Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzeni ve Rutinleri

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzeni ve Rutinleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebeklerde Sabah 7 ila Akşam 7 Arasındaki Gündüz Uykusu
Yeni Doğan Bebeklerde Sabah Uykusu
Bir aylıktan daha küçük bebekler kalktıkları andan sabaha kadar bir buçuk saatlik bir sabah uykusuna hazırdır. Zaman içinde iki aylık olan bebekler neredeyse 2 saat uyumadan kalabilirler. Bebek iki saatten daha fazla uyanık kalırsa aşırı yorulur. Aşırı yorgunluk bir bebeğin uyuyamamasının asıl sebeplerinden birisidir ve bu duruma izin verilmemelidir. Altı aylıkken bebeklerin büyük çoğunluğu neredeyse 2,5 saat uyanık kalabilir.

Bir yaş civarındaki bebekler sabah uykusunu kesmelidir ancak genelde 15-18 aylıkken bunu yaparlar.

Yeni Doğan Bebeklerde Öğle Uykusu
Bir aydan daha küçük bebekler genelde 11.30'da öğle uykusuna hazırdırlar. İki aylık olunca bu süre tam öğle vaktine kadar uzayabilir. İdeal olarak bu, günün en uzun uykusu olmalıdır. Araştırmalara göre 12 ile 14 arasındaki gündüz uykusu bir sonrakinden daha derindir çünkü bebeğin doğal ihtiyacı ile aynı zamana denk gelir. Bebeğiniz altı aylık olduğunda öğlen uykusu da yarım saat daha geç başlar.

Altı ile dokuzuncu aylar arasında normalde saat 7 de kalkan bebekler ebeveynleri sabah ve öğle uykularını yarım saat ileri almazlarsa daha erken kalkmaya başlıyorlar.

Yeni Doğan Bebeklerde Öğleden Sonra Uykusu
Bebek daha önceki iki uykusunda iyi uyumuşsa bu uyku günün en kısa uykusu olur. Sekiz haftadan küçük bebekler genelde yarım saatle bir saat arasında bir zamana ihtiyaç duyar. 12 haftalık olduğunda bebeklerin çoğunluğu daha önceki uykularda iyi uyumuşlarsa 15-20 dakika ile yetinirler.

Bu uyku üç ile altıncı ay arasında yok olur. Bu yaştan sonra bebeğin öğleden sonra uyumasına izin vermek akşam huysuzlanmasına neden olur.

Nasıl Uyumalı?
Bebeğinizi Uyutma Esnasında Onunla Olan Uyku İlişkileri
Bebeğinizi uyutmak için sürekli onu sallıyor, besliyor veya meme veriyorsanız bir süre sonra bebeğiniz bunları uyku ile ilişkilendirecektir. Bu ilk haftalarda sorun olmaz, ancak bebek her 40-50 dakika içinde hafif uykuya dalarsa gerçek sorunlar çıkabilir. Sekiz ile on iki haftalık bebekler uyurken ebeveynlerinden yardım alırlarsa gece uyanmaları başlar. Gece boyunca bir kez beslenen bebekler her birkaç saatte mama ister, diğerleri ise ya emzik ya da ilgi beklerler.

Bebeğiniz sekiz haftadan küçükse bebeğinizle uyku zamanında yeterince ilgilenerek bu sorunu önleyebilirsiniz. Bebeğinizin her seferinde ne kadar uyanık kaldığını ve ne kadar uyuduğunu not alın, uykuya dalmadan önce gaz çıkarması için 15-20 dakika ekleyin. Eğer bebeğiniz aç değilse, gaz çıkarmışsa ama hala uyumadıysa emzik vermeyi veya kucağınızda sallamayı deneyin. Kucağınızda veya meme emerken uyursa onu hafifçe uyandırın ki, yatağına gittiğinin farkında olsun.

Tok olduğu ve gaz çıkardığı yani uykuya hazır olduğu düşünülürse beş ile on dakika içinde uykuya dalmalıdır. Her ne kadar yirmi dakika uyumayan bebekler görmüş olsam da bu durum çok enderdir. Bebeğiniz sekiz haftadan küçükse ve uyuması gerektiği halde uyumuyorsa büyük ihtimalle açlık sorunu vardır. Bebek ya açtır ya da beslenirken uykulu olduğu için doymamıştır.

Bebeklerde Yatma Zamanı Rutini
Uzmanların birçoğu yatak zamanı rutininin iyi uyku alışkanlıkları için önemli olduğunu düşünüyor. Ancak bu rutinin başlama yaşı ve içeriği konusunda çok ciddi görüş ayrılıkları vardır. Uzmanların çoğu düzenli banyo, beslenme ve uyku için altı hafta ile üç ay yaş aralığını doğru buluyor.

Bebek için rutinler ne kadar erken uygulanırsa ebeveynler o kadar az sorunla karşılaşır. Altı haftalık bir bebek onu odasında yalnız bıraktığınızda üç aylık bir bebeğe göre çok daha az huysuzlanır. Oturma odasında sepetlerinin içinde uyumaya alışmışlarsa ışıkların açık kalmasını isteyeceklerdir. Bu durumda gündüz kısa uykular başlayacak ve bir süre sonra bir rutin uygulamak neredeyse imkansız hale gelecektir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.08.2015 14:24:02
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Ayrı Yaşamaya ya da Boşanmaya Karar Verirsek, Çocuğuma Ne Söylemem Gerekir?
Ayrı Yaşamaya ya da Boşanmaya Karar Verirsek, Çocuğuma Ne Söylemem Gerekir?
Ayrı yaşama veya boşanma durumunda çocuğa söylenmesi gerekenler nelerdir? Anne babasıyla bir arada yaşaması için her türlü gayret sarf edilerek sorunun çözümüne çalışıldığını söylemelisiniz. Sonra bu çabaların verimsiz kaldığını, ayrı yaşarsanız daha mutlu olacağınızı belirtiniz. Bazı çocuklar, bu çözüme itiraz edip, anne babalarının beraber yaşamasında ısrar ettiğinden, bu...
»» devamını oku »»
Okul Çocuklarının Beslenme Çantasında Neler Olmalı
Okul Çocuklarının Beslenme Çantasında Neler Olmalı
Okul çocuğunun beslenmesi nasıl olmalı? Okul öncesi çocuklar gibi okul çocukları da büyümekte olduğundan, enerji ve besin gereksinimi için sağlıklı beslenmek zorundadır. Küçük çocuklar için önerilen diyet ve beslenme biçimi onlar için de geçerlidir. Çocuğunuz büyüdükçe yediklerini izlemek zorlaşır. Sık sık atıştırmak, şekerli yiyecek ve içecekler bir yemek öğününe tercih...
»» devamını oku »»
Hayatta Kalan Ebeveyn Olarak Çocuğuma Ne Söylemeliyim?
Hayatta Kalan Ebeveyn Olarak Çocuğuma Ne Söylemeliyim?
Hayatta kalan ebeveyn çocuğa ne söylemeli Çocuğun başlıca endişeleri herhalde sizi ve ölümünüzü konu alacaktır. Çocuğunuz, sizi de kaybetmekten korktuğu için, devamlı kuşkularının dindirilmesi gerekir. Eşiniz bir kaza sonucu ölmüşse, çocuğunuzun sizden, dikkatli olmanızı ve kazaya yol açacak eylemlerden kaçınmanızı istemesini bekleyiniz. Çocuğunuzu yatıştırmak için...
»» devamını oku »»
Çocuğu Disipline Sokacak En Uygun Kişi
Çocuğu Disipline Sokacak En Uygun Kişi
Çocuğumu disipline sokmak için en uygun kişi ben miyim? Herhangi bir çocuğu disipline alıştırması en uygun kimseler , çocuğun güvendiği, kendisini korumuş ve ihtiyaçlarını gidermiş olan kimselerdir. Çocuğu seven yetişkinler şüphesiz ki bu görev için en yeterli kimselerdir. Çocuğun bu tür duygularını en güçlü bir şekilde kazanmış kimseler de anne ve babası olduğuna göre,...
»» devamını oku »»
Çocuk, Her Zaman İtaat Ettiğinde Yolunda Gitmeyen Bir Şey mi Var Demektir?
Çocuk, Her Zaman İtaat Ettiğinde Yolunda Gitmeyen Bir Şey mi Var Demektir?
Çocuğun her zaman itaat etmesi ve olabilecek sorunlar Ana babasının bütün isteklerini hiç karşı koymadan yerine getirmesi, çocuğun aşın sert bir disiplinle yetiştirilmiş ve ağır cezalara çarptırılmış olmasının bir kanıtıdır. Çocukta kişilik namına ne varsa ezilmiş, yok edilmiştir. Sürekli olarak baskı altında tutulan çocuk, kendini göstermekten caymıştır. Kişisel duygu ve...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Aşılama ve Önemi
Çocuklarda Aşılama ve Önemi
Aşılama Bazı tehlikeli hastalıklar, vücudun bunlara karşı yapay olarak bağışıklık geliştirmesi için, vücuda özel maddeler verilerek önlenebilir. Buna aşılama adı verilir. Aşı , zehri zararsız duruma getirilmiş bir kısım bakteri ya da virüs içerir. Bunlar vücudun hastalıktan etkilenmeden antikor üretmesini sağlar. Daha sonra çocuk  hastalıkla temas ederse bu antikor onu...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder