Grip

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Grip hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Grip (İnfluenza) nedir?
Virüslere bağlı gelişen son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Sıklıkla kış ve ilkbahar aylarında görülür. Özellikle okul, iş ortamı, koğuş ve kreş gibi aynı kapalı ortamları paylaşan insanlar arasında çok kolay yayılır. Grip, okul çağı çocuklarında daha sık görülmekle beraber yeni doğan bebeklerde ve sağlık sorunu olan yaşlı kişilerde daha ciddi sorunlara sebep olur. Son yıllarda tedavi ve aşıların geliştirilmesine rağmen hala öldürücü olabilmektedir. 

BELİRTİ ve BULGULAR 
- Ateş çoğunlukla 38oC''nin üzerindedir. Bazen ürperme ve titreme nöbetlerinin ardından yükselir. 

- Boğaz ağrısı, göğüste yanma hissi 

- Kuru öksürük 

- Halsizlik, kas ağrısı 

- Burun akıntısı, nezle 

- Gözlerde ve boğazda kızarıklık 

- Baş ağrısı 

NEDENLERİ 
Hastalık, içinde grip virüsü bulunan hava damlacıklarının bir başka kişi tarafından solunması veya hasta kişinin virüs bulaştırdığı eşyaların bir başkası tarafından ellenmesi sonucu bulaşır. Virüsün kuluçka dönemi 24-48 saattir. Şikayetler virüsün alınmasını takip eden 1-4 gün arasında ortaya çıkar. 

Araştırmacılar grip virüslerini üç ana gruba bölmüşlerdir: Tip A, B ve C. Tüm tipler mutasyon geçirme özelliğine sahip olsalar da, A tipi grip virüsleri daha hızlı şekilde kendilerini yeniler. Bunun anlamı; grip virüslerine karşı ömür boyu kalıcı bağışıklık kazanılamaz demektir. Yani, bu sene geçirdiğiniz grip enfeksiyonu sırasında vücudunuzun ürettiği antikorlar önümüzdeki sene ortaya çıkabilecek yeni grip virüslerine karşı sizi korumakta yetersiz kalabilir. Tip A virüsü büyük salgınlardan, tip B ve C ise küçük salgınlardan ve yerel vakalardan sorumludur. 

TEŞHİS YÖNTEMLERİ ve LABORATUVAR BULGULARI 
Tüm grip virüsleri soğuk algınlığı belirtilerini taklit eder. Teşhiste genellikle fizik muayene ve tıbbi öyküye dayanılır. Boğaz çalkantı suyundan virüs izolasyonu ve 2. haftadan sonra antikorlar tayini ile tanı konulabilir. 

TEDAVİ 
Nasıl tedavi edilirse edilsin, grip kendi doğal seyrini korur. Grip, bir virüs enfeksiyonu olduğu için antibiyotiklere cevap vermez. Dolayısıyla tedavide antibiyotiklerin yeri yoktur. Daha çok şikayetlere yönelik tedavi uygulanır. 

- Yatak istirahati yapılır. Vücudun susuz kalmaması için bol sıvı almakta fayda vardır. 

- Ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ve öksürük şurupları kullanılabilir. Solunum yolları buğu uygulamak suretiyle nemlendirilebilir. 

KORUNMA
Grip aşısı: Özellikle 65 yaş üzerindeki kişilerin, kronik akciğer hastalığı olanların, huzurevlerinde kalanların ve çalışanlarının, bağışıklık sistemi herhangi bir hastalık veya tedavi nedeniyle baskılanmış kişilerin ve tıbbi personelin aşılanması tavsiye edilmektedir. Genellikle sonbaharda tek bir enjeksiyon şeklinde uygulanır. 

Ağızdan alınan antiviral ilaçlar da (amantadine ve rimantadine) gribe yakalanma ihtimalini azaltabilir. Fakat bu ilaçların grip sezonu başlamadan birkaç hafta önce veya şikayetler başladıktan sonraki ilk iki gün içerisinde alınması gerekir. 

Grip sezonunda alınabilecek diğer koruyucu önlemler arasında aşağıdakiler sayılabilir. 

- Sigara içmeyin ve alkol almayın. 

- Gribe yakalanmış kişilerle aynı odada uyumayın. 

- Virüslerin bulaşmış olabileceği ortak kullanıma mahsus cisimleri (kapı kolları, telefon ahizeleri gibi) elledikten sonra ellerinizi yıkayın. 

- Kalabalıktan ve kapalı ortamlardan uzak durmaya çalışın. Özellikle uçak kabini gibi aynı havanın dolaştığı ortamlar gribe yakalanma riskinin yüksek olduğu yerlerdir. 

- Vücudunuzu sıcak ve kuru tutun.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 11:25:25
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Deri Kanseri
Deri Kanseri
Deri Kanseri nedir? Tüm deri kanserleri, derinin "epidermis" adı verilen en dış tabakasından kaynaklanır. Deri kanserinin tipine bağlı olarak hastalarda değişik klinik tablolar görülür. Uzun seyirli habis bir kanserdir. Erkeklerde ve beyaz tenli insanlarda daha sık görülür. Görülme sıklığı son yıllarda giderek artmaktadır. Deri kanseri teşhisi konmuş insanların çoğu 40-60...
»» devamını oku »»
Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık Kanseri ( Over Kanseri) nedir?  Yumurtalık kanseri her yaşta görülmekle beraber menopoz sonrası daha sıktır. Vakaların çoğunda hastalık ileri evrelere ulaştığında tanı konabilir. Kadınlarda sık görülen ölüm sebeplerinden biri olduğu için erken teşhis önem kazanmaktadır. Yumurtalık kanserlerinin %96-98''i yumurtalıklardan köken alırken geriye kalanlar ise diğer...
»» devamını oku »»
Kasılma Nöbeti
Kasılma Nöbeti
Kasılma nöbeti ( Konvülziyon) nedir? Beyin hücrelerindeki çeşitli uyarılar sonucu değişken olarak kasların kasılması ve gevşemesi biçiminde kas spazmları olarak tanımlanabilir.  Kasılma nöbeti belirtileri nelerdir? - Havale öncesi garip bir koku hissi şeklinde duyusal veya görsel bir takım halüsinasyonlar  - Ani ses çıkarma veya çığlık atma  - Bilinç kaybı  - Gövde ve...
»» devamını oku »»
Bruselloz (Malta Humması)
Bruselloz (Malta Humması)
Bruselloz ( Malta humması) nedir? Hasta hayvanların eti, sütü ve süt ürünleri ile insana bulaşır. Deri ve solunum yoluyla da bulaşabilir. Bakterilerin karaciğer, dalak, kemik iliği ve lenf bezlerinin retiküloendotel hücrelerine yerleşmesiyle ortaya çıkan hastalık, yıllarca sürebilir.  Bruselloz neden olur? - Brucella abortus (sığırlarda)  - Brucella melitensis (keçilerde)  -...
»» devamını oku »»
Su Çiçeği ve Reye Sendromu Belirtileri
Su Çiçeği ve Reye Sendromu Belirtileri
Su çiçeği belirtileri ve tedavi yöntemleri "Varicella zoster virüsü" çok bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeğine neden olur. Çocuklarda genellikle hafif geçer, ama özellikle lösemi ve diğer bağışıklık önleyen hastalıkları olanlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Su çiçeği havadaki mikroplu taneciklerden ve deri lezyonlarından çıkan sıvı ile ya da mikroplanmış malzemeler...
»» devamını oku »»
Hiperaktif Çocuk
Hiperaktif Çocuk
Hiperaktif Çocuk ( Minimal Beyin Hasarı, Dikkat Bozukluğu, MBD) ne demektir? Çocuklarda en sık rastlanan gelişim bozukluklarından biridir. Bütün okul çocuklarının %5-7''sinde bulunduğu tahmin edilmektedir. Erkek çocuklarda 5 kat daha sıktır.  Hiperaktif Çocuk belirtileri nelerdir? - Dikkat toplama (konsantrasyon) noksanlığı  - Okulda başarısızlık  - Hoşlanılan etkinliklere...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder