Emzikten Nasıl Vazgeçiririm

Kadınlar için Emzirme ve Diş Çıkartma bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Emzikten Nasıl Vazgeçiririm hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Emzirme ve Diş Çıkartma kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
KOCAKARI MASALLARI

Emziklerin zararları konusunda pek çok yanlış öykü anlatılır. Birkaçına göz atalım: 

Emziklerin dişlerin eğri çıkmasına neden olur. Emzikler buna neden olamayacak kadar yumuşaktır; ayrıca kaygılanıyorsanız, bir diş doktoruyla görüştükten sonra, ortodontik bir emzik alın. 

Emzikler dişleri çürütür. Emzikler tek başlarına dişleri çürütmez; dişlerin çürümesine neden olan, sürekli biçimde şekerli içeceklerin ya da çürümeye yol açan besinlerin etkisinde kalmalarıdır. Emzikleri bala ya da reçele batırdıktan sonra vermekten kaçının. 

EL ALTINDAKİ RAHATLATICI EMZİK
Yalnızca bebeğiniz istediği zaman değil, biraz kafanızı dinlemek istediğiniz dakikalarda da ona emziğini verebilirsiniz; çünkü emzik, emme içgüdüsünü doyurur. Yalnız unutmayın ki, emzik, bebeğinizin ağlamasını şıp diye kesecek bir ağız tıpası değildir. Bebeğiniz aç olduğu, altı ıslak olduğu, üşüdüğü ya da ağrı duyduğu için ağlıyorsa, emziği ağzına verdiğinizde tükürecek ve ağlamasını sürdürecektir.

Emziğin, bebeğinizin günlük yaşamını düzenlemenize de katkısı olur. bebeğinizi uyutmak istediğiniz zaman ağzına emziğini verirseniz, bunu uykuyla özdeşleştirmeye başlar ve günler ilerledikçe belirli bir uyku düzenine alışmaya koyulur.

Bazı uzmanlar, emziklerin, bebeğin elleriyle bazı beceriler geliştirmesine de yardımcı olduğunu ileri sürmektedirler. Gerçekten de, bebeklerin emziklerine bağlanmaları, ağızlarından düşürdüklerinde bulmak için beşik ya da yataklarının çevresini yoklamalarına ve emziği yeniden ağızlarına sokmaya çalışmalarına yol açar. Bu tür bir uyarma, bebeğinizin gelişmesinde önemli bir rol oynar. 

EMZİK İLE İLGİLİ BAZI KURALLAR
Emziğin kötü bir şey olduğu konusunda ileri sürülen nedenlerin hiçbiri, tam olarak kanıtlanmamıştır. Dolayısıyla, bazı temel kurallara uyarak kullanmanız, sürekli ağzına tıkıştırmak yerine, yorulduğu zaman yatıştırmak ve sıkıldığında rahatlamak için vermeniz durumunda, emzik çok yararlı olabilir. Dostların ve akrabaların dehşet verici öykülerinin etkisinde kalmayın. Basit sağlık kurallarına uyma, eskiyen, yıpranan emzikleri yenileriyle değiştirmek koşuluyla, emzik kullanmaktan çekinmeniz gerekmez. Zaten, bu işte karar verecek en önemli kişi bebeğinizdir: Emzikten hoşlanıp hoşlanmadığını, kısa sürede belli edecektir.

Bebeğinizin dört-beş yaşlarına geldiğinde, ağzında emziğiyle ortalıkta dolaşıyor olabileceği düşüncesinden dehşete düşebilirsiniz; ama gereksiz kaygılara kapılmayın. Çocuğunuz büyük bir olasılıkla bu yaşa gelmeden emziğinden vazgeçecektir. Ayrıca, unutmayın ki, büyümüş de ağzında hâlâ emzikle dolaşan tek bir yetişkin bile yoktur! 

EMZİKTEN VAZGEÇİRME HİLELERİ
Bebeğiniz biraz büyüdüğü halde emziksiz duramıyor, bu da canınızı sıkıyorsa, emzik kullanma süresini kısıtlayabilirsiniz. Ona yeni bir oyuncak uzatıp, karşılığında emziğini isteyin. Emzik istediği zaman, bir masal anlatarak ya da sevdiği bir meyve vererek, ilgisin başka bir yere çekin. Daha büyükçe çocuğunuza, bazı karşılaştırmalar yaparak, yuvada başka hiç kimsede emzik olmadığını anlatabilirsiniz: Ama sakın onu utandırmayın; yuvaya emziksiz gitmeyi bir oyunmuş, yeni bir deneymiş gibi görmesine gayret edin. Böylece çocuğunuzun gün geçtikçe emziğe yalnızca yatma saatlerinde gereksinme duyacağı, daha sonra da hiç duymayacağı bir noktaya erişirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken şey, onu emzikten vazgeçirmek zorunda olduğunuz duygusuna kapılmamaktır. Unutmayın ki, küçük çocuklar olmadık şeyleri, söz gelimi bir battaniye parçasını, eski bir oyuncağı... ve bir emziği, gerçekten ayrılamayacakları bir şey haline getirebilirler. Bunu dert etmeyin. Çocuğunuz geliştikçe, eski alışkanlıklarından ve bebeklik bağımlılıklarından kendiliğinden, ama yalnızca vakti geldiğinde, kendisi karar verdikten (bilinçsizce) sonra, kurtulacaktır. Kaldı ki, hiç kimse çocuğunu artık büyüdü diye oyuncak ayısından "vazgeçirmeye" kalkışmaz. Olsa olsa çocuk, artık büyüdüğünden, sevgili oyuncağını peşinde sürüklemek gereksinmesini, kendiliğinden bırakır. Emzik emme rahatlığına ve alışkanlığına duyduğu gereksinmede de, aynı yolu izleyecektir. 

EMZİK KULLANIMI İLE İLGİLİ SORULAR VE YANITLAR
Bebeğimi arabasından ne zaman gezmeye çıkarsam, emziğini yere atıyor. Ne yapabilirim?

Bir ucunu iple arabasına bağlayabileceğiniz bir oyuncağı oynaması için eline verip, emziği isteyinceye kadar çantanızda tutun. 

Bebeğim bir şey emmek istermiş gibi göründüğü halde, emziğini ağzından atıyor. Neden acaba? 

Bebeğiniz aç olabilir ya da emziğin büyüklüğü ona artık uygun değildir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
1.05.2014 22:33:59
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bebeğin Sütten Kesilmesi ve Ek Gıdalara Başlanması
Bebeğin Sütten Kesilmesi ve Ek Gıdalara Başlanması
Bebeğinizi sütten kesme Bebeğin anne sütüne ya da hazır mamaya bağımlılığını sona erdirme ve kademeli olarak katı besinlere geçme sürecine sütten kesme denilmektedir. Buna doğru zamanda başlamak çok önemlidir. Sağlık uzmanları sütten genellikle dört ile altı ay arasında kesmeyi önerirler. Dört aydan önce sütten kesmek önerilmez çünkü sindirim sistemi halen gelişmemiştir ve...
»» devamını oku »»
Emzik Seçimi
Emzik Seçimi
Doğru emzik nasıl seçilir? Bebeğinizin emziğin vereceği huzura gerçekten gereksinme duyduğunu anladığınızda, emzik seçimine önem verin ve birçok farklı tipte emziği denemeye hazır olun. Yeni doğmuş bir bebeğin ağzı, bir çoğunkinden daha küçüktür; ama böyle de olsa, bebeklerin çoğu, aşağı yukarı emziklerle aynı büyüklükte olan standart bir biberon memesine ağızlarını...
»» devamını oku »»
Diş Çıkarken Merak Edilenler
Diş Çıkarken Merak Edilenler
Diş çıkartmada merak edilen sorular ve yanıtlar: Diş çıkarmanın bebeğin hastalıklara karşı direncini azaltır mı? Bu görüşü destekleyen bilimsel bir kanıt yoktur. Yaygın olan bu söylenti, herhalde birçok hastalığa diş çıkarmanın yol açtığının sanıldığı günlerden kalmış yanlış bir inançtır. Bebeğin diş çıkarması sırasında görülen hastalıkların, diş çıkarmayla aynı döneme denk...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Emme Refleksi
Bebeklerde Emme Refleksi
Bebekler neden hep emmek ister? Küçücük bebeğinizin ağzına parmağınızın ucunu sokarsanız, emme yeteneğinin ne kadar güçlü olduğunu görerek hayrete düşmeniz kaçınılmazdır. Çok erken doğan (prematüre) bebekler dışında, bütün bebeklerin, doğdukları anda, emme refleksleri gelişmiştir. İçgüdüsel olan bu refleks, anlaşılması son derece kolay bir nedenden kaynaklanır: İster bir...
»» devamını oku »»
Emzirme Anne ve Çocuk İçin Neden Önemlidir?
Emzirme Anne ve Çocuk İçin Neden Önemlidir?
Emzirme Anne ve Çocuk İçin Neden Önemlidir? Çocuk doktorları ve beslenme uzmanları sık sık anne sütünün faydalarından söz ederler. Bunda çok da haklıdırlar. Çünkü anne sütü ve biberonla beslenmek arasında çocuğun sağlığı yönünden çok fark vardır. Anne sütü, bebeğe çok yararlı alan proteinler, karbonhidratlar, aminoasitler ihtiva eder. Üstelik çocuğu çeşitli hastalıklara,...
»» devamını oku »»
Bebeği Ne Kadar Emzirmeliyiz?
Bebeği Ne Kadar Emzirmeliyiz?
Bebeği ne kadar emzirmeliyiz? Bir bebek yirmi dakikadan fazla emzirilmemelidir , kendine yeterli miktarı zaten on dakika içerisinde emer. Bazen bebek göğüste yeterli süt olsa da karnı doymadığı halde emmek istemeyebilir, bazen de süt bitmiştir. Eğer göğüste süt azalmış ise göğüs gevşer ve süt git gide incelir , bu durumda emzirmeye diğer göğüs ile devam edilmelidir. Emzirmek...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder