Doğum Sonrası Kocanıza Tavrınız ve Depresyon

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Doğum Sonrası Kocanıza Tavrınız ve Depresyon hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Anne olduktan sonra kocanıza karşı sevginiz ve tavrınız değişir mi?
Karı koca cinsel aşkı ilk tattıklarında bunun bir gün değişebileceğini düşünmezler. Bebeğin ilişkilerini etkilemeyeceğini sanırlar. Ama etkiler, birçok genç kadın doğumdan önce yaşadıkları zevki doğumdan sonra tadamazlar.

Anne olduktan sonra değişimlerin sebepleri.
Bitap düşmek: Cinsel ilişki, zevkli oluşunun yanı sıra yorucudur da. Doğum ise daha yorucu ve iyileşme safhası gerektiren zor bir iştir, ilk haftalarda cinsel arzu duyulmaması doğaldır. 

- Hormon değişmeleri: Doğumdan sonraki hormonal değişmeler cinsel arzuları büyük ölçüde etkiler. Bu değişimlerin normale dönmesi haftalar alır.

- Emzirme; de hormonların harekete geçmesini sağlar. Emzirme kadına ayrı bir zevk verir ki bazen cinsel arzu bile duymayacak kadar büyük bir zevk duyar kadın.

- Toplumdaki yerinin değişmesi; de kadının cinsel güdülerini etkiler. Artık seksi ve arzulu bir genç kız olmadığını düşünür ve yeni kişiliğine alışması zaman ister.

- Basit fiziksel problemler; de acı vererek cinsel güdüleri etkilerler, iyileşmeyen dikiş yerleri, devam eden sırt ağrıları buna örnektir. Doktorunuza danışmanız yerinde olur.

- İkinci gebelik korkusu; da cinsel ilişkiyi engeller. Gebeliği önleyici bu kadar çeşitli yol varken bunu mesele yapmamanız gerekir.

Doğumdan donra annede görülen depresyon
Birçok kadında görülen doğum sonrası depresyon hakkında çok şey yazıldı. Biz burada belirtilerinden ve sebeplerinden bahsetmek istiyoruz.

Doğum sonrası depresyon nedenleri
Düzensiz uyku
İştahın kesilmesi ya da çok iştahlı olma
Zayıf ve  mat saçlar
Deride kızarıklıklar
Şiddetli nezle veya diğer basit enfeksiyonlar
Kabızlık
Hazımsızlık
Adale ağrıları
Genel yorgunluk hali
Huysuzluk
Ağlama isteği
Paniğe kapılmalar
Uzun süren cinsel isteksizlik
Huysuz, bebek

Doğum sonrası depresyon sebepleri
Hormonâl değişmeler: Birkaç hafta süren geçici sıkıntı hali yaratırlar.

Endişe: Eğer anne sıkıntılı halinden dolayı suçluluk duyarsa hormonal problemlerin geçmesi gecikebilir.

Acı veren anılar: Uzun ve zor bir doğumun verdiği acıyı hatırlayıp başkalarına derdini açamıyorsa endişenin batağına iyice gömülür.

Zorluklar: Mali zorluklar, geçimsizlik evi çekip çevirememek kadının daha derin bir depresyona girmesine yol açar.

Yalnızlık: Kocasının, ailesinin ve komşularının ilgi göstermemesinin yarattığı tek başına bırakılmıştık hissi, problemi artırır.

Depresyon kendi kendini pekiştirir: Bir kez başladı mı, bebek gitgide zor meme emer ve ele avuca sığmaz olur. O da annesinden etkilenerek depresyona girer ve durum daha da çekilmez olur. Anne artık gerçekten hastadır ve bilgili ellerin bakımına ihtiyacı vardır. Çevresindekilerden yakınlık ve sevgi bekler.

Doğum sonrası depresyon kaçınılmaz değildir. Üç-dört günlük sıkıntıdan sonra normal hayata dönen kadınlar da vardır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
27.11.2015 13:18:59
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Doğru Çocuk Ayakkabısı Seçimi ve Bilinmesi Gerekenler
Doğru Çocuk Ayakkabısı Seçimi ve Bilinmesi Gerekenler
Çocuklarda ayaklar ve ayak bakımı Bebeklerin çoğu normal ayaklarla doğar ama daha sonra yetişkinler gibi bazı ayak sorunları oluşur. Yine de, doğru bakım ve dikkatle yetişkinlik dönemine kusursuz ayaklarla girmemeleri için bir neden yoktur. Ayakta bağ, tendon ve kaslarla bir arada bulunan 26 tane küçük  kemik vardır. Bunların hepsi doğumdan sonra vardır, ancak yumuşak doku...
»» devamını oku »»
Çocuğu Doktora Götürürken Söylenmesi Gereken Nedir
Çocuğu Doktora Götürürken Söylenmesi Gereken Nedir
Doktora giderken çocuğa ne söylemeliyim? Ona gerçeği söyleyin. Herhangi bir tıbbi müdahale ya da doktor kontrolü için en önemli kural budur. Eğer aşı olması gerekiyorsa: «Aşı olacaksın, herhalde biraz canın yanacak, içinden ağlamak gelirse ağla, çünkü insanın canı yanınca ağlaması normaldir» demelisiniz. Bu hazırlanmadan sonra iğne olan çocuk ağladığında, anlayışlı bir...
»» devamını oku »»
Çocuk ve Akraba İlişkileri
Çocuk ve Akraba İlişkileri
Eşimin bazı akrabalarından hoşlanmadığımı çocuğumun bilmesi gerekir mi? Duygularınızı çocuğunuzdan gizlemeniz son derecede güçtür. Daha çok küçükken bile, sizin saklamaya çalıştığınız duygulara ait ipuçları yakalayabilir. Hatta bunları bütünüyle sezerek sizi şaşırtabilir. Kısacası, eşinizin akrabalarının bir kısmını sevmediğiniz de büyük bir ihtimalle çocuk bunu hissedecek...
»» devamını oku »»
Çocuğun Cinsel Soruları Sormaktan Çekinmesi
Çocuğun Cinsel Soruları Sormaktan Çekinmesi
Çocuğum, cinsellik konusunda bilgi sahibi olduğunda ve benimle tartışmaktan kaçındığında  ne yapmam gerekir? Konuyu siz açın ve ilk adımı atarak onun soru sormasını kolaylaştıracak bir ortam sağlayın. Çocuğunuz herhalde sizden çekindiği için soru sormaya karar vermekte güçlük çekiyordur. Çünkü, kafasını birçok sorunun kurcaladığı bir kimse eğer çekinmeseydi şüphesiz ki...
»» devamını oku »»
Çocuğun Sık Sık Size Yalan Söylüyorsa
Çocuğun Sık Sık Size Yalan Söylüyorsa
Çocuğa sık sık tokat atmanın zararları Çocuğunuza sık sık tokat atıyorsanız , yalnızca onun "kötü davranış"larını değil, kendinizi de bir değerlendirmeye girişin.  Tokatlarınız giderek şiddetlenerek, bedeninin açık yerlerine şiddetli tokatlar atıyorsanız;  Çocuğunuz düzenli olarak yalan söylüyorsa , bir şeyler çalıyorsa, sizden uzak duruyorsa; Her gününüz kavgalar, bağırıp...
»» devamını oku »»
Bebekler Neden Ağlar ve Ağlayan Bebeğe Ne Yapılmalı
Bebekler Neden Ağlar ve Ağlayan Bebeğe Ne Yapılmalı
Bebekler neden ağlar ve ağlayan bebeğe ne yapmalı ilk haftalarda bebeğiniz çok sık ağlayabilir çünkü ağlamak onun için sizinle iletişim sağlamanın tek yoludur. Ağlamakla bebeğiniz size pek çok şey anlatır. Siz onun ağlayış biçiminden ne istediğini anlayarak isteklerini karşılarsınız. Bebeğin olası ağlama nedenleri aşağıda sıralanmıştır:  - Açlık;  eğer bebeğinizin aç...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder