Çocuğun 1 Yaşından 5 Yaşına Kadar Olan Gelişimi

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuğun 1 Yaşından 5 Yaşına Kadar Olan Gelişimi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğunuzun gelişimini desteklemek için 5 yaş altı neler yapmalı
Ana-baba olarak çocuğunuzu öğreniminde başarılı olmaya yöneltmek için eşsiz niteliklere sahipsiniz. Size bu konuda daha ilk haftalardan itibaren yardımcı olabilecek bazı yöntemler var.

Çocuğun yaşamındaki ilk beş yılda tüm öğrenme oyun yoluyla gerçekleşecektir, bu nedenle yapılabilecek en önemli şeylerden biri, çocuğu oyuna teşvik etmektir. Araştırmalar göstermektedir ki, çok çeşitli oyun gereçleri ve öğrenme araçları verilen çocuklar, cinsiyet, ırk ve sosyal sınıfları ne olursa olsun, daha yüksek gelişme düzeylerine hazırlıklı olmaktadır. Çocuğunuzun tüm oyuncak, oyun ve kitaplarının yaşına ve yeteneklerine uygun olmasına dikkat edin. Daha üst düzeydeki oyuncak ya da oyunlar onun aklını karıştıracağı gibi, alt düzeydekiler çocuk tarafından hemen sıkıcı bulunarak bir kenara atılacaktır.

Doğumdan bir yaşına dek ilk haftalarda bebek hareket eden ya da üstünde şekiller bulunan nesnelere bakmaktan hoşlanır. Küçük hareketli nesneler ilk iki ayda bebekten 20 cm yükseklikte asılı olmalıdır çünkü daha uzaktakileri bulanık görür. Ayrıca, karyolasının ya da bebek arabasının üstünde bir ipe parlak renkli nesneler asıldığında bunlara ilgi duyacaktır. Üç dört aylık olduğunda bunlara uzanıp tutmaya başlar. Yatağının yanına bitişik bir oyun alanı kurmak iyi olur. Bu alan parlak renkli olmalı ve içinde dokunma deneyimlerini sağlayacak farklı maddeler, kendini görebileceği aynalar, çevirince ya da üstüne basınca ilginç sesler çıkaran oyuncaklar bulunmalıdır. Bebek yardımsız oturmaya başlayınca, küpleri üstüste koymaktan ve büyük bardaklarla yığın yapmaktan hoşlanacaktır.

Bir-iki yaş arası çocuklara nasıl oyuncaklar verilmeli?
El ve göz eşgüdümü ve ellerini kullanabilmesi için ona basit şekil kalıpları ve bina yapımı oyuncakları verin. Ayrıca makaralar, küçük tencere kapakları, ve kadife ve saten gibi dokunması ilgi çekici olan kumaş parçaları ve güvenli küçük ev eşyalarını koyabileceğiniz bir 'hazine sepeti" yapabilirsiniz. Sepetin içindekileri sık sık değiştirerek bebeğin sıkılmamasını sağlayabilirsiniz. İlk sözcüklerini bir oyuncak telefon yardımıyla söyleyebilir ve ilk diyaloglarını parmağa takıp konuşturulan kuklalarla yapabilir.

İki-üç yaş arası çocuklar nelerle oynar?
Ellerini kullanma becerileri hızla gelişir; artık basit yapbozları tamamlayabilecek yaşa gelmiştir. Bu dönemde yetişkin davranışlarını taklit etmekten hoşlanır, bu nedenle oyuncak çay ,servisi, tencere ve kaplar, oyuncak elektrikli süpürge ve bahçe gereçleri artık gerçek işlevleriyle kullanılmaya başlanır. Hem erkek hem de kız çocuklar için değişik tip ve boylardaki oyuncaklar pek çok oyun seçeneği sunar. İlk resim çalışmaları için boyalar alınır.

Üç-dört yaş arası çocuklar nelerle oynamayı sever?
Bu yaşta rol yapma ve değişik giysiler giyme merakı başlar. Ona değişik şapkalar, pelerin yapmak için eski perdeler, tüylü eşarplar ve camları çıkarılmış eski gözlükler gibi malzemeler verin. Bir dükkana,bankaya, ya da berber dükkanına kolayca dönüştürülebilen bir oyun evi alabilirsiniz. Çocuğunuz bu dönemde sayı sayma ve gözlem yapma becerilerini geliştiren tahtada yazı yazma ve şekil çizme oyunlarına başlayabilir.

Dört-beş yaş arası çocukların oynaması gereken oyuncaklar
Kendi adını gördüğünde tanıyacak ve belki de yazabilecek durumdadır; üstün çocuklar bazı sözcükleri yazabilir ve basit metinleri okuyabilir. Okuma öncesi becerileri geliştirmek için çocuğunuzun yeterli sayıda mürekkepli ve kurşun kalemi ile boya ve fırçalarının olmasını sağlayın. Harflere benzemese de çeşitli taklit yazıları yazabilir. Eski anı defterinizle ya da çek koçanlarıyla oynamasına ve önemsiz kupon ya da formları doldurmasına izin verin.

Çocuklara ilk kitap kaç yaşında verilmeli ve nasıl kitaplar alınmalı?
Çocuğunuzun zihinsel kapasitesini arttırmanın önde gelen yollarından biri ona kitap zevkini kazandırmaktır. Basit resimli bir kitaba bakmak için kucağınıza oturmaktan çok hoşlanacaktır. Bebekler için ilk kitaplar, plastikten yapılmış silinebilir kitaplardır. Bunlarda gündelik eşyaların basit resimleri bebeğin dikkatini çekmek için kalın çizgili ve renkli olarak sunulur. İki yaşında parlak resimli basit öykü kitaplarını izleyebilecek duruma gelecektir, içinde nakarat olan kitaplar çocuğun öyküde aktif rol almasını sağlar. Sesli ya da maketli kitaplar bu yaş çocuğunun daha da çok ilgisini çeker. Okul öncesi çocuklar, masallardan gerçekçi öykü, şiir ve ilgilendikleri bir konuda belgesel kitaplar gibi çok çeşitli türde kitaplardan hoşlanır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
20.10.2015 14:26:04
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuklarda Kötü Duygular
Çocuklarda Kötü Duygular
Çocuğumun kötü duygular beslemesini önlemek için ne yapabilirim? Yapılacak en iyi şey, gebeliğinizin fazla ilerlemesini beklemeden çocuğunuzu yeni bir kardeşin gelişine hazırlamaktır, böylece bebekle birlikte eve döndüğünüzde de işiniz daha kolaylaşacaktır. Çocuğunuza sürekli olarak küçücük nazik, yapılı bebekten uzak durmasını söylemekten kaçının. Ne yazdık ki çok sık...
»» devamını oku »»
Eşim, Evi Bırakıp Giderse Çocuğuma Ne Söylemeliyim?
Eşim, Evi Bırakıp Giderse Çocuğuma Ne Söylemeliyim?
Eşim, evi bırakıp giderse çocuğuma ne söylemeliyim? Bazı insanların evlenip çoluk çocuk sahibi olduktan sonra ansızın ve haber vermeden evlerini bırakıp gittikleri bilinir. Eğer bu, sizin ve çocuğunuzun başına gelmişse, dürüst ve gerçeğe bağlı olunuz. Çocuğunuza annesinin ya da babasının sizleri bırakıp gitmeye karar verdiğini anlatınız. Ve onun nerede olduğunu da...
»» devamını oku »»
Problemli Çocuk
Problemli Çocuk
Bütün davranış bozukluklarının nedeni, ruhsat sorunlar mıdır? Birçok davranış bozukluklarının nedeni, ruhsal sorunlardır, ancak hepsinin değil. Genellikle davranış bozukluklarının iki temel nedeni olduğu kabul edilir: 1- Çevre faktörleri 2- Fizyolojik faktörler. En fazla rastlanan ruhsal sorunlar çocuğun deneyimlerine, yetişmesine ve genel olarak çevresel faktörlere...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Bez İsiliği ve Püf Noktalar
Bebeklerde Bez İsiliği ve Püf Noktalar
Bebeklerde Bez İsiliği Bebek bezi alırken daha emici olan pahalı markaları seçmek buna değecektir. Kaliteli bez kullanımı ve düzenli bez değişimi ile isilik önlenecektir. Ancak bazı bebeklerin ciltleri daha hassastır. Bebeğin isilik olması durumunda özellikle idrar ve dışkı ile temas ederse çok ciddi huzursuzluğa neden olabilir. Bebeğinizin poposu etkilenirse bezini...
»» devamını oku »»
Çocuğun Bakımında Babanın Rolü
Çocuğun Bakımında Babanın Rolü
Çocuğun bakımında babanın da rolü olmalı mıdır? Evet. Çocuk bakımı konusunu işleyen yüzlerce ve yüzlerce kitapta babanın rolüne oldukça az değinilmiş olması gerçekten gariptir. Bir bakıma, babaların varlıkları unutulmuş; ayrıca bir ebeveyn olarak son derecede kısıtlanmış bir rolü benimsemeye itilmişlerdir. Kendini ailenin disiplin uygulayıcısı ve maddi refah sağlayıcısı,...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Aşılama ve Önemi
Çocuklarda Aşılama ve Önemi
Aşılama Bazı tehlikeli hastalıklar, vücudun bunlara karşı yapay olarak bağışıklık geliştirmesi için, vücuda özel maddeler verilerek önlenebilir. Buna aşılama adı verilir. Aşı , zehri zararsız duruma getirilmiş bir kısım bakteri ya da virüs içerir. Bunlar vücudun hastalıktan etkilenmeden antikor üretmesini sağlar. Daha sonra çocuk  hastalıkla temas ederse bu antikor onu...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder