Davetlerde Meyvelerin Servisi ve Yenme Şekilleri

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Davetlerde Meyvelerin Servisi ve Yenme Şekilleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Davet sofralarında meyveleri nasıl servis yapmalıyız ve nasıl yemeliyiz?
Meyvelerin, masaya büyük yemişliklerle, düzgün sıralı ve istiflenmiş bir şekilde getirilerek, masanın tam orta kısmına yerleştirilmesi gerektiği gibi, her konuğun önüne de, içinde yarıya kadar su doldurulmuş olan ve bol denen metal ya da porselen kaseler koymak gerekir. Buradaki zorunluluk ancak, etiketli, büyük ve resmi davetler içindir. İçten, gösterişsiz, kurumsuz, aile sofra veya davetlerde ise böyle bir zorunluluk söz konusu olamaz.

Davetliler de meyvelerini, masanın ortasındaki yemişlikten, tabaklarına istediklerini alarak yemeleri gerekir.

İstediğimizi almak deyince; bu hiçbir zaman en büyük parçaları alttan, üstten aceleci davranışlarla kaparcasına almak anlamına gelmemelidir. Buradaki istediğimizi almaktan maksadımız, ancak istediğimiz cins meyveyi seçmek demektir.

Yoksa her önümüze gelen sıra veya yerlerden meyve toplarcasına kapışacak olursak, istiflerin oynamasıyla bütün meyvelerin sofraya dağılmalarına neden vermiş oluruz.

Bu bakımdan, alacağımız meyveleri, ancak tarafımıza düşen kısımdan ve mümkün olduğunca küçüklerini seçerek üstte konacak büyüklerden sonraki ikinci sıralardan almamız gerekir.

Bundan başka ev sahibi veya yanımızdaki herhangi bir davetli tarafından, tabağında ikiye kesilmiş olarak yarım meyve ikram edilecek olursa, bunlardan daima, küçük ve sapsız olanını seçmek gerekir. Saplı olan kısımlar, sofra görgüsünce şerefli parça olarak sayıldıklarından, bunların ancak ısrar karşısında almalıyız.

Meyvelerin yenme yöntem ve yolları
Bu her meyvenin çeşidine göre değiştiğinden, aşağıda cinslerine göre, bunların soyulma, kesilme ve yenme yöntem ve yollarını sırasıyla anlatmaya çalışacağız.

Elma, armut ve şeftali nasıl yenmeli
Bunları uzunluklarına doğru dörde kestikten sonra kesmiş olduğumuz parçalardan, birinin iç kısmına çatal batırarak, kabuk kısmını bıçakla kesmeli soymalı ve çatalla ağza götürüp yedikten sonra aynı işlemi diğer parçalar için de teker teker, tekrarlayarak bu tür meyveleri yemeliyiz.

Yukarıda, adı geçen meyveleri her ne şekilde olursa olsun helezoni bir şekilde halk arasında fener yapma denen biçimde soymak doğru olmadığı gibi dörde bölünmüş herhangi bir parçayı da elle tutarak soymak, ya da yemek doğru bir davranış değildir.

Erik, kayısı nasıl yenmeli
Bunların kabuklarını soymak doğru değildir. Bu meyveleri büyüklüklerine göre, iki ya da dörde kestikten sonra çekirdeklerini çıkarmalı ve çatal batırarak yemelidir.

Kiraz, vişne nasıl yenmeli
Tabağımıza almış olduğumuz kiraz veya vişneleri, saplarından tutarak sol elimizle ağzımıza götürdükten sonra çekirdekleri, sağ elimizde tuttuğumuz küçük kaşığa çıkarmalı, sonra da kaşıktaki çekirdekleri tabağımızın bir kenarına yavaşça bırakarak bunları yemeliyiz. Bununla beraber kiraz çekirdeklerini, kaşık yerine sağ avucumuzun içine alarak tabağımıza bırakarak yememiz de uygun olur. Vişneler el ve peçeteleri boyaması nedeniyle bunların çekirdeklerini avuçlarımıza almamız doğru olmaz.

Çilek nasıl yenmeli
Önümüze getirilen kase içindeki kremalı çileklerle, tabağımıza almış olduğumuz küçük boydaki çilekleri büyük kaşıklarla yememiz gerekir. Çok büyük boyda olanlarını da, sağ elimizle birer birer alarak tabağımızın bir kenarına koymuş olduğumuz pudra şekerine batırarak yemeliyiz.

Tabağımızdaki çilekleri kaşıkla ezerek yemek kesinlikle doğru bir davranış olmaz.

Ağaç çileği 
Bunları ise daima kaşıkla yemek zorunluluğu vardır.

Kavun nasıl yenmeli
Fransız görgüsünce, önümüze getirilen kavunu keserek kabuğundan ayırdıktan sonra, çatal veya bıçakla küçük parçalara bölerek yemek gerekir. Amerikalılar ise, kavunu kabuğundan ayırmadan kaşıkla oyarak yemektedirler.

Karpuz nasıl yenmeli
Dilimini kabuğundan ayırdıktan sonra, bıçakla küçük parçalara kesmeli, yedikten sonra çekirdeklerini sol elimize alarak, tabağın bir kenarına bırakarak yemelidir.

Karpuz diliminin üzerindeki çekirdekleri çatalla temizlemeye kalkışmak doğru bir davranış değildir. Aksi halde çekirdeklerin masa örtüsüne veya sağa sola sıçramalarına neden verilmiş olunur. Etiketli ve büyük davetlerde sofraya karpuz çıkarılması doğru olmaz.

İncir nasıl yenmeli
İncirleri elle tutmak ve soymak doğru olmamakla beraber, bunları görgüye teorik bir anlatımda bulunmak uygun bir şekilde soysak da bir tecrübe ve alışkanlık işi olduğunu belirtmek isterim. Yine de incirlerin kolayca soyulmaları konusunda teorik bir anlatımda bulunmak faydasız değildir.

İncir kolayca nasıl soyulur
Sol elimizde tuttuğumuz çatalı, tabağımızda sapı yukarı doğru getirilmiş olan incirin sol kısmına batırdıktan sonra, sağ elimizdeki bıçakla incirin kabuğunu aşağıya doğru yüzercesine sıyırıp çıkarmalı ve aynı şekilde diğer taraflardaki kabukları da soyduktan sonra, yine çatal incire batırılmış olarak bunu dörde kesmeli ve sonra da dörde bölünmüş parçalardan, sağ elimizde almış olduğumuz çatalla birer, birer alarak incirleri yemelidir.

Muz nasıl yenmeli
Her iki uçlarını kestikten sonra sol kısmına çatal batırarak kabuğunu uzunluğuna doğru yararcasına kesmeli ve uzunluğuna ikiye kesmiş olduğumuz kabukların iki yanlarından çatal bıçakla çekerek ayırdıktan sonra, muzun ortaya çıkmasını sağlamalı. Sonra da ortaya çıkan muzdan küçük parçalar keserek, çatalla almalı ve bu kesilen parçaları yemelidir.

Portakal ve mandalina nasıl yenmeli
Çok resmi ve yüksek sosyetelerde, portakal ve mandalinaya el dokundurmadan çatal bıçak ile soymak ve yemek zorunluğu varsa da, özellikle portakalı çatal bıçakla soymak işlemi oldukça eziyetli ve güç olduktan başka aynı zamanda deney, alışkanlık ve bir yetenek sorunu olduğunu da unutmamak gerekir.

İşte bu nedenledir ki, bunları elle dokunmadan soymak zorunluğu olmasına rağmen birçok yüksek sosyete ve davetlerde portakalı bıçakla dilimlere kestikten sonra, elle kabuklarını soyarak yemektedirler. Bu şekil soyma her ne kadar bir alışkanlık, bir adet haline gelmiş ise de, sofra görgüsünce portakalın aşağıda anlatacağımız şekil ve yolla soyulması gereklidir.

Portakal sofrada nasıl soyulmalı
Sol elimizle tuttuğumuz çatalı portakalın sol kısmına batırdıktan sonra, sağ elimizdeki bıçakla portakalın sol kısmına batırdıktan sonra, sağ elimizdeki bıçakla portakalın üstünden bir kapak çıkarmalı ve yine portakalın sol kısmına çatal batırılmış olduğu halde portakalın kabuklarım dilimlere kesmeli, sonra da dilimlere kesilmiş bu portakal kabuklarını bıçakla yüzercesine aşağıya doğru çekmeli ve bütün kabukları bu şekilde soyulmalıdır. Bundan sonra soyulmuş bu portakaldan bıçakla dilimler keserek, bunların birer birer çatala batırarak yemelidir.

Grapefruit (Greyfurt - Altıntop denilen iri limon çeşidi yemiş) nasıl yenmeli
Ortalarından ikiye kesilmiş ve üstlerine bol miktarda pudra şekeri serpilmiş olarak sofraya getirilen greyfurtları tabaklarımıza aldığımızda, bunları ancak küçük kaşıkla oyarak yememiz zorunluluğu vardır.

Yukarıda, soyulma, kesilme ve yenme yöntemi ve şekillerini uzun uzun anlatmış olduğumuz meyvelerden her hangi biri olursa olsun, seremoni, etiketli bir sofrada bunları yedikten sonra parmaklarımızı, önümüzde durmakta olan bol denen ve içinde halka halka kesilmiş limon dilimleri bulunan, yarıya kadar su dolu olan kaseye şöylece bir sokup çıkarmak, sonra da önümüzdeki peçeteye kurulayarak ellerimizdeki meyve suyu veya yapışkanlığının giderilmesini, temizlenmesini sağlamamız zorunluluğu vardır.

Paris'i ziyaret eden, Kaçar hanedanına bağlı İran Şahlarından biri şerefine verilen büyük bir ziyafette, yemekten sonra meyveler de yenip bitirdikten sonra, herkesin önünde durmakta olan, altın kaseler içindeki halka halka kesilmiş limon dilimleri bulunan suyu, Şah hazretleri limonata zannederek, kaldırıp içmesi üzerine, ziyafette bulunan Fransa kralı ve bütün devlet adamları da kendisini mahcup etmemek için, önlerindeki el yıkama suyunu Şah'ı takliden kaldırıp içtikleri söylenir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.01.2015 09:26:38
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
İftar Sofralarının Düzenlenmesi
İftar Sofralarının Düzenlenmesi
İftar sofrası nasıl hazırlanır? Sofrayı hazırlayacak olduğumuz masanın üstüne örtü örtüldükten sonra masanın etrafına elli ile altmış santim aralıklarla, altındaki düz, üstündeki çukur olmak üzere ve üst üste oturtulmuş olarak ikişer tabak koymalı, tabakların içlerine de katlanmış bir halde peçeteleri koyduktan sonra, tabakların sağ taraflarına birer kaşık ile bıçak, sol...
»» devamını oku »»
Meze Sofralarının Düzenlemesi
Meze Sofralarının Düzenlemesi
Meze sofrası nasıl hazırlanır? Sofra düzeni ve görgüsü bakımlarından meze sofralarını resmi olarak ele alamayız. Buna ancak burada Milli sofra adı altında yer vermek gerekir. Çünkü bu sofralar, ne resmi ve de gayri resmi sayılmamaları halde çoğunluk tarafından çok sevilmekte ve sık sık ahbap ve dostlarımızı davet ederek evlerimizde bu sofraları düzenlemekteyiz. Yalnız...
»» devamını oku »»
Peçete Katlama Şekilleri ve Kullanımı
Peçete Katlama Şekilleri ve Kullanımı
Masa da peçete kullanımı ve katlama şekilleri Peçetelerin de, sofra örtüleriyle her vakit aynı renkte, aynı şekilde ve aynı desende olmaları bir koşuldur. Örneğin, motifli, ajurlu, dantelli veya damalı olmaları gerekir. Çay sofralarında kullanılacak peçeteler 18 santimetre, günlük sofradakiler 20-22, büyük ziyafetlerde kullanılanlar 27 santimetre boyutunda olması gereklidir....
»» devamını oku »»
Tatlı, Pasta ve Turtaların Servis Yöntemleri
Tatlı, Pasta ve Turtaların Servis Yöntemleri
Davetlerde tatlı, pasta ve turtaları nasıl servis yapmalıyız? Balo, soğuk büfe ve banquet (büyük ziyafet)ler dışında, öğle ve akşam yemeklerinde sofraya küçük pastalar, kek ve benzeri gibi kuru tatlıların çıkarılması doğru değildir. Pasta, kek, bisküvi ve benzeri gibi kuru tatlıları ancak ikindi çaylarında vermemiz gerekir. Balo, soğuk büfe ve büyük ziyafetler de turta,...
»» devamını oku »»
Sofrada Kemikli Yiyecekleri Nasıl Yemeliyiz
Sofrada Kemikli Yiyecekleri Nasıl Yemeliyiz
Kemikli yiyecekleri yerken dikkat edilmesi gerekenler Değil resmi, özel sofralarda kemikli yiyecekleri el ile tutmak kesinlikle doğru değildir. Bazı memleketlerde, her ne kadar tavuk, piliç veya av etlerinin kanat, but gibi yenilebilmesi güç olan kısımlarını kemiklerinden tutarak yenmesine (kemirmek değil) izin varsa da, kibar bir topluluk ya da çevrede bunların da el ile...
»» devamını oku »»
At Nalı Adı Verilen Büyük Ziyafet Masaları
At Nalı Adı Verilen Büyük Ziyafet Masaları
At nalı denilen büyük ziyafet masalarında oturma düzeni  Lokal, gazino ya da büyük salonlarda yapılan 50 veya 100 kişilik büyük ziyafetler için kullanılan masalardır. Büyük davetlerde salonların durumuna göre; Düz, T biçimi, At nalı şeklinde üç ayrı masa  hazırlanır. Bunlardan düz sofra özellikle yüz veya daha fazla kişilik davetler için, masanın gereğinden fazla uzaması...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder