Kalp Hastalıkları Nelerdir?

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kalp Hastalıkları Nelerdir? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kalp hastalıkları ve çeşitleri
Pek çok kalp hastalığı vardır. Kalp hastalıklarının gelişim mekanizmaları ve şiddetleri birbirinden farklıdır. Aşağıda en sık rastlanan kalp hastalıkları tanımlanmaya çalışılmıştır. 

Kalpte Ritim Bozuklukları: Kalbin normal atım düzenindeki bozukluklardır. Kalbin sağ kulakçığındaki sinüs düğümünden başlayarak AV düğüme uzanan ve oradan His demeti yoluyla kalp karıncıklarına dağıtılan elektriksel uyarının, bu ileti sisteminin herhangi bir yerinde duraklamasıdır. 

Koroner Arter Hastalığı: Tüm kalp hastalıkları arasında en sık rastlananıdır. Kalp kası hücrelerini besleyen koroner damarlar ve bu damarların yan kollarındaki tıkanıklıklar sonucu meydana gelir. Tıkanıklık genellikle, "ateroskleroz" adı verilen ve damar sertliği olarak da bilinen hastalıktan kaynaklanır. Kalp krizine ve ölüme neden olabilir. 

Kalp Kapakçığı Bozuklukları: Kalpte dört adet kapakçık vardır: Pulmoner, mitral, triküspid ve aortik kapakçık. Kalp kapakçıkları; kalbin kasılma ve gevşeme işlemi esnasında kalbe kan girişini-çıkışını ve kalbin odacıkları arasındaki kan dolaşımını yönlendirirler. Bozuk bir kapakçık ya tam açılmayarak kan girişini engeller ya da tam kapanmayarak kanın geldiği yöne doğru geri kaçmasına neden olur. 

Perikard Hastalıkları: Kalbin en dıştaki zarında meydana gelen hastalıklardır. Daha çok "perikardit" adı verilen kalp zarı iltihabı görülür. 

Miyokard Hastalıkları: Kalp kasında meydana gelen hastalıklardır. Kas aşırı şekilde sertleşir ve doğal hareketliliğini kaybeder. Sonuçta kalpten yeterince kan pompalanamaz. 

Konjenital Kalp Hastalıkları: Doğuşsal kalp hastalıklarını tanımlar. Sık rastlanan bir durumdur. Her 1000 canlı doğumdan 7''sinde görülür. Bazı konjenital kalp hastalıkları doğumdan hemen sonra kendini belli ederken bazıları yetişkin yaşlara kadar sessiz kalır. 

Kalp hastalıklarının belirtileri nedir?
Tüm kalp hastalıkları kendine özgü belirti ve bulgular sergiler. Genel olarak görülen belirti ve bulgular arasında aşağıdakiler sayılabilir. 

- Göğsün orta kısmında başlayan ve ezici, sıkıştırıcı, yanma tarzında ağrı (angina). Ağrı çene, omuz veya kol gibi kalpten uzak bölgelere yayılabilir. Böyle bir ağrı kalp krizinin habercisi olabilir. 

- Şiddetli göğüs ağrısı perikardit belirtisi olabilir. 

- Kalpte çarpıntı, kalp atımlarında hızlanma hissi 

- Bulantı, titreme, terleme, nabızda zayıflama 

- Nefes darlığı, zorlu solunum 

- Bacaklarda, ayak bileklerinde, karında, akciğerlerde veya kalpte sıvı birikimi 

• Güçsüzlük veya baygınlık hissi 

Kalp hastalıkları nedenleri 
Kalp Ritim Bozuklukları: 
- İstemik kalp hastalığı (akut miyokard enfarktüsü) 

- Akut romatizmal ateş 

- Akut miyokardit (kalp kası iltihabı) 

- Hipertansiyon (yüksek kan basıncı) 

- Kalp yetmezliği 

- Doğumsal anormallikler 

- Sarkoidoz veya amiloidoz gibi infiltratif miyokard hastalıkları 

- Dijital, kinidin, beta-adrenerjik bloker gibi çeşitli ilaç zehirlenmeleri 

Koroner Arter Hastalığı: 
- Ateroskleroz (damar tıkanıklığı - damar sertliği) 

- Belli risk faktörleri: 

- Hipertansiyon (yüksek kan basıncı) 

- Yüksek serum kolesterol seviyeleri 

- Şişmanlık 

- Sigara içmek 

- Hareketten uzak yaşam tarzı 

- Stres, aşırı duygu dalgalanmaları 

Kalp Kapakçığı Bozuklukları: 

- Konjenital kalp kapakçığı hastalıkları 

- Endokardit (kalbin en iç tabakasının iltihabı) 

- Akut romatizmal ateşe bağlı gelişen romatizmal kalp hastalığı 

Perikard Hastalıkları: 

- Virüs enfeksiyonları 

- Lupus gibi bağ dokusu hastalıkları 

- Romatoid artrit (eklem romatizması) 

- Travma 

Miyokard Hastalıkları: 
- Bağ dokusu hastalıkları 

- Kalıtımsal kalp hastalıkları 

- Metabolizma bozuklukları 

- Çeşitli ilaçlara veya alkol gibi toksik maddelere karşı gelişen reaksiyonlar 

- Virüs enfeksiyonları 

- Kanser kemoterapisinde kullanılan bazı ilaçlar 

Konjenital Kalp Hastalıkları: 
- Down sendromu gibi kromozom anormallikleri 

- Kızamıkçık gibi gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar 

Kalp hastalıklarında yapılan testler
- Belirtilerin sorgulanması ve kalp seslerinin dinlenmesi 

- EKG çekilmesi 

- Kalbin ve koroner arterlerin anjiografi ve/veya radyoizotop tarama gibi görüntüleme yöntemleriyle incelenmesi 

- Ekokardiografi yapılması 

Kalp hastalıkları nasıl tedavi edilir?
Altta yatan sebebe yönelik veya belirti ve bulgular doğrultusunda şikayetlere yönelik tedaviler yapılır. Düzenleyici ve koruyucu tedavi verilmesi esastır.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 19:18:54
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Baş Ağrısı Çeşitleri, Nedenleri ve Tedavisi
Baş Ağrısı Çeşitleri, Nedenleri ve Tedavisi
Baş Ağrısı Çeşitleri, Nedenleri ve Tedavisi Sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Baş ağrısı, genellikle ciddi bir sağlık sorunu değildir ve ağrı kesiciyle kolayca geçebilir. Eğer şiddetli ağrı varsa, sık tekrar ediyor ve başka şikayetlerle birlikte ise doktora başvurulmalıdır.  Gerginlik Baş ağrısı:  Başınız sanki bir kemerle sıkılıyormuş gibi hissedersiniz. Donuk, sebat eden...
»» devamını oku »»
Hazımsızlık, Nedenleri ve Tedavisi
Hazımsızlık, Nedenleri ve Tedavisi
Hazımsızlık nedir? Yemeklerden sonra şişkinlik, gaz, bulantı, geğirti, karın ağrısı, yanma hissi gibi çeşitli şikayetleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.  Hazımsızlık belirtileri nelerdir?   - Karında dolgunluk-şişkinlik hissi  - Bazen göğse vuran karın ağrısı  - Aşırı gaz çıkartma veya geğirme  - Bulantı, kusma  Hazımsızlık neden olur? - Şişmanlık  - Sigara  -...
»» devamını oku »»
İnme
İnme
İnme nedir? İnme, beyne kan götüren damarların tıkanması sonucu veya beyin içi kanamaya bağlı olarak gelişir. Beyine giden kan akımı kesildiğinde ortaya ciddi bir tablo çıkar. Vücut hareketleri istenilen şekilde kontrol edilemez, algılama, konuşma ve diğer zihinsel fonksiyonlar bozulur ve bilinç kapanır.  Damar Tıkanıklığına Bağlı İnme: Tüm inme vakalarının yaklaşık dörtte...
»» devamını oku »»
Crohn Hastalığı
Crohn Hastalığı
Crohn hastalığı nedir? İnce barsakların son bölümü (terminal ileum) başta olmak üzere, sindirim kanalının her bölgesini tutabilen ve nedeni bilinmeyen bir hastalıktır.  Crohn hastalığı belirtileri nelerdir? - Sağ alt kadranda veya göbek çevresinde devamlı veya kolik şeklinde karın ağrısı  - Diyare  - Ateş  - İştahsızlık, şişkinlik, kilo kaybı  - Eklem belirtileri  - Göz...
»» devamını oku »»
Alerji
Alerji
Alerji nedir? Alerji, bağışıklık sistemimizin, çoğunlukla zararlı olmayan bir maddeye karşı verdiği anormal reaksiyonlardır. Alerjiler çok hafif olabileceği gibi kişinin hayatını tehdit edecek boyutlara da varabilir. Alerjik reaksiyonların nedeni bilinmemektedir fakat kalıtımsal faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.  Bağışıklık sistemi, "antijen" adı verilen yabancı...
»» devamını oku »»
Keneden Korunmak İçin Alınacak Önlemler
Keneden Korunmak İçin Alınacak Önlemler
Keneden korunmak için ne yapmalı? Özellikle, hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayanların kişisel koruyucu önlemlere uyması hastalığın önlenmesinde önemli yer tutmaktadır. Keneden korunma yolları: - Kenelerin yaygın olarak bulunduğu yerlerde (eğitim alanları, atış alanları, vb.) bulunma durumunda, özellikle aktif oldukları dönem olan ilkbahar ve yaz aylarında, elbise ve...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder