Doğru Çocuk Ayakkabısı Seçimi ve Bilinmesi Gerekenler

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Doğru Çocuk Ayakkabısı Seçimi ve Bilinmesi Gerekenler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuklarda ayaklar ve ayak bakımı
Bebeklerin çoğu normal ayaklarla doğar ama daha sonra yetişkinler gibi bazı ayak sorunları oluşur. Yine de, doğru bakım ve dikkatle yetişkinlik dönemine kusursuz ayaklarla girmemeleri için bir neden yoktur.

Ayakta bağ, tendon ve kaslarla bir arada bulunan 26 tane küçük  kemik vardır. Bunların hepsi doğumdan sonra vardır, ancak yumuşak doku ve kıkırdak halindedir. Ayak büyüdükçe kıkırdaklar sertleşerek kemik haline gelir, ama gelişimini tamamlaması 18-19 yaşına dek sürer.

- Bu nedenle, çocuğun ayakları yumuşak ve esnektir, ve parmakları ayağına uymayan ayakkabı ve çorap giymek gibi yanlış biçimlendirilir ya da bükülürse deforme olabilir. Bebeğiniz büyüdükçe tulumların ayak bölümlerinin ayaklarını sıkmamasına dikkat etmelisiniz.

- Gerekiyorsa, tulumların ayaklarını keserek bebeğin ayaklarının daha özgür hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğin battaniyesini yatağın kenarlarına çok sıkıştırmayın, uyurken ayaklarını kıvırıp hareket ettirebilsin.

- Bebeğin ayakkabıya gereksinimi yoktur. Aslında, ev dışında yürüyebilecek duruma gelmeden ayakkabı giymesi gerekmez, hatta o zaman bile eğer güvenli olduğunu düşünüyorsanız, örneğin, yerde cam parçası ya da kedi-köpek dışkısı yoksa bırakın bahçenizde çıplak ayakla dolaşsın.

Çocuklara ve yeni yürüyen bebeklere ayakkabı alırken nelere dikkat etmeli 
Ayakkabıların tam uyması elbette ki çok önemlidir. Sandalet gibi yazlık açık ayakkabı alırken bile çocuğunuzun ayağını ölçmelisiniz. Ayakkabı alırken uçlarından biraz büyüme payı bırakın ama bu yarım numara gibi bir pay olmamalıdır. Ayakkabıyı çocuğunuz ayaktayken kontrol edin daha sonra rahat yürüyüp yürümediğine bakın. Sonra parmak ucunda durmasını sağlayın; eğer topuğu dışarıya kayıyorsa bir küçük numara almanız gerekir.

Çocukların ayakları, özellikle iki ve üç yaşlarında çok çabuk büyür, ancak ayaklarında çok az sayıda kemik oluştuğundan ayakkabı küçük geldiğinde yakınmaz.

Ayakkabı aldıktan sekiz hafta sonra kontrol edin. Eğer yeni ayakkabılara gereksinimi varsa yeniden ayaklarını ölçtürün. Çocuklar hiçbir zaman kullanılmış ayakkabı giymemelidir. Özel günlerde giymesi için pahalı ayakkabı almanıza gerek yoktur çünkü onları giyme fırsatı bile olmadan ayakları büyümüş olabilir.

Çocuğunuz modayı izleyecek denli büyüyünce son moda ayakkabı almanızı isteyebilir. Doğal malzemelerle yapıldığı ve ayağına uyduğu sürece spor ayakkabılar ve botlar alabilirsiniz, ama tüm gün boyunca gevsek, rahat ayakkabı giymesine izin vermeyin. Eğer çocuğunuz modaya göre yüksek topuklu ya da parmaklara doğru daralan ayakkabı giymek isterse. Özel durumlar için bir çift saklanabilir ama her güne izin verilmez.

Bebeklerde ve çocuklarda ayak bakımı
Çocuğunuz yürümeye başlar başlamaz ayaklarını daha sık yıkamanız gerekir. Bunun için tüm gereken ılık sabunlu sudur, ama yıkadıktan sonra özellikle parmak aralarında mantar oluşmaması için çok iyi kurulamanız şarttır. Çocuğunuz büyüyüp kendi kendine yıkanmaya başladığında, ayaklarını çok iyi kurulamasını ona anımsatın. Ayaklarını yıkarken siğil, su toplaması ya da kızarıklık, renk değişikliği ya da kesik olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Çocuğunuzun her gün temiz çorap giymesinde ısrar edin, ve pamuklu ya da yünlü gibi doğal iplikten yapılmış çorapları tercih edin. Elbette çorapların da uygun büyüklükte olması gerekir. Büyük çoraplar altta toplanarak ayağı rahatsız eder. Gerektiğinden küçük olursa parmakların kıvrılmasına neden olur.

Çocuklarda ayak büyüme hızı ve ölçüsü
- Bir ve dört yaş arasında çocuğun ayakları ortalama olarak yılda iki numara büyür.
- 5 ile 10 yaş arasıyla ortalama büyüme hızı yılda bir numaradır.
- Kız çocuklarının ayaklarının büyümesi 10 ile 14 yaşlar arasında, erkeklerin ise 14-18 arasında durur.
- Genel kural olarak dört yaşına dek çocukların ayakları 6-8 haftalık aralarla ve daha büyük çocuklarda 10-12 haftalık aralarla ölçülür.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
30.09.2015 16:51:44
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Yenidoğan Boy ve Baş Büyüklüğü
Yenidoğan Boy ve Baş Büyüklüğü
Bebeklerin tartılıp ölçülmesinin sebebi nedir? Doktorların ilk yapacağı şeylerden biri, bebeğin ağırlığını, baş çevresini ve boyunu ölçmektir. 2.5 kilo gramdan dan hafif bebeklerde nefes alma, vücut ısısını muhafaza etme ve meme emme zorlukları daha fazla görülür. Bunlara, ilk zamanlarda özel bakım sağlamak ve hatta kuvöze koymak gerekebilir. Beş kilodan ağır bebeklere de...
»» devamını oku »»
Çocukların Cinsel Yaşantıları
Çocukların Cinsel Yaşantıları
Çocukların başka ne gibi cinsel yaşantıları olabilir? Doktorculuk oynamak sanırım evrensel bir cinsel yaşantıdır. Doktora muayeneye gitmiş bütün çocuklar, nedense bunu cinsel merakı gidermenin bir yolu olarak  yorumlar. Çocuklar, birbirlerinin cinsel organlarını inceler ve birbirlerinin "ateşine bakarlar". Çocukların çoğu bunun yapılmaması gereken yasak bir şey olduğunu...
»» devamını oku »»
Kardeşler Arasındaki Kıskançlık
Kardeşler Arasındaki Kıskançlık
Kardeşler arasındaki kıskançlığı en aza indirmek için ne yapılabilir? Her çocuğun kendine özgü bir kişiliği olduğunu en başından kabul etmeniz gerekir. Çoğu ana baba şöyle bir açıklama yaparak çocuklarını kardeşinin doğumuna hazırladıklarını sanırlar: «Kardeşin doğunca seni yine eskisi kadar seveceğiz. Seni de kardeşini de hiç ayırt etmeden aynı derecede seveceğiz». Bu yolu...
»» devamını oku »»
Çocuk Nasıl Memeden Kesilmeli
Çocuk Nasıl Memeden Kesilmeli
Çocuğumu ne şekilde memeden kesmeliyim? Yavaş yavaş. En ideal olanı, çocuğunuz daha dört, beş, altı aylık kadarken nasıl bardak kullanabileceğini göstermeye başlamanızdır. Bunu da çocuğunuz meme ya da biberon emerken yapın. Önemli olan, çocuğun iki ayrı beslenme şeklini fark etmesidir. Çocuğunuza bardaktan içmeyi, daha meme ya da biberondan beslenerek emme ihtiyacını...
»» devamını oku »»
Çocuğun Cinsellik Soruları Ne Ölçüde Cevaplanmalı
Çocuğun Cinsellik Soruları Ne Ölçüde Cevaplanmalı
Çocuğumun sorularını ne ölçüde cevaplamalıyım? Her şeyden önce, verdiğiniz açıklamanın çocuğunuzun merakını dürüst bir şekilde gidermesi gerekir. Çocuğunuz, soruları büyük bir ihtimalle Ay'a giden füzeler konusunda da duyduğu doğal merak ve safiyetle sormaktadır. Sorusunu cevaplandırdığınızda merakı tatmin olana kadar soru sormayı sürdürecektir. Çocuğunuzla ne şekilde...
»» devamını oku »»
Sorumluluk Duygusu Konusunda Ne Yapmalıyım?
Sorumluluk Duygusu Konusunda Ne Yapmalıyım?
Çocuğun sorumluluk duygusunun gelişmesi için ne yapılmalı? Çocuğunuza ufak sorumluluklar yükleyin ve onları gerçekleştirmesinde kendine yardımcı olun. Bu sorumlulukların üstesinden gelme yeteneğini gösterirse, onu takdir etmeniz, ilgi ve şefkatinizin artması yanında bir de bir işi başarmış olmanın doğuracağı mutluluk ona cesaret verecek ve gittikçe daha önemli sorumluluklar...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder