Terbiyesiz ve Terbiyeli İşkembe Çorbası

Kadınlar için ÇORBALAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Terbiyesiz ve Terbiyeli İşkembe Çorbası hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz ÇORBALAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Evde terbiyeli ve terbiyesiz işkembe çorbası nasıl yapılır?

İşkembenin daha çabuk pişmesi ve beyaz olması için ne yapmalı? 
İşkembeyi doğramadan, yıkadıktan sonra 2-3 saat kadar elma sirkesinde bekletirseniz, hem daha çabuk pişecektir, hem de üzerinde koyu olan yerler ile birlikte kendisi daha beyaz olacaktır. Sirke bulamazsanız limonlu suyunda da bekletebilirsiniz.

4 kişilik terbiyeli işkembe çorbası için gerekli malzemeler
500 gram işkembe
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4-5 bardak su
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
Çeyrek limon suyu

4 kişilik terbiyesiz işkembe çorbası için gerekli malzemeler
500 gram işkembe
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı un
Çeyrek limon suyu
4-5 bardak su
2 çay kaşığı tuz

İşkembe çorbası terbiyesi için gerekli malzemeler
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
Çeyrek limon suyu
4-5 kaşık soğumuş işkembe suyu

Terbiyeli terbiyesiz işkembe çorbasının yapımı
- Her iki tarif içinde temizlenmiş ve ufak parçalara böldüğümüz işkembeleri, tencereye alıp, üzerine 4-5 bardak suyu ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp, işkembeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.

- Ben dana işkembe kullandığımdan olsa gerek, 2 saatte anca pişti. Bundan dolayı pişme süresi belirtmiyorum, arada işkembeleri kontrol ederek ağız tadınıza göre pişme oranını ayarlayabilirsiniz.

- İşkembeler pişti dedikten sonra, suyun içerisinden kaşık ya da kevgir yardımı ile işkembe tanelerini alıyoruz. Suyunun soğuması için bir kenara bırakıyoruz.

Ev usulü terbiyeli işkembe çorbası yapımı
- Soğuyan işkembe suyundan 4-5 yemek kaşığı ayırın. Kalan suyu ve taneleri tencereye koyup, ateşe oturtun. Kaynamaya başlayınca altını kısın. 

- Tencerede işkembe kaynarken siz çukur bir kaba, bir yumurtanın sarısını, bir yemek kaşığı unu ve çeyrek limonu katıp iyice çırpın. 

- Sonrasında üzerine yavaş yavaş, soğuyan, ayırdığımız işkembe suyundan birer kaşık halinde toplamda 4-5 kaşık koyun. Hiç topak kalmayana kadar iyice çırpın. 

- Yumurta sarısı, un, limon suyu ve işkembe suyu iyice karıştıktan sonra bunu gene yavaş yavaş tencerede kaynamakta olan işkembe çorbasına ilave ederken, bir yandan da hızlıca karıştırın. 

- İsterseniz, işkembe tanelerini, terbiyeyi suya ilave ettikten sonra da koyabilirsiniz. Olabilecek bir topaklanma da, mikser yardımı ile çözüm üretebilirsiniz. Ancak taneleri içinde ise bu biraz olumsuz sonuç verebilir. Son olarak da tuzunu ilave edip, 3-4 dakika daha kısık ateşte kaynatıp servis yapın. Kıvamı koyu gelirse bir miktar daha sıcak su ilave edin.

Ev usulü terbiyesiz işkembe çorbası yapımı
- Suyundan bir kenara ayırmadan, hepsini soğumaya bırakın.

- Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı unu koyup, unun kokusu çıkana kadar, 2 dakika kavurun.

- Unun kavrulması bitince üzerine işkembe suyunu azar azar ilave ederek hızlı şekilde karıştırın. Topaklanma varsa mikser ile de karıştırabilirsiniz. Topaklanma kaybolmaz ise ince bir süzgeçten işkembe suyunu süzüp, kalan topakları atın. sonrasında, işkembe tanelerini, tuzunu ve çeyrek limon suyunu ilave edip karıştırın. Çorbanın kıvamına göre sıcak su ilave edip, 3-4 dakika daha kaynattıktan sonra servis yapabilirsiniz.

Not: Pişme esnasında içerisine sarımsak ve sirke de konulabiliyor. Ancak bunlar tercih meselesi olduğundan ben, sonradan kim neyi ne kadar arzu ederse kullanabilir düşüncesi ile koymayı uygun bulmadım. Siz pişme esnasında da isterseniz yarım fincan sirke ve 3-4 diş havanda dövülmüş sarımsak koyabilirsiniz.

Deneyen, yapan ve yazan: enpratikkadin
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.11.2015 00:00:00
Yorum sayısı
10
İlgili Makaleler
Beylerbeyi Çorbası
Beylerbeyi Çorbası
6 kişilik Beylerbeyi çorbası için gerekli malzemeler 250 gr tavuk ciğeri 2 patates 30 gr margarin 6 su bardağı tavuk suyu 1 çay bardağı kırık pirinç 1 çorba kaşığı un 1 çay bardağı su 1 çorba kasığı sirke Tuz, kırmızı toz biber Beylerbeyi çorbasının tarifi 1. Tavuk ciğerini küçük küçük doğrayın. 6 bardak tavuk suyunu tencereye alıp 1 kaşık margarin ilave edin ve kaynatın....
»» devamını oku »»
Andalüs Çorbası
Andalüs Çorbası
Andalüs çorbası tarifi Ortalama kalorisi: 2475, bir kişiye: 825 Andalüs çorbası için gerekli malzemeler 2000 gram et suyu, 8 bardak 250 gram süt, 1 bardak 120 gram pirinç, 1/2 bardak 200 gram soğan, 2 büyük 25 gram un, 1/2 kahve fincanı 75 gram çiğ krema, 1 kahve fincanı 30 gram margarin, 3.1/2 çorba kaşığı 500 gram domates, 3 büyük ya da 100 gram tuzsuz domates salçası, 1...
»» devamını oku »»
Dört Kişilik Mercimekli Darı Çorbası
Dört Kişilik Mercimekli Darı Çorbası
Mercimekli darı çorbası Hazırlama süresi: 20 dakika Pişirme süresi :     105 dakika 4 kişilik Mercimekli Darı Çorbası İçin Gerekli Malzemeler 1 su bardağı darı Yarını su bardağı mercimek 4 adet orta boy domates 4 su bardağı tavuk suyu 150 gram tavuk göğsü eti 1 adet soğan 1 diş sarımsak 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri 2 çorba kaşığı zeytinyağı 4 dilim kızarmış ekmek...
»» devamını oku »»
İtalyan Usulü Domatesli Makarna Çorbası
İtalyan Usulü Domatesli Makarna Çorbası
Makarna çorbası tarifi, İtalyan usulü  Ortalama kalorisi: 1740, bir kişiye: 580 İtalyan usulü makarna çorbası için gerekli malzemeler 2000 gram et suyu, 8 bardak 200 gram makarna 100 gram rendelenmiş gravyer, 1 bardak İtalyan usulü makarna çorbasının yapılışı - Bir tencereye: hazırlanmış 8 bardak et suyu koyarak, kaynamaya bırakın. - Kaynayınca buna; küçük parçalara kırılmış...
»» devamını oku »»
Sebzeli Mercimek Çorbası
Sebzeli Mercimek Çorbası
Sebzeli mercimek çorbası için gerekli malzemeler 1 orta boy patates 1 büyük havuç 2 orta boy soğan 2,5 su bardağı mercimek 1 yemek kaşığı pirinç 1 baş sarımsak 1 tatlı kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı nane 1 çay kaşığı karabiber 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tane bulyon 1 tatlı kaşığı tuz 1,5 litre su Sebzeli mercimek çorbası nasıl yapılır? 1- Patates, soğan, sarımsak ve...
»» devamını oku »»
Tarhana Çorbası
Tarhana Çorbası
Tarhana çorbası tarifi Ortalama kalorisi: 1995, bir kişiye: 665 Tarhana çorbası için gerekli malzemeler 2000 gram et suyu, 8 bardak 160 gram tarhana, 1 bardak 150  gram kıyma 60  gram margarin, 3 çorba kaşığı 250 gram domates, 2 orta ya da 50  gram tuzsuz domates salçası, 1/2 kahve fincanı 6  dilim ekmek 60  gram margarin, 3 çorba kaşığı Tuz Tarhana çorbasının yapılışı -...
»» devamını oku »»
Makale ile ilgili yorumlar
Yazan :Zerafet
( Cevap Yaz )
20.12.2015 19:16:56
Tarifiniz ve anlatımınız çok iyi çünkü heryerde bu şekilde bir anlatım bulamıyor insan, anlaşılması daha kolay oluyor böylece. Bir sorum olacaktı, o da acaba dana ya da kuzu işkembe arasında nasıl fark oluyor ve pişirmede değişiklik olurmu, şimdiden teşekkürler.
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    20.12.2015 19:26:05
    Merhabalar sayın Zerafet hanım ve teşekkür ediyorum. Dana işkembesinin pişmesi biraz daha zor olabiliyor. Kuzu daha yumuşak ve çabuk pişiyor. Bir de lezzet olarak bana kuzu işkembesi daha iyi geliyor ama bu kişiye göre değişebilir tabi. Her iki işkembenin de çabuk pişmesi birazda işkembeleri ne kadar büyük veya ufak doğradığınız ile alakalı. İri doğranan işkembe daha geç pişiyor ama yemesi daha keyifli oluyor. Ufak doğranan işkembe daha çabuk pişiyor ama yemesi diğeri kadar keyif vermiyor. Bu da gene kişiye göre değişebilir.
    Yazan :Asli
    ( Cevap Yaz )
    27.06.2016 17:21:39
    Merhabalar tarif icin tesekkurler iskembe buzluktan cikarttim sirkeli suda yada limon suyunda bekletme firsatim olmadi daha cabuk pisirmek icin baska ne yapmam gerekiyor simdiden tesekkurler
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    28.06.2016 11:22:34
    Merhabalar Asli hanım. Sanırım çoktan pişirmiş olmalısınız. Aynı sıkıntıyı bir kere bende yaşadım, buzluktan çıkartıp çözülene kadar sirkeli suda beklettim. Benim aldığım işkembe bütün halindeydi ve doğrayabilmem için mecbur buzunu çözmem gerekti. Ancak buzlukta olan işkembe ne yaparsanız yapın çabuk pişmiyor. Sanırım donup tekrar çözülmesi işi zorlaştırıyor. Yazdıklarım harici şu an için işkembenin daha kolay pişmesini sağlayacak farklı bir yöntem bilemiyorum. Bu durumda kaynama süresi bir miktar daha artıyor buzlu işkembenin. Yardımcı olamadım kusura bakmayın.. Yaptıysanız elinize emeğinize sağlık, afiyetler olsun.
    Yazan :Erhan
    ( Cevap Yaz )
    29.08.2016 12:34:58
    Ne desem bilmem, agzimin suyu akti, öldüm bu Almanyada...Nerde bulacagiz da yapacagiz, care yok, en sevdigim corbadir, bol taneli terbiye az yagli, bol sirke sarmisak, olmazsa olmaz, üstüne de pul biber.....Heytttt be...Eline saglik..
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    31.08.2016 07:03:56
    Teşekkür ediyorum sayın Erhan. Gurbette olmanın getirdiği zor ama güzel özlemler bunlar.
    Yazan :sıcak
    ( Cevap Yaz )
    30.11.2016 03:50:58
    işkembe çorbacıları yoğurt veya süt de kullanıyorlar. Sizce faydası ne olabilir ki?
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    30.11.2016 09:02:51
    Merhabalar sayın sıcak. Lezzet olarak farklılaştırıyor. Yoğurt konulandan yedim ve yoğurt çorbası tadı aldım. Biraz abartılmıştı benim yediğimde sanırım. İşkembe taneleri olmasa ayırt etmek mümkün değildi. İşkembe çorbasını çoğu kişi kokusundan dolayı sevmez. Bu farklı terbiyeler veya ilaveler o kokuyu biraz daha arka plana itiyor. Benim yediğim, gördüğüm ve bildiğim bu :)
    Yazan :Gül
    ( Cevap Yaz )
    24.12.2016 20:28:30
    Işkembepişirme suyu bazı tariflerde dökülüyor dökmek gerekirmi neden dökülüyor bilginiz varmı
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    25.12.2016 15:20:13
    Merhabalar sayın Gül hanım. Kokusunu hafifletmek için dökülüyor, benim bildiğim. Bir önceki yorumumda da belirttiğim gibi, işkembe çorbasının kokusu bir çok kişiye ağır gelebiliyor. Bunu hafifletmek için ilk suyunu değiştiriyorlar. Böylece sadece tanelerini yerken hafif bir işkembe tadı alıyorsunuz.
    Yorum Yaz
    Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
    Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder