İki, Üç Yaş Arası Çocukların Yapabilecekleri

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda İki, Üç Yaş Arası Çocukların Yapabilecekleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebeklerin adım adım gelişim aşamaları 
2-6 yaş arası çocuklar neler yapabilir
Bu dönemde çocuğunuzun fiziksel gelişimi yavaşlar ancak sürekli büyüme devam etmektedir. Aynı zamanda eşgüdümsel, zihinsel, duygusal ve toplumsal becerileri büyük bir hızla gelişmeye başlar.

İki yaşında çocuğunuzun bıngıldakları (kafasındaki yumuşak noktalar) kapanmış olur. Bir ve iki yaşında 2-3 kilo alabilir ve boyu yetişkin boyunun yarısı kadar olur. Her yıl ortalama olarak 2 kilo alır ve yılda en az 6 cm uzar. Eğer çocuğunuz 2-5 yaş arasında yılda 5 cm'den daha az uzamışsa bir hekime danışılması yararlı olur. Ancak hatırlanmalıdır ki, erkeklerin boy ve ağırlıkları kızlarınkinden fazladır.

Çocuğunuzun zihinsel, toplumsal ve duygusal gelişimi de bu dönemde oluşur. Altı yaşına gelince, iki yaşındaki bir çocuğun yapamayacağı biçimde mantık yürütür.

Başlangıçta, çocuğunuz yürümeye ve konuşmaya başladığında, sakar hareketleri olur ya da aile dışından bir kimse onun söylediklerini anlayamaz bu olağan bir durumdur. Bununla birlikte, çocuğunuzun bazen hekime gösterilmesi gerekebilir.

2-3 yaş arası çocuğunuzun yapabilecekleri
- 2 yaş çocuğu ben-merkezcidir; yani, kendi dünyasının merkezidir. Paylaşma kavramını anlayamaz. Oyuncaklarını başka bir çocuğa vermez, iki yaş çocuğu başka çocukları oyun oynarken izler ve onların yanında oynar ama onlarla birlikte oynamaz. Üç yaşına geldiğinde diğerleriyle oynar ve paylaşmayı anlar.

- İki yaşından itibaren tuvalet gereksinimini söylemeye başlar ve üç yaşına dek genellikle gün içinde tuvalet gereksinimini söyler. Erkekler iki yaşında tuvalet eğitimine hazırdırlar, kızlar ise buna daha erken başlayabilirler.

- İki yaş çocuğu merdivenleri çıkıp inebilir. Beş tane vücut organını sayabilir, 50 civarında sözcük kullanabilir ve 2-3 sözcüklü cümle kurabilir. Bardağı masaya koy, gibi uzun emir cümlelerini anlayabilir, yeme içme isteğini söyleyebilir. Basit bulmaca oyunları yapabilir, bir resmin içindeki nesneleri işaret edebilir, kapı tokmağını çevirebilir, bir kutunun kapağını açabilir ve 5 tuğlalı kule yapabilir.

- iki buçuk yaşında iki ayağıyla sıçrayabilir, yardımsız olarak merdivenleri çıkıp inebilir, ve düşmeden topa ayağıyla vurabilir. Kısa cümlelerle konuşur ve bir tek rengi bilir. Ben, sen gibi sözcükten kullanır ve soru sorabilir, kısa öykü ve konuşmaları anlar.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
20.08.2015 09:47:50
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuğunuzla Bir Yere Gittiğinizde Ne Yapmalısınız
Çocuğunuzla Bir Yere Gittiğinizde Ne Yapmalısınız
Çocuğunuzla markete ya da dışarıya giderken hazırlıklı olun Söz gelimi, küçük çocuğunuzla, süpermarkete alışverişe gitmek düşüncesinden dehşete kapılmanız için hiçbir neden yoktur. Önceden iyice planlar da, alışverişinizi sakin yaparsanız, kendinizi stres altında hissetmezsiniz ve alışveriş yapma, her ikiniz için de bir eğlenceye dönüşebilir. Küçük çocuğunuza önceden, bütün...
»» devamını oku »»
Yeni Doğan Sarılığı ve Özel Bakım Altındaki Bebekler
Yeni Doğan Sarılığı ve Özel Bakım Altındaki Bebekler
Yeni doğan sarılığı ve tedavisi Bebeklerin çoğunda doğumdan sonraki iki-dört gün içinde cildin ve göz akının sarılaşması ile beliren sarılık oluşur. Bunun nedeni geçici olarak bilirubin pigmenti oluşumudur. Bilirubin yaşlı kırmızı kan hücrelerinin ölmesi esnasında oluşur ve karaciğer tarafından temizlenir, Bu işlem yeni doğmuş bebeklerde başlangıçta iyi çalışmaz ve sarılık...
»» devamını oku »»
Çocuğumun Ölümle İlgili Sorularına Nasıl Tepki Göstermeliyim?
Çocuğumun Ölümle İlgili Sorularına Nasıl Tepki Göstermeliyim?
Çocuğumun ölümle ilgili sorularına nasıl tepki göstermeliyim? Genellikle bu, sizin kendi duygularınıza bağlıdır. Fakat cevap vermekten kaçınmamanız, çocuğunuzun sorularını mutlaka cevaplandırmanız doğru olacaktır. Yalnız iki noktayı hatırınızdan çıkarmayınız: Bunlardan biri çocuğunuzun gerçekleri somut bir şekilde dile getirmeniz diğeri de  çocuğunuzun duygularıdır. Küçük...
»» devamını oku »»
Çocuk Cinsiyet Konusunda Bilgilendirilmeli mi
Çocuk Cinsiyet Konusunda Bilgilendirilmeli mi
Cinsiyet konusunda bilgi sahibi olmamasının çocuğuma bir zararı dokunabilir mi? Evet. Üreme ve cinsiyet konusunda bilgisiz olması, çocuğunuzu yanlış bilgilere açık ve korunmasız bırakması nedeniyle son derecede sakıncalıdır. Buna ek olarak da çocuğunuzun cinsel tepkileri bilmemesi nedeniyle bunlarla ilişkili durumlarda savunmasız kalacaktır. Erginlik çağında bilgisizlik,...
»» devamını oku »»
Çocuklar İçin Evde ve Banyoda Güvenlik Önlemleri
Çocuklar İçin Evde ve Banyoda Güvenlik Önlemleri
Çocuklar için ev içinde güvenlik Oturma odasında çekilip devrilebilecek eşyaları gözden geçirin, bunlar hafif sehpa ya da sandalye de olabilir  ve sivri mobilya köşelerine koruyucular koyun.  Ortada herhangi bir elektrik teli varsa kaldırın ya da bağlayın, küçük süs eşyalarını ulaşılamayacak yere koyun. Boğulmayı önlemek için perde kordonlarını ortadan kaldırın. Şöminenin...
»» devamını oku »»
Çocuğun Cinsel Soruları Sormaktan Çekinmesi
Çocuğun Cinsel Soruları Sormaktan Çekinmesi
Çocuğum, cinsellik konusunda bilgi sahibi olduğunda ve benimle tartışmaktan kaçındığında  ne yapmam gerekir? Konuyu siz açın ve ilk adımı atarak onun soru sormasını kolaylaştıracak bir ortam sağlayın. Çocuğunuz herhalde sizden çekindiği için soru sormaya karar vermekte güçlük çekiyordur. Çünkü, kafasını birçok sorunun kurcaladığı bir kimse eğer çekinmeseydi şüphesiz ki...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder