Çalışan Anneler ve Bakıcı

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çalışan Anneler ve Bakıcı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Beklerde ve çocuklarda bakıcıya bağlanma
Zaman içerisinde bebekler kendilerine bakan kişiye bağlanırlar. Ancak babaları, büyükbabaları ve büyükanneleri, yakın aile bireyleri, arkadaşları ve sıkıca bağlanabilecekleri diğer kalıcı, duyarlı bakıcılarıyla olan ilişkilerinden de büyük yararlar elde edebilirler. O kişinin bir aile bireyi olmasından çok, çocuğa nasıl baktığı önemlidir. Bebeğin en temelde bağlı olduğu kişi geri döndüğü ve bebeğin bunun gerçekleşeceğine olan inancı sarsılmadığı sürece, bebek gelişecektir. Ancak bebeğiniz size çok ihtiyacı olduğu zamanlarda sizin onu reddettiğinizi, onu rahatlatamadığınızı, onunla iyi vakit geçiremeyecek kadar yorgun olduğunuzu hissedecek olursa, size güvensiz bir şekilde bağlanacaktır. Aşırı kaygılı tavırlar sergileyerek ya da size adeta yapışarak, sürekli yanınızda olmak isteyerek, ayrılığın ardından sizi gördüğünde mutlu olmaktan çok öfke duyarak, hatta sizden uzak durup size gereksinimi olmayan bağımsız bir kişiymiş gibi davranarak bebeğiniz size bunu gösterebilir.

"Eğer çocuğa bakan esas kişi siz değilseniz", çocuğunuzun bakıcıyı, büyükbabasını ya da büyükannesini size tercih etmesi sizin için zor olabilir. Ancak çalışmanız gerekiyorsa, çocuğunuza gündüzleri iyi bakıldığı ve onunla her gün kaliteli zaman geçirdiğiniz sürece çocuk size bağlanacak ve uzun vadede çalışan bir ebeveyn olarak ona sunacağınız örnek kişi modelinden daha çok yararlanacaktır.

Çalışan annelerin bebeklerinden ve çocuklarından ayrılması
Önceleri bebekler bir kişinin orada bulunmadığı zaman da var olduğunu anlamazlar. Bebeğiniz sizden farklı bir birey olduğunu ve sizden kopabileceğini anladığında, sizi her istediğinde yanında bulamayacağını da öğrenecektir. Geri gelemeyeceğinizi fark ettiğinde ve sizin onu terk ettiğinizi düşündüğünde, büyük bir olasılıkla öfkelenecektir. "Bebeğinizin onun yanına olmanızı istemesi" ve ayrıldığınızda ağlaması normaldir. Sürekli olarak şefkatle bakılırsa zamanla bundan kurtulacaktır. Bebeklerin birkaç sürekli bakıcıya ve terk edilmeyeceklerini öğrenmeye gereksinimleri vardır. 6-7 aylık bir bebek yabancılardan sakınacaktır ve yaklaşık 16 aylık olana dek bu böyle devam edecektir. Daha yıllar boyunca sizin yanı başınızda olma arzusu sürecektir ama 3-4 yaşlarına geldiğinde bu gereksinim şiddetini yitirecektir.

Bebeklerde Ağlama
Başlangıçta bebeğin her türlü sıkıntısını ifade etmesinin yolu ağlamaktır ve bunu tüm bebekler yapar. Ama ağlama, sıkıntı verici ve nahoş bir ses olabilir ve ebeveynleri öfke, kızgınlık, sıkıntı duygularıyla birlikte büyük bir baskı altına alabilir. Bebekler şımartılamazlar ve henüz dalavereci davranışlarda bulunmak için çok küçüktürler. Eğer gereksinimleri karşılanırsa, genellikle ağlamayı keserler. Eğer kesmezlerse, bunun sebebi bir şeylerin yolunda gitmemesidir. Sizin çocuğun bakıcısı olarak göreviniz neyin yolunda gitmediğini bulmanın ve bunu düzeltmenin yanı sıra, yanlış gidenin ne olduğunu anlayamadığınız ve bunu düzeltemediğiniz durumları kabullenmektir.

"Bebeğiniz ağladığında yapabileceğiniz tek şey" olası nedenlerin ve çözümlerin bir listesini sistematik bir şekilde gözden geçirmek, bunları tek tek deneyerek bebeğinizin verdiği tepkileri gözlemektir. Dikkatlice dinleyerek ve gözlemleyerek bir ağlamayı diğerinden ayırt etmeyi öğreneceksiniz, örneğin yorgunluk ağlamasının acı ağlamasından farkını anlayabilecekseniz. "Kolik sonucu ağlama" genellikle bebek henüz 2-3 haftalıkken başlar ve hem bebek hem de sizin için çok sıkıntı verici olabilir. Bebeğinizin teselli edilemez bir şekilde ağlayabilir, dizlerini göğsüne doğru çeker ve gece boyunca uyumaz. Kriz aralarında mutlu ve iyi görünebilir. Bu tür sancılara özel sütüne karıştırılarak verilen bir tür ilacın yanı sıra bebeğinizi teselli edip rahatlatmanız da işe yarayabilir. Ancak kimi zaman bebek hiçbir şekilde teselli edilemez. İşin iyi yönü ise, bebeklerin kolik rahatsızlığından 3. ya da 4. aylarına girdiklerinde kurtulmalarıdır. Size meydan okuyan güçlük ise bu süre içerisinde sabırlı olmaktır!

Bazen bebeğin ağlamasını durdurmanın bir yolunu bulmak imkansızdır ve eğer bebeğiniz çok ağlarsa kendinizi suçlamamalı, kötü bir ebeveyn olduğunuzu düşünmemelisiniz.

Bebeklerde yetişkinler gibi birer bireydirler ve duygusal yapıları büyük önem taşır. Kimi bebekler düzenli bir uyku ve yemek yeme alışkanlığına sahiptirler, yeni durumlara kolaylıkla adapte olabilirler ve çoğu zaman memnun görünürler. Öte yandan bazı bebekler çok huzursuzdurlar ve rutinlerinde ki en ufak bir değişiklikten bile rahatsız olurlar.

Bazı bebekler siz ne yaparsanız yapın zordurlar ya da iyi değillerdir. Böyle bir çocuğun isteklerini karşılamayı ancak görevi sırayla üstlenecek bir dizi soğukkanlı yetişkin başarabilir. Eğer "bebeğiniz ağlamayı kesmiyorsa", sabrınızın sınırlarına erişmeden önce yardım ve öğüt alın. Bazı anne babalar kendilerini o kadar büyük bir stres altında hissederler ki, bebeklerine zarar vereceklerinden korkarlar ve kimileri de gerçekten verir. Bu aşamaya gelmeden çok önce ailenizden, dostlarınızdan, toplumsal yardım kuruluşlarından, sosyal hizmet kurumlarından ya da benzerlerinden yardım alın. Yardıma gerek duymak yenilgiyi kabul ermek olmadığı gibi, sizin kötü bir anne ya da baba olduğunuzu da göstermez.

İki yaşındaki çocuklarda görülen tipik davranışlar
- 2 yaşındaki çocukların tümü aktiftirler ve hemen hemen hiç yerlerinde oturmazlar, bu oran 4 yaşına geldiklerinde %40'a iner.
- %95'i sürekli olarak ilgi ister.
- %80'i ağlayıp sızlar.
- %70 - 90'ı kavga eder, tartışır ve kendisine verilen buyruklara uymaz.
- %70 - 80'i öfke nöbeti geçirir.
- %70'i küstahça yanıt verir.
- %70'i gün boyunca pantolonlarına küçük ya da büyük tuvaletlerini yaparlar.
- %60 - 80'i çok kolay ağlar.
- %50 - 70'i gece yatağa gitmesi gerektiğinde direnir
- Yarısı geceleyin uyanır.
- Yarısı yedikleri yemekler konusunda aşırı titizdir.
- %40 - 60'ı küçük kardeşlerini kıskanırlar ya da ona zarar verirler.
- %40'ı tuvalete veya lazımlığa oturmaları gerektiğinde direnirler.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
18.02.2016 00:00:00
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuklarda Duygusal Gelişim ve Konuşma Biçimi
Çocuklarda Duygusal Gelişim ve Konuşma Biçimi
Buluğ çağında duygusal gelişim Bu yıllarda çocuğun duygusal gelişimi çok önemlidir. Ana-babadan ayrılarak bağımsızlık geliştirme bu dönemde meydana gelir. Bu süreç yetişkinliğe doğru çıkan düzgün bir çizgi izlemez. İnişli çıkışlıdır, iki adım yetişkinliğe bir adım çocukluğa, gidip gelir. Çocuğunuzun günden güne değişen istek ve davranışları karşısında şaşırmamanız gerekir,...
»» devamını oku »»
Çocukların İlk Dişleri ve Ağız Bakımı
Çocukların İlk Dişleri ve Ağız Bakımı
Çocuklarda ağız ve diş sağlığı Son zamanlarda diş çürüğü olmayan beş yaş altı çocuklarının sayısında artış görülmekte, ama diş sorunu olan çocukların daha ciddi diş çürüğü ve dolgu problemleri olduğu gözlemlenmektedir. Diş bakımı diş çürümelerinin önlenmesinde önemli rol oynar. Bebeklerin çoğu ilk dişlerini altı aylıkken patlatır , ancak bunların diş eti içinde büyümesi,...
»» devamını oku »»
Çocuğun Sürekli Olarak İstediklerimin Aksini Yapmasının Belirli Bir Anlamı Var mıdır?
Çocuğun Sürekli Olarak İstediklerimin Aksini Yapmasının Belirli Bir Anlamı Var mıdır?
Çocukların aksi yönde davranmaları ve nedenleri Evet, çocuğunuzun bu davranışlarının altında size gönderilmiş bir mesaj vardır. Çocuk, bu şekilde dolaylı da olsa sizden ilgi beklediğini göstermektedir. Sürekli olarak karşı koyma, en kötü durumda size sorunlar yaratma girişimini, en iyi durumda ilginizi çekme isteğini belirler. Size sorunlar yaratma, çocuğun duyduğu kin ve...
»» devamını oku »»
Tek Çocuğa Özgü Problemler Nelerdir?
Tek Çocuğa Özgü Problemler Nelerdir?
Tek çocuğa özgü problemler var mıdır? Evet. Çocuğunuz tek çocuksa hiçbir şeyi kardeşleriyle paylaşmak zorunda kalmayacaktır. Bu nedenle de kendi yaşındaki çocuklarla ilişki kurmada güçlük çekebilir. Ayrıca tek çocuk , gerek anne gerek babasından büyük ölçüde ilgi görmeye alıştığından aynı ilgi ve dikkati yaşamı boyunca muhtemelen herkesten bekleyebilir. Burada, sadece...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Kronik Hastalık ya da Sakatlık
Çocuklarda Kronik Hastalık ya da Sakatlık
Kronik hastalığı ya da bir sakatlığı olan çocuğun duyguları nasıldır? Kuramsal olarak hu çocukların duygularının herhangi bir çocuğunkinden farklı olmaması gerekir. Bu öneri her ne kadar kuramsal yönden doğruysa da sakat ve kronik hasta çocukların yaşama karşı tavır alış ve tepkileri çoğu zaman farklıdır. Demir askılara, koltuk değneği ya da tekerlekli sandalyeye ihtiyacı...
»» devamını oku »»
Çocuğa Disiplin Öğretmeye Ne Zaman Başlanmalı
Çocuğa Disiplin Öğretmeye Ne Zaman Başlanmalı
Çocuğum ne zaman disipline girmeye hazırdır? Çocuğunuz emeklemeye, sağa sola tutunmaya, çevresini düşe kalka tanıma çabalarına başladığında disipline sokulmaya hazır demektir. Davranışlarını kontrol etmeye, ellerini istediği gibi nesneleri almak ya da bir yere bırakmak için kullanmaya başlayacaktır. Çocuğun bedenini kontrol yeteneğinin gelişmesi ve fiziksel yönden hazır...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder