Yüksek Tansiyon

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yüksek Tansiyon hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) nedir?
Eğer tansiyonunuzu koştuktan veya bir kalabalığa konuşma yaptıktan sonra ölçtürürseniz, elbette yüksek çıkacaktır. Tansiyonumuz günlük fiziksel aktivitemize ve ruhsal durumumuza bağlı olarak değişir. Kişiden kişiye veya vücudun farklı yerlerinde değişik olması da normaldir. Ancak tansiyonun, diğer bir deyişle kan basıncının sürekli yüksek olması durumunda bir takım önlemlerin alınması gerekir. 

Hipertansiyon; "istirahat halinde, atardamardaki kan basıncının 160/95mmHg veya daha yüksek olması" olarak tanımlanır. Sağlıklı bir yetişkinin tansiyonu istirahat halindeyken 120/80mmHg dir. Tansiyon ölçülürken iki rakamdan söz edilir. "120''ye 80" veya "12''ye 8" gibi. Kan basıncı 200/120 veya daha yüksek olan bir kişi derhal hastaneye başvurmalıdır. 

Kan basıncının sürekli yüksek olması, kalbi kapasitesinin üzerinde çalışmaya zorlar. Bu durum kalbin yanı sıra, damarlara, beyne, gözlere ve böbreklere de zarar verir. Pek çok hasta bu zararların farkına varamaz. Bu nedenle hipertansiyona "sessiz katil" demek doğru olur. Eğer tedavi edilmezse göz içi kanama, kalp krizi, inme ve böbrek yetmezliği gibi bir çok ölümcül duruma neden olabilir. 

Hipertansiyon belirtileri
Hipertansiyon belirtileri genellikle net ve uyarıcı değildir. Bulgular çoğunlukla hasta tansiyonunun yüksek olduğunu öğrendikten sonra ortaya çıkar. 

- Baş ağrısı genellikle başın arkasında ve sabahın ilk saatlerindedir 

- Baş dönmesi, başta dolgunluk hissi 

- Kulak çınlaması 

- Göğüste ağrı, sıkıntı hissi (angina pektoris) 

- Kas güçsüzlüğü, kas spazmı 

- Çarpıntı 

Hipertansiyon neden olur?
Primer hipertansiyon: Vakaların yaklaşık %95''inde altta yatan sebep belli değildir. Bu duruma, primer (birincil) veya esansiyel hipertansiyon adı verilir. Rol oynayan faktörler: 

- Kalıtımsal geçiş 

- Beslenme şekli; özellikle aşırı tuz tüketimi 

- Şişmanlık 

- Şeker hastalığı (diabetes mellitus) 

- Stres 

- Potasyum, kalsiyum ve magnezyumun yetersiz alınması 

- Fiziksel hareketten uzak yaşam tarzı 

- Kronik alkol kullanımı 

Sekonder hipertansiyon: Altta yatan nedenin belli olduğu durumlarda sekonder (ikincil) hipertansiyondan söz edilir. Sekonder hipertansiyon nedenleri arasında aşağıdakiler sayılabilir: 

- Böbrek hastalıkları 

- Böbrek atardamarının daralması 

- Endokrin bozukluklar 

- Gebelik 

- Östrojen içeren doğum kontrol hapları 

Hipertansiyon nasıl tedavi edilir?
Genel ilkeler: Tuz kısıtlaması, sigaranın kesilmesi, ruhsal gerilimin giderilmesi, düzenli egzersiz yapılması, kilo verilmesi 

Vücuttan tuz ve sıvı atılımını arttıran ilaçlar (diüretikler) 

Kalp atım hızını ve kasılma gücünü azaltan ilaçlar (beta adrenerjik blokerler) 

Damarları genişleterek kan basıncını düşüren ilaçlar (kalsiyum kanal blokerleri, ACE inhibitörleri, alfa1-adrenerjik blokerler, santral etkili antihipertansifler) 

Belli vakalarda cerrahi tedavi 

Hipertansiyondan korunma yolları
- Yağdan ve tuzdan uzak durun. Kalsiyum ve magnezyumdan zengin bol posalı gıdalarla beslenin. 

- Düzenli egzersiz yapın. 

- Fazla kilolarınızı vermeye çalışın. Birkaç kilo vermek bile büyük farklılıklar yapabilir. 

- Eğer sigara içiyorsanız, bırakın. 

Hipertansiyonunun hangi aşamasında doktora başvurulmalı?
Tansiyon ilacı kullanırken; sersemlik, kabızlık, bilinç bulanıklığı veya seksüel fonksiyon bozukluğu gibi yan etkilerle karşılaşırsanız. Bu durumda doktorunuz ilacınızı değiştirme gereği duyabilir. 

Gebeliğiniz sırasında hipertansiyon gelişirse. Yüksek kan basıncı sadece size değil, aynı zamanda da bebeğinize zarar verir. 

Şiddetli baş ağrısı, bulantı, görme bozukluğu ve hafıza kaybı gibi şikayetleriniz varsa. Bu durumda, inme ve kalp krizine neden olabilen "habis hipertansiyon"unuz olabilir. 

Küçük tansiyonunuz tansiyon ölçülürken kaydedilen ikinci rakam 130''un üzerine çıkarsa. Bu durumda "habis hipertansiyon"unuz olabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 19:27:09
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kalp Hastalıklarından Korunmak İçin Ne Yapmalı
Kalp Hastalıklarından Korunmak İçin Ne Yapmalı
Kalp hastalıkları ve tedavisi Kalp hastalıklarında ve yüksek tansiyonda yaşam tarzıyla ilgili faktörler önem kazanıyor. Yaşam tarzıyla ilgili faktörlerin yüksek kan basıncının önlenmesi ve denetlenmesine yardımcı olduğu günden güne daha iyi anlaşılıyor. Hipertansiyonu olanların hedefi, nsistolik basıncını 140 mm Hg ve diyastolik basıncı 90 mm Hg 'nı altına düşürmek olmalı....
»» devamını oku »»
Perianal Abse
Perianal Abse
Perianal Abse ve diğer adı Anorektal Abse   Perianal Abse nedir? Morgagni kriptalarına açılan anal bezelerin akut süpüratif infeksiyonu  Perianal Abse  belirtileri ve bulguları - Anüs etrafında ağrı, şişlik, kızarıklık  - Dışkılama ve oturma şiddetle ağrılıdır  - Ateş, genel durum bozukluğu (özellikle geniş yer kaplayan abse vakalarında ve ileri dönemlerde sık görülür)  -...
»» devamını oku »»
Boğmaca
Boğmaca
Boğmaca nedir? Çoğunlukla 2 yaşından küçük çocuklarda görülen ve öksürük nöbetleri ile seyreden bir solunum yolları enfeksiyonudur. Çok bulaşıcı bir hastalıktır. Tedavi edilmezse akciğer hasarına ve sık tekrar eden bronşit ataklarına yol açar. Yeni doğan bebeklerde ise beyin hasarına, hatta ölüme neden olabilir. Genellikle küçük çocuklarda görülür.  Boğmacanın belirtileri be...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Bronşit Belirtisi ve Tedavisi
Çocuklarda Bronşit Belirtisi ve Tedavisi
Bronşit Bronşların (akciğerlerdeki geniş hava kanalları) iltihaplanması demek olan bronşit hastalığının viral ya da bakteriyel nedeni olabilir. Nezle ya da gripten sorumlu bir virüs üst solunum yollarına yayılırsa buna viral bronşit denir; bakteriyel bronşit ise, bir başka enfeksiyonun bağışıklık sistemini zayıflatması ile bedende  oluşan ikincil, fırsatçı bir enfeksiyondur....
»» devamını oku »»
Aşılar
Aşılar
Aşı nedir ve ne için yapılır? Aşılamanın amacı, enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu korumak için bağışıklık sistemine yardımcı olmaktır. Sonuçta vücut, söz konusu enfeksiyona karşı bağışıklık kazanır. Aktif bağışıklık sağlamak için kişiye, enfeksiyon etkeninin antijeni verilir ve vücutta antikor yapımı uyarılır. Pasif bağışıklık sağlamak için ise; kişiye, doğrudan antikor...
»» devamını oku »»
Amiloidoz
Amiloidoz
Amiloidoz nedir? İmmünoglobülin hafif zincirleri (primer amiloidoz, multipl miyelom) veya amiloid A (sekonder amiloidoz, ailevi Akdeniz ateşi) yapısında bir maddenin çeşitli organlarda birikerek bu organların fonksiyonunu bozmasıyla kendini belli eden bir hastalıktır.  Amiloidoz belirtileri nelerdir? Tip I (primer amiloidoz)  - Dilde büyüme  - Kalp büyümesi ve kalp...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder