Emeklilik

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Emeklilik hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Emeklilik nedir ve emeklilikte nelere dikkat etmek gerekir?

Emekliliğin bir altın saati ve dilediğiniz gibi harcayacağınız bolca zamanı ifade ettiği günleri hatırlıyor musunuz? Şimdilerde ise daha çok sosyal yardımlaşma kurumlarında yapılan gönüllü işleri, seyahat planları yapmayı ve ev gezmelerinde çocuklarla eğlenmeyi ifade etmektedir. 

Aramızda emeklilik yaşı gelmiş veya gelmekte olan milyonlarca insan var. Hayatınızın be yeni dönemi; geçmiş kadar keyifli olabilir ve dahası dolu dolu yaşanabilir. Tıp alanında kaydedilen yeni gelişmeler, hayat standartlarının artması, emekliliğinizi daha sağlıklı geçirmenize ve emeklilikten keyif almanıza yardımcı olmaktadır. Emekli olmak sizi mutlu edecek mi? Aslına bakarsanız bu tamamen size bağlıdır. 

Çalışan Olmaktan Emekli Olmaya Doğru
Emeklilik ve sigorta sistemlerinin henüz kurulmadığı veya verimli şekilde yürümediği yıllarda, insanlar ölene kadar yada sağlıkları elverdiği sürece çalışmak zorunda kalıyorlardı. Dolayısıyla emeklilik, aslında nispeten yeni bir kavramdır. Yeni olduğu için de hazırlıksız ve tecrübesiz yakalanabilirsiniz. 

Emeklilik bir gecede gerçekleşen bir olay değildir. Ohio Eyalet Üniversitesi'nden sosyoloji profesörü Virginia Richardson, emekliliğin çeşitli basamaklardan oluşan bir süreç gibi görülmesi gerektiğini ifade etmektedir. Her basamakta bir takım adımlar atabilir ve emekliliğinizin daha verimli ve de mutlu geçmesini sağlayabilirsiniz. 

Basamak 1: Emeklilik Öncesi
Emeklilik öncesi dönem yaklaşık olarak 40 ile 60 yaşlar arasıdır. Bu yıllar, kendinize yatırım yapmanız gereken ve ömrünüzün geri kalan kısmını rahat geçirebilmeniz için neler yapmanız gerektiğini belirlediğiniz yıllardır. Bu durum; emekliliğiniz boyunca düzenli bir geliriniz olsun veya olmasın herkes için geçerlidir. 

Richardson'a göre; "Emeklilik hakkında kafa yoran ve hazırlık yapan insanların emekliliğe diğerlerinden daha iyi uyum sağladığını gösteren sayısız bulgu vardır". Uyum sağlamayı belirleyen üç faktörden söz edilmektedir:

1. Maddi güvenlik: Kazandığınız paranın bir kısmını biriktirmeli ve akıllıca yatırımlar yapmalısınız. Tasarruf etmek, disiplin ve risk gerektirir. Emeklilik öncesi yapılan bir takım kişisel değerlendirmeler emekliliğiniz döneminde elinize geçecek gelirin tahmin edilmesinde ve bu gelirin arzuladığınız hayat tarzı için yeterli olup olmadığını belirlemenizde size yardımcı olacaktır. Bu tasarruflara erken başlamak, eğer gelecekte beklediğiniz bir takım yatırımlar gerçekleşmez ise gerekli önlemleri alabilmeniz için size zaman tanıyacaktır.

2. Sağlık: Kilonuzu kontrol altında tutmanız, düzenli egzersizler yapmanız, dengeli beslenmeniz, ek olarak da koruyucu tıbbi önlemler almanız önemlidir. Bu yatırımlarınız daha sonra sağlıklı bir ömür şeklinde size geri dönecektir.

3. Pozitif düşünce: Geleceğiniz hakkında olumlu düşünceler taşımanız emekliliğinizi mutlu geçirmenize yardımcı olur. Olumlu bir düşünce tarzı oturtabilmek için:

Emeklilik günlerinizi görmeye çalışın: Şu anda işte geçirdiğiniz zamanı emeklilik döneminizde nasıl değerlendirmek, nasıl kullanmak istiyorsunuz? Meşgul olmak ve hobiler edinmek tek başına yeterli değildir. Emekliliğinizi, kişisel gelişim ve kazanımlarınızın devam ettiği bir fırsat olarak görmeye çalışın. 

Durumunuzu ince eleyip sık dokuyun: Eğer kimliğiniz, kişisel itibarınız ve sosyal çevreniz kariyerinize veya eşinize bağlıysa emekliliğe uyum sağlamakta zorlanabilirsiniz. Bu durumda; kendinize başarı ve statü ruhu verecek bir takım yeni yollar keşfetmeye çalışmalısınız.

Duygularınızı görmemezlikten gelmeyin: Yaşlanmaktan ve işinizden ayrılmaktan ötürü kendinizi üzgün, kızgın ve mutsuz hissedebilirsiniz. Eğer bu duygulanımlarınız uzun süre devam ederse danışmanlık hizmeti almayı düşünmelisiniz.

Basamak 2: Karar Zamanı
Erken mi emekli olmak istiyorsunuz? Ömrünüzün geriye kalan kısmını nasıl geçirmek istiyorsunuz? Bu kararlar üzerinde ne kadar çok kontrol kurarsanız, emekliliğe de o kadar çok kolay uyum sağlarsınız. Kontrol etme gücünüzü test edin: 


Emeklilik provası yapın: Boş zamanlarınızda ne yapmak istiyorsanız bunları planlayın. Hafta sonlarında ve tatilde bu planların provasını yapın. Yavaş yavaş çalışma saatlerinizi veya sorumluluklarınızı azaltın. Eğer eşiniz ölmüş ise, halihazırdaki iş saatlerinizin yerini tutacak bir takım aktiviteler araştırabilirsiniz. 

emeklilikte evlilik rollerinizi tekrar gözden geçirin: Mesela inşaat işleri yapan biriyseniz emekli olduğunuzda eşinizin etrafınızda olması işlerinizi mi kolaylaştırır yoksa size engel mi olur? Bu durumda ev işlerini bölüşmeye başlayabilir ve dolayısıyla daha keyifli zaman geçirebilirsiniz. Eğer bir kariyeriniz varsa, saat 9 ile 5 arasında evde nasıl iyi zaman geçirirsiniz? Eğer siz emekliyseniz ve eşiniz henüz emekli olmamışsa günlük işlerinizde ne gibi değişiklikler olabilir? Bu soruların cevabını bulmaya çalışmalısınız. 

Basamak 3: Emeklilik
Bazı durumlarda emeklilik sizin kontrolünüz dışında gelişir. Bir hastalık veya düşkünlük sebebiyle emekli olmak zorunda kalırsanız veya henüz emekli olmaya maddi olarak hazır değilseniz, emeklilik sizin için stresli olabilir. 

En iyi planlanmış emeklilik bile beraberinde bir takım duygusal yükler getirir. Dr. Richardson'a göre emekliliğin ilk altı ayı boyunca amaçsızlık, huzursuzluk, endişe ve hafif depresyon hissetmek veya geçmişin muhasebesini yapıyor olmak pek çok kişi için normal bir durumdur. Eğer kendinizi bu duygularla kuşatılmış hissederseniz, birinci yılın sonuna doğru bu durumdan kurtulmayı umut edebilirsiniz. Fakat bir yılın sonunda bu gerçekleşmez ise, veya bu duygular giderek ağırlaşırsa bir doktora başvurmalısınız. 

Tüm bunlara rağmen istemli olarak gerçekleşmiş emekliliklerin %90'ı mutlu geçmektedir. İşte iyi bir emeklilik dönemi için uzmanların tavsiyeleri: 

Aktif olun: Amaçlar edinmek ve belli bir günlük programa bağlı kalmak kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Örneğin; her sabah belli bir saatte kalkabilir, yürüyüş yapabilir, gazete okuyabilir ve kahvaltı edebilirsiniz. 

Zihinsel uğraşlar bulun: Zihninizi dinç tutmak için bulmacalar çözebilir veya kelime oyunları oynayabilirsiniz. Zihinsel becerileriniz yaşla birlikte azalmaz. "İşleyen demir ışıldar" mantığı vücudunuz için olduğu kadar zihniniz için de geçerlidir. 

Seyahat edin: İlle de çok uzaklara gitmeniz veya pahalı tatiller yapmanız gerekmez. Yaşlılara yönelik planlanan organizasyonlara katılabilirsiniz. Bu tarz hizmetlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. 

Eğitiminize geri dönebilirsiniz: Yarıda bırakılmış eğitimleriniz varsa bunları tamamlayabilirsiniz. Yeni bir eğitim programına başlayabilir veya sadece eğlence olsun diye bazı dersler alabilirsiniz. Bazı üniversiteler veya fakülteler tarafından bu amaçlarla düzenlenmiş sertifika programları vardır. 

Gönüllü işler yapın: Sadece bir şeyler başarmış olma ve kendinizi hala işe yarıyor hissetmenin ötesinde bütçenize küçük de olsa bir girdi sağlamış olursunuz. Geçmişten gelen deneyimlerinize ve yardım etme talebinize olumlu cevap verecek müzeler, okullar, hastaneler, kütüphaneler ve sosyal yardımlaşma kurumları bulabilirsiniz. 

Geleceğinizi planlayın ve emekliliğiniz süresince de yapabileceğiniz işler olduğunu unutmayın. Bu, belki de hayatınız boyunca elde ettiğiniz en iyi iş fırsatı olabilir. 


Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
5.12.2014 13:40:53
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Yaz Aylarında Kulaklarımız
Yaz Aylarında Kulaklarımız
Yazın kulak bakımı ve kulak rahatsızlıkları Yaz aylarında dış kulak yolunu tahriş eden deniz ve havuz suları gibi nedenlerle ya da kulak kanalının uzun süre nemli kalması sonucunda burada bakterilerin veya mantarların yerleşmesi , kıl diplerinin mikrop kapması gibi nedenlerle ortaya çıkan dış kulak yolu iltihabı (yüzücü kulağı) sık karşılaşılan bir sorundur.  Kulak kanalında...
»» devamını oku »»
İş Hayatında Stresle Başa Çıkmanın Yolları
İş Hayatında Stresle Başa Çıkmanın Yolları
İş hayatında stresle nasıl başa çıkılır? STRES : Organizmanın her türlü değişmelere gösterdiği yaygın tepkisidir. Yaşamımızda sürekli değişmeler oluyor ve biz bu değişmelere uyum sağlamak zorundayız. Rahatsızlık/sıkıntı/mutsuzluk ise, gerilimin sübjektif olarak yaşanma biçimidir. Stresli durumlarda yaşanan bir durumdur. Bu aynı zamanda gerginlik, sinirlilik, kaygı, üzüntü...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Deri Kanseri
Çocuklarda Deri Kanseri
Çocuklarda Deri Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler Çocuklar, doğal olarak gelecek hakkında fazla düşünmez. Öğrenmeleri için zaman geçmesi gerekir. Güneşten korunmak için şu anda alacağı bazı küçük önlemlerin 50-60 yıl sonra yakalanabileceği melanomdan (en tehlikeli deri kanseri tipi) korunmada büyük önemi olduğunu bir çocuğa anlatmak zordur. Bu nedenle anne babaların...
»» devamını oku »»
Tansiyon ve İdrar Tahlili Ne Sıklıkla Yapılmalı
Tansiyon ve İdrar Tahlili Ne Sıklıkla Yapılmalı
Tansiyon ve idrar tahlilleri  Herhangi bir sıkıntı yoksa tansiyon ve idrar tahlili 2 ayda bir yapılmalıdır. Ciddi bir sorun olacağınız düşündüğünüz zaman, hemen doktorunuza başvurmalı ve gerekiyorsa  15 günde bir tansiyon ve idrar kontrol ettirmeli, eğer tansiyon yüksekse veya idrarda albümin bulunmuşsa kontroller haftada bir yapılmalıdır. Doğuma iki ay kalan hamile kadınlar...
»» devamını oku »»
Yürüyüş ve Sağlığınız
Yürüyüş ve Sağlığınız
Yürüyüşün vücudumuza faydası nedir? Vücudun en doğal egzersizi olan yürüyüş, günümüzde popüler bir spor durumuna gelmiştir. Milyonlarca kişi bugün form tutmak için yürürler. Yürüyüş özel donanım ve ders gerektirmeyen, güvenli, basit ve ücretsiz bir egzersizdir. Araştırmalar düzenli ve enerjik yürüyüşün fizyolojik ve psikolojik değeri olduğunu göstermektedir.  Yürüyüş kalbi,...
»» devamını oku »»
İlerlemiş Diş Eti Hastalıkları Tedavisi
İlerlemiş Diş Eti Hastalıkları Tedavisi
İlerlemiş diş eti hastalığı (periodontitis) tedavisi nasıl yaplır? Tedavi size uygun diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerinin öğretilmesi ile başlar. Daha sonra ki basamak ise doktorunuz tarafından dişleriniz üzerindeki diş taşı ve 'dental plak'ın' temizlenmesidir. Bu işlem genellikle birkaç randevu gerektirir. Tedaviniz bittikten sonra, üzerinize düşen diş ve ağız...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder