Şeker Hastalığı

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Şeker Hastalığı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Şeker Hastalığı (Diyabet, Diabetes Mellitus) nedir? 
Şeker hastalığı, en sık görülen endokrin sistem hastalığıdır. Kandaki insülin seviyelerinin bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkar. İnsülin hormonu pankreastan salgılanır ve vücudun, kandaki şekeri kullanarak enerji açığa çıkarmasına yardımcı olur. 

Hastalık doğru şekilde tedavi edilmez ve gerektiği gibi kontrol altına alınmazsa, uzun vadede vücuttaki pek çok sisteme zarar verebilir ve çeşitli komplikasyonlara neden olur. En çok etkilenen sistemler arasında; gözler, sinir sistemi, böbrekler ve dolaşım sistemi sayılabilir. Ayrıca şeker hastaları enfeksiyonlara karşı normal insanlardan daha savunmasızdır. 

Şeker hastalığının belirtileri
- Aşırı susama, aşırı iştah 

- Sık idrara çıkma ve bol idrar atma, geceleri idrara kalkma 

- Kilo kaybı 

- Halsizlik, çabuk yorulma 

- Bulantı 

- Görme bozukluğu 

- Kadınlarda sık vajinal enfeksiyon 

- Erkeklerde iktidarsızlık 

- Mantar enfeksiyonları 

Şeker Hastalığı nedenleri
Tip I diabetes mellitus: Pankreas ya hiç insülin üretmiyordur yada yetersiz miktarda üretiyordur. Vücut kandaki şekeri kullanamaz ve, yağ ve kas dokusu yakarak enerji açığa çıkarmaya çalışır. Genellikle 30 yaş öncesi başlar. Son araştırmaların sonuçları, hastalarda kalıtımsal yatkınlık ve olayı tetikleyen bir virüs enfeksiyonu olduğu yönündedir. 

Tip II diabetes mellitus: Genellikle 40 yaş üzerindeki kişilerde görülür. Şişmanlıkla tip II diabetes mellitus arasında kuvvetli bir bağlantı olduğu sanılmaktadır. Bu hastalarda yeterli miktarda hatta bazen gereğinden bile fazla insülin olmasına rağmen, vücut insülin hormonunu doğru şekilde kullanamaz. Aşırı yemek yenmesi kan şekerini arttırır ve pankreas bu şekeri yakacak miktardaki insülini üretemez. Benzer bir durum gebelik sırasında da meydana gelebilir. Gestasyonel diabetes adı verilen bu durum geçicidir. 

Şeker Hastalığı teşhisi ve laboratuvar bulguları
- İdrar tahlili yapılır ve açlık kan şekeri ölçülür. Açlık kan şekerinin en az iki ölçümde 140mg/dl üzerinde olması tanı koydurucudur. 

Oral glikoz tolerans testi (OGTT): Açlık kan şekeri 110-140mg/dl arasında ise uygulanır. 

Şeker Hastalığı nasıl tedavi edilir?
- Hastanın beslenme şekli değiştirilir. Şişman hastalar zayıflatılmaya ve ideal kilo korunmaya çalışılır. Genç hastalara gelişmeyi sağlayacak yeterli miktarda protein ve kalori verilmelidir. 

- Yapay tatlandırıcılar 

- Tip II diabetes mellitus hastalarında ağızdan alınan antidiyabetik ilaçlar kullanılır. 

- Tip I diabetes mellitus hastalarında ve ağızdan alınan antidiyabetik ilaçlara cevap vermeyen veya komplikasyonlu tip II diabetes mellitus hastalarında insülin iğneleri kullanılır. 

- Hastada belli bir komplikasyon gelişmişse ayrıca tedavi edilir. 

Şeker Hastalığının hangi evresinde doktora gidilmeli?
- Bulantınız varsa, kendinizi yorgun ve aşırı susuz hissediyorsanız, çok sık idrara çıkıyorsanız, karın ağrınız varsa, her zamankinden daha derin ve sık nefes alıp veriyorsanız ve belki de nefesiniz aseton gibi kokuyorsa. Bu durumda, ciddi bir şeker hastalığı komplikasyonu olan "diabetik ketoasidoz" geçiriyor olabilirsiniz. Acil olarak doktora başvurmalısınız! 

- Kendinizi güçsüz veya bayılacakmış gibi hissediyorsanız, kalp çarpıntınız varsa, titriyor ve aşırı terliyorsanız, huzursuzluk ve açlık hissediyorsanız veya aniden uykunuz geliyorsa. Bu durumda, kan şekeriniz düşmüş olabilir. Hemen şekerli bir şeyler yemeli veya içmelisiniz! 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 22:10:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Apandisit
Apandisit
Apandisit Apandisit, kalın bağırsağın başladığı yerde 7-10cm uzunluğunda tüp şeklinde bir organdır. Karnın sağ alt kısmında bulunur. Lenf dokusu içerir ve antikor üretebilir, ancak görevinin ne olduğu tam olarak bilinmemektedir. Kesin olarak bilinen ise, onsuz yaşayabileceğimizdir.  Apandisit, apandisit (kör bağırsağın) akut iltihabıdır. Acil bir durumdur ve ameliyatla hemen...
»» devamını oku »»
Ailevi Akdeniz Ateşi
Ailevi Akdeniz Ateşi
Ailevi Akdeniz Ateşi ( Periyodik Hastalık FMF)   nedir? Periyodik ateş, karın ve göğüs ağrısı nöbetleri ile kendini gösteren bir hastalıktır. Hastaların %70'inde eklem ağrısı veya eklem iltihabı vardır. Genellikle 1-15 yaşları arasında başlar. Üzüntü, yorgunluk, alkol alımı ve travma, nöbetin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.  Ailevi Akdeniz Ateşinin belirtileri nelerdir? -...
»» devamını oku »»
Gebelik Sorunları
Gebelik Sorunları
Gebelik Sorunları nelerdir? Gebeliklerin çoğu tıbbi yönden olaysız bir biçimde ve sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesiyle sonuçlanır. Ancak her hamile kadın normal bir gebelikte aşağıdaki sorunların ortaya çıkmasına karşı hazırlıklı olmalıdır.  Gebelik sorunları belirtileri nelerdir? - İlk üç ayda Adetlerin kesilmesi, sabah bulantıları ve gebelik kusmaları, iştah...
»» devamını oku »»
Düşük  Nedenleri ve Tedavisi
Düşük Nedenleri ve Tedavisi
Düşük nedir? Düşük, 20. gebelik haftasından önce rahim içindeki bebeğin dışarı atılmasıdır. Kendiliğinden ( spontan düşük ) meydana gelebileceği gibi tedavi amaçlı veya ileride meydana gelebilecek bir takım risklerden kaçınmak amacıyla doktor kontrolü altında da gerçekleşebilir (endüksiyonlu düşü k).  Düşük belirtileri nelerdir? - Parlak kırmızı renkte veya kahverengi...
»» devamını oku »»
Akrep Sokması
Akrep Sokması
Akrep Sokmasında nasıl tedavi uygulanır? Akrebin soktuğu yerde ağrı, şişlik ve kızarıklık meydana gelir. Tansiyon düşmesi, şok ve solunum yetmezliği ortaya çıkabilir. Akrep sokmasının tedavisi - Akrebin soktuğu yer kesilerek kanatılır veya emerek zehir dışarı alınmaya çalışılır.  - Akrebin soktuğu yere ve kalça içine, akrep serumu (serum antiskropiyonik) uygulanır.  - Ağrı...
»» devamını oku »»
Beşinci Hastalık (Eritema İnfectiosum)
Beşinci Hastalık (Eritema İnfectiosum)
Beşinci hastalık belirtileri ve tedavisi "Eritema infectiosum" olarak da bilinen bu hastalığa "B19 parvovirüsü" neden olmaktadır. 5 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda yaygın olarak görülmekle birlikte, yetişkinlerde de rastlanmaktadır. Çocuklarda komplikasyon enderdir, ancak HIV gibi bağışıklık bozukluğu ya da kronik kan bozuklukları olanlar ciddi biçimde hastalanabilirler....
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder