Sara

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sara hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sara (Epilepsi) nedir?
Epilepsi ani başlayan, kendiliğinden geçebilen, tekrarlamaya eğilimli nörolojik bir hastalıktır. Temel olarak bir beyin fonksiyon bozukluğudur. Beyin hücrelerindeki elektriksel uyarılarda dengesizlik söz konusudur. Bu uyarılar epilepsi hastalığına özgü nöbetlerin ortaya çıkmasını sağlar. Epilepsi vakaları birbirinden farklıdır. 

Sara (Epilepsi) belirtileri 
Epilepsinin tipine bağlıdır. Tüm vakalarda ortak bulgu epilepsi nöbetleridir. Nöbetler her hastada değişik şekillerde görülür ve birbirinden değişik belirtiler verir. İlk belirtiler çoğunlukla çocukluk veya ergenlik dönemlerinde ortaya çıkar. 

- Gözlerin sabit bir noktaya kilitlenmesi, birkaç saniye süreyle "donup kalma". Gün içerisinde defalarca tekrar edebilir. 

- Bilinç kaybı ve yere düşme, şiddetli silkinme-gerilme-kasılma hareketleri ve idrar kaçırma. Aniden ağlama kriziyle başlayabilir ve belirtiler geçtikten sonra derin bir uyku haliyle nöbet biter. Nöbet 30 dakika kadar sürebilir. 

- Sürekli ağız şapırdatma, amaçsız hareketler yapma, etraftakilerden kopma-uzaklaşma hissi. Nöbet öncesinde karında garip bir rahatsızlık hissi, duyusal halüsinasyonlar ve algısal bozukluklar görülebilir. 

- Elde, ayakta veya yüzde ritmik seğirmeler. Bazen tüm vücuda yayılır ve genellikle seğirme sonrası etkilenen bölgede kısa süren güçsüzlük meydana gelir. 

Sara (Epilepsi) olma sebebi nedir?

- Vakaların %50''sinde belirli bir neden yoktur. 

- Kalıtımsal faktörler, doğum travmaları, ağır kafa travmaları, doğumsal enfeksiyonlar, alkol veya madde bağımlılığı, kurşun zehirlenmesi ve çeşitli metabolik hastalıklar hastalığın başlamasında rol oynayabilir. 

- Çeşitli sebepler nöbetleri başlatabilir. Bu sebepler arasında; bazı kimyasal maddeler veya yiyecekler, uyku bozuklukları, stres, ışık çakmaları, adet dönemleri ve bazı ilaçlar sayılabilir. 

Sara (Epilepsi) tespiti için yapılan testler
- Özellikle erişkin yaşta başlayan epilepsi vakalarında bilgisayarlı beyin tomografisi ile beyin tümörü, beyin absesi veya hematom aranmalıdır. 

- Standart kafa filmleri veya MRI çekilebilir. 

- Sifiliz (frengi) şüphesinde uygun testler yapılmalıdır. 

- Gerekli görülen vakalarda EEG çekilir. EEG; epilepsi nöbetinin klinik özelliklerini göstermesinin yanı sıra, nöbetin elektrofizyolojisini de ortaya çıkararak tedavi seçiminde yardımcı olur. 

Sara (Epilepsi) nasıl tedavi edilir?
Epilepsi düzenli kullanılan ilaçlarla kontrol altına alınabilir. İlaçlar, nöbetlerin sıklığını ve şiddetini azaltır. En çok kullanılan ilaçlar arasında fenitoin, fenobarbital, valproik asit, karbamazepin sayılabilir. 

Hangi durumda doktora gidilmeli?
- Daha önceden epilepsi teşhisi olmayan bir hastada nöbet görülmesi durumunda. Nöbet, epilepsiye bağlı olabileceği gibi madde zehirlenmesine, inmeye ve aşırı dozda ilaca bağlı da olabilir. Ender olsa da menenjit enfeksiyonunda epilepsi nöbetine benzer belirtiler görülebilir. 

- Epilepsi olduğu bilinen hastada; nöbetin ardından, bilinç yerine gelmeden bir nöbet daha olması durumunda. Arka arkaya gelen nöbetlerde beyin oksijensiz kalabilir. Hasta en yakın hastaneye kaldırılmalıdır!


Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 12:00:26
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bel Fıtığı ve Tedavisi
Bel Fıtığı ve Tedavisi
Bel Fıtığı ( Disk Hernisi, Disk Kayması) nedir? Disk iki omurga kemiği arasında, sürtünmeyi azaltan ve omurga hareketlerini kolaylaştıran sert kauçuk kıvamında bir yapıdır. Diskte meydana gelen herhangi bir hasar veya anatomik bozukluk bölgedeki sinirlere veya omuriliğe bası yapar. Sonuçta şiddetli ve vücut hareketlerini kısıtlayan bir ağrı ortaya çıkar.  Disk hasarı...
»» devamını oku »»
Akrep Sokması
Akrep Sokması
Akrep Sokmasında nasıl tedavi uygulanır? Akrebin soktuğu yerde ağrı, şişlik ve kızarıklık meydana gelir. Tansiyon düşmesi, şok ve solunum yetmezliği ortaya çıkabilir. Akrep sokmasının tedavisi - Akrebin soktuğu yer kesilerek kanatılır veya emerek zehir dışarı alınmaya çalışılır.  - Akrebin soktuğu yere ve kalça içine, akrep serumu (serum antiskropiyonik) uygulanır.  - Ağrı...
»» devamını oku »»
Rahim Kanseri
Rahim Kanseri
Rahim Kanseri nedir? Çocuk doğurma çağındaki tüm kadınlarda, rahmin en iç tabakası (endometrium) düzenli doku birikimine bağlı olarak her ay kalınlaşır ve döllenmiş yumurtayı almak için hazırlanır. Eğer o ay üretilen yumurtalardan hiçbiri döllenmemişse, iç tabakadaki fazlalık dokular ve burada biriken kan vajinadan dışarı atılır. Böylece adet kanaması gerçekleşmiş olur....
»» devamını oku »»
Damar Tıkanıklığı
Damar Tıkanıklığı
Damar tıkanıklığı nedir ve neden olur? Damar tıkanıklığı farklı nedenlerden kaynaklanabilir. En sık rastlanan şekli ateroskleroz adı verilen ve damar sertliği olarak bilinen hastalıktır. Ateroskleroz, yağların zamanla damar duvarlarında birikmesi sonucu meydana gelir. Ateroskleroz orta ve büyük çaplı damarları tutar. Ateroskleroz beslenme şekli ve hayat tarzıyla yakından...
»» devamını oku »»
Gastroenterit
Gastroenterit
Gastroenterit nedir? Çoğu kez besin zehirlenmesine bağlı olan ve akut sindirim sistemi şikayetleriyle kendini gösteren bir tablodur. Genellikle tıbbi tedavi gerektirmez ama vücudun sıvı elektrolit dengesini bozabilir. Bu durum özellikle çocuklar ve yaşlılar için tehlikeli olabilir.  Gastroenterit belirtileri nelerdir?   - Karın ağrısı  - Bulantı, kusma  - İshal  - Ateş  -...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Sindirim Sistemi Sorunları ve Nedenleri
Çocuklarda Sindirim Sistemi Sorunları ve Nedenleri
Çocuklarda sindirim sistemi Sindirim sisteminin herhangi bir bölgesinde sorunlar ortaya çıkabilir. Bazen embriyo halindeyken bebeğin bazı organları tam olarak oluşmamış olabilir, bu durumda ortaya çıkan "konjenital anomali" doğumdan itibaren vardır. "Ozofagus atrezisi", özofagusun yani yemek borusunun tam olarak oluşmamasıdır, ve bebek yutma işlemini yapamaz. Ya da sistemin...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder