İki, Üç Yaş Arası Çocukların Yapabilecekleri

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda İki, Üç Yaş Arası Çocukların Yapabilecekleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebeklerin adım adım gelişim aşamaları 
2-6 yaş arası çocuklar neler yapabilir
Bu dönemde çocuğunuzun fiziksel gelişimi yavaşlar ancak sürekli büyüme devam etmektedir. Aynı zamanda eşgüdümsel, zihinsel, duygusal ve toplumsal becerileri büyük bir hızla gelişmeye başlar.

İki yaşında çocuğunuzun bıngıldakları (kafasındaki yumuşak noktalar) kapanmış olur. Bir ve iki yaşında 2-3 kilo alabilir ve boyu yetişkin boyunun yarısı kadar olur. Her yıl ortalama olarak 2 kilo alır ve yılda en az 6 cm uzar. Eğer çocuğunuz 2-5 yaş arasında yılda 5 cm'den daha az uzamışsa bir hekime danışılması yararlı olur. Ancak hatırlanmalıdır ki, erkeklerin boy ve ağırlıkları kızlarınkinden fazladır.

Çocuğunuzun zihinsel, toplumsal ve duygusal gelişimi de bu dönemde oluşur. Altı yaşına gelince, iki yaşındaki bir çocuğun yapamayacağı biçimde mantık yürütür.

Başlangıçta, çocuğunuz yürümeye ve konuşmaya başladığında, sakar hareketleri olur ya da aile dışından bir kimse onun söylediklerini anlayamaz bu olağan bir durumdur. Bununla birlikte, çocuğunuzun bazen hekime gösterilmesi gerekebilir.

2-3 yaş arası çocuğunuzun yapabilecekleri
- 2 yaş çocuğu ben-merkezcidir; yani, kendi dünyasının merkezidir. Paylaşma kavramını anlayamaz. Oyuncaklarını başka bir çocuğa vermez, iki yaş çocuğu başka çocukları oyun oynarken izler ve onların yanında oynar ama onlarla birlikte oynamaz. Üç yaşına geldiğinde diğerleriyle oynar ve paylaşmayı anlar.

- İki yaşından itibaren tuvalet gereksinimini söylemeye başlar ve üç yaşına dek genellikle gün içinde tuvalet gereksinimini söyler. Erkekler iki yaşında tuvalet eğitimine hazırdırlar, kızlar ise buna daha erken başlayabilirler.

- İki yaş çocuğu merdivenleri çıkıp inebilir. Beş tane vücut organını sayabilir, 50 civarında sözcük kullanabilir ve 2-3 sözcüklü cümle kurabilir. Bardağı masaya koy, gibi uzun emir cümlelerini anlayabilir, yeme içme isteğini söyleyebilir. Basit bulmaca oyunları yapabilir, bir resmin içindeki nesneleri işaret edebilir, kapı tokmağını çevirebilir, bir kutunun kapağını açabilir ve 5 tuğlalı kule yapabilir.

- iki buçuk yaşında iki ayağıyla sıçrayabilir, yardımsız olarak merdivenleri çıkıp inebilir, ve düşmeden topa ayağıyla vurabilir. Kısa cümlelerle konuşur ve bir tek rengi bilir. Ben, sen gibi sözcükten kullanır ve soru sorabilir, kısa öykü ve konuşmaları anlar.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
20.08.2015 09:47:50
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuğumun Davranış Bozukluğunu En Erken Ne Zaman Teşhis Edebilirim?
Çocuğumun Davranış Bozukluğunu En Erken Ne Zaman Teşhis Edebilirim?
Çocuğumun davranış bozukluğu ve teşhisi Çevre faktörlerine ya da çocuğun insan ilişkilerindeki aksamalarına yorumlanabilecek davranış bozuklukları çok erken, bazen dört ve altı aylar arasında belirlenebilir. Çocuk doktorları bazen, garip bir şekilde ağlayan ya da yumuşak adaleli, adale gerilimi düşük bebeklere rastlarlar. Çoğu kez bu belirtiler, adale gerilimindeki bir...
»» devamını oku »»
İlaç Alması Gereken Çocuğa Ne Söylenmeli
İlaç Alması Gereken Çocuğa Ne Söylenmeli
İlaç alması gerektiğinde çocuğa ne söylemeliyim? Doktor, ilaç yazdığında çocuğa hoşuna gitmeyen bir şeyi kabul ettirmek zorunda kalabilirsiniz. İlaç ağız yoluyla verilecek bir şurup olduğunda tadını sevmeyebilir İlaç; göz, kulak, burun damlası ise, ya da fitilse doktorun iyileşmesi için bunların kullanılmasının gerekli olduğunu söylediğini belirtin. «Annenin hatırı için,...
»» devamını oku »»
Çocuklara Sokakta Güvenlik Nasıl Sağlanır
Çocuklara Sokakta Güvenlik Nasıl Sağlanır
Çocuğunuzun sokakta güvenliğini nasıl sağlarsınız? Bir çocuğun sokakta güvenli biçimde hareket etmesi ve ortaya çıkabilecek herhangi bir durumda özgüven duyabilmesi, büyük ölçüde, sizin onu bebekken ilk dışarıya çıkarttığınız zamanki tutum ve davranışlarınıza bağlıdır. Çocuğunuzla arabasız olarak sokağa çıkmaya zaman ayırmalısınız. Çocukların çoğu yuvaya ya da okula araba...
»» devamını oku »»
Anne-Baba Arasında Tartışma , Yolunda Gitmeyen Evlilikler ve Boşanma
Anne-Baba Arasında Tartışma , Yolunda Gitmeyen Evlilikler ve Boşanma
Eşimle aramdaki tartışmanın çocuğuma zararı dokunur mu? Zannetmiyorum, ancak tartışmanın ne şekilde geçtiği önemlidir. Tartışmalar yaşamın olağan bir parçasıdır, iki insan arasındaki geçimsizliğin belirtisi olan tartışma, anlaşmazlığın çözümü için harcanan bir çabadır. Bu nedenden ötürü, «Biraz kızgın olduğumuz için birbirimize bağırıyoruz, ama buna rağmen birbirimizi çok da...
»» devamını oku »»
Çocuğum Sürekli Olarak İtaatsizlik Ettiğinde Ne Yapmam Gerekir?
Çocuğum Sürekli Olarak İtaatsizlik Ettiğinde Ne Yapmam Gerekir?
Çocuklarda itaatsizlik Yapılacak ilk şey, bu itaatsizliğin altında yatan nedenleri bulup ortaya çıkarmaktır. Bir sorunu çözebilmeniz için her şeyden önce onu anlayıp kavramanız gerekir. Geçerli bir neden olmadıkça hiçbir çocuk, sürekli itaatsizlik yolunu seçmeyecektir. Daha önce de belirtmiş olduğum gibi buna yol açabilecek en önemli etken, çocuğun kendisi için önemli ve...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Emme İçgüdüsü ve Yararları
Bebeklerde Emme İçgüdüsü ve Yararları
Bebeğin emme içgüdüsü ne işe yarar? Yavrunuzun emme içgüdüsü (instinct) bir nesneyle özellikle doğal bir besin kaynağı olan memeyle temasa geçmesini kolaylaştırır. Zayıf bir emme refleksiyle doğan bebekler beslenme ihtiyaçlarını gidermede güçlük çekerler. Emme refleksiyle birlikte görülen başka doğal refleksler de vardır. Eğer bir rastlantı sonucu bebeğin eli yanağına...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder