Sindirim Sistemi, Bağırsaklar, Karaciğer ve Pankreas

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sindirim Sistemi, Bağırsaklar, Karaciğer ve Pankreas hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sindirim sistemi nasıl çalışır?
"Sindirim sistemi" temel olarak ağızdan başlayan ve makatta sona eren çok uzun bir borudur. Bu borunun parçaları, ilgili organlarla birlikte, özel birtakım işlevlere sahiptir.

Yiyecekler bu borunun içinden geçerken sindirim salgılarıyla karışarak karmaşık moleküllerden basit biçimlere dönüşürler ve tüm beden işlevleri için gereken enerjiyi üretmek için beden tarafından emilirler. Emilmeyen artıklar borunun ucundan dışarıya atılır.

Yiyecek ağza girer girmez sindirim başlar. Tükürük bezleri yiyeceği sulandırmak ve yutmayı kolaylaştırmak için ağza tükürük salgılar. Tükürükteki "pityalin enzimi" nişastayı parçalamaya başlar. Çiğneme ya da yiyeceği küçük parçalara ayırma hem yutmaya yardım eder hem de enzimin görevini yürütmesi için geniş bir alan sağlar.

Yutma işlemi de, ağız, gırtlak ve yemek borusunun üst bölümünü içine alan karmaşık bir süreçtir. Yutulan yiyecek parçaları yemek borusundan mideye gider ve orada gastrit sıvı denilen çeşitli kimyasallar karışımı ile ufalanır ve sindirilir.

Bağırsaklar ve görevleri
Sindirimin bundan sonraki aşaması ince bağırsaklarda devam eder. "İnce bağırsaklar" "duedonum" denilen "oniki parmak bağırsağı" ile başlar daha uzun olan "jejunum" ile devam eder ve "ileum"'la biter. Oniki parmak bağırsağı yetişkinlerde katı yağ sindiriminin (lipozis) yapıldığı yerdir, ancak yeni doğmuş bebeklerde lipozis midede meydana gelir. Yiyeceklerdeki besinlerin çoğu jejunum ve ileumda kana karışarak bir sonraki sindirim aşaması için karaciğere götürülür.

İnce bağırsaklardan sonraki bölümler kalın bağırsak ve kör bağırsaktır. Kalın bağırsakta besinler emilmez ama suyu yeniden emilerek kalan madde sistemin son bölümüne ulaşıncaya dek daha katı duruma gelir. Son bölüm, yarı katı artık maddenin dışkı olarak bedenden atıldığı makattır.

Karaciğer ve pankreas
Sindirim borusunun parçaları olmamalarına karşın, karaciğer ve pankreas sindirimde önemli rol oynar. "Pankreas" sindirime yardımcı olan enzimleri içeren bir sıvı salgılar. Karaciğer ise, katı yağları parçalayarak ince bağırsaklarda emilmesini sağlayan safrayı salgılar, kolesterol yapar ve protein metabolizmasında da önemli bir görevi vardır. Ayrıca glikozu glikojen olarak depolar ve kan şekeri düştüğünde depodan kullandırır.

Sindirim sistemi
Yiyecekler ağızdan mideye gider ve burada çeşitli salgılar sindirime yardımcı olur. Artık maddeler rektumdan atılmadan önce besinler ve su, bağırsaklarda emilir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
30.03.2016 00:00:00
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Migrenin Belirtisi Sorular ve Cevaplar
Migrenin Belirtisi Sorular ve Cevaplar
Migren olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplar sizde migren olup olmadığım ortaya koyacak. Yapılan istatistiklere göre insanların 85'inin zaman zaman başı ağrıyor. Ama bunların hepsi migren tipi baş ağrıları değil. Aşağıdaki sorulara vereceğiniz Evet Hayır yanıtlarıyla bunu ortaya çıkarabilirsiniz. Sizde migren var mı, yok mu 1- Baş...
»» devamını oku »»
Askariyaz
Askariyaz
Askariyaz ( Yuvarlak kurt) nedir? Ascaris lumbricoides''in neden olduğu barsak paraziti hastalığıdır. Yumurtalar çiğ sebzeler ve pis sularla vücuda girerek bağırsakta açılır. Kurtçuklar portal ven yoluyla karaciğere, oradan akciğere gelirler. Gırtlak ve yemek borusu yoluyla tekrar ince bağırsağa dönerek erişkin hale geçerler. Bağırsak içeriği ile beslenirler.  Askariyaz...
»» devamını oku »»
Glandüler Ateş Hastalığı ve Belirtileri (Öpüşme Hastalığı)
Glandüler Ateş Hastalığı ve Belirtileri (Öpüşme Hastalığı)
Glandüler ateş "Enfeksiyöz mononükleoz" olarak da bilinen bu hastalığın nedeni "Epstein Barr virüsü" adı verilen bir uçuk virüsüdür. Tükürük temasıyla bulaştığından öpüşme hastalığı adı verilmiştir. En çok buluğ çağındakiler ile genç yetişkinlerde görülür, ancak zaman zaman daha küçük yaştaki çocukları da etkiler. Glandüler ateşin başlıca belirtileri Yorgunluk, ateş,...
»» devamını oku »»
Deri Kanseri
Deri Kanseri
Deri Kanseri nedir? Tüm deri kanserleri, derinin "epidermis" adı verilen en dış tabakasından kaynaklanır. Deri kanserinin tipine bağlı olarak hastalarda değişik klinik tablolar görülür. Uzun seyirli habis bir kanserdir. Erkeklerde ve beyaz tenli insanlarda daha sık görülür. Görülme sıklığı son yıllarda giderek artmaktadır. Deri kanseri teşhisi konmuş insanların çoğu 40-60...
»» devamını oku »»
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu ( Premenstrüel Sendrom) (PMS) nedir? Genellikle adet kanamasından (menstrüasyon) 7-10 gün önce başlayan, farklı belirti ve bulgularla kendini belli eden bir durumdur. Belirtilerin şekli ve şiddeti hastaya göre değişir. Belirtiler genellikle 20 yaşından sonra başlar. Daha çok doğum veya düşük gibi hormon dengelerindeki ciddi değişimlerden sonra...
»» devamını oku »»
İshalden Korunma Yolları
İshalden Korunma Yolları
İshalde doktora ne zaman başvurmalıyız? Eğer hasta çok sıvı kaybetmiş (gözler çökmüş, deri esnekliğini yitirmiş, aşırı baş dönmesi, göz kararması ya da bayılma var) ve aşırı bulantı ve kusmaya bağlı ağızdan yeterli sıvı alamıyor ise damardan serumla sıvı verilmesi gerekebileceğinden vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Bunun dışında ishalle birlikte yüksek ateş (38...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder