Çocuklarda Kulak Tıkanması ve Nedenleri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda Kulak Tıkanması ve Nedenleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuklarda kulak tıkanması
"Çocukluktaki geçici ya da kalıcı sağırlığın en başta gelen nedeni" halk arasında orta kulak iltihabı denilen, tıbbi deyişle "akıntılı kronik otitis media"'dır. Orta kulakta mukusa benzer yapışkan bir sıvı östaki borusundan aşağıya akamadığı için sıkışıp kalır, östaki borusu iltihaplanmış ya da lenf bezi büyümesi nedeniyle alt bölümünden tıkanmıştır.

Bu hastalık daha çok erkek çocuklarda ve yarık damaklı çocuklarda yaygındır. Altı yaşından küçük çocukların üçte biri belli bir aşamada hastalığa yakalanır ama çoğunda tedaviye gerek kalmaz sadece izlemek yeterli olur.

Başlıca belirtisi işitme bozukluğudur. İşitme kaybı çeşitli derecelerde olabilir ve kış aylarında kötüleşir. Ana-babaların ve öğretmenlerin çocukla tane tane konuşmaları ve anladığından emin olmaları gerekir. Çocuğun konuşan kişinin yüzünü görmesi daha rahat duymasını sağlayacaktır.

Çocukların çoğu büyüdükçe ve östaki borusu uzayıp genişledikçe bu sorun kendiliğinden çözülebilir. Düzenli olarak işitme kontrolü yapılmalıdır. Eğer çocuğun lenf bezleri östaki borusunu bloke edecek denli iriyse, sıvının rahatça akabilmesi için cerrahi müdahale ile alınması gerekebilir.

Kulak ağrısının diğer nedenleri
"Östaki borusunun iltihaplanması" ya da kapanması sıvının orta kulaktan aşağıya akmasını engeller. Orta kulaktaki tüm hava boşalıp negatif baskı oluşunca ağrı duyulur. Bu durum buhar solumak ve soluk açıcı ilaçlar ile bir dereceye kadar geçirilebilir.

Bademcik ya da dişlerde oluşan bir enfeksiyonun ağrısı, ortak sinirler kullanıldığından, "kulak ağrısı" gibi duyumsanabilir. Ender olarak dış kulaktaki bir çıban ya da dış kulak kanalı içindeki yabancı bir madde ağrı yapabilir. Ağrıyan kulak muayene edilince bu durum kolaylıkla anlaşılabilir.

"Oticis ekscerna" ya da dış kulak kanalı iltihabı bakteriyel bir enfeksiyon, seboreik dermatit ya da atopik egzama nedeniyle oluşabilir. Bu durumda ağrı ile birlikte kaşınma ve akıntı da görülebilir. Tedavisi antibiyotik ve iltihap giderici kulak damlasıdır.

Kulak damlası nasıl kullanılır?
Çocuk, ağrıyan kulağı üstte kalacak biçimde yatağa ya da kucağa yatırılır. Başının altına yastık konulursa daha düzgün ve rahat yatabilir.

İlaç, damlalık kullanılarak kulak kanalının hemen üstünden damlatılır ve kendiliğinden içeriye doğru akar. Yeni geliştirilen bazı damlalar ucunda minik delik bulunan plastik şişe biçimindedir; şişe ters çevrilip hafifçe sıkılarak istenen sayıda damla damlatılır.

Kronik otitis media için tüp uygulanması
"Otit media nedeni" ile kulak tıkanması çocuğun işitmesini engelliyorsa bir tüp takılması gerekebilir. Bu, kulak zarının içine yerleştirilen minik bir plastik borudur. Orta kulağa hava girmesini ve bu suretle sıvının östaki borusundan aşağıya akmasını sağlar. Yeni bir enfeksiyon oluşmadıkça bu sıvı tüpten dış kulağa doğru akmaz.

Bazı uzmanların kulağında tüp olan çocukların yüzmemelerini ve banyoda kulaklarına tıkaç takmalarını önermelerine karşın, başka uzmanlar, çocuk suya atlamadıkça ve dalmadıkça, yüzmeye izin verirler.

Tüp genellikle dokuz ay takıldığı yerde kalır, sonra kendiliğinden çıkar; bazen kulak deliğinde bazen de yastığa düşmüş bulunabilir. Kulak zarında tüpün takıldığı yerdeki delik kendi kendine iyileşir, belki küçük bir iz kalabilir. Aynı tıkanma yeniden oluşursa bir başka tüp takılır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
29.03.2016 00:00:00
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bakır Zehirlenmesi
Bakır Zehirlenmesi
Bakır zehirlenmesi nedir? İyi kalaylanmamış bakır kaplarda pişirilen yiyeceklerle zehirlenme veya boya endüstrisinde kullanılan bakır asetet ve bakır sülfat tuzlarının ağız yoluyla alınması sonucunda ortaya çıkar.  Bakır zehirlenmesi belirtileri - Kusma, bulantı  - Karın ağrısı  - Sulu veya kanlı diyare  Bakır zehirlenmesi tedavisi - Yumurta akı, nişastalı su veya süt...
»» devamını oku »»
Krup Nedir ve Çocuklarda Krup Tedavisi (Laringo)
Krup Nedir ve Çocuklarda Krup Tedavisi (Laringo)
Krup hastalığı Laringo-trakco-bronşit, yaygın adıyla krup ; gırtlak, soluk borusu ve bronşların enfeksiyonudur. Krup , genellikle nezle gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna  bağlı olarak gelişen gırtlak bölgesi ve alt solunum yollarına yayılan viral bir enfeksiyondur. Krup'un daha az yaygın görülen öteki nedenleri bakteriyel enfeksiyonlar ya da solukla alınan yabancı bir...
»» devamını oku »»
Menopoz
Menopoz
Menopoz nedir? Menopoz, doğurganlık dönemi sonunda adetlerin kesilmesidir. Kadınların çoğu 50 yaşlarında son adetlerini görürler. Menopoz 40-60 yaşlar arasındaki dönemde gerçekleşebilir. Sigara içen kadınlar içmeyenlere kıyasla ortalama 2 yıl daha erken menopoza girerler. Kadınların pek çoğunda adetler kesilmeden önceki birkaç yılda adet düzensizlikleri görülür. Adet...
»» devamını oku »»
Addison Hastalığı
Addison Hastalığı
Addison Hastalığı nedir? Böbreküstü bezlerinin kabuk bölgesinden salgılanma yetersizliğine bağlı olarak glukokortikoid ( kortizol ) ve mineralokortikoid (aldosteron) hormonların kanda azalmasıdır.  Addison Hastalığının belirtileri - Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal  - Kilo kaybı  - Açlık hipoglisemisi  - Ağız mukozasında ve deride...
»» devamını oku »»
Hemoroid
Hemoroid
Hemoroid ( Basur) nedir? Rektumun ve anüsün en alt kısmındaki damarların genişlemesidir . Damarlar şişer, damar duvarı gerilir ve dışkılama sırasında rahatsızlık verir. Bu genişlemiş damarlar kanadığında, kaşındığında veya ağrıya neden olur.  Hemoroidler iki gruba ayrılır: İç hemoroidler:   Rektum içinde yerleşim gösterirler. Bu tip hemoroidleri göremez ve hissedemezsiniz....
»» devamını oku »»
Çocuklarda Sarılık Belirtileri ve Tedavisi (Hepatit)
Çocuklarda Sarılık Belirtileri ve Tedavisi (Hepatit)
Sarılık (Hepatit) Hepatitin sözcük anlamı "karaciğer iltihaplanmasıdır". Genellikle üç tür virüs (hepatit A, B, ve C) bu hastalığa neden olur. Hastalığın şiddeti ve uzun süreli etkileri virüsün türüne bağlıdır. Viral sarılık bulaşıcı bir hastalıktır, ama virüsler farklı biçimlerde yayılırlar. Batı Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı A türü sarılığa yakalanmıştır. Çok...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder