Egzotik Avokado

Kadınlar için BESLENME bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Egzotik Avokado hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz BESLENME kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sebze Gibi Meyve, Egzotik Avokado
Avokado, kökeni Meksika ve Guatemala'nın yüksek platoları olan dünyanın en eski uygarlıklarından Aztek'lerin sofrasından geliyor. Meyveler arasında en yüksek kalori oranına sahip olan avokado diğerlerine oranla yüksek protein de içerir. Gezginler sayesinde önce Avrupa'da yaygınlaşan avokado bugün ülkemizin güney sahillerinde de yetiştiriliyor.

Sofralarımızı süsleyen meyvelere bir yenisi daha eklendi. Avokado kökeni Meksika ve Guatemala'nın yüksek platoları olan bu meyve, Meksika'da yapılan arkeolojik bulgulara, çıkan fosillerden hesaplandığına göre milattan Önce 5 bin yılında Aztekler düzenli avokado ağacı yetiştiriyormuş. Sofralarımıza avokadoyu 16 yüzyılda Amerika kıtasına giden İspanyollar getirmiştir. O tarihlerde bu ilginç meyveyi Avrupa'ya getiren gezginlerden birinin tarifi şöyle; "Büyük ve bol yapraklı bir ağaca sahip, meyvesi armudu andırıyor. Meyvenin ortasında iri bir çekirdeği var." Eti sert dokulu ama olgunlaştığında tereyağı kıvamına dönüşüyor. Lezzetli ve kremamsı bir tadı var". Avokadoyu daha iyi anlatan bir tarif olamaz herhalde. Gezginler sayesinde önce Avrupa'da yaygınlaşan avokado bugün ülkemizin güney sahillerinde de yetiştiriliyor.

Avokado Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz:
Avokado, armut gibi dalındayken tam olgunluğa erişmeyen meyvelerden. Tam olgunluğa toplandıktan sonra erişiyor. Lezzetini tam olarak anlamak için olgunlaşmasını beklemek gerekiyor. Bunun için hemen tüketmek üzere satın alıyorsanız, bilinenin aksine yumuşak olanı seçmeniz daha iyi. Avokadoyu seçerken aynı zamanda derisinin parlak ve kaygan olmasına, salladığınızda çekirdeğin sesinin gelmesine dikkat edin. Ama eğer birkaç gün sonra tüketeceksiniz, sert olanı tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Gazete kağıdına sarılan avokadolar birkaç gün içinde yenecek olgunluğa ulaşırlar. Avokadoyu oda ısısında bekletmek gerekir. Buzdolabına koymanız, soğuktan hiç hoşlanmayan bu meyvelere iyi gelmez. Meyve olmasına rağmen, daha çok sebze gibi kullanılır. Limon suyu ile iyi uyum sağlar. Karides, Istakoz, midye, istiridye gibi deniz ürünleri ile de iyi gider. Baharatla pişirilen yemeklerle, acılı soslarla güzel bir lezzet oluşturur. Giriş yemekleri ve salatalarda da bolca kullanılan avokado nötr tadıyla çok farklı yerlerde karşımıza çıkar. Bir omletin içine, çorbalara, peynirli makarna soslarına katılabildiği gibi, tatlı olarak hazırlanan, çilekli puding ve sorbelerde de kullanılabilir. Hatta muzlu süt yerine biraz şeker ilavesiyle avokadolu süt bile hazırlanabilir.

Avokadonun Besin Değeri:
Avokado, yüksek kalori değerine sahiptir. 100 gramında 191 kalori değeri ile çok besleyicidir. Aynı zamanda diğer meyvelere oranla avokado yüksek potasyum içerir. Bu kalori değerini almasında ise dokusunda yüksek oranda yağ olmasına borçludur.

Avokado İçin Öneriler:
- Avokadoları soyduktan sonra kararmamaları için limon suyuyla ovun.

- Salatalar İçin. avokadoları dilimlemek yerine bir kaşıkla oval parçalar çıkardıktan sonra üzerilerine limon sıkarak servis yapabilirsiniz.

- Lezzetli bir salata için, kaşıkla çıkarılmış avokado, dörde bölünmüş haşlanmış yumurta, ince kıyılmış taze soğan, haşlanmış beyaz etli balık parçalarını karıştırın. Üzerine 4 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı taneli hardal, 1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu ile hazırlanmış sos gezdirin.

- Çabuk bir sos hazırlamak için, soyulmuş avokadoyu püre haline getirin. İçine, 1 çorba kaşığı rendelenmiş soğan, bir limonun suyu, 4-5 damla acı sos, tuz ve karabiber ekledikten sonra karıştırın. Havuç, salatalık, ve kereviz çubukları ile servis yapın.

- Avokado tavuğa da çok yakışır. Taze bir pidenin veya sandviçin içine haşlanmış tavuk, ince dilimlenmiş avokado, salata yaprakları, domates dilimleri ve taze soğan koyun. Arasına mayonez gezdirin.

- Avokadoları yarım olarak hazırladıktan sonra içlerine deniz ürünleri ve kokteyl sos koyarak servis yapabilirsiniz.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 10:24:39
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Şekerin Zararları ve Etiket İsimleri
Şekerin Zararları ve Etiket İsimleri
Şekerin etiket isimleri ve fazla şekerin vücuda zararları Kandaki şekerin fazlası derinin esnekliğini yitirmesine ve kırışıklıkların oluşmasına yol açabilir. Şekerin bunca zararının yanı sıra cilde olan zararı da çok büyüktür. Fazla şeker tüketmek kan şekerini çok çabuk artırır ve pankreas aşırı insülin salgılar. Buna "metabolik sendrom" denir. İnsülin, şekeri regüle...
»» devamını oku »»
K,L,M ve N Harfi İle Başlayan Besinlerin Faydaları Nelerdir?
K,L,M ve N Harfi İle Başlayan Besinlerin Faydaları Nelerdir?
KARANFİL: Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir.  Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar. KEKİK:   Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır. KIRMIZI BİBER:   Bulaşıcı hastalıklara karşı etkili. Vücudun...
»» devamını oku »»
H,I ve İ Harfi İle Başlayan Besinlerin Faydaları Nelerdir?
H,I ve İ Harfi İle Başlayan Besinlerin Faydaları Nelerdir?
HARDAL:   Dolaşımı canlandırır, soğuk algınlığına karşı korur, depresyona ve uyuşukluğa iyi gelir. Hardal tohumu suyu göğüs enfeksiyonlarına, romatizmaya ve artrite faydalıdır. Zehirlenmelerde bir fincan suya bir kaşık hardal konarak içildiği takdirde kusturur. HAVUÇ:   100 gramı 40 kalori içerir. Mineral tuzlar, sekerler, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, demir...
»» devamını oku »»
Fazla Kiloyla ilgili Doğrular ve Yanlışlar
Fazla Kiloyla ilgili Doğrular ve Yanlışlar
Fazla Kiloyla ilgili Doğrular ve Yanlışlar Kışın daha fazla yemek yenir ve kilo alınır insanın canı özellikle çikolata ister.  Doğru. Çikolatanın antidepresan etkisi vardır. Vücudumuz güneş ışınlarının az görüldüğü kış aylarında depresyona eğilimlidir ve çikolata ister. Ayrıca kışın genellikle az hareket ederiz. Bu nedenle hafif bir kilo artışı olur.  "Benim kemiklerim ağır"...
»» devamını oku »»
Sütün Faydaları
Sütün Faydaları
Her yaşta süt içmeli mi? Günümüzde süt, yalnızca çocuklara önerilen bir içecek değil. Son zamanlarda uygulanan herkesi süt içmeye yönlendirici kampanyalardan da bunu anlamak mümkün. "Süt için, süt içirin" sloganlarıyla süt içmeyi bir alışkanlık haline getirmeyi hedefleyen üreticiler, bir yerde sağlık konusuna da hizmet etmiş oluyorlar... Süt proteini, hücre ve dokuların...
»» devamını oku »»
Yaş Gruplarına Göre Önerilen Kalsiyum Miktarı
Yaş Gruplarına Göre Önerilen Kalsiyum Miktarı
Kalsiyum: En iyi kalsiyum kaynağı süt ve türevleri, pekmez, susam, fındık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru    baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Balık, kılçığı ile yenildiğinde kalsiyumdan zengin bir kaynaktır. Yaş grupları ve kişinin özelliklerne göre önerilen günlük Ca miktarı   Gruplar   Günlük Ca miktarı Çocuklar (1-10 Yaş)   800   Gençleri (10-25)   1200...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder