ AŞISI (DPT)
- En az 1 aylık aralarla yapılır. 

- Eğer çocukta enfeksiyon ve yüksek ateş varsa, aşı ertelenir. 

- Eğer çocukta nöbet geçirme, şiddetli kas kasılmaları hikayesi varsa; aşılama gününde, ateş düşürücü ve kas kasılmalarını engelleyici ilaçlar verilmelidir. 

- Saralı çocuklara, yakın akrabalarında sara hastalığı olanlara ve aşının yüksek ateşe neden olduğu çocuklara, boğmaca aşısı yapılmaz. 

- 6 yaşından büyük çocuklara boğmaca aşısı yapmaya gerek yoktur. 

ÇOCUK FELCİ (POLYOMİYELİT) AŞISI (TOPV)
- Ağızdan alınan canlı aşı, bir kesme şeker üzerinde üç doz halinde uygulanır. 

- İshal ve ateş varlığında aşı ertelenir. 

- Bağışıklık sistemi yetmezliği olanlarda, bağışıklığı baskılayıcı tedavi görenlerde ve gebelerde canlı aşı kullanılmamalıdır. Bu durumlarda, kas içine uygulanan Salk aşısı (İPV) kullanılır. 

KIZAMIK AŞISI
- Rutin olarak 15 aylık çocuklarda, salgın varlığında veya tehlikesinde ise 6-12 aylık çocuklarda deri altına uygulanır. 

- Hayat boyu bağışıklık sağlar. 

- Sara hastalığı ve şiddetli kas kasılmaları hikayesi olan çocuklarda, bu aşı 2-3 yaşına kadar ertelenmelidir. 

- Ateş, gebelik, bağışıklık yetmezliği veya aktif tüberküloz (verem) gibi durumlarda aşı uygulanmaz. 

KIZAMIKÇIK AŞISI
- Aşılanmamış veya kızamıkçık geçirmemiş bütün kız çocuklarında ergenlikten önce mutlaka yapılmalıdır. Deri altına uygulanır. 

- En az 10 yıl bağışıklık sağlar. 

TÜBERKÜLOZ (VEREM) AŞISI (BCG)
- Bebek doğduğunda, sol omuz kası içine yapılır. 

- 3 ay sonra ve her 5 yılda bir PPD testi ile bağışıklık kontrol edilir. PPD testi negatif olanlarda BCG aşısı tekrarlanır. 

GRİP AŞISI
Rutin olarak uygulanmaz. Kronik akciğer hastalığı, kalp veya böbrek hastalığı veya şeker hastalığı gibi metabolizma hastalıkları olanlara, yaşlılara ve sağlık personeline uygulanması yararlı olabilir. 

HEPATİT B (SARILIK) AŞISI 
- Bir ay arayla iki kez uygulanır ve 6. ayda tekrarlanır. Veya; birer ay arayla 3 aşılama yapılır. Son aşıdan 2 ay sonra kanda HBsAb kontrolü yapılmalıdır. 

- 1-5 yıl süreyle bağışıklık sağlar. Her 5 yılda bir tekrarlanmalıdır. 

- Rutin aşılama programına alınması gereken kişiler: 

- HBsAg-pozitif (özellikle e-antijeni pozitif) annelerin yeni doğan bebekleri 

- HBsAg taşıyıcısı olan kişilerin eşleri 

- Ailesinde HBsAg taşıyıcısı olan çocuklar 

- Hekim, hasta bakıcı, hemşire gibi sağlık personeli: Özellikle böbrek diyaliz ünitelerinde ve ameliyathanelerde çalışanlar. 

- Hastalığın sık görüldüğü bölgelere yolculuk yapan veya akut hepatitli hastalarla temas eden kişiler 

- Bağışıklık yetmezliği olan kişilerde antikor gelişimi geç veya yetersiz olabilir. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.12.2014 10:03:35
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kızamıkçık
Kızamıkçık
Kızamıkçık nedir? Kızamıkçık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hasta kişiyle yakın temas veya hava damlacıkları yoluyla bulaşır. Virüsün kuluçka dönemi 14-21 gündür. Döküntü başlamadan önceki 10 gün ile döküntü başladıktan sonraki 15 gün bulaşıcı dönemdir. Bir kez geçirildiğinde hayat boyu bağışıklık bırakır. Kızamıkçık özellikle gebelerde...
»» devamını oku »»
Düşük  Nedenleri ve Tedavisi
Düşük Nedenleri ve Tedavisi
Düşük nedir? Düşük, 20. gebelik haftasından önce rahim içindeki bebeğin dışarı atılmasıdır. Kendiliğinden ( spontan düşük ) meydana gelebileceği gibi tedavi amaçlı veya ileride meydana gelebilecek bir takım risklerden kaçınmak amacıyla doktor kontrolü altında da gerçekleşebilir (endüksiyonlu düşü k).  Düşük belirtileri nelerdir? - Parlak kırmızı renkte veya kahverengi...
»» devamını oku »»
Yüksek Tansiyon ve Kalp Hastalığı
Yüksek Tansiyon ve Kalp Hastalığı
Yüksek tansiyon kalp hastalığının habercisi mi? Uzmanlar yüksek tansiyon ile kalp hastalığı arasındaki ilişkinin önemini vurguluyor ve yüksek tansiyon hastalarının etkin bir şekilde tedavi edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Yüksek tansiyon kalp hastalığı, felç, böbrek hastalığı gibi komplikasyonlara yol açması nedeniyle çağımızın "sessiz katili" olarak adlandırılıyor. Bugün...
»» devamını oku »»
El, Ayak ve Ağız Hastalıkları
El, Ayak ve Ağız Hastalıkları
El, ayak ve ağız hastalığı nedir? Hafif bir hastalık olmasına karşın, oldukça bulaşıcıdır ve salgın olarak görülebilir. "Coxsackie virüsü" bu hastalığa neden olmaktadır, büyükbaş hayvanlardan geçen ayak ve ağız hastalığıyla bir ilgisi yoktur. Küçük çocuklarda yaygındır ama öteki aile üyelerine de bulaşabilir. Dilin üstünde ve yanakların iç kısımlarında minik kabarcıklar...
»» devamını oku »»
Atlet Ayağı
Atlet Ayağı
Atlet Ayağı ( Ayak Mantarı) nedir? Ayağın nemli ve sıcak ortamında, deri ve tırnaklarda bulunan keratin adlı proteinle beslenerek çoğalan dermatofit türü mantarların neden olduğu kaşıntılı bir rahatsızlıktır.  Atlet Ayağı ( Ayak Mantarı) nın belirtileri nelerdir? - Genelikle başparmak arasında başlayan kaşıntı, kızarıklık. soyulma  - Ayak tabanında derini kuruması ve...
»» devamını oku »»
Keneden Korunmak İçin Alınacak Önlemler
Keneden Korunmak İçin Alınacak Önlemler
Keneden korunmak için ne yapmalı? Özellikle, hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayanların kişisel koruyucu önlemlere uyması hastalığın önlenmesinde önemli yer tutmaktadır. Keneden korunma yolları: - Kenelerin yaygın olarak bulunduğu yerlerde (eğitim alanları, atış alanları, vb.) bulunma durumunda, özellikle aktif oldukları dönem olan ilkbahar ve yaz aylarında, elbise ve...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder