Mide Ülseri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Mide Ülseri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Mide ülseri (Gastrik Ülser) nedir?
Doku direncinin ortadan kalkması ve aşırı asit-pepsin salgısı etkisiyle midenin en içteki koruyucu tabakasında gelişen doku hasarıdır. Tedavi edilmezse mide duvarı içine doğru ilerler ve kanama, delinme, yırtılma gibi ek sorunlara veya mide çıkışının tıkanmasına neden olabilir. 

Mide ülseri belirtileri nelerdir?
- Karnın üst kısmında yanma, ağırlık hissi, kemirici-kıvrandırıcı tarzda ağrı. Ağrı genellikle yemeklerden hemen sonra ortaya çıkar. Mide asidini nötralize edici ilaçlar (antasitler) veya kusma ağrıyı hafifletebilir. 

- Bulantı, kahve telvesi görünümünde kusma 

- Kilo kaybı, yorgunluk ve halsizlik 

- Koyu katran renginde dışkılama veya dışkıda kan varlığı 

Mide ülseri nedenleri
- Mide asit salgısını arttıran faktörler: Gastrinoma gibi endokrin tümörler, kalıtımsal etkenler, kronik anksiyete ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklar 

- Doku direncini azaltan faktörler: Aspirin türevi ilaçların uzun süreli kullanımı, sigara ve/veya alkol tüketimi 

- Diğer ilgili hastalıklar: Gastrit, kronik akciğer hastalığı, kronik eklem hastalıkları 

- Cerrahi girişimler, travma, yanıklar 

Yukarıdaki faktörler mide ülseri gelişiminde rol oynamakla beraber son yıllarda özellikle Helicobacter pylori adlı bir bakteri enfeksiyonu üzerinde durulmaktadır. Bu teoriye göre H. Pylori'nin mide doku bütünlüğünü bozarak ülsere neden olduğu düşünülmektedir. Mide ülseri vakalarının %73''ünde H. Pylori mevcuttur. 

Mide ülseri nasıl tedavi edilir?
Tedavinin temel amacı; şikayetlerin giderilmesi, ülser iyileşmesinin hızlandırılması, komplikasyonların önlenmesi ve nükslerin engellenmesi yönündedir. 

- Doku direncini azaltan faktörlerin önüne geçilmelidir. 

- Tedavide diyetin yeri tartışmalıdır. Fakat vakaya özel kısıtlamalara gidilmesi ve süt gibi asit salgısını arttıran besinlerin kesilmesi ülser iyileşmesini hızlandırabilir. 

- İlaç tedavisinde vakaya göre; antasitler, sukralfat, H2-reseptör antagonistleri, proton pompa inhibitörleri (PPİ), bizmuth preperatları, carbenoxolone, prostaglandin E2 ve F2a, antikolinerjik ilaçlar kullanılabilir. 

- Çeşitli antibiyotikler ve yukarıdaki bazı ilaçlar kombine edilerek Helicobacter pylori tedavisi yapılabilir. 

- Mide kanseri şüphesi olan ve kanama, delinme, tıkanıklık gibi komplikasyonlar gelişmiş vakalarda cerrahi tedaviye gidilebilir. 

Mide ülserinden korunmak için ne yapmalı?
- Midenizi rahatsız eden yiyeceklerden uzak durun. 

- Mümkün oldukça posalı gıdalarla beslenin. 

- Sigarayı kesinlikle bırakın. 

- Alkol alıyorsanız aşırıya kaçmayın. Aspirin türevi ilaçları kesinlikle alkolle beraber almayın! 

Mide ülserinin hangi aşamasında doktora gidilmeli?
- Mide ülseriniz varsa ve halsizlik, çabuk yorulma gibi kansızlık şikayetlerinden yakınıyorsanız. Ülseriniz, sizin fark edemeyeceğiniz şekilde gizlice kanıyor olabilir. 

- Mide ülseriniz varsa ve aniden şiddetli sırt ağrısı gelişirse. Ülseriniz mide duvarını deliyor veya delmiş olabilir. Hemen en yakın hastaneye başvurmalısınız. 

- Mide ülseri şikayetleriniz varsa ve kahve telvesi gibi koyu kan kusarsanız veya katran gibi koyu kanlı dışkı yaparsanız. Bunlar mide kanaması belirtileridir. Hemen en yakın hastaneye başvurmalısınız. 

- Mide ülseriniz varsa ve vücudunuz soğuyor, kendinizi bayılacakmış gibi hissediyorsanız veya gerçekten bayılırsanız. Bunlar yoğun kan kaybına bağlı şok belirtileridir. Acil olarak hastaneye gidin.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 10:07:18
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar Kesik ve küçük yaralanmalar nedir? Kesikler ve küçük yaralanmalar günlük hayatımızda sık karşılaştığımız olaylardır. Meydana gelen hasar çoğunlukla kendiliğinden geçse de alınması gereken bir takım önlemler vardır. Yara mutlaka temizlenmeli ve kanama durdurulmalıdır. Kesikler ve yaralanmalar çok değişik şekillerde meydana gelebilir.  Bıçak gibi...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Bademcik İltihabı ve Faranjit
Çocuklarda Bademcik İltihabı ve Faranjit
Çocuklarda bademcik iltihabı ve faranjit "Bademcik iltihabı ve farenjit" boğazı etkileyen iki hastalıktır. İkisini birbirinden ayırt etmek oldukça zordur, çünkü bademciklerin iltihabı genellikle farenksin gırtlağın iltihaplanmasına yol açmaktadır. "Bademcikler" boğazın her iki yanında bulunan badem biçiminde lenf dokularıdır. "Üst solunum yolları enfeksiyonları", özellikle...
»» devamını oku »»
Meme Kanseri
Meme Kanseri
Meme kanseri nedir? Kadınlarda en sık görülen kanser türüdür (%28) ve kadın ölümlerinin %20''sinden sorumludur. Her 300 bin erkekten 2''sinde ve her 100 bin kadından da 87''sinde görülür. 30-50 yaşlar arasında daha sıktır.  Meme kanserinin belirtileri nelerdir? - Memede ele gelen veya radyolojik bir inceleme sonrasında saptanan kitle  - Meme derisinde çeşitli değişiklikler;...
»» devamını oku »»
Kızamık
Kızamık
Kızamık nedir ve nedenleri nelerdir? Kızamık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hava damlacıkları yoluyla kişiden kişiye geçen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Virüsün kuluçka dönemi 10-14 gündür. Şikayetler başlamadan önceki iki gün ile döküntü başladıktan sonraki dört gün en bulaşıcı dönemdir. Bir kez geçirildiğinde hayat boyu...
»» devamını oku »»
Behçet Hastalığı
Behçet Hastalığı
Behçet hastalığı nedir? Göz, ağız mukozası ve genital bölgeyi tutan kronik bir hastalıktır.  Behçet hastalığının belirtileri ve bulguları  - Daha çok erkeklerde görülür.  - Ağızda aft, genital bölgede ülserasyon ve gözde tek veya çift taraflı iritis gelişir.  - Deride; merkez sinir sisteminde; damar sisteminde görülür.  - Ağız, göz deri ve genital belirtiler ile...
»» devamını oku »»
Romatoid Artrit Belirtileri ve İlaç Tedavisi
Romatoid Artrit Belirtileri ve İlaç Tedavisi
Romatoid Artrit Teşhisi ve Doktor Seçimi Devlet hastanesinde bekleme sırası sona erip içeri girdik ve doktor ile konuşmaya başladık. Bana sıkıntımın ne olduğunu sordu, ben de ağrılarımdan ve bir gece ansızın tutulmamdan bahsettim. Beni muayene etti ve bir sorun olmadığını, üşütmeden kaynaklı bir rahatsızlık olduğunu, günde 3 tane ...... hapından yutmam gerektiğini söyledi ve...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder