Menenjit Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Menenjit Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Menenjit nedir ve belirtileri nelerdir?
Beyni kaplayan membranların ya da zarın ve omuriliğin iltihaplanmasına menenjit denir. Yetişkinler içinde olmak üzere tüm yaş grupları, özellikle de beş yaş altı çocuklar çok zarar görebilir.

Viral ya da bakreriyel enfeksiyonların neden olduğu menenjitin değişik çeşitleri vardır. En çok görülen tipi viral menenjittir ve seyrek olarak ciddi ya da öldürücüdür. Oysa bakteriyel menenjit potansiyel olarak öldürücü olsa bile erken tanı ve tedavi ile çocuklar tümüyle iyileşir.

Her iki tipinin de başlangıçtaki belirtileri benzerdir ama tipini ayın etmek doğru tedaviye başlamak için önemlidir. Bakteriyel menenjitin kuluçka dönemi 2-10 gün arasında, viral olanınki ise üç haftadır.

Viral menenjit
Bu tür menenjit kış aylarında daha çok yaygındır, ve kızamık, kabakulak, suçiçeği, çocuk felci ya da soğukalgınlığı virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondan sonra görülebilir. Bazı hafif vakalar farkedilmeden geçirilebilir.

Bakteriyel menenjit
Seyrek görülmesine karşın öldürücü olabilmektedir. Herbiri değişik organizmaya bağlı olarak üç farklı türü vardır: Haemophilus influenzae - b tipi (Hib), pnömokok ve meningokok. Üç tipe de 5 yaş altı çocuklarda rastlanabilir. Hib aşısı yapıldığından beri Hib menenjiti seyrek görülmektedir. Yine de, Hib öteki bakteriyel menejit türlerine ya da viral menenjite karşı bağışıklık sağlamaz.

Streptococcus pneumoniae menenjiti sıklıkta ikinci sırayı alan bakteriyel menenjittir. Kan yoluyla solunum bölgesinden taşınabilir ya da kafatası çatlamasının ya da ortakulak iltihabının sonucu olabilir.

Meningokok menenjiti en yaygın bakteriyel menenjit formudur. Her on kişiden biri hiçbir hastalık etkisi olmaksızın boğazının gerisinde bu bakteriyi taşır. Çok ender olarak hastalığa neden olurlar. Meningokoklar üç gruba ayrılırlar: A, B ve C. İngiltere'de hastalığa en çok neden olan gruplar B ve C gruplarıdır. B grubu İki yaşın altındaki çocuklarda daha yaygın olarak görülürken, 14-18 yaş arasındakiler daha çok C grubuna yakalanır. Ana-babanın sigara içmesi çocuğun meningokok menenjitine yakalanmasında bir risk faktörüdür.

Meningokok hastalığı meningokok menenjiti ve septisemi (kan zehirlenmesi)'nin tıbbi adıdır. Bu iki hastalık içinde septisemi daha ciddi bir hastalıktır ve kış aylarında daha sık rastlanır.

Benzer Makale
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.11.2015 11:58:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Botulizm
Botulizm
Botulizm nedir? Clostridium botulinum toksininin konserve yiyeceklerle alınması sonucu ortaya çıkan öldürücü bir besin zehirlenmesi.  Botulizm belirtileri nelerdir? - Konservenin yenmesinden 12-36 saat sonra zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.  - Yutma güçlüğü, konuşma güçlüğü  - Bulantı, baş dönmesi, halsizlik,  - Çift görme, gözbebeği reflekslerinin kaybı, gözlerde uyum...
»» devamını oku »»
Bebeklerde ve Çocuklarda Karın Ağrısı Nedenleri
Bebeklerde ve Çocuklarda Karın Ağrısı Nedenleri
Karın ağrısı Tüm çocuklar yaşamlarının bir döneminde karın ağrısı çeker. Bebekler dizlerini kıvırıp karınlarına doğru toplayarak bunu belli eder, daha büyük çocuklar ise ağrıyı tanımlayabilir. "Karın ağrısının pek çok nedeni" ve oluş biçimi vardır. Birdenbire başlayabilir, ya da hafif başlayıp artabilir; ateş, ishal, kusma ile birlikte görülebilir. Ağrı sürekli ve ısrarlı,...
»» devamını oku »»
Kuş Gribi Virüsü
Kuş Gribi Virüsü
Kuş Gribine Karşı Sağlık Personelinin Kontrol Tedbirleri - Sağlık personeli bildirilen bölgelerden gelen yolcu ve beraberindeki eşya ve yüklerini kontrol ederken şu önlemleri almalıdır. - Yüksek ateş ve solunum güçlüğü olan yolcuları dikkatle incelemeli, şüpheli gördükleri vakaları kimseyle temas ettirmeden, vakanın tolere edebileceği şekilde maske taktırarak ambulansla...
»» devamını oku »»
Akrep Sokması
Akrep Sokması
Akrep Sokmasında nasıl tedavi uygulanır? Akrebin soktuğu yerde ağrı, şişlik ve kızarıklık meydana gelir. Tansiyon düşmesi, şok ve solunum yetmezliği ortaya çıkabilir. Akrep sokmasının tedavisi - Akrebin soktuğu yer kesilerek kanatılır veya emerek zehir dışarı alınmaya çalışılır.  - Akrebin soktuğu yere ve kalça içine, akrep serumu (serum antiskropiyonik) uygulanır.  - Ağrı...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Göz Hastalıkları, Nedenleri ve Tedavisi
Çocuklarda Göz Hastalıkları, Nedenleri ve Tedavisi
Çocuklarda göz sorunları  Çocuklarda yaygın olarak görülen "göz hastalıkları" basit tedavilerle iyileştirilir. Ancak, mikrobik olma özelliklerinden ötürü, öteki aile üyelerine bulaşmasının önlenmesi için özel temizlik tedbirleri alınması gerekir. "Konjonktivit" çocukları çok sık etkileyen bir göz sorunudur. Nedeninin bakteriyel olduğu düşünülürse antibiyotikli göz damlası ya...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Öksürüğün Nedenleri ve Nezle
Çocuklarda Öksürüğün Nedenleri ve Nezle
Öksürük ve nezle Bir yetişkin için nezleye yakalanmak rahatsız edici olabilir ama kesinlikle ciddi değildir. Bir bebek ya da çocuk nezle olduğunda ise ender de olsa, tıbbi yardım gerektiren komplikasyonlar doğabilir. Nezle , yakın temas ile genellikle öksürme ya da hapşırma ile, kişiden kişiye geçen, 100 farklı virüsten birinin neden olduğu bir üst solunum yolu...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder