Yürüyüş ve Sağlığınız

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yürüyüş ve Sağlığınız hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yürüyüşün vücudumuza faydası nedir?

Vücudun en doğal egzersizi olan yürüyüş, günümüzde popüler bir spor durumuna gelmiştir. Milyonlarca kişi bugün form tutmak için yürürler. Yürüyüş özel donanım ve ders gerektirmeyen, güvenli, basit ve ücretsiz bir egzersizdir. Araştırmalar düzenli ve enerjik yürüyüşün fizyolojik ve psikolojik değeri olduğunu göstermektedir. 

Yürüyüş kalbi, akciğerleri ve dolaşımı güçlendiren aerobik bir egzersizdir. Düzenli bir yürüyüş programı sonucunda hem istirahatteki kalp hızı hem de kan basıncı azalabilir. Yürüyüş ayrıca metabolizmayı hızlandırır ve kalorileri yakar. Tempolu yürüyüş, aynı mesafenin koşulmasına denk kalori yakar- ancak biraz daha uzun sürer. Ortalama bir saatlik enerjik yürüyüş yaklaşık 400 kalori yakar. Yüksek kan basıncı ve şişmanlık kalp krizi ve felcin önde gelen risk faktörleridir. 

Yürüyüş dayanıklılığını artırır, kasları güçlendirir, kas gerginliğini azaltır, kemikleri sağlamlaştırır, osteoporozu önler, eklemlerin esnekliğini korur, sindirime ve atıkların atılmasına yardımcı olur. 

Tempolu bir yürüyüş doğal bir uyarıcıdır. Ağrıyı azaltan ve insanı canlandıran doğal analjezikler olan endorfinlerin miktarını çoğaltarak stres ve kaygıyı azaltır, iyi bir uyku sağlar. 

Yürüyüş programına nasıl başlayalım? 
Otuz beş yaş üzerindeyseniz, sağlık sorunlarınız varsa, ilaç alıyorsanız veya aşırı kiloluysanız yürüyüş programına başlamadan önce doktorunuza danışın. Hazır olduğunuzda, gerilme egzersizleriyle başlayarak bir süre ısının. Isınma hareketleri kalp hızınızı artırarak sırt ve bacak kaslarınızı gevşetir, bedeninizi egzersize hazırlar. Başlangıçta rahat bir adımlamayla 10 dakika yürüyün. Yürüyüş ne çok yavaş ne de çok hızlı olmalıdır. İlk üç dört gün rahat bir adımlamayla kolay bir mesafeyi yürüyün. Sonra mesafeyi yavaş yavaş uzatın, ancak adımlama hızınızı artırmayın. Yürüyüş için iyi bir bir çift sağlam ve rahat spor ayakkabı gerekir. 

Yürüyüş bedenin ısınmasına neden olduğundan gözenekli dokumadan yapılı, terin buharlaşmasını sağlayacak bol, rahat giysiler giyilmelidir. Daha fazla kondüsyon için ise daha sıkı bir "form kazanma yürüyüşüne" programına başlayın. "Form kazanma yürüyüşü" enerjik, güçlü yürüyüşü tanımlamada kullanılan bir terimdir. Saatte 5-10 km''lik bir hız yeterlidir. Bu tempoyla yürüyüş egzersizin kondüsyon kazandırıcı etkilerini arttırır. Egzersiz için yürüyen kişiler hem kalp hem de soluk alıp verme hızlarını arttıran sabit hızlı adımlarla yürümelidir. 

Güvenli bir biçimde formunu kazanan yürüyüşçü olmak için kişisel adımlama hızınızı belirlemelisiniz- hedefiniz kalp hızını belirli sınırlar içinde tutmak olmalıdır. Basitçe yıl olarak yaşınızı 220''den çıkartın. Sonra farkı yüzde 60 veya yüzde 80 ile çarpın (Örneğin 40 yaşındaki kişinin hedef kalp hızı dakikada 108 ila 244 atım arası olmalıdır.) Hedefinizi saptadıktan sonra yavaş yavaş yürüyüşe başlayın ve hedefinize ulaşana kadar giderek adımlarınızı hızlandırın. Daha sonra amaç bu hedef kalp hızını en azından 20 dakika kadar devam ettirmektir. Kalp hızınızı izlemek amacıyla her beş dakikada bir bileğinizden nabzınızı kontrol edin. Kalp ve soluma hızınızı yavaş yavaş azaltmak amacıyla her zaman yürüyüşünüzün sonuna bir "soğuma" dönemi ekleyin. Esneklik ve dayanıklılığı artırmak için en azından gün aşırı bir yürüyüş programı yapılmalıdır. 

Vücudunuzu daha diri tutmak için yürüyün
Öğle yemeği saatinizin bir bölümünde çevreyi dolaşın. Gideceğiniz yerin bir veya iki kat aşağısında asansörden inin ve birkaç kat merdiven çıkın. İşe gitmek için otobüse binmek yerine son birkaç blok yürüyün. İşe arabanızla gittinizse işyerinizden biraz öteye park edin. Alışverişe gittiğinizde arabanızı park alanının en uzak köşesine park edin. 

Tarih boyunca yürüyüş bir eğlence ve form kazanma aktivitesi olmuştur. Hipokrat 2000 yıl önce "yürüyüş insanın en iyi ilacıdır" sonucuna varmıştır. En önemli konu her gün zaman ayırıp yürümektir. Yaşınız ve kondüsyon durumunuz ne olursa olsun yürüyüş size sağlık ve mutluluk veren bir aktivitedir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 07:27:57
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuk Bahçelerindeki Tehlikeler
Çocuk Bahçelerindeki Tehlikeler
Çocuk bahçelerindeki tehlikeler nelerdir? Çocuk bahçelerinde meydana gelen yaralanmalar toplam yaralanmaların üçte biridir; kırık, sadme, çıkık ve çarpma yaraları gibi. Yaralanmaların çoğu; çocukların düşmesi, hareketli cisimlerle çarpışması veya elbiselerinin veya kol-bacak gibi uzuvlarının oyun aletlerine takılması sonucu olmaktadır. Salıncaklar, asılıp sallanılan...
»» devamını oku »»
Zorlamaya Bağlı İncinmeler
Zorlamaya Bağlı İncinmeler
Zorlamaya Bağlı İncinmeler nelerdir? Bu, ağrılı olmakla beraber çoğunlukla engellenebilir bir rahatsızlık şeklidir. Zorlamaya bağlı kas incinmeler belli meslek gruplarında daha sıklıkla görülür. Fabrika işçisi, bilgisayar operatörü ve kasap gibi kişiler yüksek risk altındadır. Aslında bu kişilerin işleri gereği gün içerisinde yaptıkları bir takım hareketleri, herkes kendi...
»» devamını oku »»
Soğuk Eller ve Ayaklar
Soğuk Eller ve Ayaklar
Soğuk eller ve ayakların nedenleri nelerdir? Beden ısısı ayar noktası sorunun merkezi olabilir. Yatağa girdiğinizde eşiniz soğuk ayaklarınız yüzünden sıçrayarak uyanır. Patronunuz,el sıkışırken elinizin soğukluğundan irkilir. Soğuk eller ve ayaklar diğerlerine rahatsız edici gelebilir ama sahibi için daha kötüdür.  Çok nadir ciddi bir sağlık sorununun kan dolaşımı bozukluğu...
»» devamını oku »»
Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri
Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri
Periodontal Tedavileri Kimler Yapar? Tüm dişhekimleri periodontal hastalıkları tanımlayıp erken dönemdeki dişeti hastalıklarını tedavi edebilirler. Bazı diş hekimleri ise ilerlemiş periodontal hastalıkları tedavi edebilecek ek bilgi birikimine ve tecrübeye sahiptirler, bu konuda uzmanlaşmışlardır. Bu bilgi birikimine sahip diş hekimleri periodontist olarak...
»» devamını oku »»
Sistit ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Sistit ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Sistit ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Kadınlarda idrar yolunun daha kısa ve mikroorganizma girişinin daha elverişli olması nedeniyle daha sık görülen idrar kesesi iltihabıdır. Gebelik, böbrek taşları, şeker hastalığı gibi nedenler sistiti kolaylaştırır.  Sık idrar yapma ihtiyacı, idrar yaparken yanma, mesane üzerinde dolgunluk hissi, bulanık ve kötü kokulu...
»» devamını oku »»
Stres ve Biz
Stres ve Biz
Strese karşı ne yapmalı? Tüm ailenizin toplandığı bir tatil akşamı yemeğinin ertesi sabahı zonklayan bir baş ağrısıyla uyanırsınız. Kalabalık bir ev ve hummalı bir günlük program beyninizde dansetmektedir. Baş ağrınızın sebebini o anda keşfedersiniz: stres.  Stres baş ağrısından kalp rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığın oluşumunda bir faktör olarak kabul edilir. Stres,...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder