Hasta Çocuk Bakımı ve Yüksek Ateş Tedavisi

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hasta Çocuk Bakımı ve Yüksek Ateş Tedavisi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Hasta çocuğun bakımı nasıl yapılmalı?
Tüm çocuklar zaman zaman hastalanır, bu da sizi doğal olarak kaygılandırır. Neyse ki, hastalıkların çoğu ciddi değildir ve birkaç günlük dinlenme ile iyileşir.

Çocuklar hastayken her zamankinden daha çok ilgi ister, bu nedenle sabırlı olmanız gerekir. Sizinle aynı odada ya da konuşma mesafesinde bulunması onun için daha az korkutucu ve daha az sıkıcıdır. Yatağına yatmak isterse ya da hekim yatak istirahatı vermişse onu yatağına yatırın, yoksa kanepeye ya da koltuğa yatırıp üstüne hafif bir örtü koyun. Çocuğunuzu hastayken fazla örtmeyin, pamuklu pijama ya da kısa kollu bir tişört ve pantolon gibi hafif ve rahat giysiler giydirin. Ateşi olan çocuğun sıkı sıkı örtülmesi veya odanın aşırı ısıtılması havale geçirmesine neden olabilir.

Ona bol bol sıvı içirin, en çok sevdiği içecekleri içmesine izin verin. Eğer içmek istemiyorsa, taze meyve suyundan buzlu lolipoplar yapın, ya da meyve suyunu buz kalıbına doldurun ve buz parçalarını emmesini sağlayın. Sevdiği bir meyve ile milk shake (sütlü içecek) yapabilirsiniz. Yemek istemezse kaygılanmayın; hafif yiyecekler, örneğin jöle verin ya da istediği bir yemeği yapmaya çalışın. Burnu tıkalıysa sütlü yiyeceklerden kaçının çünkü mukoza üretimini arttırır.

Çocuklarda ateşin ölçülmesi
Normal vücut ateşi 37°C'dir, ama insandan insana küçük farklılıklar gösterebilir. Çocuğun ateşi varsa 37.7°C'nin üstünde olmalıdır. Ateş, çocuklukta en çok görülen hastalık belirtisidir. Çeşitli bulaşıcı ya da bulaşıcı olmayan hastalıklarla birlikte ya da aşıdan sonra görülür.

Ana-babalar genellikle çocuğun alnına dokunarak ateşi olup olmadığını söyleyebilirler, ancak bazen ateşin ölçülmesi gerekir. Yalnızca çocuk yedi yaşından büyükse ağızdan ölçülür. (Koltuk altından ölçülen ateş ağızdan ölçülenin 0.6°C altındadır). Cıvalı dereceyi kullanmadan önce sallayarak cıvanın uca gitmesini sağlayın ateşi ölçtükten sonra dereceyi soğuk suyla yıkayın.

Çocuklarda ateş nasıl düşürülür?
39°C'nin akındaki ateşin kendisi zararlı değildir çünkü çocuğun ateşe neden olan hastalıkla savaştığını gösterir. Ateş 39°C'nin üstüne yükselir ya da birdenbire hızla artarsa, altı ay ile beş yaş arası çocuklar havale geçirme riski altındadır. Yüksek ateşi düşürmek ve çocuğu rahatlatmak için ona bol bol serin, ferahlatıcı içecekler verin. Üstünde yalnızca fanila ve kilot ya da bez kalıncaya dek tüm giysilerini çıkarın ve ince bir çarşaf örtün.

Odanın serin olmasını sağlayın. Dört saatte bir çocuğun yaşına göre önerilen dozda ilacını verin. Bu önlemlere karşın ateşi 40 - 41°C ise, ılık suya batırılmış bir sünger ya da pamuklu bezle vücudunu silin. Soğuk su kullanılmaz çünkü soğuk, kan damarlarında ters etki yaparak daha az ısı kaybedilmesine neden olur. Bu aşamada hekime danışmanız gerekir.

Çocuklarda ateş ölçmek için derece çeşitleri
Standart cıvalı bir dereceyi hareketli bir çocukta kullanmak zor olabilir. Öteki derece çeşitleri, alına yapıştırılan ancak çok doğru ölçümler vermeyen dereceler ve okunması kolay olan dijital derecelerdir. Dijital derecelerin bir çeşidi de dil altından ve koltuk altından bakılabilen ve bir iki dakikada ateşi ölçen derecelerdir. En iyisi ve en pahalısı ise, kulak dijital derecesidir; kulak kanalına sokularak bir saniyede ateşi ölçebilir.

Çocuğa ateşi varken ilaç verilecekse dikkat edilmesi gerekenler
İlaç verirken prospektüsü iyi anlayamazsanız hekime ya da eczacıya danışmalısınız. İlaçlarla ilgili bazı öneriler aşağıda belirtilmiştir.
- Hiçbir zaman önerilen dozun üstüne çıkmayın. Her zaman ilacın ölçekli kaşığını ya da şırınga kullanın.
- Çocuğunuz anlayabilecek yaştaysa, ilacın onu iyileştireceğini anlatın.
- Tadı hoş olmayan bir ilaçtan önce ya da onunla birlikte, sevdiği bir içeceği ya da meyveyi verin.
- Çocuğunuz iyileşmiş görünse bile antibiyotik alması gereken süreyi mutlaka tamamlayın.
- Çocuğunuzun ilaca karşı alerjisi varsa hekime bildirin.
- Daha çok tatlandırılmamış ilaçları kullanmaya çalışın.
- Tüm ilaçları çocukların açamayacağı kutular içinde ve erişemeyecekleri yerde saklayın.
- Dozajını azaltarak yetişkinlere yönelik bir ilacı çocuğunuza vermeyin.
- Başka bir çocuk için yazılmış reçeteyi kullanmayın.
- Hekim gözetimi olmadıkça 12 yaşından küçük çocuklara aspirin vermeyin. Ender görülen, ama ciddi bir hastalık olan "Reye Sendromuna" aspirinin neden olduğu sanılmaktadır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
25.10.2015 16:12:38
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuğumun Sorunları Varsa Bir Uzmandan Yardım İstemem Gerekli midir?
Çocuğumun Sorunları Varsa Bir Uzmandan Yardım İstemem Gerekli midir?
Çocuğumun sorunları varsa bir uzmandan yardım istemem gerekli midir? Evet: Birçok anne baba, sorunu yalnız başlarına çözmeye çalışır, daha kötüsü bencilce, sorunun varlığını kabul etmek istemezler. Dolayısıyla çocuğunuzun sorunlarına eğilmeniz, sizin açınızdan önemlidir, ancak kanımca, özellikle uzman olan üçüncü bir kişiye başvurmanız çok daha yerinde bir çaba olacaktır....
»» devamını oku »»
Çocuklar Ne Zaman Cinselliği Keşfeder
Çocuklar Ne Zaman Cinselliği Keşfeder
Çocuk ne zaman kendi kendini tatmine başlar? Çocuk, elleriyle cinsel organlarını uyarmasıyla ortaya çıkan haz duygusu arasındaki ilişkiyi kavrar kavramaz kendi kendini tatmine başlar diyebiliriz. Bu da alacak çocuk ellerini istediği gibi kullanmak için yeterince kas kontrolüne sahip olduğunda gerçekleşebilir, fakat genel olarak çocuk, dört yaşına girmeden önce görülmez....
»» devamını oku »»
Yapması Beklenen Şeylerin Sorumluluğunu Yüklenmekten Kaçınan Çocuklar Konusunda Ne Yapabiliriz?
Yapması Beklenen Şeylerin Sorumluluğunu Yüklenmekten Kaçınan Çocuklar Konusunda Ne Yapabiliriz?
Yapması gerekenin sorumluluğunu yüklenmeyen çocuklar Açıkça itaatsiz olmamakla birlikte, kendisinden beklenen ödevleri yerine getirme konusunda çok ilgisiz bir tavır takınan çocuklar da vardır. Bu çocuğu hiçbir şey fazla ilgilendirmemekte ve sorumluluk duygusundan yoksun görünmektedir. Böyle durumlarda ilk akla gelen, çocuğun başarılarının hiç önemsenmemiş olması ve kendi...
»» devamını oku »»
Çocuğa Tokat Atmanın Sonuçları Nelerdir
Çocuğa Tokat Atmanın Sonuçları Nelerdir
Çocuğa vurmak doğru mudur? Pek çok çocuk uzmanı , küçük çocuklara vurmanın, tek bir tokat bile olsa yanlış olduğunu ileri sürmekte, "çocuğunuzun daha iyi davranmasını sağlamayacağı gibi, onu daha da söz dinlemez ve saldırgan kılabilir" demektedirler. Ayrıca, bir yetişkinin gücünü küçük bir çocuk üstünde kullanmasının adalete sığmadığını, çocuğa bir tokat atmanın, ona,...
»» devamını oku »»
Çocuğa İlacını Verirken ki Davranış
Çocuğa İlacını Verirken ki Davranış
Çocuğa ilaç verirken nasıl davranmalıyım? İlacı mümkün olduğunca çabuk ve can acıtmadan verin. Çocuk direndiğinde ilacı zorla vermekten çekinmeyin. Bu, her ne kadar bebek ya da küçük çocuk için hoş olmayan bir şeyse de, psikolojik yönden kötü bir iz bırakması çok uzak bir ihtimaldir. Hele iş olup bittikten sonra onu hemen kucağınıza alıp severseniz. Bu arada aşı olan, burnu...
»» devamını oku »»
Annenin Hormonsal Değişimi ve Çocuk ile İlişkisi
Annenin Hormonsal Değişimi ve Çocuk ile İlişkisi
Çocuğumla ilişkilerimi biyoloji ne şekilde etkiler? Gebelik süresinde, doğum sırasında ve hemen doğumun ardından pek çok hormon değişikliği yer alır. Bu değişiklikler, gebelik sona erdikten sonra da üç ile dört hafta kadar sürer. Hormon değişiklikleri, doğum sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır ve genç bir kadını anne olmak üzere özel bir şekilde hazırlar, örneğin, bir hormon...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder