Doğum Çeşitleri ve Yöntemleri

Kadınlar için Hamilelikte Yapılması Gereken Testler bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Doğum Çeşitleri ve Yöntemleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Hamilelikte Yapılması Gereken Testler kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kaç çeşit doğum yöntemi vardır ve en ağrısız doğum yöntemi hangisidir?

Teknolojik yolla doğum
Hastanelerimiz gelişmiş teknolojik makineler ve tıbbi bilgilerle donatılmış durumda. Doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası, bu makinelerle kontrol altına alınabiliyor. Herhangi bir aksilik anında hemen müdahale ediliyor.

Doğal yolla doğum
Nasıl olursa olsun, ne tür işlem uygulanırsa uygulansın bütün doğumlar doğal yolla olur. Bu terimin kullanılmasındaki sebep, annenin hiç bir ilaç ve alet yardımı olmadan kendi gayretiyle doğumu gerçekleştirmesidir. Nefes kontrolü ve hamilelik süresince sürdürülen egzersizler anneyi az ağrılı ve kolay bir doğuma hazırlar. Telkin yolu ile de ağrıları hissetmeyi öğrenen anne, ağrı kesici ilaçlar almadan ve sezeryan uygulamadan doğumu gerçekleştirir. Bu yöntem bazı doğum olaylarında geçerliliğini yitirir.

Sıcak suda doğum
Fransa'da Michcl Odenl adında bir doktor hastalarının ılık banyo içinde çömelerek doğum yapmasını sağlamaktadır. Bebek 9 ay gibi uzun bir süreyi ılık su içinde geçirdiğinden, yumuşak ve daha az acı duyuyor. Ancak bu yöntem hastanelerimizde henüz uygulanmamaktadır. Yine bir Fransız Frederick Leboyer ise hastalarına kahverengi ve kavuniçi renklerinin hakim olduğu, fondan müzik sesinin yükseldiği, loş bir odada doğum yaptırmaktadır. Doktor Lcboyer'c göre sakin ve loş bir odada doğan bebekler mutlu bir çocukluk dönemi geçirmektedir.

Doğum sandalyesinde doğum
Eski devirlerde birçok kadın ortası delik sandalyelerde doğum yaparlarmış. Hizmetçiler veya yardımcılar kadının arkasına geçip kollarını tularlarmış.

Kadınların sırtüstü yatıp doğum yapmaya başlamaları 18. yüzyılda Fransız krallarından birinin eşine doğumun nasıl olduğunu göstermek istemesi üzerine doğum yapmanın sırtüstü yatırılması ile başladığı söylenir. Doktorlar ve ebeler kendileri için daha rahat olduğundan kadını sırtüstü yatırırlar. Bu durumda müdahale etmek ve doğumun gelişimi izlemek daha kolay olur. Ama bazı doktorlar kadını oturtarak doğum yaptırmanın daha çabuk olduğunu söylemektedir. Yer çekimi yardımıyla doğum hem daha çabuk hem de daha sancısız olmaktadır.

Doğum sandalyesi sadece doğumu hızlandırmakla kalmıyor, forseps müdahalesi ihtiyacını da azaltıyor. Bu eski doğum şeklinin geliştirilerek günümüzde yararlı hale getirilmesi forseps olayını 4 kez azaltmaktadır.

Hipnoz ile doğum
Yıllarca doğum sancısını azaltacak ağrı kesici ilaçlar araştırılmış, geliştirilmiş. Bu ilaçlardan biri omuriliğe şırınga edilerek belden aşağısını uyuşturuyordu. Ağrısız bir doğum oluyordu. Ama annenin felçli kalmasına yol açıyordu. Hemen hemen bütün ağrı kesici ilaçlar zararlıdır. Bunun için de ilaçsız ağrı kesici yöntemler geliştirilmeye çalışılmış. Hipnoz çok eski bir tekniktir. Nasıl gerçekleştiği bilinmemekle birlikte, bir ölçüye kadar beynin sancıyı duymaması hipnoz yoluyla gerçekleşiyor. Bazı kadınlar bu yolla rahat doğum yapabiliyorlar. Ama bütün kadınlar hipnozun etkisine giremeyebilir. 

Akupunktur ile doğum
Sancıyı bastırmak için uygulanan ilaçsız tedavi yollarından biri de akapunkturdur. Eski doğum medeniyetlerinde uygulanan bu sistem vücudun bazı yerlerine bakır iğneler batırarak acı dürtüsünü hafifletiyor. Bir zamanlar önemsenmeyen bu yöntemin değeri sonradan anlaşılmıştır. İğnelerin vücudun ağrı dindirici salgılarını uyararak ağrıyı azalttığı anlaşılmıştır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
26.05.2015 08:18:59
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Hamilelikte Kilo, Tat ve Duyularda Değişimler
Hamilelikte Kilo, Tat ve Duyularda Değişimler
Kadınların tat ve koku duyuları da değişir mi? Evet. Bu hemen her kadında olur. Hatta hamileliğin ilk belirtisi olabilir. Hamilelerin çoğu, ağızlarında madensel bir tat olduğundan şikayet ederler. Eskiden severek yedikleri şeyleri yiyemez olurlar. Bunun nedeni, burnun içi ve dil yüzeyine az kan gelmesidir. Tat ve koku duygusu da değişir. Çoğu kadın kahve, alkol, sigara...
»» devamını oku »»
Amniyosentez
Amniyosentez
Bebekler hamilelik boyunca amniyon kesesi içindeki amniyon sıvısında gelişimlerini tamamlar.  Hamilelikte amniyosentez yöntemi nedir ve neden yapılır Bebeğinizin içinde gelişimini tamamladığı amniyon sıvısından ince bir iğne yardımıyla Örnek alınarak gerçekleşir. Amaç başta Down Sendromu olmak üzere bebekteki anormal durundan ve varsa genetik hastalığını tespit etmektir....
»» devamını oku »»
Hamilelikte Sabah Bulantıları ve Aşerme
Hamilelikte Sabah Bulantıları ve Aşerme
Sabah bulantıları neden olur? Kesin sebepleri bilinmemekle birlikte hormonlardan birinin değişikliğine bağlı olmaktadır. Hamileliğin başında çeşitli hormonların hızlı değiştiği bilinir. Ama gonadrofin hormonu , üçüncü veya dördüncü aydan itibaren, önceki kadar çok salgılanmaz, azalır, işte o zaman kadınların bulantısı da azalır. Bu yüzden o hormonla bulantı, içi ezilme hissi...
»» devamını oku »»
Hamilelik Belirtileri ve Göğüs Büyümesi
Hamilelik Belirtileri ve Göğüs Büyümesi
Hamilelikte vücuttaki değişimler ve hamileliğin ilk belirtileri Bebek rahme düşer düşmez, annenin vücudunda müthiş değişmeler başlar. Bütün bu değişimler, ceninin büyüyebilmesi için mümkün olan en iyi şartlan sağlar. Bu değişmeleri bir seri hormon idare eder ve uyarır. Döllenmiş yumurta rahmin iç zarına gömülünce, adet devresini etkileyen hormonların çalışması değişir. Devre...
»» devamını oku »»
Doğumun Başladığını Nasıl Anlarsınız
Doğumun Başladığını Nasıl Anlarsınız
Doğumun başladığını belirten vücut hareketleri nelerdir? Çocuğun rahimdeki gelişimi tamamlandıktan sonra, annenin organizması da gebeliğin oluşturduğu değişimlerin son safhasına ulaşmıştır. Değişik organlar artık bu önemli olayı karşılamaya hazırdır.  Doğumun yaklaştığını anlamak için annenin dikkat edeceği üç belirti vardır  - Kasılmalar - Salgı  - Su kesesinin patlaması 1....
»» devamını oku »»
İkili Test (11-14 Testi) ve Fetal Ense Kalınlığı
İkili Test (11-14 Testi) ve Fetal Ense Kalınlığı
Hamilelikte fetal ense kalınlığı testi (11-14 testi) neden yapılır 11-14 testi olarak da bilinen ilk trimester, ilk 3 ay tarama testi, Down Sendromu ve Trizomi 18 adı verilen kromozomal anomaliye sahip bebekleri hamileliğin çok erken dönemlerinde saptamaya yönelik bir tarama testidir. Tüm tarama testlerinde olduğu gibi bu test de tanı koydurmaz. Sadece hastalık açısından...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder