Geniz Eti

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Geniz Eti hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Geniz Eti (Adenoid, Adenoid vejetasyon) nedir?
Yutağın üst bölümünde, bademciklerin önünde ve arkasında bulunan lenf dokusu kütleleri olan adenoidler çocuklukta özel bir role sahiptir: Yaptıkları antikorlarla, çocuğun solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savaşmasına yardımcı olurlar. Üç ile yedi yaşları arasında adenoidler büyüyerek boğaz ve akciğerler için ek bir korunma sağlar. Sekiz yaşından sonra genellikle küçülerek ergenlik çağında neredeyse tümüyle ortadan kalkarlar. 

Geniz Etinin belirtileri nedir?
Adernoidlerle ile ilgili sorunlar kulak, burun ve boğazda semptomlara neden olur. 

- Uyku apnesi (uyuyan çocukta gecede birkaç defa solunum durması meydana gelir) 

- Ağızdan solunum (burun tıkanıklığı) 

- Horlama (solunum yollarında daralma) 

- Genizden konuşma 

- Sinüslerden akıntı nedeniyle gündüz burun akıntısı ve gece öksürük kombinasyonu 

- Yukarıdaki semptomlarla bağlantılı olarak yineleyen kulak enfeksiyonları 

- Huysuzluk, davranış sorunları 

Geniz Eti neden olur?
- Adenoidler iltihaplandıklarında şişerek burunda ve kulaklarla boğazı birleştiren Östaki borusunda tıkanmaya neden olurlar. Bu durum solunum ve işitmede rahatsızlık yaratabilir. 

- Büyüyen adenoidler geniz eti olarak adlandırılır ve tedavi edilmediklerinde kronik sinüzite ve bazen uyku apnesine neden olurlar. Uyku apnesi olan çocuk geceleri uyurken saniyeler boyunca solunum durması görülür. 

- Kronik adenoid (geniz eti) sorunlarının nedeni yapısaldır. Adenoidler çok büyüdükleri için burun tıkanıklığına yol açarlar. Ancak alerji de onları şişirerek sorun yaratabilir. 

Geniz eti nasıl tedavi edilir?
- Alerji sorunu varsa tedavi edilir. 

- Enfeksiyon için antibiyotikler verilir. 

- Semptomları giderici tedaviler uygulanır. 

- Ağır durumlarda ameliyat (adeodektomi) uygulanır. 

Geniz Etinden korunmak ve önlemek için ne yapmak gerekir?
- Çocuk sigara dumanı, hava kirliliği, toz, polen ve hayvan tüyü gibi solunum yollarında duyarlığa yol açan etmenlerden uzak tutulur. 

- Tavuksuyu çorbası burun tıkanıklığını giderebilir. 

- Nemlendirici aygıtlar mukus salgısının kalınlaşmasını önleyerek çocuğun rahat nefes almasını sağlar. Nemlendirici kullanımdan önce ve sonra temizlenmelidir. Havada uygunu nem oranı elde etmek için nem ayarı olan (humidistatlı) bir nemlendirici kullanınız. 

Geniz Etinin hangi aşamasında doktora başvurulmalı?
- Eğer çocuğunuzda uykudayken her gece birkaç defa solunum durması oluyorsa, bu durum uyku bozukluğu nedeniyle çocukta davranış sorunlarına neden olabilir. 

- Aşırı burun tıkanıklığı nedeniyle çocuğunuzda solunum güçlüğü varsa ya da ağızdan nefes alıyorsa; bu semptomlar çocuktaki adenoidlerin burundan solunumu engellediğini gösterir. 

- Çocuğunuzda antibiyotiklere iyi yanıt vermeyen, yineleyen kulak enfeksiyonları varsa; tedavi edilmeyen kulak enfeksiyonları işitme kaybına neden olabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 07:31:45
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Uyuz
Uyuz
Uyuz hastalığı nedir? Uyuz, bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Etken, Sarcoptes scabiei adlı parazittir. Vücut temizliğine dikkat etmeyen ve fakir kişilerde görülen bir hastalık olarak bilinse de, aslında tüm sosyo-ekonomik sınıflarda görülür. Hastalık her yaş ve cinste, hijyenik kurallara uyulmayan ortamlarda bulunur. Özellikle kreş gibi kapalı yerler parazitin yayılması için...
»» devamını oku »»
Arı Sokması
Arı Sokması
Arı Sokmasında Ne Yapmalı? Yaban arıları, bal arılarından daha tehlikelidir. Aşırı duyarlılık sonucu şok gelişimine ve ölüme sebep olabilir.  Arı sokmasında belirti ve bulgular - Arının soktuğu yerde şiddetli ağrı, kaşınma, kızarıklık ve şişkinlik.  - Kalp çarpıntısı, nefes darlığı  - Bulantı, baş dönmesi, düşük tansiyon  - Baygınlık ve şok  Arı Sokmasında Tedavi - Arının...
»» devamını oku »»
Hepatit, Çeşitleri ve Korunmanın Yolları
Hepatit, Çeşitleri ve Korunmanın Yolları
Hepatit ( Mikrobik Sarılık, Bulaşıcı Sarılık) nedir?   Çeşitli virüslerin neden olduğu akut karaciğer iltihabıdır. Hepatit A, B, C, D ve E olarak bilinir. Virüsler dışında alkolizm, bazı ilaçlar, bazı zehirli maddeler ve vücudun karaciğere karşı kendi kendine ürettiği antikorlar da hepatite neden olabilir.  Hepatite neden olan virüsler farklı yollarla bulaşır. Bunların ortak...
»» devamını oku »»
Alerji
Alerji
Alerji nedir? Alerji, bağışıklık sistemimizin, çoğunlukla zararlı olmayan bir maddeye karşı verdiği anormal reaksiyonlardır. Alerjiler çok hafif olabileceği gibi kişinin hayatını tehdit edecek boyutlara da varabilir. Alerjik reaksiyonların nedeni bilinmemektedir fakat kalıtımsal faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.  Bağışıklık sistemi, "antijen" adı verilen yabancı...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Sindirim Sistemi Sorunları ve Nedenleri
Çocuklarda Sindirim Sistemi Sorunları ve Nedenleri
Çocuklarda sindirim sistemi Sindirim sisteminin herhangi bir bölgesinde sorunlar ortaya çıkabilir. Bazen embriyo halindeyken bebeğin bazı organları tam olarak oluşmamış olabilir, bu durumda ortaya çıkan "konjenital anomali" doğumdan itibaren vardır. "Ozofagus atrezisi", özofagusun yani yemek borusunun tam olarak oluşmamasıdır, ve bebek yutma işlemini yapamaz. Ya da sistemin...
»» devamını oku »»
Hemoroid
Hemoroid
Hemoroid ( Basur) nedir? Rektumun ve anüsün en alt kısmındaki damarların genişlemesidir . Damarlar şişer, damar duvarı gerilir ve dışkılama sırasında rahatsızlık verir. Bu genişlemiş damarlar kanadığında, kaşındığında veya ağrıya neden olur.  Hemoroidler iki gruba ayrılır: İç hemoroidler:   Rektum içinde yerleşim gösterirler. Bu tip hemoroidleri göremez ve hissedemezsiniz....
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder