Periferik Nöropati

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Periferik Nöropati hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Periferik nöropati nedir?
Periferik nöropati, omuriliği vücudun her yanı ile bağlayan periferik sinirlerin çeşitli faktörlerce hasarlanmasından ileri gelen ağrılı bir durumdur. 

Periferik (çevrel) sinirler uzun ve kırılgan bir yapıda olduğundan çeşitli etmenler bu sinirleri kolayca tahrip edebilir 

Periferik nöropati belirtileri nelerdir?
- Sebebi ne olursa olsun periferik nöropati genellikle el ve ayak parmaklarında duyu kaybı veya karıncalanma ile başlayıp yavaş yavaş yukarı doğru yayılma gösterir. 

- Semptomlar kimi zaman hiç hissedilmezken özellikle geceleri dayanılmaz bir hal alabilir. Kimi hastalarda semptomlarda sabit bir gidiş görülür. 

Başlıca semptomları: 
Karıncalanma ve batma hissi görünmeyen bir eldiven ya da çorap giyme hissi 

Yakıcı ya da dondurucu bir ağrı 

Keskin bir cismin batmasına veya elektrik çarpmasına benzer ağrı 

Hafif bir dokunmayla bile aşırı duyarlılık 

Kas zayıflığı denge ve koordinasyon kaybıdır. 

- Ayağa kalkıldığında kan basıncında düşme, kabızlık ya da ishal, gece terlemeleri, idrar kaçırma ya da iktidarsızlık da periferik nöropatinin semptomları arasında olabilir 

Periferik nöropati nedenleri
- Periferik nöropatiye yol açan sinir hasarının başlıca nedenleri diyabet (şeker hastalığı), alkolizm, otoimmun hastalıklar (romatoid artrit ve lupus gibi) ve toksik maddelere maruz kalınmasıdır. 

- Viral ve bakteriyel infeksiyonlar, kanser, kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, vitamin noksanlıkları ve tek bir sinir üzerine baskı yapan durumlar da (karpal tünel sendromu gibi) periferik nöropatiye neden olabilirler. 

- Böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, az çalışan tiroid bezi ve kalıtsal anormallikleri de periferik nöropati nedenleri arasında sayabiliriz. 

- Bazen hastada hiçbir neden bulunamaz. 

Periferik nöropati nasıl tedavi edilir?
Tedavinin başarısı genellikle nöropatinin nedeninin belirlenmesine bağlıdır. Örneğin nöropatininsebbi bir ilaçsa, o ilacın kesilmesi olayı durdurabilir. Eğer nöropati sinir üzerindeki bir baskıdan kaynaklanıyorsa bu baskı cerrahi girişimle giderilebilir. 

Periferik nöropati hastalığında nelere dikkat etmeli?

Periferik nöropatide ayaklar
Dar ayakkabı ve çoraplar ağrıyı ve batma hissini artırabilir. Yumuşak keten çoraplar ve rahat ayakkabılar giyilmelidir. Ayakta ülser varsa gecikmeden tedavi edilmelidir. 

Periferik nöropatide el ve ayaklara soğuk su banyosu: 
Yanıcı ağrı olduğu takdirde el ve ayaklarınızı günde iki defa 15 dakika süreyle soğuk (ama buzlu değil) suya sokun. Bu uygulama, özelikle gece rahat etmenizi sağlar. Soğuk uygulamadan sonra deriyi yumuşatıcı bir krem sürülmelidir. 

Periferik nöropatide masaj
El ve ayaklara masaj yapılması dolaşımı düzeltir ve sinirlerin uyarılmasını sağlar, ağrıları geçici bir süre dindirir. 

Periferik nöropati hastalığında yürüyüş
Ayaklarınızda ağrı ve acı duyuyorsanız yürüyüş yapın. Ayaktaki dolaşımın artması, ağrını dinmesine yardımcı olacaktır. 

Periferik nöropatide stresten kaçınma 
Stres, nöropati semptomlarını ağırlaştıran bir faktördür. Stres giderici gevşeme egzersizleri gibi önlemler alın. Kafein ve nikotinden uzak durun. Bunlar ağrıyı şiddetlendirirler. Periferik nöropatiyle sıklıkla birlikte görülen durumlar olan uykusuzluk ve depresyonun tedavisi gerekir. 

Periferik nöropati için etkin tedavi arayışları devam etmektedir. Bu konuda umut veren yeni tedaviler: 
- Sinir büyüme faktörleri - vücuda küçük sinir liflerini onarma mesajı veren doğal kimyasal maddelerdir. 

- Alfa-lipoik asit - Antioksidan bir madde olup diyabetik nöropati tedavisinde denenmektedir. 

•- Diğer tedaviler - Kalsiyum kanal blokerleri ve Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar sinir hasarını yavaşlatabilirler. Diyabetik nöropati için selektif serotonin gerialım inhibtörleri (SSRI) ve aldoz redüktaz inhibitörleri umut vadetmektedir. 


Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 08:57:02
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bebeklerde Gaz, Nedenleri ve Ne Yapmalı?
Bebeklerde Gaz, Nedenleri ve Ne Yapmalı?
Bebeklerde Gaz Sancıları İnfantil kolik, bebeklerde 10-15 günlükken başlar ve sıklıkla 3-4 ay kadar devam eder. Kesin nedeni bilinmeyen ancak bağırsakların olgunlaşma eksikliğine bağlanan ve toplumumuzda gaz sancısı olarak bilinen bir durumdur. İnfantil kolik için çeşitli tanımlar yapılmaktadır. Ancak en çok kullanılan tanım; sağlıklı bir bebekte barsak kökenli olarak en az...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Kızıl Hastalığı, Tedavisi ve Belirtileri
Çocuklarda Kızıl Hastalığı, Tedavisi ve Belirtileri
Çocuklarda Kızıl Hastalığı Streptokok bakterileri kızıl olarak bilinen hastalığa neden olur. Geçmişte çok tehlikeli bir hastalık olan kızıl, antibiyotiklerin kullanılmaya başlamasıyla daha az korkulan bir hastalık olmuştur. Kızıl , öksürük ya da hapşırıkla havaya karışan mikroplarla yayılır ve genellikle boğaz ağrısı, ateş ve baş ağrısıyla başlar. Bunu, streptokokların...
»» devamını oku »»
İshalden Korunma Yolları
İshalden Korunma Yolları
İshalde doktora ne zaman başvurmalıyız? Eğer hasta çok sıvı kaybetmiş (gözler çökmüş, deri esnekliğini yitirmiş, aşırı baş dönmesi, göz kararması ya da bayılma var) ve aşırı bulantı ve kusmaya bağlı ağızdan yeterli sıvı alamıyor ise damardan serumla sıvı verilmesi gerekebileceğinden vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Bunun dışında ishalle birlikte yüksek ateş (38...
»» devamını oku »»
Akrep Sokması
Akrep Sokması
Akrep Sokmasında nasıl tedavi uygulanır? Akrebin soktuğu yerde ağrı, şişlik ve kızarıklık meydana gelir. Tansiyon düşmesi, şok ve solunum yetmezliği ortaya çıkabilir. Akrep sokmasının tedavisi - Akrebin soktuğu yer kesilerek kanatılır veya emerek zehir dışarı alınmaya çalışılır.  - Akrebin soktuğu yere ve kalça içine, akrep serumu (serum antiskropiyonik) uygulanır.  - Ağrı...
»» devamını oku »»
Bruselloz (Malta Humması)
Bruselloz (Malta Humması)
Bruselloz ( Malta humması) nedir? Hasta hayvanların eti, sütü ve süt ürünleri ile insana bulaşır. Deri ve solunum yoluyla da bulaşabilir. Bakterilerin karaciğer, dalak, kemik iliği ve lenf bezlerinin retiküloendotel hücrelerine yerleşmesiyle ortaya çıkan hastalık, yıllarca sürebilir.  Bruselloz neden olur? - Brucella abortus (sığırlarda)  - Brucella melitensis (keçilerde)  -...
»» devamını oku »»
Migrenin Belirtisi Sorular ve Cevaplar
Migrenin Belirtisi Sorular ve Cevaplar
Migren olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplar sizde migren olup olmadığım ortaya koyacak. Yapılan istatistiklere göre insanların 85'inin zaman zaman başı ağrıyor. Ama bunların hepsi migren tipi baş ağrıları değil. Aşağıdaki sorulara vereceğiniz Evet Hayır yanıtlarıyla bunu ortaya çıkarabilirsiniz. Sizde migren var mı, yok mu 1- Baş...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder