Endişe Hali

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Endişe Hali hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Endişe Hali (Anksiyete, Kaygı) nedir? 
Herkes zaman zaman kendini endişeli hisseder. Belli bir sebep olduğunda endişe hissetmek normaldir. Bu, vücudun tehlikeye karşı bir çeşit önlem alma şeklidir. Kan dolaşımına adrenalin ve kortizon salınır; kalp atımı ve solunum hızlanır, kaslar gerilir, karaciğerden şeker salınır ve beyin sürekli uyanık durumdadır. Endişe hali belli bir sebebe bağlı olmadığında, şiddetli olduğunda veya uzun sürdüğünde klinik bir rahatsızlık halini alır. 

Anksiyete, tıbbi olarak; "bilinen bir sebebe bağlı olmadan yakın bir gelecekle ilgili görünen bir felaket beklentisinin yarattığı korku" olarak tanımlanır. Korku ile karışabilir, ancak korkuda belli bir dış tehlike söz konusudur. 

Endişe Hali Fobileri: 
Belli bir durumdan (kapalı yerler, asansör gibi) veya belli bir şeyden (böcekler) korkmak. 

Endişe Hali Panik atakları: 
Belli bir sebep olmadan, aniden gelen aşırı korku ve gerginlik hissi. 

Endişe Hali Obsesif-kompülsif bozukluk: 
Sürekli devam eden ve rahatsızlık veren düşünceler taşımak (kendini sürekli kirli hissetmek, enfeksiyon korkusu) veya aynı hareketleri tekrar tekrar yapmak (sürekli kapıların kapalı olduğunu kontrol etmek). 

Endişe Hali Travma sonrası stres bozukluğu: 
Travmatik bir olaydan sonra (bir yakının ölümü, işsiz kalma) uzun süren endişe hali. 

Genel anksiyete: 
Sebebi belli olmayan ve birkaç aydan uzun süren endişe hali. 

Aksiyete bozukluklarının şiddeti kişiden kişiye değişir. Çok hafif olabileceği gibi kişiyi tamamen eve bağımlı da kılabilir. Bazı anksiyete durumlarının tedavisi zordur. Bazıları ise ilaçlara ve psikoterapiye iyi cevap verir. Tedavide işe yaramayan, kendi kendine alkolle veya bir takım ilaçlarla şikayetleri azaltmaya çalışmaktır. Çoğu kişi bu yolu seçer. Fakat durumun daha da kötüleşmesinden başka hiçbir işe yaramaz. 

Endişe Halinin belirtileri nelerdir?
- Kalp çarpıntısı 

- Gerginlik, huzursuzluk hissi 

- Karar verme güçlüğü, konsantrasyon zayıflığı, ilgilerin devamında yetersizlik 

- Uykusuzluk 

- Kas gerginliği, kas ağrıları 

- İshal 

- Göğüste ağrı 

- Ağız kuruluğu 

- Aşırı terleme 

- İştah kaybı veya iştah artışı 

- Libido kaybı 

- Nefes darlığı 

Okul çağı çocuklarında endişe hali: 
- Aileden uzak kalma korkusu 

- Okula gitmeyi reddetme 

- Yabancılardan korkma 

- Uykuya dalmaktan korkma veya sık kabus görme 

- Yersiz endişe 

Endişe Hali neden olur?
Anksiyete, bilinen bir stres faktörüne -kaza, aileden birisinin ölmesi veya işten ayrılmak, bağlı olabilir. Bu gibi hallerde, olaya alışmak ve olayın üzerinden zaman geçmesi şikayetleri hafifletebilir. Fakat diğer durumlarda stres faktörü tam anlamıyla belli değildir. Nedenler arasında aşağıdakiler sayılabilir. 

Anksiyete de genetik faktörler 
Bu tezi destekleyen çalışmalar vardır. Eğer tek yumurta ikizlerinden birinde anksiyete varsa %50 ihtimalle diğerinde de aynı endişe hali ortaya çıkar. 

- Kişilik tipinin özellikleri 

- Otonomik sistem düzensizlikleri 

- Yorgunluk, bitkinlik, enfeksiyonlar 

- Bazı endokrin bozukluklar (tiroid bezinin aşırı çalışması, adet öncesi dönem gibi) 

- Bazı psikiyatrik hastalıklar (depresyon ve şizofreni) 

- Düzenli olarak kullanılan bazı ilaçların kesilmesi durumunda 

- Alkol veya sigaranın bırakılması durumunda 

- Çeşitli gıda hassasiyetleri. Özellikle kafeinin anksiyete şiddetini arttırdığı düşünülmektedir.  

Diğer tanılar:
- Tiroid bezi bozuklukları 

- Ajite depresyon, şizofreni 

- Fobi ve obsesyon halleri 

- İlaç eksiklik belirtileri 

- Çeşitli kalp rahatsızlıkları 

- Kanda yüksek veya düşük kalsiyum miktarı 

Anksiyete nasıl tedavi edilir?

- Yakınlık, itimat sağlama ve ikna etme 

- Bireysel veya grup psikoterapileri ve psikoanaliz. Anksiyete kökeni bulunmaya ve uygun çözüme gidilmeye çalışılır. 

- Fiziksel yakınmalar için uygun ilaçlar verilir. Uyku düzenlenmeye çalışılır. 

- Benzodiazepin grubu ilaçlar denenir. Uzun süre kullanmak gerekiyorsa, bağımlılık riskini azaltmak için ilaçların değiştirilmesi uygun olur. 

- Temelde şizofreni varsa nöroleptikler; depresyon varsa antidepresanlar kullanılır. 

- Otojenik eğitim, relaksasyon yanıtı, transandantal meditasyon (TM), yoga, tai chi, qigong gibi bir takım meditasyon ve rahatlama teknikleri de denenebilir. 

- EEG biofeedback 

- Hipnoterapi

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 12:14:53
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Tiroid Hastalıkları
Tiroid Hastalıkları
Tiroid Hastalıkları nelerdir? Tiroid bezi , boynun ön kısmında yerleşmiş olan ve salgıladığı hormonlarla vücut metabolizmamızı düzenleyen endokrin bir organdır. Tiroid bezi hastalıkları, basit guatrdan hayatı tehdit eden tiroid kanserine kadar değişir. En sık rastlanan hastalıklar, tiroid hormonları üretimindeki düzensizliklerdir. Tiroid hormonları aşırı miktarda...
»» devamını oku »»
Lösemi
Lösemi
Lösemi ( Kan Kanseri) nedir?  Lösemi diğer kanserler gibi tümör oluşturmaz fakat aşırı miktarda kanserli akyuvar oluşumuna neden olur. Bütün yaş gruplarında görülebilir. Her gün kemik iliğinde milyarlarca yeni hücre yapılır. Bunların çoğunluğu alyuvardır. Fakat lösemide vücut, ihtiyacından fazla akyuvar yapmaya başlar. Bu akyuvarlar, normal akyuvarlar gibi enfeksiyonlarla...
»» devamını oku »»
Geniz Eti
Geniz Eti
Geniz Eti ( Adenoid, Adenoid vejetasyon) nedir? Yutağın üst bölümünde, bademciklerin önünde ve arkasında bulunan lenf dokusu kütleleri olan adenoidler çocuklukta özel bir role sahiptir: Yaptıkları antikorlarla, çocuğun solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savaşmasına yardımcı olurlar. Üç ile yedi yaşları arasında adenoidler büyüyerek boğaz ve akciğerler için ek bir korunma...
»» devamını oku »»
Akalazya
Akalazya
Akalazya ( Kardiyospazm) nedir? Yemek borusunun ( özofagus ) genişleme ve kalınlaşması ile kendini belli eden bir hastalığıdır; yapısal bir darlık görülmez. 30-60 yaşlarında daha fazla olmak üzere her yaşta görülebilir; kadınlarda daha sıktır. Bu hastalarda yemek borusu kanseri gelişme riski fazladır.  Akalazya ( Kardiyospazm)  Belirti ve Bulgular: - Yutma güçlüğü  -...
»» devamını oku »»
Alkolizm
Alkolizm
Alkolizmin nedir? Alkollü içecekler, az miktarda alındığında kişiyi rahatlatıcı hatta vücut sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan maddelerdir. Ancak, yüksek miktarlarda alındığında vücut üzerinde zehirleyici etkileri vardır. Pek çok sosyal ve ailesel sorunların kökeninde de alkolizm yatmaktadır. Alkolizm; "kişinin; ruh ve beden sağlığını, ailevi ve sosyal durumunu, mesleki...
»» devamını oku »»
Barbitürat Zehirlenmesi
Barbitürat Zehirlenmesi
Barbitürat zehirlenmesi nedir? Epilepsi ve uykusuzluk tedavisinde kullanılan, ayrıca bazı öksürük kesici ilaçların bileşiminde yer alan barbitüratların (fenobartital, pentobarbital vb.) yanlışlıkla veya intihar amacıyla alınması.  Barbitürat zehirlenmesi belirtileri - Baş ağrısı  - Parestezi  - Konuşma ve yürüme güçlüğü  - Göz bebeklerinde önce daralma, koma döneminde ışığa...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder