Çocuklarda 5 ve 12 Yaş Arası Karşılaşılan Sorunlar

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda 5 ve 12 Yaş Arası Karşılaşılan Sorunlar hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğunuzun gelişimini desteklemek için 5-12 yaş arası neler yapmalı?
Tüm çocuklar zaman zaman hastalanır, bu da sizi doğal olarak kaygılandırır. Neyse ki, hastalıkların çoğu ciddi değildir ve birkaç günlük dinlenme ile çoğu iyileşir.

İlköğretime başlamak çocuk için önemli bir geçiş dönemidir. Bu dönem çocuğun kendi başına farklı bir çevre içinde sorumluluk almak zorunda olduğu ve bağımsızlık kazandığı geçiş sürecidir. İlk kez okula başladığında sizin doğrudan katılımınız olmaksızın yeni durumlarla başa çıkmak zorundadır. Bununla birlikte, eğer ona güvenli bir ev ortamı sağladıysanız, bu geçiş ona zor gelmeyecektir.

Okula başlar başlamaz genellikle günün büyük bölümünü okulda geçirecek ve okul öncesi dönemde olduğundan daha fazla kendini evden uzakta hissedecek ve evle daha az ilgilenecektir, ilk başlarda heyecanlı olmasına karşın daha sonra tümüyle farklı bir okul kimliği geliştirecektir.

Çocuklardan ne denli resmi ve disiplinli bir öğrenim beklenirse onlar da o denli bebekçe davranırlar. Sürekli olmayan bir davranış biçimi üzerinde konuşmamanız daha yerinde olur. Eğer bu davranış bir süre sonra düzelmemişse, öğretmeni ile konuşup onu neyin üzdüğünü öğrenmeye çalışın.

Çocuğun ilk okumayı öğrenmesi ve matematik ile olan ilişkisi
Okumayı öğrenmek bu süreç içinde çocuğunuzun başaracağı en önemli zihinsel gelişmedir. Bu noktada, çocukların oldukça farklı hızlarda gelişme gösterdiğini, altı yaşında okuyamayan bir çocuğun ileriki yaşlarda başarılı olabileceğini anımsamakta yarar vardır. Onunla birlikte kitaplara bakarak yüreklendirmeye çalışın ve çok zorlanıyorsa bunu büyük olay haline getirmeyin. Sizin zevk için kitap okuduğunuzu görmelidir. Sevdiği televizyon programları varsa onlarla ilgili kitaplar bulup ona verin.

Okuma kadar önemli olan matematiksel beceriler de bu dönemde gelişir. Eğer siz de matematikte zorlanıyorsanız, matematik dersi almayı düşünebilirsiniz  matematik öğretim yöntemlerinin ne denli değiştiğini görerek şaşırabilirsiniz.

5-12 yaşlarında çocuğunuzun yaşamı anlamak için sorduğu sorular
Soyut kavram ve fikirler ortaya çıkmaya başlar ve genellikle de yaşam, seks, ölüm gibi konularda sorular sorulur. Elbette ki yanıtlarınız kendi inançlarınız doğrultusunda olacaktır; ancak, çocuğunuzun televizyondan ve arkadaşlarından gittikçe daha çok etkilenmesine hazırlıklı olmalısınız. Artık arkadaş baskısı açıkça görülür durumdadır ve çocuğunuzun arkadaşlarına savaş ilan etmeniz hiç de akıllıca olmaz. Arkadaşlarının yaptıkları ya da söylediklerine ilişkin fazla yorum yapmayın, ama başka çocukların uymak zorunda oldukları kurallardan ve yapmalarına izin verilen şeylerden etkilenmeyeceğinizi açıkça belirtin.

Arkadaşlıkları teşvik etmek ve onların ana-babalarını tanımaya çalışmak çocuğunuza yardımcı olmanın en iyi yoludur.

Çağımız teknolojisinde çocuğu nasıl yönlendirmeli
Televizyon ve bilgisayar oyunları ana- babalar için gittikçe kaygı verici boyutlara ulaşmaya başladı. Çocuğunuzun sürekli televizyon izlemesini istemiyorsanız, ona başka ilgi alanları bulmak ve bunları birlikte yapmak için zaman ayırmalısınız. Ayrıca, çocuğunuz sizin boş zamanınızı televizyon izlemek yerine başka uğraşlarla geçirdiğinizi görmelidir.

Yetişkin için yapılmış film ve programlar çocukların uygunsuz sahneleri görmemeleri için akşam geç saatlerde yayınlanır. Bununla birlikte, çocuklara yönelik çizgi filmler de bazı çocukları rahatsız eden pek çok şiddet unsuru içerir. Bu konuda başkalarından etkilenmeden, çocuğunuzun neyi izleyip neyi izlememesi gerektiğine siz karar vermelisiniz. Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız eğer korkutucu bir sahneyi izledikten sonra gece kabus göreceğini tahmin ediyorsanız, hiç durmayıp televizyonu kapatın.

Çocuklar buluğ çağında hem evde hem de arkadaşlarının evinde zamanının bir bölümünü bilgisayar oyunlarıyla ve internetle geçirecektir. Önce ne yaptığını ve bunu nasıl yaptığını anlamak için biraz zaman harcayın. Oyunların üzerinde önerilen yaş grubu yazılıdır, bunlara dikkat etmelisiniz. Televizyon ve bilgisayarın bir süre kapalı tutulup çocuğunuzun spor yapmaya zaman ayırmasını istiyorsanız, onu yüzme ya da başka bir spor dalı kursuna gönderin.

Çocuğa aşırı yüklenme ve çocuğun tepkisi
Pek çok ana-baba televizyona aşırı düşkünlükten yakındıkları halde, pek azı aşırı yüklenme sorununu kabul etmektedir. Çocukların aşırı derecede ders dışı etkinliğe yöneltilmelerinden ötürü aşırı yüklenmiş oldukları, gün geçtikçe daha fazla kaygı duyulan bir sorun olmaktadır. Çocuğunuzun yalnızca dinleneceği ve normal bir çocuk olacağı bir zaman belirlemelisiniz. Sadece çocuğunuzun ilgi duyduğunu belirttiği bir etkinliğe onu yönlendirin ve hatta, piyano ya da dans öğrenmek istemesinin geçici bir heves olup olmadığını görmek için bir süre bekleyin. Bu tür yeni beceriler uzun süreli pratik gerektirdikleri için çocukların çoğu iyi öğrenemeden bu beceriden vazgeçer. Bu tür yeni bir etkinliğe izin vermeden önce baskı uygulamadan yüreklendirin. Daha az yorucu etkinlikler, örneğin çocuk kulüpleri, toplumsallaşmaya yardımcı olacağı için oldukça yararlıdır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
22.10.2015 11:15:16
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Annenin Hormonsal Değişimi ve Çocuk ile İlişkisi
Annenin Hormonsal Değişimi ve Çocuk ile İlişkisi
Çocuğumla ilişkilerimi biyoloji ne şekilde etkiler? Gebelik süresinde, doğum sırasında ve hemen doğumun ardından pek çok hormon değişikliği yer alır. Bu değişiklikler, gebelik sona erdikten sonra da üç ile dört hafta kadar sürer. Hormon değişiklikleri, doğum sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır ve genç bir kadını anne olmak üzere özel bir şekilde hazırlar, örneğin, bir hormon...
»» devamını oku »»
Çocuğa İlacını Verirken ki Davranış
Çocuğa İlacını Verirken ki Davranış
Çocuğa ilaç verirken nasıl davranmalıyım? İlacı mümkün olduğunca çabuk ve can acıtmadan verin. Çocuk direndiğinde ilacı zorla vermekten çekinmeyin. Bu, her ne kadar bebek ya da küçük çocuk için hoş olmayan bir şeyse de, psikolojik yönden kötü bir iz bırakması çok uzak bir ihtimaldir. Hele iş olup bittikten sonra onu hemen kucağınıza alıp severseniz. Bu arada aşı olan, burnu...
»» devamını oku »»
Çalışan Anneler ve Bakıcı
Çalışan Anneler ve Bakıcı
Beklerde ve çocuklarda bakıcıya bağlanma Zaman içerisinde bebekler kendilerine bakan kişiye bağlanırlar. Ancak babaları, büyükbabaları ve büyükanneleri, yakın aile bireyleri, arkadaşları ve sıkıca bağlanabilecekleri diğer kalıcı, duyarlı bakıcılarıyla olan ilişkilerinden de büyük yararlar elde edebilirler. O kişinin bir aile bireyi olmasından çok, çocuğa nasıl baktığı...
»» devamını oku »»
Çocuğa Disiplin Öğretmeye Ne Zaman Başlanmalı
Çocuğa Disiplin Öğretmeye Ne Zaman Başlanmalı
Çocuğum ne zaman disipline girmeye hazırdır? Çocuğunuz emeklemeye, sağa sola tutunmaya, çevresini düşe kalka tanıma çabalarına başladığında disipline sokulmaya hazır demektir. Davranışlarını kontrol etmeye, ellerini istediği gibi nesneleri almak ya da bir yere bırakmak için kullanmaya başlayacaktır. Çocuğun bedenini kontrol yeteneğinin gelişmesi ve fiziksel yönden hazır...
»» devamını oku »»
Çocuğun Ev Dışındaki Kişilerle İlk İletişimi
Çocuğun Ev Dışındaki Kişilerle İlk İletişimi
Çocuk, ev dışındaki kimselerle ne zaman ilişki kurmaya başlayacaktır? Çocuk, yaşamının ilk hafta ve aylarında bilinçli bir şekilde farkında olmadan ilişki kurabilir, fakat çocuğun dışarıyla ilişkileri , çocuk ancak bir yaşına yaklaşıp insanların farklı olduğunu anlayınca anlam kazanacaktır. Eğer aile dışından bir kimse onunla ilgileniyorsa, "çocuk yabancılarla ilişki kurmaya...
»» devamını oku »»
Anne ya da Babanın Ölümü, Çocuğa Özel Sorunlar Yaratır mı?
Anne ya da Babanın Ölümü, Çocuğa Özel Sorunlar Yaratır mı?
Anne ya da babanın ölümü ve çocukta yarattığı sorunlar Evet. Anne ya da babanın ölümü , her insan için çok üzücü ve etkileyici bir olaydır. Hangi yaşta olursanız olunuz, anne ya da baba ölümü, yerine konulamaz bir kayıptır, hele anne ya da babanın sevgi ve korumasına ihtiyaç duyan bir çocuk için olay daha da etkileyici olur. Anne ya da babanın ölümü, insana çaresizliğini...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder