Menopoz

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Menopoz hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Menopoz nedir?
Menopoz, doğurganlık dönemi sonunda adetlerin kesilmesidir. Kadınların çoğu 50 yaşlarında son adetlerini görürler. Menopoz 40-60 yaşlar arasındaki dönemde gerçekleşebilir. Sigara içen kadınlar içmeyenlere kıyasla ortalama 2 yıl daha erken menopoza girerler. Kadınların pek çoğunda adetler kesilmeden önceki birkaç yılda adet düzensizlikleri görülür. Adet dönemlerinin arası uzayabilir, kanama artabilir veya adet dönemleri sıklaşabilir. 

Menopoz belirtileri
Her kadında menopoz belirtileri farklı olabilir. Menopoz, kadınların yaklaşık %10-15''inin günlük hayatını olumsuz yönde etkiler. 

- Sıcak basmaları: Yüzde, ensede ve sırtta ani kızarıklık ve ısı artışı görülür. Terlemeye neden olabilir. Yaklaşık 5 dakika sürer. Günde birkaç defa gelebileceği gibi 10-30 dakikada bir tekrarlayabilir. 

- Gece terlemeleri görülür. Uyku düzenini aksatabilir ve uykusuzluğa neden olabilir. 

- Vajinal dokuların incelmesi ve salgıların azalması sonucu cinsel ilişki sırasında ağrı 

- Sinirlilik, endişe hali ve huzursuzluk 

- Özellikle geceleri sık idrara çıkma isteği 

Menopoz nedenleri
Tüm kadınlarda 40 yaşından sonra yumurtalık fonksiyonlarında azalma ve östrojen adlı kadınlık hormonunda düşme görülür. 

Menopoz nasıl tedavi edilir?
Çoğunlukla tedavi gerekmez. Hastaya güven hissi telkin edilmelidir. Bazı olgularda sakinleştirici ve yatıştırıcı ilaçlar, bazen de psikiyatrik danışmanlık gerekebilir. 

- Menopoz belirtilerinin tedavisi, yumurtalıklar tarafından artık üretilmeyen östrojen hormonunun ilaçlar yoluyla alınmasından geçer. Bu amaçla, Hormon Replasman Terapisi (HRT) -diğer adlarıyla "östrojen replasman terapisi" veya basitçe "hormon tedavisi"- uygulanır. Olguya uygunluğu ve gerekliliği açısından menopoz öncesi mutlaka hekimle konuşulmalı ve tavsiye edilen tüm tetkikler yapıldıktan sonra başlanmalıdır. Östrojen, menopoz sırasında görülen sıcak basmalarını ve vajinal kuruluğu tedavi etmesinin yanı sıra uzun vadede de kalp hastalığı ve osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltır. 

- Osteoporozdan korunmak için tedaviye kalsiyum ve fizik egzersizler eklenmelidir. Tedavi sık kontrollerle izlenir ve semptomların seyrine göre ayarlanır. 

Menopozdan korunmak için alınacak önlemler
- Günlük kalsiyum alımınızı 1000-1500mg''a çıkarmalısınız. Bu amaçla suda eriyen kalsiyum tabletleri kullanabilir ve bol miktarda süt ve sütlü ürünlerle beslenebilirsiniz. 

- Her gün düzenli egzersizler yaparak kilonuzu kontrol altında tutabilir ve osteoporoz riskini azaltabilirsiniz. 

- Her gün 400-800 IU E vitamini alabilirsiniz. E vitamini sıcak basmalarına iyi gelir ve kalp damar hastalığı riskini azaltır. 


Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 22:25:18
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Akciğer Absesi
Akciğer Absesi
Akciğer absesi nedir? Akciğer dokusunda gelişen bir nekroz ve erime odağıdır.  Akciğer absesi belirtileri ve bulguları - Ateş, terleme ve öksürük  - Öksürükle artan göğüs ağrısı  - İrinli, kokusuz veya gri-yeşil, kötü kokulu balgam; soluğun kötü kokması  - Kanlı balgam  - Kronik abselerde anemi, kilo kaybı, çomak parmak  Akciğer absesi nedenleri - Anaerob bakteriler  - Bronş...
»» devamını oku »»
Sivilce
Sivilce
Sivilce ( Akne) Sivilce Tanımı: Sivilce, en sık rastlanan deri problemlerinden birisidir. Kıl köklerinde (folikül) yağ birikimine bağlı olarak ortaya çıkar. Kronik iltihaplanma ve/veya enfeksiyon meydana gelebilir. Bu durum, deri altında kist veya nodül oluşumuna sebep olabilir.  Daha çok ergenlik döneminde görülse de, hastaların %20''si yetişkinlerdir. Genellikle ergenlik...
»» devamını oku »»
Glandüler Ateş Hastalığı ve Belirtileri (Öpüşme Hastalığı)
Glandüler Ateş Hastalığı ve Belirtileri (Öpüşme Hastalığı)
Glandüler ateş "Enfeksiyöz mononükleoz" olarak da bilinen bu hastalığın nedeni "Epstein Barr virüsü" adı verilen bir uçuk virüsüdür. Tükürük temasıyla bulaştığından öpüşme hastalığı adı verilmiştir. En çok buluğ çağındakiler ile genç yetişkinlerde görülür, ancak zaman zaman daha küçük yaştaki çocukları da etkiler. Glandüler ateşin başlıca belirtileri Yorgunluk, ateş,...
»» devamını oku »»
Bronkopnömoni
Bronkopnömoni
Bronkopnömoni (bronş akciğer iltihabı)nedir? Birden fazla mikroorganizmanın etken olduğu bakteriyel pnömonidir. Çoğunlukla besinlerin soluk borusuna kaçması, genel anestezi, kalp yetmezliği, üremi, kanser gibi başka bir hastalığın veya bronşektazi ve amfizem gibi kronik akciğer hastalıklarının komplikasyonudur.  Bronş akciğer iltihabı belirtileri nelerdir? - Öksürük, nefes...
»» devamını oku »»
Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık Kanseri ( Over Kanseri) nedir?  Yumurtalık kanseri her yaşta görülmekle beraber menopoz sonrası daha sıktır. Vakaların çoğunda hastalık ileri evrelere ulaştığında tanı konabilir. Kadınlarda sık görülen ölüm sebeplerinden biri olduğu için erken teşhis önem kazanmaktadır. Yumurtalık kanserlerinin %96-98''i yumurtalıklardan köken alırken geriye kalanlar ise diğer...
»» devamını oku »»
Selim Prostat Hiperplazisi
Selim Prostat Hiperplazisi
Selim Prostat Hiperplazisi ( bph, selim prostat büyümesi, prostat hipertrofisi) nedir? Prostat, mesanenin hemen çıkışında yerleşmiş ceviz büyüklüğünde bir organdır. İçinden idrarı mesaneden penis ucuna kadar taşıyan idrar kanalı geçer. Temel fonksiyonu, sperm hücrelerini taşıyan semen sıvısının üretimine katkıda bulunmaktır. Bunun yanı sıra mesaneden idrar çıkışını da...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder